Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   90 / 137
(#) (Felhasználó 46585) válasza Kovácsgabi hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Összetéveszted a dolgokat. Én nem a felvett áramról, hanem egy tranzisztor áramáról és az azon ébredő veszteségről beszéltem.
Az, hogy PP, vagy SE, mindegy, mert az áramgenerátorosban is van egy tranyó, aminek az árama a nyugalmi áram kétszerese és a zérus között változik. ( Az áramgenerátor árama természetesen nem változik, de a rajta ébredő veszteség az igen! ) Különben, mitől kerülne mondjuk egy SE esetében áram a hangszóróra? Hát attól, hogy az áramgenerátor árama konstans, és ami a hangszóró felé folyik, az fog hiányozni az aktív tranzisztor áramából. Tehát, ennek a tranyónak az árama fog változni, így a rajta eső feszültség is és a rajta ébredő teljesítmény is. Az igaz, hogy lineárisan, az előbbiekben említett áramtartományban.

"Melynek beállítok mondjuk 1 amper nyugalmi áramot. Az kivezérlés függvényében NEM fogja változtatni sem a felvett áramát ebből következik hogy a disszipációját sem."

Tehát, azt mondod, hogy van mondjuk egy 1A-es áramgenerátor és az sorba van kötve egy tranyóval, aminek szintén 1A az árama. A közepükre van kötve a hangszóró. Ha az áramgenerátornak nem változik az árama és a hangszórón mégis változik a vezérlés függvényében az átfolyó áram- mondjuk plusz/minusz 1A-t, akkor szerinted, honnan jön a hangszóró árama? Hát onnan, hogy a felső tranyón az áram változik plusz 2A és zérus között. A baj ott van, hogy én pillanatértékekről beszélek, ti meg átlagértékről. Ezt az átlagértéket mérik az árammérők, ezért van az a téves nézet, hogy nem változik a tranyók árama. És ebből következtettek arra is, hogy állandó a tranyón a disszipáció. Igen állandó, de csak hoszzú időre átlagolva, vagyis a tranzisztor veszteségi teljesítményének a középértéke állandó. A pillanatnyi vesztesége viszont a vezérlés függvényében igen nagyot változik. Ennek megfelelően a hőmérséklete is, amit a tranziens hőimpedancia görbe ír le adott típusoknál.
(#) Kovácsgabi válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Igen...igen. Közben sikerült rájönnöm újraolvasás közben, csak túl felszínesen gondolkodtam. Mindenesetre köszönöm hogy leírtad még egyszer türelmesen. Most már értem mire akartál kilyukadni, hogy nem mindegy mikor mennyit hasznosítunk a felvett teljesítményből. Értelemszerűen a kivezérlés függvényében. Szóval valóban érdekes hőimpulzusok lehetnek egy végtranyón olyan 10-30hz körül.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Kovácsgabi hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Vannak sajnos... ezért van gond az A osztállyal. (is) Én jobbnak tartom a D-t, de az még egy-két gyártót leszámítva gyerekcipőben jár. Ott más problémák vannak. Ráadásul a marketingnek köszönhetően rendesen elbaltázták az imázsát.

Tranyónál nem érdekesek annyira a hőimpulzusok, mert már alapból sikerült jóra megcsinálniuk. De korábban voltak nagyteljesítményű tirisztorok, mint tranzisztorok. És azt vették észre, hogy pl: vasuti átkelő villógójában sűrűn mennek tönkre a tirisztorok. Hát azért, mert nem bírta a lapka a folyamatos nagy hőingadozást és egyszerűen levált a réz tokozásról. És megfőtt... Aztán erre rájöttek és a nagyteljesítményű tranyóknál már eleve csináltak egy közbülső rétegfélét, ami felveszi a hőtágulásból származó méretváltozást. ( de ha jól tudom, a villogó lámpákat továbbra is higanykapcsolóval gyártják... )
(#) reloop hozzászólása Ápr 1, 2012 /
 
Sziasztok! Egy adott kapcsolás kétféle osztály besorolásban: Class-A , Class-AB.
Ebből számomra annyi derül ki, hogy vezérelt állapotban az A osztályú végtranzisztor disszipációja kevésbé változik egy periódus alatt. Kis amplitúdójú jeleknél feltűnő a különbség.
(#) Ge Lee válasza reloop hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Szerintem meg pont a kis amplitúdónál nincs nagy különbség, mivel ott az AB is úgy viselkedik, mintha A osztályú lenne (a tranyók a nyugalmi áram függvényében folyamatosan nyitva vannak).

Ezért van az, hogy ebben a tartományban (mondjuk 100-200mV-os kimenő jelig ami egy halkabb, vagy normál "zenehallgatós szobahangerő") egy jól kivitelezett AB is szól úgy (vagy szebben) mint az A. Aki ebbe egyszer véletlenül beletenyerel (fülel) az utána biztos hogy végleg kidobja az A-t. És ezt nem viccből mondtam, ki kell próbálni. Persze ha valaki szeret villannyal fűteni, azt nem szabad ettől az élvezettől megfosztani.
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Uraim, teljes körű megnyugvást kívánok, az erősítőm nemcsak 2.5V cs-cs bemenővel vezérelhető, hanem akár 0.7-el is, ha a potenciométert feltekerem... Van ez így...
Köszönöm az együttérzést, a hiba megszűnt!
(#) Class-A-. válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Na és ,hogy vagy meg elégedve? Végezetül - csak szeretném tudni,-ugye érezni különbséget az AB és az A között?
(#) Orbán József válasza Class-A-. hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
A helyzet az, hogy a beépítés utáni; után és beállításokat is elvégeztem egyúttal, valamint mindkét panelen egyformára (BC212B) cseréltem az első tranyót.
1.4A a nyugalomban, féltáp pontosra belőve.
Aztán beszerelkeztem és meghallgattam egy ELP CD-t, amit LP-ről is jól ismerek.
Nem tudom honnét került egy csomó olyan hangzás a CD-re, amit eddig nem hallottam...? Lehet, már a nyúl tojta rá az Ünnepre való tekintettel.
Az élmény nagy volt! Nem túlzás, újakat/másként hallottam a zenét, mint előtte. Valószínű, hogy kiegészítem egy külön dobozolt RIAA-val, nekem még vannak LP-im, olyan 150 db, aztán kész a nagy Mű!
A 2x10W biztosan elég lesz, fél hangerő körül szóltak a dobozok és bőven elég.
1szó, mint 100, nagyon jó a benyomásom, megérte!

Megjegyzés: Azért eddig se fésűn, papíron hallgattam zenét - Harman-Kardon PM665 - nem mondom, hogy ez annyival tutibb, de én csináltam össze (nem magam) és nem kell szégyenkezni a hangzásával. :yes:

DSC_0063.JPG
    
(#) neptunes4you hozzászólása Ápr 17, 2012 /
 
Üdv mindenkinek! A JLH hangján felbuzdulva szeretnék építeni egy Hiraga Le Monstre végfokot is. +-12V AC feszültséget leadó táppal lehet hajtani?
(#) Orbán József válasza neptunes4you hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Na, lesz még egy fül-vélemény legalább a monstre-mustrán. Kíváncsi vagyok az eredményre, hajrá!
Nekem, akik hallgatták ezt, vagy a szimmetrikus, modernizált JLH-t, azt mondták, ez az eredeti JLH az igazi.
[OFF]Így most egy kicsit elpihenek a zene hallgatásán... nem üldözöm egyelőre a még hifibbet tovább. Aztán hangdoboz válogatás... Úgy hírlik a magyobb ugrás ott várat magára. A jó és mégjobb erősítők nem annyira hagyják el egymást, mint a hangdobozok.
(#) CIROKL válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Idézet:
„Na, lesz még egy fül-vélemény legalább a monstre-mustrán”

Sokan már régen elfeledtük ezt a mustrát .
Nekem sem az eredeti sem a modernizált 3- -os tápos JLH nem tetszett ellenben a kis hiraga az igen , mióta megépítettem szinte csak az szól nálam .
(#) CIROKL válasza neptunes4you hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Tökéletesen jó hozzá ha csak CRC szűréses tápot használsz hozzá .
Nálam is így van megoldva de egy kicsit magasabb táppal 2X13,5 volt AC abból lett olyan 18Volt DC és ebből lett a szűrés után 13 Volt DC igy kb 5 Volt ami esik a sönt ellenálláson .
(#) Orbán József válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Előszörre miért nem tetszett? ...ha jól emlékszem, írtál ilyet.
(#) CIROKL válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Gondolom a kis hiragára gondolsz ? annak valóban első hallgatózásra nem tetszett a hangképe De itt jön a furfang és egy kis tanulság belőle .
Az egyik jó ismerősöm már előttem épített ebből ugymond sokat ,meg aztán beszéltünk is róla és mégis kimaradt a történetből hogy nagyon preciz beállítást igényel .
Így ebből kiindulva két ampermérőt szereztem ami viszonlagosan tökéletes , régi FOK-GYEM tápból bontott műszerek na és ezekkel a tápágban már szinte tökéletesre tudtam az áramfelvételt belőni és lám csodát egyből megjött az áhihott hangzás .
(#) neptunes4you válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Egy konkrét kapcsolási rajzot tudnál küldeni a kellő szűrésről? 2db 10000µF-os kondim van itthon, azokból kellene gazdálkodni
(#) CIROKL válasza neptunes4you hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Kapcsolási rajzra nincs szükség egyszerű mint a zsiros kenyér , egy kondenzátor pakk majd egy sönt ellenállás majd megint egy kondenzátor pakk és mindez minden tápágban vagyis mindkét oldalnál külön - külön.
A képek sok mindent elárulnak ITT az enyém .
(#) neptunes4you válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Nagyon komoly munka :O
És ha nem használok CRC tagot, csak simán egyenirányítom a 2x12V-ot, majd pufferelem? Gyök 2-vel szorozva 17V jön egyenirányítás után. Ennyivel elmegy CRC nélkül kisebb, kb. 500mA-es nyugalmi árammal? 8Ohm-os hangfalat hajtanék vele.
(#) CIROKL válasza neptunes4you hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Az R tag nélkül is lehetséges a táp de akkor ennek a kondenzátor mennyiségnek a többszöröse kell , egyéb iránt ez az eredeti ajánlás .
(#) reloop válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Szia! A középleágazásos szekunder kialakítást semmi esetre sem ajánlanám nagy nyugalmi áramú erősítő táplálására. A szekunder megtekerésével szemben nagyon magas követelményeket támaszt.
Az ezzel kapcsolatos gondolataimat itt foglaltam össze. A kapacitás értékek természetesen AB-osztályú erősítőre vonatkoznak.
Megfigyelésem, hogy a szimmetrikus tápon előforduló teljesen szimmetrikus hullámosságot az erősítők - topológiától függetlenül - egészen jól tolerálják. A nullátmenet közelében kioltás jön létre, tehát nem brummos.
(#) CIROKL válasza reloop hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
A gondolataid helyesek , természetesen ezt általában mi sokan tudjuk is de a hiraga az egy más dolog valóban A-osztály de nem magas nyugalmi áramú a 0,7 Amp az nem mondható magas nyugalmi áramnak az éppen hogy ott van a vonal szélén .
(#) Orbán József válasza neptunes4you hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Idézet:
„2db 10000ľF-os kondim van itthon, azokból kellene gazdálkodni”
Ebből szerezz be egy fekete kosárral előbb.
2 traktorakku és valami töltő a gazdaságos megoldás.
Éjszakai áramról tölteni, aztán hallgatni...
Valamint - szerintem - elmenni a tranzisztor gyárba és hőre, fűre-fára együttfutó alkatrészeket beszerezni.
[OFF]Erről a még jobb után futkosásról jut eszembe: Ne csak a hifit hajhásszuk, hanem figyeljünk a zenére - is.
Sok szerencsét, örömöt hozzá.
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Bővebben: Link Ez egy kevésbé konditerem, de azért az akkus lenne az igazi. Én erről járatnám:
(#) meszi válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 18, 2012 1 /
 
Rövidzár védelem van a képen közölt Hiraga tápon?
(#) Orbán József válasza meszi hozzászólására (») Ápr 18, 2012 1 /
 
Igen, 3x25A lomha és lágyindítós - csillag/delta kapcsoló.
Adjuk meg a módjat, vagy monster, vagy lópikula.
Bőséges a tartalék, lekapcsolás után még egy közepes koncertet lejátszik.
(#) pucuka válasza meszi hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Bizony van, mivel az egy hegesztő "dinamó". Az más kérdés, hogy mekkora a zárlati áram.
(#) neptunes4you válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /
 
Üdv ismét! Megépítettem a Hiraga 8W-os erősítőt, de problémába ütköztem. Az áramfelvétel +- ágak között 3Amper, és nem szabályozható, illetve a GND (föld) ágban folyó áram 50mA. A tápfeszültség +- 18V. Mi lehet a probléma? Mellékelem a NYÁK tervet.
(#) pisti89 hozzászólása Ápr 30, 2012 /
 
Sziasztok
Régebben már felvetettem egy kérdést, hogy elég lenne-e mono csatornához CPU hűtőböl 1 réz és egy alu aktív hűtéssel
Hát most elkészült a dual mono kivitel már 3napja megy folyamatos üzembe, mostmár éppen langyos az aluminium doboza, nagyon elégedett vagyok vele
Töltök fel pár fotót hogy lássátok milyen lett
Hangfalak közül az Arcus AS-3 amit használok alatta egy Régi vidi van, mint állvány
Mondjuk kicsit kevés a mélye de ez a hangfal hibálya is
Roppant kellemes érzés ilyen kinyitott hangtérben ülni
Nekem kicsit sokban kerül, mert van pár válogatott minőségi alkatrész benne, de sokkal olcsóbban is megépíthető
Szerintem ti is próbáljátok ki
Köszönöm a segítséget és az észrevételeket
(#) Orbán József válasza neptunes4you hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /
 
Elsőre az jutott eszembe, hogy a kánon szerint +/- 12V-nál csak akkor használj magasabb tápot, ha életed nem kedves tenéked többé...
Vajjon azon alkatrészeknek az ő beültetésük megfelelő-e(é), avagy egynémely polaritása azzal ellentétes?
Mert akkor lészen nagy áramfolyás és menekedének az amtőrök minden magaslatokra és evének keserü gyümölcsit az audio hajlamiknak... Márk 16:15
(#) pisti89 válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /
 
A tápfesz nem probléma ugyanis +/- 12-22V ig üzemel
Nekem is +/-16V ról megy és semmi baja sincs
Mondjuk ahhoz már kell hűteni, 22V nál már eszméletlenül fűt
(#) pisti89 válasza neptunes4you hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /
 
Magyarul tápáganként 1,5A a nyugalmid?
Azzal még nincs baj
Földágban folyó 50mA kicsit furcsa, akkor a 2 tápágban elvileg akkora a nyugalmi áram differencia
Következő: »»   90 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem