Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   205 / 968
(#) sportgili válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
A választ éppen tőletek vártam,hogy miért nem,de úgy látom megcáfolni sem tudod,a suliban azt mondta a szakoktató,hogy a bevezetett energiát nem lehet növelni,de lehet,hogy most éppen sokan ezen munkálkodtok otthon,és ha sikerül nem én leszek gazdag
(#) sportgili válasza lui144 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Tehát akkor kéne keresni,egy akkora fordulatszámú motort,mint az aggregátoré,el tudnám képzelni,hogy egy univerzális motor,mint pl a porszívó motor,még többet is pörög,de ott is van 1100 watt felvétel,de nyersz vele még akkor is többet,Az aszinkronoknak kicsi fordulatszámuk van.nekem nincs sajna aggregátorom,egy csóró villanyszerelő vagyok.
(#) Sanyi74 válasza sportgili hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Igaza van a szakoktatónak. Nem tudsz több energiát kivenni mint amit befektetsz. Energia nem keletkezik a semmiből. Az energia megmaradás törvénye. A motorod terheletlenül megforgatja a generátort de ha terheled akkor megáll. Szerinted ha ez ilyen egyszerű akkor miért nem alkalmazza senki?
(#) sportgili válasza Sanyi74 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Értem.Köszönöm.
(#) dumboo válasza lui144 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Szia! Én ilyenre gondoltam http://mixvill.hu/1/products/286
Teljesen felesleges 3 fázisú automatát tenned rá, ha mindenképpen szeretnéd kapcsolni a a nullát is, létezik 2 pólusú automata is. Viszont létezik kismegszakítóval egybeépített áramvédő kapcsoló (fi relé) is!
A bekötést csináld 2,5-es vezetékkel, szépen fel érvéghüvelyezve. Mivel a mérőórák minimum 6mm2-s vezetékre találták ki, az is lehet hogy "lötyög" benne a mostani vezetéked, és az okozza a melegedést (viszont némi melegedés természetes!)
(#) thomato hozzászólása Ápr 8, 2012 /
 
Tiszteletem!

A lakásban ki kell cserélni az elektromos hálózatot, mert katasztrofális állapotú. (Nincs védőföldes konnektor, két eres alu drótok, villanytűzhelynek nincs külön kiállás, FI relé sehol, stb.)
3 fázisú a rendszer, a villanyóraszekrényben 3x20A -es megszakítók vannak.
1. kérdésem: a szekrényből jövő vezetékekre 4 pólusú 25A -es FI relé megfelelő lesz?
2. Elég e ez az egy a rendszerbe, vagy tegyek még külön a villanybojlernek is, esetleg a fürdőszobai dugaljaknak is külön? Ha igen, ezek N vezetéke külön megy oda a FI relétől?
3. Villanytűzhelynek 3 db 1 pólusú vagy 1 db 3 pólusú kismegszakító a jobb?
(#) karaszbandi válasza thomato hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Elég az egy FI, de 30mA-es legyen és ne XBS!
Nem kell a fürdőnek külön tenni. A tűzhelynek 3db egypólusú kell.
(#) jenebala válasza thomato hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Megfelelő lesz a 25 A FI relé, fürdő szobába lehet érzékenyebb FI relét tenni, nem tudom pontosan szabvány mit ír elő, érdemes utána nézni.
Nullákra viszont akkor oda kell figyelni ha 2 FI-d van.
FI relén feltüntette áram érték, a relé terhelését jelenti, fi relé kismegszakítóként nem üzemel, érdemes a relé után tenni 3 kismegszakítót pl B16 ost.

Ha nincs földelés első körben azt kellene rendbe tenni és közösíteni a nullát és a földet a mérőóra szekrényében.(áramszolgáltató)

ha 2 FI-d van akkor 2 nulla körnek kell lenni, nem közösítheted 2 fi relé kimenő nulláit és nem is cserélheted őket fel, feszültség lesz de áramot nem fogsz tudni kinyerni, ha felcseréled öket mert leold.

Villany tűzhelynek 1 db 3 pólusút javaslok, nem tudom a működésére hogy hatan ki 1 fázis hiány.
(#) lui144 válasza thomato hozzászólására (») Ápr 8, 2012 1 /
 
1. kérdés: A 4 pólusú nem tudom, hogy jó-e, de a FI relé ugyanakkora áramú legyen mint a kismegszakító árama azaz a 20A kivéve, ha bővíteni akarod 25A-re.
2. kérdés: A villanybojlernek külön kell biztosítani ún. éjszakai áramot, kivéve ha a bojlert magad akarod kapcsolgatni ki-be amikor éppen szükség van rá, hogy legyen meleg víz. A villanybojlernek, ha az éjszakait nem akarod beköttetni akkor egy külön kapcsolóra kösd ami a bojlert kapcsolja ki vagy be amikor neked éppen szükséges. Szerintem nem szükséges még 1 FI relé ami a bojlerre van kötve, mert a FI relé, ha eltérés van akkor úgyis leold, de ha külön rendszert teszel oda akkor érdemes feltenni.
3. kérdés: Azt, mondom, hogy jobb az 1db 3 pólusú.
(#) thomato válasza lui144 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Köszönöm a válaszokat!

Azért gondoltam a 25A -esre, mert 20 -ast nem láttam a kínálatban, csak 16 -ost, meg 40 -est. Utána még úgyis jönnek a 16A -es kismegszakítók, külön a világításnak, dugaljaknak, bojlernek. Kapcsolt éjszakai áram nincs, ahhoz cserélni kéne a villanyóraszekrényt is, így beköttetni gondolom elég zsebbenyúlós lenne...
(#) merlingerin hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Sziasztok!

Van arra valami előírás, hogy a villanyóra szekrény mögötti falon lehet lakáselosztó, vagy nem? Magyarul a villanyórák (nappali+éjszakai) az udvaron vannak, kültéri szekrényben. A lakáselosztó szekrény meg pont a másik oldalra kerülne, falon kívüli szekrényként, gipszkarton borítással. Amikor szekrényt írok, akkor arra is gondolok, az egész ház át lesz kábelezve, teljesen csillagpontos. minden kapcsoló, konektor, lámpatest külön-külön megy a lakáselsoztóba, plusz komplett szünetmentes ellátás, külön konektrokkal. Vagyis legalább 2*4-2*6 soros szekrény lenne. Beleköthet ebbe az ELMÜ? Mármint abba, hogy a mérőóra mögötti falon van... Arra gondolok, hogy ne jusson eszükbe, hogy át van fúrva a fal, és az óra elöl vételezve.. Vagy tojnak rá, lenyomják a kismegszakítót az óránál, és megnézik, hogy minden lekapcsolt -e?

Az egészet elővigyázatosságból kérdezem csak. Itt lenne a legcélszerűbb, mert itt nincs útban, és mindenhez közel van, sok cső meg eleve ide készült. Sok munkától mentene meg. A másik megoldás, hogy erre merőlegesen helyezem el, csak az sokkal rondább lenne, több helyet foglalna, és falat is kellene húzni hozzá.

Köszi!
(#) dumboo válasza thomato hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia!
Igen a 25A megfelelő értékű, de ennél fontosabb érték a leoldási érzékenysége! A nullákra védőkre figyeljetek oda, mert egy védő-nulla elkötés és a Hibaáram védőkapcsoló (fi) le fog menni! Teljesen jó megoldás központi Fi alkalmazni, a hátránya hogy egy pl. bojler hiba miatt az egész lakás feszmentes marad! Ahány Fi áramkör, annyi Nulla vezető szükséges, különben már le fog oldani.
Ha szabványiságot nézzük, a létesítéskor érvényben lévő szabvány a mértékadó. Viszont amint újra szereled, jelenleg az MSZHd 60364-et kell figyelembe venni, miszerint időszakosan nedves helységekbe illetve épület külső-n 30mA-es hibaáram védőrelé beépítése kötelező!
A tűzhelyre én is 1 db 3 pólusút tennék, mert ha egy lemegy menjen le a másik 2 fázis is, mivel valami hiba van a tűzhelyben!
Üdv.
(#) dumboo válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia!
Nem tudok ilyen szabályról hogy ne lehetne a fal másik oldalára tenni az FK táblát! Mivel a mérőhely méretlen részei zártan vannak szerelve, igen nehéz megbontani látatlanul. Az áram lopását nekik kell bizonyítaniuk, és ha lopod és kiderül hidd el be is bizonyítják! Csak arra figyelj nehogy elfúrd a mért/méretlen vezetékeket!
Viszont, a szünetmentes tápellátásnak 1000 és 1 szabálya van, mindenféleképpen avass be egy szakembert, mert halálos kimenetele is lehet egy feszültségmentesített hálózat áramütésének! A szünetmentes táp talán az egyik legveszélyesebb beavatkozás nem megfelelő szerelés esetén! Illetve az ELMŰ is fenékbe billent, ha a feszmentesített hálózatára te visszatáplálsz engedély nélkül!!
(#) thomato válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia!

Ha már vésni kell, akkor már szabványosra szeretném csinálni...
Ha külön FI van a fürdőnek, akkor arra mehet az egész helyiség dugalja és a világítása is? Külön megy oda az N a relétől természetesen. Ha marad a két eres egyik meglévő dugalj, ami nem védőföldelt és csak kettős szigetelésű készüléket lehet beledugni, illetve egy tükörlámpa csatlakozna még ahhoz a vezetékhez, az úgy megfelelő?
(#) dumboo válasza thomato hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Nem is hogy mehet, hanem kötelező is fi-re tenni az egész fürdőt zónáktól függetlenül. Én a fürdőknek egy önálló áramkört szoktam vinni külön automatával és fi-vel ha nincs központi Fi, és arra jön a teljes fürdő (kivéve bugyogós kád stb.)
Maradhat földeletlen dugalj bent, de csak akkor ha az a dugalj védőcsatlakozó nélküli gyárilag! (rá is szokták írni hogy "csak borotvakészülékhez max 40W", legalább is nekem ez van ráírva)
Viszont ha már úgy is vésel, akkor miért hagyod bent? Cseréld ki, tegyél rá védős dugaljat és akkor azt használhatod védős készülékre is.
(#) lui144 válasza thomato hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
A bojlert, ha adsz neki 1 fázist, akkor úgy add neki, hogy azt egy kapcsolóval lehessen ki-be kapcsolni, mert tekeri a villanyórát rendesen. Az éjszakai áramnak a díja nem tudom, hogy mennyi, de gondolom szabványos mérőhelyet kell neki kialakítani ami nem kis összeg.
(#) merlingerin válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Hali!

Köszi az infót!
Elfúrni biztos nem fogom, mert egy saját zártszelvény állványzaton fog állni az egész, a falba nem lesz befúrva. Természetesen a szünetmentes teljesen külön van kábelezve, külön piros aljzatokkal, külön kismegszakítókkal, jelölve, stb.
Mivel a házban 11 helyen van szükség szünetmentes villanyra, egyszerűen értelmetlen 11 tápot venni, plusz akkukat kibobálni, stb. Nem beszélve a felesleges villanyfogyasztásról.

Szia!
(#) brigi válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Sziasztok!
Kb. egy hónapja voltam a regisztrált villanyszerelők vizsgán. Tudatni szeretném az EU-s szabványok átvétele illetve integrálása miatt a fűrdőszoba áramkörébe kötelező a külön FI relé!
Üdv: Tomi
(#) dumboo válasza brigi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia!
Ezt egész pontosan a MSZ HD 60364-7-705:2007 írja le. Ez az új szabvány a fürdőkáddal, vagy zuhannyal ellátott helyiségek villamos berendezéseire vonatkozó, az IEC és a CENELEC közös kidolgozásban készült szabvány magyar változata.
A szabvány által előírt, az eddigi gyakorlattól eltérő legfontosabb változások:
- a fürdőkáddal vagy zuhannyal ellátott helyiségekben minden áramkört egy vagy több, legfeljebb 30 mA névleges kioldóáramú áram-védőkapcsolóval (RCD-vel) kellvédeni. Kivétel: villamos elválasztással és a SELV-el vagy PELV-vel megvalósított védelem

Én ezt úgy értelmezem hogy nem kell külön Fi, a lényeg hogy az összes oda tartozó áramkörön legyen. Lehet az központi is, amennyiben a 30mA-t teljesíti.
Ha tévedek, javítsatok!
Üdv.
(#) karaszbandi válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Ez így igaz!
Nem kell külön FI, ha van központi. De ha nincs, akkor mindenképp kell egy.
(#) proba válasza thomato hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
A magam eszétől három egyfázisú FI-t tennék fel ,a 3 és 2 fázisú fogyasztóknak pedig egy három fázisút Így ha egy FI lemegy nem kell sötétben botorkálni.
A nullákat amúgy is célszerű automatánként külön vezetni ,így elkerülhető az esetleges nulla túlterhelés,valamint csak egy helyen kell nagyon ügyelni a nullák összekötésre.
(#) karaszbandi válasza proba hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
A magam részéről pedig igencsak felesleges pénz pocsékolás. Minek több tízezret kiadni ennyi FI-ért? Semmmi sem indokolja, csak a megalománia. Szakmailag nem indokolt.
(#) Tonybacsi hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Sziasztok!

Egyfázisú családi ház szeparált kismegszakítós elosztással, központi (30mA-es) FI relével, a védőföldelés utólag lett kialakítva 10 négyzetmm-es kábellel, kb 6m hosszon, szabvány földelő karóval leverve 2m mélyen.

A kérdés a következő lenne:
-Ha a nemrég beüzemelt házi vízműhöz utólag szeretnék még egy FI relét bekötni:

Lehet-e a készülék mellé egy második védőföldelést alkalmazni (leverni egy második karót)?

Természetesen külön földeléses konnektorról használnám.

Az eddig is jelenlévő kis szivárgási áram csökkentése lenne a cél. A jelenlegi rendszer biztonsággal üzemel, mindössze nagy viharban a közeli erős villámcsapáskor vághatja le a FI relét. Más "anomáliát" nem tapasztaltam. (többször mentett már meg: hibás kútszivattyú, hosszabbító, mosógép)
(#) tomikapc válasza Tonybacsi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szerintem FI relét FI relé után rakni nem célszerű, akkor külön az elosztóból lehozni fázis+nulla+föld plusz elé egy kismegszakító. Viszont akkor ott a föld is, tehát nem kell segédföldelő, főleg ha nincs olyan nagyon messze.

Majd megírják az okosabbak a tutit
(#) dobo válasza Tonybacsi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Igen leverhetsz egy másik földelést de annak a földelésnek a potenciálja különbözhet a másik földelésedétől így ajánlott a két földelőt összekötni ezzel javítod a földelési ellenállás értékét.
A fém szívócsövet ne használd földelésnek mert azt szabvány tiltja.
A villámláskori leoldás az normális dolog ha közelre csap a villám akkor a vezetékeidben akkora áram indukálódhat ami az ávk megszólalását kiválthatja.
(#) Tonybacsi válasza dobo hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Köszönöm a válaszokat!

Ha javul a földelési ellenállás, kisebb lehet a villámlás okozta lekapcsolás? (vagy most még több lesz, a több kábel miatt...)

Fém cső nincs, a gyári 1"-os, hajlékony, előszűrős, lábszelepes szívócsövet használom.
(#) proba válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Igaz ,megalománia ,de nekem az is felesleges luxusnak tűnt amikor valaki kitalálta ,hogy egy biztosíték helyett tegyünk többet . Szigorúan elektromos szempontból 1 is elég volna ,max 2 .Mégis talán némi plusz befektetésért cserébe egy esetleges hiba esetén nem kell sötétben botorkálni a lakáselosztóhoz.Amit az 1 FI kell -mert drága- korszak ismét visszahozott Jó persze ezt vállalkozóként nem teszed meg ,de magamnak egy nagy felújításnál megfontolandónak tartok.
Egyébként tetszik
Idézet:
„A tűzhelynek 3db egypólusú kell.”
Amikor ezt a házra alkalmazom ,akkor már felesleges. (a tűzhelynek úgyis kell akkor már nem mindegy? Mellesleg ha a tűzhelyben háromfázisú venti lesz akkor mi lesz...Nehéz jó tanácsot adni,ha nem csak egy elfogadható megoldás van.
(#) kameleon2 válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szerintem nem tehetsz , mert akkor miért nem a villanyóra szekrényben - mellett - helyezed el a kiselosztót????? Hiszen csak pár cm a távolság. Műszakilag legalábbis - gyanús. Tűzvédelmi szempontból sem előnyös - bár most szabványt nem néztem, de mintha lenne valami előírás a távolságokra és anyagra is, amit a villanyóra háta mögött használhatsz.......
(#) karaszbandi válasza Tonybacsi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Ha mindenáron le akarsz telepíteni mégegy szondát a kút mellé, ami nem rossz ötlet, akkor legalább 20mm átmérőjű 3m hosszú tüzihorganyzott (szabvány nem enged nem horganyzottat) köracélt verj le és egy 10mm átmérőjű szintén tüzihorganyzott köracéllal vezesd el a mérőnél levő szondáig (földbe ásva) és 10cm hosszú varratokkal hegeszd össze. Így lesz jó. Dugaljon keresztül drótozva ne csináld. Tehetsz elé külön FI-t is, de függetlenül a fő FI relétől! Fázis és nulla is független kell, hogy legyen! A villámláskori leoldásokat pedig nem befolyásolja. Ha összejön a mágneses tér és indukálódik elég villany, akkor úgyis lekapcsol.
(#) merlingerin válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Szia!

Azért nem a villanyóra szekrényben, mert ott nem fér el. Ilyen pofon egyszerű a magyarázat. Ami hely nekem kell, az 60cm*85cm. az egész villanyóra szekrény nincs ekkora. Nem hogy oda még bepaszírozzam... Nem csak 5 kismegszakítóról beszélek, meg 2 ÉV reléről, hanem 40-45 kismegszaktó, pulsz 6-8 ÉV relé, +2 PLC, +öntözés vezérlő, felügyelet (lakásautómatika, etherneten elérek mindent..) +még sok minden. Ez nem fér be a szekrénybe. Meg nem is tenném az udvarra!

2 lehetőség van. Szekrény mögé teszem párhuzamosan, vagy szekrényre merőlegesen, de színtén belül. Máshova nem lehet. Ezt a sok szirszart nem tehetem a nappali falára, vagy a hálóba.. Márpedig más nem lenne, ha nem ide teszem.

Van erre rendelet? mert az engem nem elégít ki, hogy "szerintem"
Következő: »»   205 / 968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem