Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   87 / 137
(#) reloop válasza cooper85 hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Szia! Az annyira lehetetlen, hogy mérési hibára gyanakszom.
(#) cooper85 válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Megnézem akkor felcserélt multikkal, hátha...
(#) reloop válasza cooper85 hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
A 30mA folyásához - a 12V táp mellett - kéne az egyik tápoldalba 400 ohm ellenállás. Az nem tud kialakulni a kapcsolás helyes megépítése esetén.
(#) cooper85 válasza reloop hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Megoldódott, megcseréltük a multikat, az egyik többet mutat/vagy kevesebbet a másik. Köszi!
(#) Sansz hozzászólása Márc 22, 2012 /
 
Sziasztok

egy kérdést szeretnék feltenni a tisztelt nagyérdeműnek szóval a melóhelyen összedobtam egy ilyet Bővebben: Link annyi különbséggel hogy izzó helyett egy pc tápból berhelt folytót dobtam be. 2n3055-ös tranyóval megy, szól is meg minden csak némi volume hiányzik alóla és akkor most a kérdés: ha darlingtonba kötök 2 db tranyót, (tehát lényegében ugyanúgy 3 láb marad szabadon, BCE) név szerint 2n3055-ösöket akkor kell e valamit még változtatni, illetve van e ennek az egésznek értelme?
köszönöm a válaszokat!
(#) Orbán József válasza Sansz hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Szerintem mindenképpen csak úgy szalad vele az idő...
Megvoltak az első lépések egy erősítő építése felé.
Azok néhánnyal több tranyónál kezdődnek.
(#) Sansz válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Köszönöm válaszod!
nem akarok hi-fi hangzást, nem otthonra kell, csak ide munkahelyre. Jó lett volna összerakni valami lowcost erősítőt abból amit itt találok, hogy még szóljon is valahogy és ezért gondoltam a darlington kapcsolásra
(#) Orbán József válasza Sansz hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Rakd össze a JLH-t. 3 db tranyóval többől áll és mégis Hi-Fi-nek mondható évtizedek óta.
(#) lamalas válasza Sansz hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Ha csak munkahelyi hatterzenelesre kell egy kisteljesitmenyu, olcso erosito akkor csakis IC-s erositot erdemes epiteni, semmi ertelme A osztallyal vacakolni, meg akkor sem ha csak nehany tranzisztorbol all a kapcsolas.
(#) Orbán József válasza lamalas hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Csatlakozom... Valami filléres TDA autós végfok, még panel se kell hozzá, lábára forrasztani a 2-3 alkatrészt és máris elszabadítottál egy 2 x 7 W-os vadállatot...
(#) Sansz válasza lamalas hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
persze egyértelmű, csak ezek voltak itt a munkahelyen kéznél, és ez tűnt a legjobb megoldásnak
és még egy érdekesség ami feltűnt ezzel az erősítővel kapcsolatban: nem vettem észre, és lecsúszott a táp negatív lába, tehát csak pozitív tápot kapta meg (egy laptop tápról megy) és úgyanúgy szólt tovább... először azt hittem hogy csak a kondiban maradt töltés és arról megy, de mikor már fél napja így ment akkor kezdtem gyanakodni, hogy nem erről van szó, ez normális vagy feltaláltam valami forradalmi újítást?
(#) Moderátor hozzászólása Sansz hozzászólására (») Márc 23, 2012
 
Nyomatékosan kérlek a nagy kezdőbetűk, és az írásjelek használatára!
(#) Orbán József válasza Sansz hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
[OFF]Igen, szerintem is nagy jelentősége lehet, próbálj egyelőre a tanuvédelmi program mintájára elvegyülni valami őserdőbe, míg a konkurrencia lecsillapszik...
Állítólag láttak arra settenkedni néhány neves külföldi hangmérnököt szigonypuskával.
Csak így tovább! Egyébként...
(#) varttina válasza Sansz hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Nem lehetetlen egyetlen tranzisztorral akár 10W körüli kimenő teljesítmény sem, viszont csak látszólag egyszerűbb megoldás, mint egy több tranzisztoros, vagy IC-s erősítő.
A PC tápból bontott fojtótekercs induktivitása elég kevés. Annak idején mikrosütő trafók primer tekercsét használtam fojtótekercsnek. Bővebben: Link
Egyébként van ennek a vonalnak egy külön topikja. Bővebben: Link
(#) sysyka hozzászólása Márc 25, 2012 /
 
Sziasztok!

Meg szeretném építeni a kapcsolások között szereplő 8W-os Hiraga Le Monstre-t. Ilyen, kicsit összetettebb kapcsolást még nem igazán építettem, és nem értek néhány dolgot, ebben kérném a segítségeteket.
1. Csatornánként külön kapcsoló. Ennek van valami fontos szerepe, vagy ugyanúgy megépíthető egy darab 2 áramkörös kapcsolóval?
2. Ez lehet, hogy hülye kérdés. De a potméter a doboz előlapjáról hova van bekötve?
A szóban forgó erősítő az alábbi linken érhető el: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/hiraga_le_monstre_8w_a-o...l?pg=1[LINK][/url]
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Gránátalma válasza sysyka hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Szia!
Megoldhatod egy kapcsolóval is. A potméterre rákötöd a bemeneti jelet, majd azt a középleágazásról az erősítő bemenetére viszed, ami az R1-es ellenállás, 1k2 Ohm
(#) soos csaba hozzászólása Márc 29, 2012 /
 
Sziasztok, tegnap leltem egy oldalt ahol fel volt tüntetve egy nagyon jónak tűnő A-osztályú 20W/8ohmos erősítő, meg lehet vásárolni készen bedobozolva, és meg lehet vásárolni Ki T-ben is külön külön. Nekem ez az erősítő nagyon meg tetszett és szeretném össze rakni, csak előbb szeretném ki kérni a véleményeteket hogy érdemes e összerakni ezt a kis jószágot?, és hogy tényleg A -osztályban működik e, egy kicsit gyanús nekem a kapcsolási rajza, de majd ti meg mondjátok. Fel teszem az összes infót róla.
(#) soos csaba hozzászólása Márc 29, 2012 /
 
(#) soos csaba válasza (») Márc 29, 2012 /
 
Elnézést kérek, ha túl sok képet tetem fel, a motorvezérlő is az erősítőhöz tartozik, ugyanis az előerősítő volumj-a motor meghajtással van el látva, mert táv irányítós.
(#) Orbán József válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Szia!
Hol kereshető a vásárlási lehetősége, ára?
Üdv!
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Szia! Úgy a rajz, mint a nyákterv igényes munka. Az 1,12A nyugalmi áram elegendő biztosíték arra, hogy a végtranzisztorokon folyó áram ne szűnjön meg kivezérlés közben, tehát A osztályú.
Erre emlékeztet.
(#) (Felhasználó 46585) válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Szerintem, ez olyan végfok, amit be lehet állítani AB, vagy A osztályba is. Ott a poti középen, amivel a nyugalmi áram állítható. Igazán profi, ahogy be van építve dobozba.
(#) soos csaba válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Sziasztok, Itt az élőfok rajza a leírással együtt. . A motor vezérlést, meg fel teszem a PIC-es témába, mivel nem ide tartozik ebe a fórumba, és ott meg nézhetitek. A teljes meg vásárlás az pedig Itt található.
(#) soos csaba hozzászólása Márc 29, 2012 /
 
Egy kérdés, valakinek fel csigázta már az agyát ez az erősítő, mert nekem rettenetesen. :yes:
(#) lamalas válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Akkor epitsd meg

Lehetne azert par esszerusitest elkovetni rajta. Pl. ha egyutt, egy dobozba epited az elo es vegfokot (tehat egyutt hasznalod a ket erositot) akkor felesleges annyi csatolokondi amennyi a jel utjaban van.
Szerintem ugyszinten teljesen felesleges a magas nyugalmi aram. Nyugodtan lejjebb lehetne venni azt, hogy ne futson feleslegesen.
Reszletesebben nem neztem meg a kapcsolasokat, hirtelen csak ennyi tunt fel nekem.
(#) Alkotó válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Köszönöm a linket (amiket nem tudok lementeni magamnak).
Általában minden amatőr épít egy "A"-osztályú erősítőt, de aztán a többség meg is áll itt, mert sok a hátrány, és kevés az előny.
A minőség nagyon szubjektív, és az "A"-n belül is egészen nagy hangásbeli eltérések lehetnek, de az biztos, hogy hatásfokban/gazdaságosságban nehéz lenne az "A"-tól rosszabbat kitalálni.
Ha nem kimondottan a "melegére" vágysz, akkor gondold meg, mert hasonló költségből már sokkal "nagyobb" szerkezet is építhető, de azt is jó tudni, hogy a teljesítmény nem minden.
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Ez igaz hogy A-ból elég bőven egy is de én sem álltam meg és építettem még egyet az nem jött be /JLH/ és aztán a kis Hiraga no arra azt kell mondanom hogy ott van a szeren .
(#) Gránátalma válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Szia!
Nekem a szememet szúrja jelútba elkövetett kondenzátor.

Az a baj ezzel, hogy lehet túl sokba kerül, ahhoz képest amennyire ki fogod használni.(bár az árát nem tudom, de a KITek nem arról híresek, hogy gatya áruk van)
Mert ugyebár A osztályú erősítőt nem azért épít az ember, hogy lebontsa vele a házat. Egy igazi A osztályú erősítőhöz, egyrészt illik drága, profi hangszórókat venni, másrészt meg fölösleges is annak hiányában A osztályút építeni.
Egy hányadék hangfallal nem fogod hallani a különbséget A és AB osztály között. Akkor meg minek A osztályú, ha olcsóbban csinálhatsz Ab osztályút.
Nem a kedved akarom elvenni tőle, csak lehet, hogy egy kisebb anyag kölcségből kihozható A osztályún kellene kipróbálni, hogy egyáltalán kell-e neked olyan.
(#) Class-A-. válasza Gránátalma hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Sziasztok! - Hát.... , ezt az utolsó hozzá szólást nem írom alá !!! Ép az " A " osztályú erősítőnél lehet a különbséget észre venni az "AB " osztályúval szemben! Csak kérdezzetek a class " A "vel kapcsolatban,tudok segíteni.Nagyon sok tapasztalatom van az" A " osztályúval.
(#) Class-A-. hozzászólása Márc 29, 2012 /
 
Ahogy most vissza néztem ezt az oldalt,látom fel fedezte valaki az Austral Silicon Chip publikálásában a 20 w os Class A t. - Mindenkinek ajánlom ezt meg építeni, - NO 1 - kitteket csinálnak és után építhető! Tudnék regélni ezekről ....csak a legjobbakat tudom mondani.
Következő: »»   87 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem