Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   76 / 153
(#) szikorapéter válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Én ezt úgy oldottam meg hogy egy 2,2Kohm-os ellenállást kötöttem a vonalbemenettel sorba és aztán ment rá a rádió.
(#) szikorapéter válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Hát nem a leghosszabb az antennám az ablakhoz van kifeszítve ráadásul az egész lakás (a tuttom szerint)vasbetonból készült.Ez szerintem biztos egy rossz pont a rádióépítésnél.
(#) Kera_Will válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Ezt ajánlották hozzá ha a line-in-re szertném rádugni a szerkezetet.

Előzőleg valami erkély, ablak mentén lelógó hosszú drótról beszéltél most meg behúzódtál a szobába ... igen beltéri antenna ebben a formában felejtős.
Vegyél 6 - 8 - 10 méteres olcsó pecabotot (max 2-4 ezer forintért, kínai piac akármi helyen).Arra tekersz fel 15-20-25 méter drót és lesz 1 szükség antennád.
Esetleg ahol van valami kikötési pontod erkély ablak stb.
Onnan lelógatsz közeli/távoli fához szigetelt drótot és kikötöd.
Ha elég vékony senkinek se tünik fel annyira.

Hát nemrég volt itt egy vihar és be kellet költözni a szobába(persze az aranyszabályról én is tudok hogy villám idején tilos rádiózni)és ezért kellet visszabontani az antennát.

De miért vonal bemenet ?

Vonal bemenet az több mint félvoltos nagyságrendű jelet kíván kis impedanciás meghajtás mellett.
Több féle szabványos vonal bemenet is van.

És DC leválasztó soros kondit nem ajánlottak? Ha nem akkor miért nem mondták neked? Kissé segítek mi miért van ott a rajzomban.
A PC mikrofon melegerének bemenetén álltalában kint ülhet kb.: 5V nagyságrendű DC , egyenfeszültség.
Ha ezt nem választod le 1 soros kondenzátorral akkor
a diódát ez nagyon kinyitja vagy lezárja.
Eltolódk a dióda karakterisztikája (munkapontja) abból a zónából ahol AM detektorként viselkedik.
Microfon bemeneten kb.: 1-50mV nagyságú jelek feldolgozását lehet elvárni a hangkártyádtól. Ezért kell oda kötni mivel sokkal érzékenyebb mint a vonalbemeneti csatlakozó.

Én azt hittem a vonalbemeneten nagyobb az erősítés és azért választottam azt.
(#) snigebagoly hozzászólása Ápr 7, 2012 /

A Kossuth pont akkor kapcsol KH-ról URH-ra amikor hallgatnám 21:00-kor,fuck.....építenem kell URH-s kapcsolást.Az URH amúgy erősebb hangot biztosít?

Gondolkodtam,hogy lehetne többet kihozni a KH-s detektorosomból.A frekvencia gazdagságra gondolok.

Van olyan kütyü amivel szinte a végtelenségig lehet hangolni egy rezgőkört?Pl:100kHz-16kHz-ig.A forgókondival az a baj,hogy keveset hangol(365-öst használok)
(#) snigebagoly hozzászólása Ápr 7, 2012 /

Bocs elírtam: 100kHz-1600Khz-ig.
És elektronikus hangolóra gondoltam,(olyasmire mint pl ha egy multiméterrel hangolnám a rezgőkört)
(#) Kera_Will válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 7, 2012 / 1

Ha rövid a kardod , akkor told meg 1 lépéssel !
Ha kicsi a kapacitásod növeld meg !
Kössél vele párhuzamosan újabb kapacitásokat.
100 , 220 , 390, 820 pF .
Ezzel a majdnem "bináris számlánccal" közel 2nF körüli hangolási tartományban tudsz majd durva és finom C értékeket beállítani.
Finom hangolást a forgóval 365 pF en belül.
Durva pedig attól függ melyik fix kondik vannak párhuzamosan kötve még a forgóval.
(#) Kera_Will válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

Elektronikusan hangolni ? Akkor abból már kiveszne a lényege a detektoros rádiónak.
Mert csak passzív áramköri elemek összeépítésével, külső energiaforrás használata nélkül is müködő eszközt nevezhetünk detektoros rádiónak.
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

Igaz mondhatod , hogy én írom az energia mentességet és mégis hangkártya mikrofon bemenet használatát is preferáltam.
Mindezt csak az a kényszer szülte , hogy nem biztos hogy bárkinél is akad hírtelen évtizedekkel ezelőtti több kiloohmos füles amivel rádiózhatna.
(#) sz_ferko válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

A detektoros kritériumai így is megvannak, mert ha mikrofon bemenet helyett fejhallgatót csatlakoztatnál az is szólna. Üdv. sz_f
(#) elektromotor válasza sz_ferko hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

A "detektoros"-rádió előnye, hogy nem kell válogatni az adók között, jön az összes!
Nagyon hosszú antenna kell , hozzá! Annak idején kb.45 évvel ezelőtt azt olvastam, : Minél hosszabb az antenna annál jobb! A legjobb, ha egészen az adóig ér!! ))
De gyereknek jó szórakozás volt! Az egész faluban volt 10 db rádió akkor! Majd az első ipari tanuló ösztöndíjamból vett orosz P13-as tranzisztorral kiegészítve, már viszonylag rendesen hozta a Kossuth-ot !! A fejhallgató 4 KOhm-os volt, a membrán tekerésével lehetett beállítani mikor szól a leghangosabban. Régi szép idők!
Most meg egy db morzsa a telefonban!!
(#) sz_ferko válasza elektromotor hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

Kedves elektromotor!
Hasonlóan emlékezem "azokra az idöre" mint Te. Nem csak olvastam akkoriban ezekről a dolgokról, hanem el is készítettem az első detektorosom és hosszú antennámat. Nem volt még Net, érdembeni segítség minimális. A rádió akkor még csoda volt. Én pedig 13 éves. Szép volt és szép még most is. üdv. sz_f
(#) Antennaman válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 7, 2012 / 1

Szia Zoli!
Maradjunk annyiban, hogy a te 365pF-es (gondolom VEF rádió forgója) forgó kondenzátoroddal főként a Közép hullámú tartományt tudod kényelmesen átfogni. Az URH vétel így detektoros módban szerintem felejtős még ha a légi frekvenciákon folyik is AM forgalmazás. A múltkori nomogrammot ha tanulmányozod láthatod, hogy kb. mekkora tekercsre (induktivitásra) van szükséged pl. 100KHz-n vagy épp 1800KHz-n csukott és nyitott forgó esetén. És mint a többiek is ajánlották növelheted a vég kapacitását a kondenzátorodnak úgy, hogy a két szektorának kivezetését egy kapcsolóval összezárod plusz mellé kapcsolhatsz további kapacitásokat, vagy még a tekercsedet úgy készíted el, hogy akár a közepétől 10-20 menetenként leágazásokat készítesz és azokon váltod a forgó kondenzátorod odavezetését. Jó gyakorlást!
(#) hatvanasjocó válasza elektromotor hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

A topik egyik célja az, hogy aki detektorost épít ne egy tucat adót halljon egyszerre. Ha visszaolvasod a hozzászólásokat akkor számos példát, kapcsolást találsz amit érdemes kipróbálni. Szelektív detektoros, jó hosszú antenna, jó földelés és kísérletező kedv és már nem egyszerre szólnak(vagy legalábbis mintha!...)
(#) sz_ferko válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

T. hatvanasjocó!
Az eredeti hozzászólásból én sem vettem komolyan ezt a részt, de kezdők kedvéért jó, hogy megemlítetted. Annak idelyén VIM-es dobozra (lsd. a mellékletben) készítettük tekercseinket, 0.8-1mm átm. cuz huzalból, talán Te is. 10 menetenként leágazással. Így viszonylag jó minőségű tekercset kaptunk és a detektoros is szelektív volt. (persze nem szuper készülékhez hasonlítva). Mondanom sem kell, a leágazásokon minden variációt kipróbáltunk, antenna és detektor csatlakoztatás tekintetében. Utóbbi időben nosztalgiából megépített készülékeimmel is kedvezőek az eredmények. Tetszenek azok a hozzászólások melyek nagyobb távolságú hazai és külföldi állomások sikeres vételéről számolnak be. Ez manapság már nehezebb. Egyre zavartabb a KH sáv és fogynak az adóállomások.

vim.jpg

(#) snigebagoly hozzászólása Ápr 8, 2012 /

Aúgy az nem teljesen igaz,hogy a hosszú antenna nagyobb hangerőt biztosít!Nekem van egy kb 10méteres antennám.Kötöttem rá kb100 méter huzalt,és szinte ugyanúgy szólt,a román erősödött a kossuth helyett .Tegnap rákötöttem a 10m antennámra még kb 15métert,és csatlakoztattam egy 6méter hosszú régi vas ereszcsatornára,mit mondjak-->sokkal erősebb a jel,mint 100 méter huzal.Sokat erősödött,most már csak a szelektivitással kell bajlódnom a szűrő kondival...
(#) Gyantáscin válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Hát igen, a "szűrő kondi" a szelektivitás szempontjából igen fontos fontos testrésze a rádiónak
(#) pucuka válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Talán rossz irányban volt kifeszítve. Az ilyen típusú antennáknak van ám irányítottsága. Úgy 70 - 80 m -g ha hosszabbítgatod, nőnie kell a hangerőnek.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Mintha előző hsz.-ben azt írta volna ,hogy padláson , a tető alatt volt 100m ide oda fel erősítve.

187 méter,és nem ide-oda,hanem szép hurok rendszerben,egymás mellett 1.5centiméterenként.Csak rájöttem közben ,hogy az a 10méter ami fel megy a padlásra (hogy kapcsolódjon a hosszú antennához), az ugyanannyi hangerőt produkál,mint 187 méter

MA a detektorosomra kapcsoltam egy sima kicsi 8Ohm-os rendes hangszórót,meglepően jól szól,de hány K-s ellenállással lehetne ezt erősíteni picit?
(#) Antennaman válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 8, 2012 / 1

Szia Zoli!
Ellenállást csak a Pieso membrános másnéven kristály hallgatóval párhuzamosan szoktak tenni, hogy az ellenálláson eső feszültség hajtja a Pieso-t. Jobban járnál, ha simán egy kis hangfrekvenciás illesztő trafót alkalmaznál, 2 KOhm/ 8 Ohm.
(#) pucuka válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Nos, a hossza az ami az egyenes irányban kifeszített mérete ad. Egymás mellett kifeszítgetett drótoknak a hossza nem nő, csak a "vastagsága". Az antenna lehet T, valamint L formájú, ahol a függőleges szár a levezetést jelenti.
A mellékelt rajzon a kör a szigetelőt jelképezi, az antenna hossza a két kör közötti egyenes távolság. Hogy a két kör között hány drót van párhuzamosan, vagy akár sorosan (hurok rendszerben), az közömbös.
(#) snigebagoly válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Köszi Antennaman!!
Úgy veszem észre minél jobban bonyolítom a detektorost annál szarabb lesz,a legegyszerűbb a zsír.Sikerült a megfelelő antennával jól erősíteni a hangszintet,de a Kossuth-al együtt a román hangereje is ugyanúgy nőtt.Szóval hiába hangosabb jóval,ugyanúgy nem értem a Kossuth-ot(csak kis antennával halkan).A szelektivitásnak milyen szűrőkondit ajánlasz? Mert az 1nF-os nem csinál semmit.
Itt az első detektorosom is ,semmi macera csak a natúr változat: tekercs,hallgató,meg a lelke(Ge dióda)
(#) pucuka válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 8, 2012 / 1

A szelektivitás a hangolt rezgőkör jósági tényezőjétől függ. A jósági tényező függ az induktivitás, és a hangoló kapacitás viszonyától. Ezzel sok dolgod nincsen, ha egy általánosan használt (nem véletlenül) 25 - 500 pF forgókondenzátort használsz, és ehhez méretezed az induktivitást, ahogy már előttem sokan mondták. A jósági tényező erősen függ a rezgőkör veszteségi ellenállásától, és az azt terhelő külső ellenállásoktól.
A rezgőkör veszteségi ellenállását leginkább az induktivitás ohmos ellenállása adja, ezt célszerű minél kisebb értéken tartani. Ezt különböző módon tudod elérni.
Speciális, sokeres tekercselő huzalt használsz, litze huzal használatával.
Igyekezel minél rövidebb vezetékkel megvalósítani a szükséges induktivitást. Mivel az egysoros légmagos tekercs induktivitása a tekercs mechanikai méreteitől függ, igyekezzél minél nagyobb átmérőre tekerni a huzalt. A tekercs hossza a menetszámmal egyenesen, az induktivitás a négyzetével arányos, így minél nagyobb az átmérő, annál kevesebb menet kell, annál rövidebb lesz a huzal, és kisebb ohmos ellenállása.
Az antenna, és a detektor látszólagos ellenállása is terheli a rezgőkört, rontva a szelektivitást, ezért ezeket a rezgőkörhöz a leágazásokon keresztül csatoljuk, mintegy auto transzformátorral megnövelve a rezgőkört terhelő ellenállás értékét. A leágazásokat a rezgőkör földelési pontjától felfelé készítjük, és kísérleti úton kiválasztjuk a jó szelektivitáshoz, és a max hangerőhöz tartozó értéket. A csatolási tényezőt folyamatosan is állíthatóvá tehetjük pl. a variométeres megoldással, amikor a csatolást külön tekerccsel készítjük, amit a rezgőkör tekercsének belsejében forgathatóra készítünk.
(#) Antennaman válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Ügyesen megtekerted a tekercset, látjuk fejlődtél technikailag is! Ránézésre közel 200menetes és aránylag hosszúkás a tekercsed. Gondolom a Kossuth adó nem becsukott hanem majdnem kinyitott forgó kondenzátornál jön leg erősebben. Most nem kell emiatt vissza tekerned, vagy újat készíteni a tekercsből, hanem csupán az antenna bemenetre sorba az antennával teszel egy 33pF......47pF sima "blokk" kondenzátort . Mint Pucuka is írta csökkented így a rezgőköröd terhelését az antennád által és szelektívebb lesz a kis detektorosod.
Holnap locsolkodás után ki is próbálhatod! Üdv.
Következő: »»   76 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem