Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Nem az induktivitást kell számolni ember!
Trafóméretezésnél a vasmag keresztmetszetet kell először, utána pedig a voltonkénti menetszámot. Azután már lehet szorozgatni 24-26V+15% ra méretezgetni, no és a huzalátmérőt megválasztani, az adott maghoz +terhelési /rövidzárási áramokhoz.
Nem akart induktivitást számolni, csak nem tudta mekkora gerjesztést (T) vehet az adott vashoz. Ott van a keresztmetszet 16cm2, ahhoz számolt, Az adatok szerint jól!
Jó a 2.5 ezzel számolj így nem ér meglepetés, egy kis túlterhelésnél.
Szia! Számolgattam: Az ablak elég kicsi, nagyon gondos tekercseléssel 0.7(0.72)mm átmérőjű dróttal (J=2.8) el fogsz férni (ez a primer, 615menet). A szekundernél (J=3;-3.5) nagyobb áram sűrűséget vehetsz (jobb a hűlése). A N/V=2.8125, ezt 1.05-tel szorzod, a sec. menetszámhoz. Mivel erősítő nem igényel állandó csúcsáramot, nem fog melegedni. Sajnos a J=2.5-tel nem férnél el.(pedig az lenne az igazi)
Előzetes adataidat figyelembe véve: 2 x 66 menet, 1.4mm-es drótból, épp beleférne. Hány Volt kell az erősítőnek? Ahhoz elég Graetz estén 2V-ot hozzávenni a sec. fesz,hez (U~ x 1.41 -2= Utáp=)
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem felétek,igaz mér egyszer föltettem a Transzformátor információ topic ban.[quote] Érdeklődni szeretnék hogy, adott egy trafó ami 4 pár 2sc1343 hajtott egy hitachi ha 610 erősítőben elvileg 450w.A kérdésem az lenne szerintetek átlehetne tekerni hogy elvigyen 2 db 300w végfok modult? Most +/- 37 vac és nekem +/- 40 Vac kellene érdemes e belefogni? Bővebben: Link
Ez nagyon max. 450W, nem visz el 600W-ot (2x300)
Értem, és köszönöm válaszod a másik topic ban is ezt mondták.Akkor nincs más venni kell egyet.Csak az a bosszantó hogy,van legalább 8-10 db hasonló teljesítményű trafóm csak mind 30-38 v között van és nekem 56-59vdc kell legalább ami minimum 600-650w os.Bővebben: Link
A bőség zavara. Oszt' kettővel mér' nem jó Neked? Olcsóbb mint venni. Fogsz két kb 3-400VA-est, és áttekered őket. Kis szerencsével olyanok is lehetnek ami összeépíthető (a vastest), ha ragaszkodsz, hogy egy darabban legyen (bár hallottam olyat, jobb kettőből)
A bal felső szürke és a fekete nagyon hajaz egymásra.
TDA7294
Én 24 volt AC tervezek,azon már szépen elviszi. + ha valamikor úgy adódik akkor az másra is használható.
Ahogy elnézem inkább 2x30(35) VAC kell oda. Két trafóval meg tudod csinálni, a szekundereket sorba kötöd, az lesz a föld pont, két graetz, stb.
Bocsi, egy kicsit elkeveredtem. Nem kell az 1.4mm-es drót, elég a 4/5-e is (keresztmetszetben). 1.25-ös, és több menet belefér (180). A két trafó, elírás.
Igen jól látod, fekete a szóban forgó 450w a másik 400w,csak az a baj hogy,az erősítő már kész van.És nincs annyi hely 2db nak újra dobozolni pedig megint macera.
Mekkora helyed van (AxBxC)? Vannak olyan trafóid, amik közel azonos vastestűek (lemezméret)?
A hely ahova be kell préselni 15cm hosszú 12cm széles 14cm magas.Hasonló keresztmetszetű trafó akad még az ablakok is egyformák,csak 6mm rel rövidebb és össze van hegesztve az I mentén sajnos mint a mikró trafója.
Mije 6mm -rel rövidebb, a pakett vastagság?(az nem érdekes) Szét lehet köszörülni, nem nagy veszteség, az a kis hézag nem számít. Kb. fele lemez kell belőle, úgy mekkora méretű lenne, a 1.5 vas?
Elnézést,a magassága,nem 9.8cm hanem 9.2 cm .A pakett vastagság 5.5 cm ha,hozzá adom a fekete felét 7.9cm,27,65 nényzetcm jön ki.35*79 elméleten ha jól számolom.
Sziasztok!
Szereztem ma egy trafót de annyi kivezetése van,hogy én csak nézek most.Segítenétek nekem,hogy melyik a kettő 220V bemenet? Illetve a kimenetek melyek?
Szia! Csengesd ki, szerintem autotrafó (és szívás). Pedig van benne vas bőven.
Biztosan hálózati trafó?
Az ilyen fazonú kivezetések sokkal inkább a régebbi csöves erősítők kimenőtrafóira jellemzők, amiken bizonyos átkötések alkalmazásával lehetett a hangszóró impedanciát beállítani.
Nem biztos hogy hálózati trafó. Először mindig kell csinálni róla egy rajzot. Felírod a kivezetések számát, és mindet végigméred ohm mérővel. A végén lesz egy trafó rajzod tekercsekkel amit utána újra végigmérsz, most már az alapján, hogy melyiknek mekkora ellenállása van (célszerűbb ezt analóg műszerrel csinálni ha van). Ezután lehet továbblépni.
Üdv!
Ha egy trafó kapcsolóüzemű, akkor normál működtetésből milyen hátrányai eredhetnek? Illetve miről lehet felismerni, hogy kapcsolóüzemű egy trafó. Gondolom sokszor elhangzott már itt, de mivel úgy tartom a szakmában mindig tanul ujat az ember, ennek fényében merészeltem ujra feltenni a kérdéseket (ha már elhangzottak)
Mit jelent az, hogy normál működtetés? Általában igyekeznek az összeset normálisan működtetni.
Arra gondolsz, hogy egy kapcsolóüzemű táp trafóját kötnéd az 50Hz-es hálózatra? Ha ezt egy biztosítékon keresztül teszed, akkor az a bekapcsolás utáni pillanatban kiolvad. Ha nem, akkor jó esetben csak a hálózati automatát fogja lekoppintani, rosszabb esetben lesz némi füstjelenség is. Miről ismered fel? A méretéről és az anyagáról. Az 50Hz-es trafók vasból vannak és jó nagyok (egy adott teljesítmény esetén), a kapcsolóüzeműek pedig ferritből és picik, mert azok ennek többszörösén, általában 40-200kHz-en működnek, ennek függvényében jóval kisebb mérettel (vaskeresztmetszettel) és jóval kevesebb huzallal (menetszámmal).
Méregettem egy kicsit.Az összes kivezetés kapcsolatban van egymással kivétel az a kivezetés ahová nincs semmi írva és a "9"-es kivezetés. Ez a két kivezetés egymással van kapcsolatban csak. Itt 0 ohm van.
A 220 - 0 között 3,7 ohm. 220 - 202 0,2 ohm 220 - 193 0,3 ohm 220 - 178 0,6 ohm 220 - 178 0,9 ohm 220 - 151 1,2 ohm 220 - 110 2,1 ohm 220 - 113 1,8 ohm 220 - 138 1,6 ohm 220 - 214 0 ohm 220 - 70 2,5 ohm 220 - 9 2,1 ohm
Szia! A képen (elég homályos) úgy látom, hogy vannak egy illetve két vezetéket tartalmazó kivezetések. A 178-as egyértelműen egy ágat tartalmaz, melynek tekercs-végnek kéne lennie. A kétszálasok - gondolom a megcsapolások.
A megcsapolást szét is választhatod, így esélyed lehet szekunder kialakítására. A transzformátor jó kihasználása érdekében (ha nem autotrafónak szánod) át kell majd tekercselni. A méréssel kapcsolatban - mivel tized ohm-okról van szó - jelezném, hogy a mérőcsúcs érintkezési jósága torzíthatta az eredményeket. A legnagyobb ellenállású szakaszra, melynek logikai alapon egyszálas kivezetések között kell lennie, izzón keresztül köss hálózati feszültséget. Az egyes kivezetéseken feszültséget mérve, jobban átlátod a tekercs tagolását.
Krokodil csipesszel csatlakoztattam a kivezetésekhez a multit.Nem autótrafónak szánnám.Gondolom primer tekercselés kellene majd csinálnom így mindent le kellene tekernem róla ugye?
Van nálam még egy trafó ebben is segítségedet(segítségeteket) kérném. Itt tudom melyik a szekunder tekercs csak a 220V-os primert nem.
Először úgy néztem,hogy a két lemez ki volt véve. 1-3 8,3 ohm 1-5 5,6 ohm 2-4 9,4 ohm 2-6 10,8 ohm 3-5 1,6 ohm 4-6 1,7 ohm 3-6 1,8 ohm Aztán visszaraktam a két fémlemezt ahol voltak.A két fémlemezen 4,9 ohm-ot mértem. Bal fémlemez és a 3 között 4,8 ohm Bal fémlemez és a 4 között 5 ohm 3-4 2,5 ohm 3- jobb fémlemez között 1,2 ohm 4- jobb fémlemez között 1,4 ohm.
Szia! A fémlemezek nélküli mérésből sehogy sem tudom kiolvasni a primer két tagját. Az egyik 1-5-3, a másik 2-6-4 lenne. Igen ám, de 3-6 között 1,8 ohm-ot mértél. Valami nem stimmel.
Ez egy biztonsági transzformátor magyar.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |