Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1042 / 2499
(#) Robi85 válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Pontosan ezt. Akkor halott ügy ezek szerint. Ezek szerint marad a bontás. Kár érte.
(#) lali22 válasza Zsoltipapa hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Szia nagyon szépen köszönöm a képeket. Ja és ez 8ohm-on hány wattos?
(#) reloop válasza lali22 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia! A válaszhoz tudni kéne, hogy mekkora tápfeszültséget kap a végfok.
(#) Doncso válasza Robi85 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szerintem ez valami árvízi hajós lehet, vagy esetleg régebben leégetett pinceszökevény ahol feltört a talajvíz.
Az, hogy a készenléti led világít azt jelenti a táp elvileg működik. Azért ellenőrizd le a táp kimeneteit hogy megvannak e a feszültségek, lehet valamit azért ki lehet hozni belőle. A belsőről tudnál fellőni egy két jóféle képet? Modulos a végfokozata? Mert lehet , hogy annak a hibája miatt nem indul szegény.
(#) lali22 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia +-37 voltot kap a végfok
(#) Zsoltipapa válasza lali22 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Heló,100w 4óhmon.
(#) golem hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Sziasztok!
Van nekem egy grundig erősitőmBővebben: Link már beszéltünk róla idáig ment abaj hogy nem szol az egyik oldala de a védelmi biztik mind jó. Hangfal nem volt rákötve nagyob mint 2x15W 8 ohmon 35W 8ohm kelene rá hivatalosan. Szerintetek az okozhatja a halálát az erősitőnek hogy ez a két kisebb hangfal nagyobb hangerőn lett hajtva mint amit elbirt.
(#) lali22 válasza Zsoltipapa hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia. Jó de 8ohm mennyi?
(#) Zsoltipapa válasza lali22 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia,8óhmos terhelési adat nincs megadva,csak 4óhm az pedig 100w 8óhmon ojan 60-70w
(#) mindenes válasza golem hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia. A hangszóró teljesítményének ehhez nincs sok köze, az hogy 35W van rá téve terhelésként, vagy egy 135W az az erősítő szempontjából nem egy meghatározó tényező. A terhelő impedancia az ami számít ebben az esetben.
(#) Zsoltipapa hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Sziasztok! A segitségeteket szeretném kérni,hogy adott egy tranzisztoros sztereo erősitő.Na most az a gondom hogy mind eddig jól üzemelt,csak tegnap volt 1 kis problémám vele,és azóta azt a jelenséget mutatja,hogy mikor rövidre zárom az egyik bemenetet,elkezd sipolni,meg gerjedni.Már mindent átnéztem és átmértem.A mérési adatok teljesen egyformák mind a két oldalon, de nem akadok a hiba forrására.Tudnátok nekem segiteni?Előre is köszönöm.Üdv,Zsolt.
(#) Robi85 válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Az alja szépen roszdásodik ami ugye tovább terjed az előlapi panelra, de a vezető sávok nem szakadtak. Nem modulos hanem egyetlen egy nagy panel van benne ami 2db STK IC található. Az egyik 3 csatornás a másik 2csatornás. Tápja az jó mert megvan mindenhol a feszültség. Csak hát a standby-ból nem éled és igy nem húz meg a relé. Természetesen csinálok róla képet és feltöltöm.
(#) mindenes válasza Zsoltipapa hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia. Hogy pontosan mi is történt vele azt nem irtad, válaszadás szempontjából pedig ezt is jó volna tudni..
(#) Robi85 válasza Robi85 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Íme a képek. Még nem szedtem szét teljesen, de ha kell akkor szétkapom és csinálok úgy is képeket.
(#) szamóca válasza Robi85 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Egy teli kép is jöhet, ahol látszik a táp is. Az alja ahol rozsdásodik gyenge pont lehet. Azért nem indult mert beázott, vagy nem indult, kidobták és úgy ázott be?
4000-ret megért egyébként alkatrésznek is. Ha nem vezérlőhibás, akár még el is indulhat. Ha a sötökák is jók, átalakítható funkciómentes végnek.
(#) mindenes válasza Robi85 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Az a baj ezekkel a proceszoros erősítőkkel hogy eepromot tartalmaznak amiknek a program befagyása vagy a tartalom vesztése okozhat ilyen jellegű hibákat, amik aztán egész rendszer lefagyását okoza. Mivel nincs reset gomb a készüléken és a szervízkönyve sem utal rá hogy hogyan lehetne manuálisan resetelni , ezért meg kéne próbálkoznod egy "kézi" reseteléssel ,ami annyit jelent hogy bekapcsolt erősítőnél a proocesszor 12 lábát földre kéne húzni 1 -2 másodperce. Mindezek előtt persze elenőrizheted a reset áramkör tápfeszültségét is lehet hogy csak ez a rész adta meg magát. a mellékelt képen bejelöltem hogy miről is van szó.

reset.JPG
    
(#) Robi85 hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Előéletéről nem tudok semmit. Annyit mondtak, hogy talán nedves helyen tárolták. Ezen kivül semmi mást nemtudo róla. Azokat a biztositékokat már én raktam bele azzal a tartóval együtt. Ott kapja a végfokozat a tápfeszültséget. Az eredetiek kivoltak égve, de ezeket nem vágja ki, és nem is melegszik semmi, füst jelenség sincsen. Kimeneten 0V. A nagy panelon nincsen semmi elégve, elfeketedve. A kis panelon ami van átkötés az is már a saját művem. Igy megkapja a végfokozat a tápfeszt. Az a relé szakitja meg a 230Voltot a hálózati trafó felé.
(#) Zsoltipapa válasza mindenes hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Lénygébe az volt a probléma, hogy volt az erősitő alatt 1 kiicsi kis csavar anya,és nem vettem észre,és mikor arréb toltam az erősitőt,akkor szikra meg füst,és hasonlók.Hála istennek már rendben van,1 alig látható helyen megszakadt 1 áramkör,és ez okozta a problémát.Szerencsére 1 db 0,47 óhmos emitter ellenálás szakadt meg.Csúnyán elkapott a félsz,mert elég sok munka órám fekszik benne.Kb 6 óra alatt találtam meg a hibát,hát elég volt.Üdv,Zsolt.
(#) matyusz válasza Robi85 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Üdv.
Vagy eeprom vesztette tartalmát, amit itt már mondtak is, vagy egy tranzisztor ami vezérli a Stanby-t. A Stanby LED világít amúgy?
(#) Doncso válasza Robi85 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Így márt azért más, nekem a feltevésem a következő. Leégették az erősítőt, ezért volt elfüstölve a biztosíték, majd amikor kicserélted már nem olvasztotta ki azért mert nem is indítja a védelem miatt az STK-kat a rendszer, ugyanis van egy szál ami az STK hibája esetén információt küld a rendszernek, hogy baj van, valószínű ezért nem indul az egész cucc. Ha jó látom STK496-270 és 496-070-es ic-k vannak benne, ez jó mert nem olcsó, és a hq-b pont nincsen, de nem biztos hogy vége az egész projectnek, ha van türelmed és kitartásod, elképzelhető hogy feltámasztható a cucc, de 100%,hogy költeni kell rá.
(#) mindenes válasza Zsoltipapa hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Értem. Ha a végtranzisztorok nem sérűltek (meg ami nagy szerencse lenne) akkor én ellenőrizném még a diferenciál erősítő tranziszotorait, ha valamelyik tápra sikerült zárlatot okoznod ekkor ezek is könnyen megsérülhettek.(2sa1015).
(#) mindenes válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Idézet:
„majd amikor kicserélted már nem olvasztotta ki azért mert nem is indítja a védelem miatt az STK-kat a rendszer, ugyanis van egy szál ami az STK hibája esetén információt küld a rendszernek”
pontosan igy van ez lehet még a hiba másik okozója. Jó meglátás..
(#) Robi85 válasza mindenes hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Megprobáltam resetelni. Ha földre huztam a 12-es lábat akkor behuzott a relé, de csak pár led világitott az elején és ennyi. A kijelző nem mutatott életjelet.
(#) mindenes válasza Robi85 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Akkor ezek szerint a reszetelés működöt és lehet hogy az eeprom is rendben van.
Ellenőrizd a tápfeszültségeket (mindet ami van) a rajz szerint. Az 5V is megvan?
(#) Robi85 válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Igen ezek az IC-k vannak benne. Hogyan tudom kideriteni, hogy elhaláloztak e? Kimenet és a föld között nem mérek zárlatot. Máshogy kellene mérnem?
(#) golem válasza mindenes hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Kicseréltem a 4 végtranyót meg ami a hütőborda alá be volt nyomva
(#) mindenes válasza golem hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Ha a végtranyókat cserélned kelett nagy az esélye, hogy még megsérülhetett a végekkel darlingtonba kötött maghajtó tranyók is. Gondolok itt a BC639 re és 640. Ezeket is ki kell mérni 100%ra valamint a környező kisebb értékű ellenálásokat is (100,22, 220 ohm)
(#) Doncso válasza Robi85 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Nézd, a legtutibb módszer, ha kiveszed az IC-ket, és az adatlapon található próba kapcsolásba fogod, de én azért megpróbálnám kivenni őket, és úgy elinditani a gépet, hátha.
(#) reloop válasza lali22 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Az nagyon jó. Kihalt alkatrészű végfokok pótlására készítettem egy TDA7294-es nyáktervet. Bővebben: Link
70-80W/8ohm.
Az általad kinézett darlingtonos végfoktól minden szempontból szerencsésebb választásnak tartom.
(#) golem válasza mindenes hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Kicseréltem a végeket igy most jól szol.Bd244 -245 páros lett cserélve
Következő: »»   1042 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem