Fórum témák
» Több friss téma |
A végső megállapítás,Class" A " alatt nem is érdemes erősítőt építeni,már aki építget erősítőket. Semivel nem fog többe kerülni (kivéve egy,két szélsőséget).,mint az "AB". A hangja,mindenért kárpótol!Nem 20-30 W ot kell csinálni,ebből elég 5 W is !!!!
Soos Csaba! - Garantálom,ha ezzeket a modulokat megveszed 100% garanciával ,gond nélkül egy pöccre fog indulni!!! Úgy,ahogy irnak rólla és azt amit tud !!! (Személyes kapcsolatom van,ott élek AU )
Először nem akartam magamat idézni, de nem tudom kihagyni,
Idézet: „Egy hányadék hangfallal nem fogod hallani a különbséget A és AB osztály között.” Szerintem próbáld ki...
Még egy meg jegyzést ezzel a 20 w os kittel. - Ha csak a panelokat alkatrészestől veszed meg ,akkor kevesebb int feléből kijön! Ugyan is pl: a hűtő borda darabja azt hiszem 25 dolcsi a doboz 100 dolcsi stb.
Na jó! Ne a hányadék hangszóróról beszéljünk,de egy HS 280 (ami basic,egy alap ami szól),ezen simán észre veszed!!! De egy akármilyennel is !!!
Az első megállapitás ha egy "A" épitesz és bekapcsolod, húúúú,bassszus!
HS 280 az nálam referencia, ugyanúgy mint a tesla.
Hát nem tudom...
nekem van itthon (nem a hs 280-as de hasonló kialakítású) hangdobozom 4db is... Én azért nem dicsérném annyira. köze nincs a high endhez. Említeni nem merem ugyan azzal a színnel mint a JBL-t vagy a Fostexet, vagy a Vifát... -- Bár nem vagyok benne, biztos, hogy egy hangfalra gondolunk hs280 alatt...
Csak annyit fűzök hozzá hogy mért is kezdte el a yamaha koppintani anno ns10m néven 2 utasra átalakítva? Ezt amúgy máshol is hallatom már hogy yamaha másolta.
Amúgy meg kinek a pap kinek a papné, nekem a lánya. Audifil ide vagy oda én arra jöttem rá annál jobb nem igen lesz ami a stúdió szabvány.
Számomra érthetetlen ezek a körmön font hozzászólások.Én csak szerettem volna érzékeltetni,hogy az "A" egy akármilyen hangszóróval is észrevehető a különbség az "AB" hez viszonyítva. A HS-280 csak eszembe jutott valahonnét. .......érthetetlen számomra = AU 236 ft - HUF 000,1 .Most értettem meg miért is! Bocs fiúk.
Szevasz, teljesen igazad van, a hangfalaim már meg vannak, EZEKET használom, ezek már elég szépen szólnak, ha meg meg csinálom az erősítőt akkor biztos meg fogja hálálni a hangja.
Tennél nekem fel képet erről a HS 280-as hangfalról, pusztán kíváncsi vagyok hogy hogy néz ki, és ha a paraméterei is meg vannak akkor azt is tedd fel ide. Köszi.
Hehe... jónak tűnnek! Ezesetben lehet érdemes kipróbálni egy A osztályút.
De egyébként miért nem egy Hiragával próbálkozol? Csak mert abban kevesebb alkatrész van, ergó lehet, hogy olcsóbban kijön. Nincs alsó határfrekije, nincs kondi a jelútban. Tiszta haszon. Még nem volt lehetőségem megépíteni, de tervben van. Hiraga, harmadik kiadás: Bővebben: Link Átvitele freki függvényében: kép
SoosCsaba.-Nem érted.Csak példálóztam valamivel ami eszembe jutott! KB:-20 éve gyártották az orion ,egyáltalán nem egy klasszis,csak példálóztam és akár mit is mondhattam volna.Csak érzékeltetni szerettem volna a class A t. - De ha tényleg érdekel a HS 280 ,ez HU országban egy (akkor) jónak mondott volt,anno.
Heló, én értem, csak engem az a HS 280-as valami érdekelt volna hogy hogy is néz ki és mik a paraméterei. Puszta kíváncsiság. Egy fotót vagy valamit tegyél fel ha lehet
Nincs képem róla.De szerintem a neten találsz és még kapsz is ha körül nézel használt boltokban bizományi.
Itt van egy fotó.
Paramétereinél már csak a produkált hangja rosszabb.. Örülj, hogy nem hallottad!
De ha jót akarsz és olcsón,akkor építeni kell fostex 206 ( 20 cm, széles sávú) bass reflex dobozt. Ezt meghajtod egy JLH,HIRAGA,stb- Class A vel és kezdésnek kivalló eredményt fogsz kapni!!! Majd fejlesztgeted a dobozt ,cserélgeted ,méret, típus stb.
Egyébként én a füleseket favorizálom,már amelyiket elviselhetően lehet hosszú távon a felyen tartani. - De egyszer a flemingtoni marketten vettem egy akármilyen hangfalat (a doboza miat mert kitűnő állapotban volt 20 $ ért.Ki dobtam a hangszórókat ,tettem bele vifa mély, magasat, teletömtem csilapitó anyaggal és kész.Ezt hajtottam egy 2x3 w csöves erősítővel(kb 1950 körül készülhetett) ,és csodálkoztam.......fantasztikusan lehetett egész nap hallgatni és nem fáradtál el tőle!
Üdv!
Ezt tapasztaltam nemrég, sokszor egész nap a gép előtt (pc) közelébe, előtt ülök. Valamilyen alsó-középszerű pc hangfalakon csak egészen halkan, részletvesztően hallgattam zenét, fárasztott a kicsit nagyobb. Aztán a régről maradt szakajtónyi STK végfokokból összeeszkábáltam egy volt műhódvevő dobozába amit most hallgatok és egy modifikált NDK (!) 2 utas bass-reflexeit hallgatom, már nem fáraszt. Ma bedobozoltam a JLH-t, holnap megnézem - hallgatom - hogyan szaggat a 2x10W-os vadállat a tisztaszobába a JBL XTi60-al, remélem hegyen-völgyön hepiend lesz. "A" osztályú erősítő, bízom benned...[OFF]Nem tudom ki, hogy van vele, nekem már bőven elég a pár wattnyi hangerő egyébként. Jöhet a nagyzenekar is, de csak olyan hangerőn, mintha csak nekem játszanának, vagy közibük vágok...
Jól néz ki, de ez már elég öreg egy hangfal, ennél már sokkal jobb hangfalakat lehet kapni. Kösz a képet.
Kíváncsian várom Orbán József az első benyomást a JLH ró.
Megvolt az első, kicsit kutyafuttába, de pozitív.
Egy nálam ragadt, még elviselhető állapotú GX4000D-n Johnny Cash nagylemez felvétel szól még elfogadhatóan a régi felvételeim közül, ez volt ott kéznél, ahol meg tudtam hallgatni a műhelyben. Rögtön jutott eszembe az a szakkönyvírói megjegyzés, miszerint a nagy hanghűség velejárója, hogy olyasmit is meghallunk, ami nem a zenei élményt erősíti. Az összes mellékes hangot, szalag, lemez, hálózat, stb. mindent, amit a hanghordozó megörzött... Maga az erősítő csendben van, a jelzőfény nélkül nem is tudnám, hogy áram alatt van. Egyelőre nincs meg a kivezérlés jelző áramkör, egy kis szkóppal nézegettem, hol lehet a hangerőben a csípéshatár. A tápom 27V és 6 Ohmos a dobozom a hanghoz. Megmondom őszintén, volt szándékomban C-R-C-ZSXY-megamitakarsz tápszűrést csinálni, meg különbejáratú táp a másik uccába, minden, amit egy jóérzésű amatőr elkövethet, aztán nem lett belőle semmi. A nagy batár dobozom mellett végül alig maradt hely. Még Proli-null-null-zibn fórumtárs kivezérlésjelző elektronikája vajúdás alatt várja a megszületést és részemről jöhet a pőre zene. 89dB a papírforma szerinti érzékenysége a dobozaimnak és a végfok hogyan teljesít a nagyszobában, erre leszek kíváncsi. Csak meg kell várnom, míg rajtam kívül nem lesz szerves élet a házban, nehogy kivágjon a feleség a kísérletek csúcspontján... C' est la vie.
Üdv! Lerí róla az igényesség. Gratulálok!
Kellően hatékony a hűtés amit alkalmazol? Különös tekintettel a doboz fedelének felhelyezésével járó áramlási veszteségekre.
OK! - Gratulálok! Na ,milyen az első benyomás úgy összességében? -(igaz nem tape deck el kelet volna próbálni). -Irj bővebben.
Reloop!
Nagyon köszönöm, óriások vállán állva nem volt annyira nehéz, mint kifejteni az ércet és perforált lemezt önteni belőle... Az eredeti erősítő, ami a dobozban volt, kb. 2x100W volt és az alsó lemez jó darabon, a fedele meg teljes terjedelmében peforált, akadályt nem gördít a hűtés elé. Class -A- ! Nagyon-nagyon kedvező a benyomásom, olyan a dinamika, mint amikor az embert határozottan tarkón vágják egy pajszerral...Ütős, minden hangszer jól hallatszik. Majd próbálok akusztikus hangszerelésű zenéken tesztelgetni. Természetesen valamivel jobb anyagról - CD - jobban is mutatja magát és minden létező hibát a hanganyagban. Gondolok itt pl. A Cannet Heat cd-re, ahol több helyről gyűjtöttek össze nótákat és hallani igencsak a minőségi eltéréseket. Már csak a megoldandó az említett VU meter elektromos használata, mert ha műszerrel beállítom, hol határol a végfok-tápfesz, akkor nem leszek kitéve a dilemmának, kicsit rossz-e a felvétel, vagy sokat kap a végfok. Szóval megérte, kellett egy ilyen erősítőt csinálni, kár lett volna kihagyni!
Gratula .
Szép munka . Az élesztés könnyen ment ?
Üdv!
Nem volt semmilyen probléma, szerintem csak figyelmetlenségből lehetnének gondok ezzel az erősítővel. Anno úgy átlapoztam a Hi-Fi erősítők építése c. könyvben, mint a szél - mondok: mit akarnak 4 tranyóval, ugyammá.... Vannak még meglepetések az életben az egyszerűség terén is. A tápot 4 x 15.000 µF-al szűrtem meg, elégségesnek tűnik. A képen is látható 2 x 6.8 µF stiro féleség és 2 x 0.01µF szép piros kondi van még rajta, remélem respektálja a végfok az igyekezetemet... Mondhatjuk, nagyon rossz a hatásfok és pazarló egy erősítő, mindenképp elmelegít max. 70 W-ot a két csatorna együtt. És...? Ha szépen szól, megéri. Olyankor kevesebbet is fogyaszt!
Mérted a nyugalmi áramot,pontosabban az áram felvételt? A 70 w (meleg) a kettő végnek , nem sok,ez elég jó a 2x10 w nak. - A " Class A " nek csak ez az egy hátránya van , -a fogyasztás -de ezt a minősége ,anyag költsége pótolja.Azt jegyezném meg itt,hogy csak anyi nyugalmi áramot kell be állítani, míg a keresztezési torzítás eltűnik. Így kevesebbet fogyaszt.Igazából nem biztos,hogy kell 10 w ,lehet elég 5-7 w is,ekkor még kevesebb a fogyasztás.A mai energia árak mellett most már ez is lényeges lesz.Nálam az erősítő sokat megy,ezért ha építek erősítőt,mindig figyelembe veszem menyire W ra van szükség,ép a fogyasztás miatt -ha" Class A " ről van szó-.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |