Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv! Készítene nekem valaki egy sdr vevőt?
Egy ZETASDR nem bonyolult!
Kezdetnek megfelelő lesz ismerkedni a technikával. Mennyire vagy jártas az elektronikában? Kb.: 4 db IC-t tartalmaz. és 20 db passziv RC elemet. Nyákterv is van hozzá. Amúgy meg mint látod határ a csillagos ég.
Esetleg ezt ajánlom figyelmedbe:
http://joubert.hu/radiotech/sajat-keszites-radiok/80-meteres-psk31-...szeren
BBB , szerinted ennek a szinkrodin vevőnek miköze van az SDR rendszerű vevőhöz?
Azon kívűl , hogy az SDRben használt keverő áramkörök is szinkrodin szerűnek tünik. Az SDR nem arról szól, hogy egy adott hangfrekvenciás modulációs módban (mondjuk itt amit sejtettél annak PSK31 üzemmód) szoftverrel dolgozzuk fel és állítjuk elő a kisugárzott és vett jeleket. Mert ez csak 1 kapcsolat teremtési forma a sok digimódnak nevezett számítógépes üzemmód közül. Ekkor csak alapsávi hangfrekvenciás összetevők jönnek létre. Hanem arról, hogy a teljes jelfeldolgozás szoftveresen történik.Amit a hagyományos analóg rádiókban több fokozatból felépített bonyolult keverések és szűrőfokozatok hangolásával méretezésével érsz el. Azt egyszerűbbnek tünő HW elemekből és megfelelő DSP szoftverekkel kapod meg.
Nincs harag ... hálistennek mindenféle területen ott van a számítástechnika.
Ugyanannak tünő dolgokat egynek veszünk ... de mégse azok.
Ha már SDR és az "esetleg valaki nem ismerné" téma feljött:
http://sdr.osmocom.org/trac/wiki/rtl-sdr 20 USD 64MHz-1.7GHz ~2.8 MS/s
Nem válaszoltál a kérdésemre ... csak egyből építettni akarsz valakivel valamit.
Azt akár kitben is megrendelheted. Utána csak össze kell építeni. De szerintem kissé drága a kit ára.Nem nekünk árazták be.Plussz szállítási költség. funkamateur sdr vevő kittek Kezdjél zétasdrel. zetafotója zeta elvirajza A teljes oldalt nem linkelem be újra. Mert a topic indítóban ott vannak a linkek a ZETAhoz is.
Sziasztok elmagyarázná nekem valaki hogyan is működik ez a készülék és mit csinál ( zeta sdr) előző hozzászólásban ami van
Rövid összefoglaló :
SDR ham wikin A ZETASDR-ben van 1 oszcillátor ami a venni kívánt frekvencia 4-szeresén jár. Ezután jön 2 db D tároló ami előállítja a 2 fázisú négyszög jelet . Az antennát érdemes megfelelő sávszűrőkön keresztül csatlakoztatni.Amik a vételi sávot emelik ki. A bejövő antenna jel egy (de)multiplexerre kerül amit a 2 fázisú órajel kapcsolgat. Ekkor a kimenetén elő áll 2 fázisú I/Q 90 fok fázis különbségű hangfrekvenciás jel amit a 2 műveleti erősítő növel meg. Ezek után a lekevert I/Q jeleket a hangkártyára kell vezetni a további jelfeldolgozást a szoftverek végzik el. Annak ellenére hogy egyetlen frekvencián rezeg az oszcillátor és ennek a negyed részén lévő frekvenciát veszi / keveri le az antennában lévő jelekből. Szélessávú vevőt készítettünk mert a vételi tartományát a hangkártya mintavételi tartománya határozza meg(fmintavételi/2 96 esetén 48KHz sávban 192 esetén meg 96KHz). Ekkora frekvencia sávban tudunk bárhova hangolni és jelet feldolgozni. Az üzemmód váltás csak különböző DSP(digitális jelfel dolgozás digital signal procesing) program elemek használatának a kombinációival oldják meg A vételi frekvenciát az oszcillátor frekvenciája és a (de)multiplexer és D tárolók felső határ frekvenciája korlátozza. A 28,xxx MHzes kvarccal 7,xxx MHzes sávba esik a vételi tartomány. Röviden tömören ennyi a működése.
Köszi kimerítő válaszod milyen antenna szükséges a vételhez ? Megépítettem a zet-át milyen antennát használhatok hozzá?
Attól függ milyen frekvencián akarsz hallgatózni.
Rövidhullámra méretezhetsz félhullámú dipólt . Ha nem férki akkor 1 long wire is jó , minél hosszabb drót annál jobb.
Végül is egyenlőre mindegy lenne csak valamit haljak de eddig semmi nincs mármint halgatózásból csak sistergés valami leírásnak örülnék nagyon . Ha már építettem egy ilyen dolgot sőt már hármat is akkor szeretném hasznát venni is
Milyen frekire építetted meg?
Milyen alkalmazást használsz? Milyen hangkártyával?
Szia ahogy írtam is már három különbözőt építettem a mellékletből a két elsőt és a zeta sdr-t . Rockyt töltöttem le egyenlőre a hangkártyám meg csak sima alaplapi integrált típust nem tudok mondani
Azt hogy milyen vételi frekire készítetted nem írtad.
Nekem a zetaval sikerült sok európai állomást venni. 1 Dipol szerűséggel 80 méteren. Alaplapi AC97 kompatible kártyával. 14 körüli MHz órajelel hajtva. Rockyval is meg HDSDR-el hdsdr Jelenleg éppen KF "panoráma vevőnek" használva 450 KHz környékén 1.843MHz kvarccal. Próbáld meg 14.318 MHz alaplapi kaviccsal hajtani akkor 3.578 körüli vételt kapsz. Ilyen kvarcot szintén találhatsz olcsón boltba. Ebből 1 oszcit építeni és annak a vivőjét már érzékelheted. Ha nincs egyébb generátor és jelforrás segítségedre. Vagy 8 MHz időalap és 2MHz jelgenerátor. Végülis 4:1 arányban legyenek a kvarcok. Ha azt már látod hallod akkor lehet tovább lépni.
Olcsó széles sávú SDR vevő alakítható ki a némelyik gyártmányú USB-s DVB-T dungle-ból.
Itt egy összefoglaló jegyzet és további linkek a használatáról: DVB-t megfigyelő vevő USPR driver ami kell a megfelelő chipsethez Az egyik legfontosabb azoknak az eszközöknek a tipusa amik rendelketznek az adott CHIPSETel! kompatibilitási lista Nem zárja ki azt hogy mások nem tudnák ezt csak nem néztek bele milyen chipset van bennük. Tuner ICből több féle is lehet. DSP másodiknak a Realtek RTL2832U tipusúnak kell lennie!
Szasztok!
Kezd érdekes lenni a téma. Ha jól értelmezem akkor ezzel egy 64 - 1700 MHz közti vevőt kapunk? Ami végül is tudja az AM, RM, USB, CW stb. demoduládiókat?
Így igaz és még azok a modulációk amik bele férnek a kb 1 MHz-es spectrumba ami beérkezik a vevőből az USB porton.
Meg amit a PC feltud dolgozni. Legalább dual core proci kell ! De az RH vétel se lehet gond . Csak 100 MHz-es TCXO kell és 1 DBM amivel az alsó 50-60 MHzes spektrumot felkevered 100MHztől felfele. Ez kb.: plusz 2000Ft anyagárban attól függ milyen minőségű DBM-et veszel.
így igaz! Nekem van egy gigabyte ut7300 dvb-kütyüm, az rtl-sdr listában benne van, de valamiért nekem akkor se jön össze. ért itt valaki a linuxhoz?
Chipsetje jó?
Belenéztél? ha piros akkor még jobb ha nem akkor nem 4000es tunerja van csak fc0012.
hali! chipje RTL2832U és FC0012. de a listában pedig benne van, hogy támogatott, mégsem értem, hogy miért nem megy, ezen oldal írása szerint kompatibilis.
http://sdr.osmocom.org/trac/wiki/rtl-sdr
NA srácok megy! ezzel a dvb-t kütyüvel is ez a dolog, én teszteltem le, gigabyte u7300 asnak rtls chipje van.
a légiforgalmisávokat egészjól fogom tisztán érthetően.
Bővebben: Link
Haliho, itt van egy kis videó, hogy nálam hogyan működik ez a dolog! a videóminőségért bocsi, a felvevő progoramom elég vacak, amúgy egyáltalán nem akad!
Az idő előre haladtával egyre jobbak lesznek a DVB-T dongléhoz használható szoftverek.
Szinte naponta vannak változások az SDR SHARP programban. SDR# Stabilabb mint az USPR ExtIO és WINRAD vagy HDSDR programok kombinációja, igaz kissé másabb a kezelő felülete mint a HDSDR és WINRAD programoknak.
Hello!
Nekem sikerült egy RTL2838-as DVB-T vevőt Arch Linux alatt használni a gqrx progival. A telepítésről részletesen itt. Az enyémnek FC0012-es tunerje van, az kb. csak 950 MHz-ig vesz. (Legalábbis itt ezt mérte valaki.) Az E4000-es tunerrel készült DVB-T vevők tudnak elvileg 1.7 GHz-es frekin venni.
A hétvégén összeraktam egy SDR vevőt YU1LM oldaláról a DR2H++ tipust. Tapasztalatszerzésnek nagyon jó és verhetelen áron kap az ember egy össz üzemmódos vevőt. A programok közül a PowerSDR jött be a legjobban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |