Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő-transzformátor szabályzása
Lapozás: OK   13 / 27
(#) mpisti válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Létezik az egyszerű,és létezik a használható. A hajdan készült BHKV sorozat szabályzóinál csak a faék volt egyszerűbb, de a használati értékük is ennek megfelelően esetleges volt. Vagy nagy áramon ment jól, vagy kicsin. De hogy az egész sávot átfogta volna, olyannal nem találkoztam, pedig a szabályzó hiányosságait még egy fokozatkapcsolóval is próbálták árnyalni. Aztán van a Rehm, a Fronius,a Wemi,-hogy csak néhányat említsek, amelyik szabályozástechnikailag össze sem hasonlítható az említett márkával, de tudja azt, amire tervezték és némelyik nem is annyira bonyolult. Barkácsolási célra is lehet csinálni szerintem kiváló gépet, csak nem szabad megijedni attól, ha egy tirisztornál és egy diac-nál több alkatrész is van a kapcsolási rajzon. A rajzaim nagy részét a netről szedtem le,vagy javítás során rajzoltam ki, megkönnyítendő a munkámat. A lengyel és cseh oldalakon van néhány kapcsolási rajz,amelyet megvalósításra érdemesnek tartok, lenne is kedvem kipróbálni némelyiket, de sajnos az idő a legnagyobb ellenségem. A munkahelyi elfoglaltság + vállalkozás + háztáji mellett nem marad idő a hobbira.
(#) AccessDenied válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Én még nem találtam egyiket se, mert vagy alkatrész paraméterek hiányoznak a rajzokról, vagy beszerezhetetlen ickkel oldották meg a kapcsolást.
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Melyik az,amelyiken az IC-k beszerezhetetlennek bizonyultak?
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Ezen azt hiszem minden adat rajta van.

tig.JPG

(#) buburobi válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Pont most raktam össze egy bhkv 600-hac szabályzót, és amiről másoltam az elég szépen muzsikált 2,5-ös és 4-es elektródával isigazság szerint a fokozatkapcsoló az áramforrás jelleggörbéjének a váltásákoz (elektróda vagy CO2) kellett volna, de persze én se ahhoz használtam. A másolat már sajnos nem működik olyan szépen.
(#) maszek0005 válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Munkahelyen a Messer -Griesheim cég Omnitig 300, vagy 400 a-es gépeiben találkoztam szekunder oldali szabályzással, de az annyira túl van bonyolítva analóg kapcsolókkal, meg feszültség követőkkel, hogy leírhatatlan. A gyártó, szokáshoz híven hétpecsétes titokként örzi a rajzot, meg a müködési leírást, ezért ezt nekünk kell valahogy kitalálni közösen. Amint tudom, a műhelyrajzot beszkennelem, és akkor talán többet fogunk tudni erről is.Tisztelettel: Maszek0005. Alias Jani.
(#) maszek0005 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

István! Az Isten Szerelmére! Milyen régóta vadászok erre a rajzra. Csak egy a bajom, hogy oroszul nem tudok. Esetleg ha tudsz fordításban segíteni? Előre is köszönöm: Maszek0005
(#) pjg válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Ez primer, vagy szekunder szabályozás?
(#) AccessDenied válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Ez nem is lenne bonyolult, csak elég életlen a kép, meg vannak számozott pontok a rajzon, és orosz feliratok. az mk gondolom uF, van három ellenállás, ami melett zárójelben van másik érték. Élesebbe fel tudnád tenni, mert ígéretes rajznak tűnik.
(#) AccessDenied hozzászólása Ápr 6, 2012 /

Amikhez van kapcsolás, és beszerezhetetlenek: PA436, MAA436, ezen kívül drágán UUA145, és elég nehezen TCA785... Plusz impulzus trafó... Meg kellene oldani ezt a problémát egy mikrokontrolleres vezérlővel, ez a tirisztoros dolog nem egy mai találmány, szerintem egy egyszerűbb mikrokontrollerre is sokkal komolyabb programot lehetne csinálni, mint amit egy-egy ilyen ic tudott.

Ma véletlen szépen összezártam a munkakábeleket Amikor az ember csak teszt céljából rak össze valamit, nem végez olyan körültekintő munkát, és valahogy összekeveredtek a kábelek, de a lényeg az volt, hogy magához szippantott kb 2cm-ről a trafó háza egy villáskulcsot. Azért hamar rájöttem, hogy rövidre vannak zárva a kábelek, de még egy kicsit visszakapcsoltam, a tesztelés kedvéért, és eléggé vonzotta a ház a fém dolgokat, de nem a szokásos módon. Szerintem a triak az egyik félperiódusban nem nyitott. Valahol mintha már olvastam volna a jelenség magyarázatát...

Közbe én építgetek, és majd egybe a több dolgot nemsoká elviszem szkóppal méregetni kicsit rajta.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Jól láthatóan szekunder köri a szabályzás, igen mikró farad, a kép érthető tűrhető. A számozott pontok relé érintkezők 1/1 1/2 ez azt jelenti 1relé /érintkező azonosítás. Neked ilyen megoldás kel, a feladat meg oldása segíti az épülésedet. Nagyon sokat fogsz tanulni élesztés közbe.
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Magam is meg tudtam állapítani, hogy szekunder köri a szabályzás, és hogy az 1/1 és 1/2 pontok kapcsolók részei, nem is ezzel van a gond, hanem van pár kis kockába írt szám, 4 és 5. Trafónak ha jól látom elég egy sima 2x12-es trafó is, nem kell vacakolni, hogy 12 és 24V-os szekunderű trafót tekerjek. Impulzus trafóra megpróbálnám ETD 30-as körüli magra 30-30-30 menet. Meg van ott a tirisztor gate környékén egy 40W-os ellenállás, annak se tudtam kivenni az adatait, "6-f0 (40W)"-nak olvasom...Aztán ugye van benne 4 potméter, és nem tudom, hogy mit állítanak, és így nehéz lenne hozzákezdeni éleszteni.
(#) mpisti válasza maszek0005 hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Elnézést a rajz minőségéért, de sajnos nem tudom jobb minőségben feltenni,mert a gépemen pdf-ben van, és sajnos az oldal nem teszi lehetővé,hogy kikapcsoljam a méretezést. Régen ez jól működött, volt egy olyan lehetőség a fájl csatolásánál,hogy ki tudtam kapcsolni az átméretezés funkciót, ennek köszönhetően a csatolt fájl vagy rajz eredeti méretében került fel az oldalra.
Az orosz nyelv sajnos nekem se megy úgy mint a '60-as évek vége felé, de a google fordító szerintem fog tudni segíteni.

C3-nak is kevés a 35V-os elkó, mert a 24V-os trafó terheletlen állapotba 27V is lehet, aminek a csúcsa 38,2V, ebből még ha lejön a 3 dióda nyitófeszültsége is, akkor is eléggé necces a dolog. A bc107 is 200Ft-ba kerül, és kellene belőle vagy 6 db, de én "BC 337-40TA"-t tennék a helyére. TIP122 az rendben van, 72 Ft, de csak 2db kell belőle. Az orosz karakterekkel meg az a baj, hogy a cirillt képről nem tudom beírni google fordítóba. A kapcsolást elküldenéd emailbe mpisti?
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Mivel ez a rajz a céges gépemen van és én most szabin vagyok, délután bemegyek érte és elhozom pendrive-n. Aztán az alkatrész értékeket kiírom, és felteszem ide.
A potik funkcióit pedig a rajz alapján kitaláljuk közösen.
Természetesen a rajzot is el tudom küldeni e-mail-ben.
(#) AccessDenied válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Szerintem este nekiugrok nyákot tervezni hozzá. Vagy esetleg az is van hozzá?

Anyámmal megnézettem a potik meletti feliratot, csak az a gond, hogy több le van rövidítve, de a toka az áramot jelent, a nay3bl meg szünetet.
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Nyák az sajnos nincs hozzá. De ha megcsinálod, remélem közkinccsé teszed?
(#) granpa válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

A 4.5. pontok az idő beállítást mutatják (1.25-7.81 sec). A gate ellenállás 6-10 Ohm, a potik az időket állítják. Az ellenállásoknál a két adat (szükség) lehetőség. Az impulzus trafónál számolj (áram, frequencia), ETD 30 bőven elég (anno ~30x25 fazékvassal ment).

Nyomj a "fordítás" feliratra, kapsz cirill klaviatura képet, onnan nyomhatod. (gugli fordító)

Azzal kezdem a TIG minek a rövidítése néz utána. A 4-5 pont korrekciós pont. Az 1 2 jelmérő pont. A 6-10 ohm 40w az tolómotor táp gondolom, beugrott. Potik egy része ezt vezérli. Legyél nyugodt nem feleslegesen írtam hogy ez tanulságos feladat lesz. Ja úgy emlékszem 555 icével szerettél volna szabályzót csinálni. Az impulzus trafónál eredeti vasmaghoz vannak az alkotó elemek. Ha lesz kérdésed tedd fel.
(#) AccessDenied válasza granpa hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Mindjárt gondoltam, hogy a potik az 555-ös ick idejét állítják, de az a baj, hogy nem tudom, hogy az áramot, vagy impulzus hegesztés idejét, vagy azok kívül mit állítanak. Mert a TIG gépekbe van ilyen funkció is ha jól tudom. Impulzus trafó méretezésről kicsit mesélhetnél, ha már csináltál.

Persze ami nyákot tervezek, közzéteszem.

A TIG valami Tuner Inert Gas vagy hasonló német kifejezés rövidítése, valami olyasmi lehet magyarul, hogy Ív Benne Gázban, szóval gázban égő ív, az összes védőgázas hegesztést ide sorolják(ha jól tudom). Az a 40W tuti nem a tolómotor, mert a ventit motorral jelölte, és akkor ez is az lenne.

Úgy látom a tig szó már megvan, A rajzot értelmezni kel bármilyen nyelven is magyarázzál, egy karban tartó villany szerelőnél elengedhetetlen. Sőt még a működését is érdemes megtanulni, másként hosszú hiba keresés vár az emberre.

Na a módosítás nem sikerült. Az alap gép nem tartalmaz kiegészítőket, de ventilátort azt igen.

Ha sikerült a fordítót használnod, már tudod melyik poti mit állít (Áram nélkül/mentes/, hegesztő áram, áram szünet, hegesztő áram idő/tartam/). Nagyon régen volt már a közelemben ilyen dolog, akkor is az erős-áramú része volt az én gondom. Kész adatokból pótoltuk, ha kellett valami (a vezérlésben is). Szerintem az itt( KÜ-Táp, Inv. Heg. tr. stb.) fellelhető méretezésekből kiválogatható az ide illő. Vagy valaki, aki napi gyakorlatban van segít.
(#) buburobi válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

A MIG/MAG(AFI) TIG jól tudod mind nyílt ívű eljárás. A MIG (AFI) (Metal Inert Gas) az semleges védőgázas, a MAG (CFI) (Metal Active Gas) az aktív (keverék) védőgázas fogyóelektródás ívhegesztés , a TIG az semleges nédőgázas (AWI), és ha már itt tarunk az MMA a bevontelektródás ívhegesztés.
TIG = Tungsten Inert Gas (Volfrám - Semleges Gáz)
GTAW = Gas Tungsten Arc Welding (Védőgázas volfrámelektródás ívhegesztés)
AWI = Argonvédőgázas Volfrámelektródás Ívhegesztés Persze van még sok eljárás és rövidítés. Csak tájékoztató jelleggel kotyogtam közbe.
(#) AccessDenied válasza buburobi hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Kösz az okítást. Én igazából még csak az MMA-val foglalkozom.

Még nem nyomtam be a google fordítóba, de tervben volt, jó tanácsot adtál, csak ilyenkor még a hangosabb melókat végzem, felexelés, fúrás, mert azt nem lehet éjszaka.
(#) AccessDenied hozzászólása Ápr 7, 2012 /

Elment az este... Egész végig egy teljesítmény tirisztor modulon dolgoztam. Ugyan az a típus, amit említettem kicsivel ezelőtt. Sajnos elég rossz állapotba mentettem meg ezt az egyet a két ép mellől, de úgy néz ki felélesztettem. Kis égővel tesztelve jól működik mostmár. Szerintetek merjem majd beépíteni? Mert hogy vagy 1 órát biztos eltöltött 2-300 fokon, mert 2-szer rosszul forrasztottam össze, aztán utolsónak kb 6. próbálkozásra sikerült betennem a helyére a gate elektródát, káromkodtam is rendesen, bár ezt azért még a szilíciumnak bírnia kellene. A képek mindent elmondanak.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

A célod a ketté választás lett volna? Minek az impulzus trafós vezérléssel nem lett volna szükség ilyen bizonytalan beavatkozásra. 200 C fok termikus terhelésnél károsodik még a szilicium félvezetőket is károsítja. A próba nyitóirányú, záróirányú szivárgó áram paraméter mérése a meg engedett feszültségen. A be építés veszélye a dióda kivégzése. Ráadásul a rokkant hátára még 150 kg (150A). Ez már élve boncolásnak számít nálam, én a halva boncolás választom ha kíváncsi vagyok. Nekem még mindig drága a tirisztor. Más a tranzisztorok tárháza a kiszuperált monitorokba rejlik.
(#) maszek0005 válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

Én szívem szerint BC 557-et tennék oda a BC 107 helyére
Következő: »»   13 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem