Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Sziasztok!!
Fel adtam a I trafós meg oldásokat. Ugyan abban a stabilizátorban volt még két trafó EI mind a kettő ugyan az a vasmaggal a kettőt össze rakva kaptam e mostanit. A gondom az hogy nem tudom hogy mekkora az induktivitás. így nem tudok számolni sem tovább... A keresztmetszetből számolva több mint 450w kellene hogy tudjon bár ez szerintem nem reális, meg az ablak méretei miatt sem adná ki. Nekem elég lenne csak 2*100-120w 24-26V-on... Az induktivitását honnan tudnám meg tudni, vagy csak számoljak olyan általános értékel?? Keresztmetszet=16cm^2, Indukcio= 1T Akor: Primer 620 menet Sec: 2x67 menet Ha B
sziasztok van 2db 2x110 voltos trafóm hogy kell ezeket 230v bekötni?komoly darabok
Aki a drótok színéből megmondja a bekötést, annak gratulálok. Szerintem mérd meg, hogyan vannak a tekercsek.
Azt tudom hogy melyik a nagy fesz része csak a 2x110v primert nem tudom hogy kell bekötni.ez a primer oldal 3 vezeték 2 piros 1 zöld ezt nem tudom sorba kötni
Peavey CS 800-as végfok trafója
220v40w izzót sorba kötöttem már minden variációban de világit,az a 3 szál drót kifog rajtam,hogy kell megmérni hogy zárlatos e vagy sem a trafó?ez még mindig a 110volt 2x köszönöm
A szekunder tekercsre köss kis feszültséget (kb. a névleges felét), izzóval sorban, és mérj áramot(ha 24V-os, akkor, 12V+12V-os izzó/megfelelő teljesítményű/). Amennyiben névleges (megfelelő áramot mérsz), nem zárlatos a primer; méred a (primer)tekercsvégeken a feszt (ahol 230 kürül van, az a jó vég). Innen tán megy.
Szia! Kb. jól számoltál, de jobban jársz, ha két trafót csinálsz (annyival nem több munka), mert akkor ki tudod használni az összes kivehető teljesítményt a vasból(lesz tartalékod). Az ablak is kényelmes lesz!Hosszú vashoz nehéz (főleg házi körülmények közt) megfelelően megtekercselni a trafót (hasasodik, lazul a tekercs, összenyomás~menetzárlat). Nem tudom mennyire nyomtad össze a 78mm-t, hogy 16cm2jött ki. Két lap között, min. 100-as satu, teljes felfekvés, keményre? De csinálhatsz egy db. kisebb pakettű (kb. fele) trafót is, tudni fog 200VA-t.(erősítő nem kíván állandó csúcsot). A stabilizátorokban elég jó vas szokott lenni (B~1-1.2T).
Egyébként egyáltalán van rá esély hogy belehet 230v ra kötni?köszi
Ezt írtad: 2db. 2x110V-os trafóm van. Ez nekem azt jelenti; ha nem hibásak, 230V-os üzemre alkalmasak. Yee? Mérések, próba, beszámoló: mérlegelés, javaslat.
Ebben igazad van de én még nem vagyok penge ezekben nemrég kezdtem elektronikával foglalkozni nem vagyok fiatal,és most készülök az első erősítőmet összerakni,ehhez vettem a trafót.Ezt írta az eladó: Ez a trafó egy Peavey CS 800-as trafója 2x400W, 2x110V-os a primer tekercse úgy van a 2db sorba kötve lejövetel róla 2x58V.ezt értem csak 3 szál vezetéket nem lehet sorba kötni,a lámpámat bárhova kötöttem a primer oldalon világított erősen.
Tölsd le az erősítő rajzát, ebben meg találod a trafó bekötését is.
Letöltöttem sokra nem mentem vele
Bocsánat, magasabbról indítottam. A 3 szálból csak a két "szélső" kell 230V-ra (ideális esetben), ez úgy néz ki; a középső (a zöld) a 110-es vég. /ami bontandó, ha 110V-ra akarnánk használni/. Égőn keresztül (220V, 25W) kösd a hálózatra: konnektor-izzó-tr1.piros-tr2. piros- konnektor. Mérj áramot: kb 50mA (100mA-nél gáz van!).
Készits egy képet ahol az összes szála jól látszik a trafónak mert amit készült az így nem túl informatív. Egyébb ként ennek az erősítőnek több változata is létezhet mert ami rajz nekem van igy néz ki. Ebben az esetben viszont akkor trafóból is több féle van másféle bekötéssel.
Egy perc és felrakom a képet
Megnéztem az erősítő rajzát;érdekes! olyan mintha dupla primer lenne, külön 220(240)V-ra, és külön 110(120)V-ra. Ez esetben: mérd meg a primer tekercsek ellenállását, külön-külön; ha az egyik ~kétszer akkora, mint a másik, akkor a nagyobb a 230V-os egyedül,( a másik tekercs nem dolgozik) . Hm..
Tehát 2db trafód van? Egy formák? A trafókat fotózd le kivezetéssel együtt, kondi nélkül. Ellenállás mérővel mérd meg a primer szálakat.
A válaszom neked szólt, nem magamnak, bocs. A másodiknak feltett rajz is érdekes, de inkább erre gondolunk. Nem ilyen képre gondoltunk. bocs a3. kép most jelent meg nálam.
Szia. Pont emiatt tettem fel. Ezen a rajzon ugyanis a szálak megnevezései inkább illenek a fotókon látható kivezetések színeivel (itt jelölve vannak a csíkozott szálak is).
Ami a rajzon egy trafónak látszik lehet hogy két trafó a valóságba? Úgy tűnik hogy külön is lehet használni,kisebb erősítő esetén.
Ez lessz az! Ezek szerint mégis az én rajzom alapján lessz a bekötése a trafónak. Vagyis a szekunder a 2 vörös szál a zöld sárgával együtt kell legyen, mig a primereket pedig sorba kell kötni a két 120 voltos tekercs rész miatt.
Vagyis a rajz szerint a hálózatot a kék/sárga + a fekete kapja, a kéket pedig a fekete/sárgával kozösíteni kell.
Még azt azért hozzátenném hogy ez nem biztos hogy nálad is így van , ezért az égő legyen ott sorban.
Sűrű elnézést kérek, Q...ra elnéztem(elírtam a színeket). A többi igaz. :peace: :hide:
Mindent megpróbálok köszönöm de még biztos kérdezek még
Most azon gondolkoztam lassan elfogy a vezeték,ugye ez 2x58 voltos,az ugye min.4 vezeték,vagy 6
A rajzon a primer párhuzamos kötésű. Ebben az esetben is ez a valószinű.
Első 58V; kezdet+vég; 2vég: na ez kétszer? Vagy ha sok a láb, méréssel kideríthető; ki-kivel van.
Köszönöm holnap neki állok, már zsong az agyam
Na nem bírtam ki bekötöttem az itteni Szakik tanácsa szerint,és úgy kellett ahogy írták ,mind két trafó bekötése ugyan az, az egyik 500w,2x42, bár nagyobbnak tűnik,a másik1000-1500watt,2x58 az is megy.Köszönöm mindenkinek a segítséget, így lehet tanulni.Jó közösség
|
Bejelentkezés
Hirdetés |