Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autó rádióhoz FM transmitter átalakítása
Témaindító: Szebence, idő: Márc 24, 2012
Témakörök:
Na gyorsan leválasztom a jack-ről a GND-t és átviszem az IC 5. lábáról.
Az USB-s részt mégis csak megkell most csinálnom, mert az én SD kártyám kölcsön van adva, tegnap meg egy barátomnál próbáltuk ki vele. Én meg most csak USB-ről tudom. Pedig már a GND-t átraktam az IC lábáról.
Szerk.: Most nézem a képeket, köztük azt amin bejelölted az USB-t. Nekem sikerült teljesen fordítva visszaforrasztani... Gyorsan megfordítom és már jó is lesz.
elileg amit felraktam képet úgy kell bekötni, csak forrasztáskor vigyáz ne zárj rövidre semmit.
Megcsináltam, de nem lett jó. Még megpróbálom újraforrasztani a vezérlő részénél a vezetékeket.
Nem, nem akar átforrasztottam mindent, tuti, hogy nincs sehol zárlat.Nem tudom mi lehet vele a probléma.
Mindjárt megnézem azért biztos ami biztos alapon az USB lábkiosztását. Szerk.: Pedig jól van bekötve. Több rajzon is megnéztem, midnenhol így jelöli, és nekem is így van bekötve. Bővebben: Link
Ha van egy multid lehet meg kellene keresni az 5v ot és abból kiindulni.
4,8V van a két széle között és nincs felcserélve a GND és a VCC.
Szerk.: Lehet, csak akkor fogom tudni folytatni a tesztelést, ha szerzek egy SD kártyát. Pedig jobb lett volna, ha USB-n keresztül működött volna.
akkor ha jó a szélsők közötti polarítás akkor elvileg jónak kell lennie. Az usb kábelnek nincs panelátkötő szerepe, mint valószínüleg a tápnak volt?
Nincs, direkt néztem 3db vezeték az egyik odalra csatlakozik, midnen mástól el van választva, a 4. vezetéket pedig a nyák túlsó oldalára kell bekötni. Megpróbálom lefotózni.
átnéztem a régi képeidet, ezek szerint a kijelző oldalára volt forrasztva mind a négy usb vezeték
Nem tudok telefonnal ilyen közeli képet csinálni még nagyítóval sem. Az egyik valóban átkötést szolgál, de az be is volt nekem kötve egy több eres hangfálkábel 1db szálával. Ez a GND, mert a túloldalon az IC 9-es lábára van bekötve (többek közt). És ez pedig jó helyre van bekötve az USB-n, tehát nincs felcserélve a VCC és a GND.
Nem tudom mi lehet a baja, a pendrive-ot próbáltam az még gépen működik. Az lehet, hogy valami elhalálozott volna? Viszont a memóriakártyát meg tudja kezelni. Szerk.: 20 perc és jövök!
akkor az usb 1 és 4 es pontja jó. Akkor az a kérdés hogy a 2 és 3 pont is jó helyen van-e? Meg kellene megint próbálni sd kártyával, hogy szól-e, mert akkor legalább tudnánk, hogy a hang kimenet jó lett-e. Az usb n meg még okoskodni kell.
Igen, de jelenleg nincs SD kártya nálam, Ha lenne akkor most nem is foglalkoztam volna az USB részével.
az usb kábelei mejik ic re mennek rá? Mert lehet, hogy annak a lábosztásából lehet következtetni, hogy mi hova megy.
A két középső láb abba az odacseppentett IC-be megy bele. Kicsit megkapartam a nyákon a lötstopot és szakadásvizsgálóval mértem egészen az USB lábától egészen a képen látható pontig.
Szerk.: Az USB-ről így le is mondtam, marad az SD kártya...
nem lehet, hogy az ajzattal van a baj? Még szerinem utolsónak megpróbálhatod, ha a szélső lábak jó akkor a középső kettőt megcseréled. Lehet, hogy a fordított bekötés miatt gajrament az usb része.
Egyébként nem volt fordítva bekötve, ma reggel néztem el, mert fejjel lefelé volt a vezérlő panel. Csak ezt akkor nem figyeltem, és akkor a fejjel lefelé lévő vezérlőpanelhez nézve "fordítva volt bekötve" az USB. De valójában nem!
A két középsőt szerintem felesleges felcserélni, mert szalagkábelen volt eredetileg és a mostanin is. És direkt néztem, hogy a 4 vezeték, egymás után mind a két végén sorba van beforrasztva. Így meg, hogy biztos, hogy jó polaritással van bekötve a táp része, így a két középső sem tud felcserélődni. Majd visszakérem az SD kártyát és folytatom azzal. Ha működne, akkor még az isl ehetne, hogy vennék egy másik, ugyanilyen Fm transmittert. 1500Ft-ért már szerintem lehet ilyet kapni.
Igazad van. Elvileg a szalagkábel nem tekeredett meg. Nem lehet, hogy a burkolatba valami még rámemt az usb portra?
A forrasztásokat mérjed átt szerintem! Milyen tápról hajtod most meg? Mer az autóba a fesz 12,6 v alá nem nagyon megy le és szerintem az usb-nek kella pont 5 volt (a pc ben az mindig stabil). Nem esik vissza a kapocsfesz. használat során 12v al´?
Magában a szivargyújtó csatlakozójában van egy 7805-ös stabkocka. Így az egész panel fix 5V-ot kap. Én meg egy PC táp 12V-os ágáról próbálgatta, ami a 7805-nek a bemenetére kerül.
a pc tápnak elvileg el kellene bírnia, de a stab azért van rajt szerintem, hogy az autó változó feszéből fix 12 öt csináljon. Ki kellene mérned mekkora fesz megy ki a stab után. Elv 12v kell, hogy ott legyen
7805-ös stabkocka van ott. Ami azt jelenti (utolsó 2 szám) hogy fix 5V-ot állít elő. 12V-ot a 7812 állítana elő, ami már csak azért sem lenne lehetséges, mert körülbelül a stabkocka bemenetére 2V-tal magasabb feszültség kell, mint amit stabilizál. (adatlapban megtalálható, hogy mekkora a minimum feszültség ami kell neki) Ez a gyártástechnológiával áll kapcsolatban, mint pl nyitófesz.
tényleg, nem tudom,de azt hidtem, hogy 12v van bent de a stab. 5v ot csináll. Akkor viszont elég neki bőve az adatlapja 8-18 at ír szerintem. Akkor valahol máshol lesz a bökkenő. Szerintem próbáld meg sd ről,aztán addig okoskodunk ki valamit
Már elpakoltam mert nicns itthon SD kártyám. Amint lesz újra írni fogok ebbe a topic-ba. Köszi a segítséged!
Ho-ho-hóóó Találtam egy 128MB-os SD kártyát, de 1 óra múlva indulok munkába, meg macerás rá másolni, mert csak a nyomtatómban van kártyaolvasó, az meg nem kompatibilis WIN7-tel. Majd holnap másolok rá 1-2 zenét és talán holnap folytatom is a kísérletezgetést.
Az FM transzmitter kimenete és az erősítő fokozat bemeneti ellenállása miatt. Nekem egy soros ellenállással kellett megtoldjam (TDA 2004-es IC-hez), fontos a kimenőjel illesztés, különben a kimenő jel szintje vagy túlvezérli és "normál" hangon alapzaj keletkezik, vagy alul vezérli és úgyszint zajt hoz magával. Az illesztés a kimenetet terhelheti és így a hangszínt is elhúzza. Fontos lenne ismerni az adó IC bemeneti impedanciáját és ahhoz igazodni az erősítőével. SZóval ezért lesz macerás a dolog. Az én esetemben 3 tipusnál is használható volt egyaránt bemenetnek és kimenetnek a jack, mindenféle átalakítás nélkül, nem bonyolítják agyon.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |