Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   86 / 123
(#) marcall hozzászólása Ápr 2, 2012 /
 
Üdv!

A HEStore-n kapni olyan pákát ami ehhez a kapcsoláshoz jó!?
Ha igen akkor belinkelné valaki meg ha több van akkor melyiket érdemes venni!?

Üdv!
(#) rockersrac válasza marcall hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
,,Kék nyelű" pákát vetettem nővéremmel szülinapomra, de ismerősöm pl ,,sárga nyelűt" használ(régebbi kiadás)
(#) rockersrac hozzászólása Ápr 2, 2012 /
 
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek, mivel nem igazán vagyok jártas az elektronikának ezen részében! Szóval ezt a forrasztóállomást szeretném megépíteni, csak annyi különbséggel, hogy 7szegmenses led kijelző helyett 7szegmenses lcd kijelzőt tennék bele, és nem ICL7107-et, hanem ennek az lcd-hez való társát az ICL7106-ot szeretném használni, amint láttam lábkiosztás ugyan az, de a kapcsolás picit eltér a ledestől! Tudna valaki feltenni olyan rajzot, ami használható ehhez az ic-hez? Előre is köszönöm a segítséget!
(#) misi93 hozzászólása Ápr 3, 2012 /
 
Sziasztok! Megépítettem ezt a kapcsolást, de furat szerelt alkatrészekkel. A problémám az, hogy túl lassan "kapcsolgat kb fél percenkén felvillan a led kb 5-8mp-re. Ez még annyira nem is olyan rosz de a hőelemen minimum 6.5mv-ot mértem ha maxonvan akkor 18mv körül. Kék pákám van nem tudom, hogy jó-e azt úgy néztem hogy csak 310 C -ig megy, de nem tudtam megmérni mert nincs hőmérős multim.
(#) Zoli_bácsi válasza misi93 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Én is ezt építettem meg, szintén furat szerelt alkatrészekkel, nálam kb 11 másodpercenkét kapcsol a fűtés kb 2 másodpercre. Nekem is kék pákám van. A 310 azt kevesellem. Az R4-R5 érték az ami a rajzon van? Nálam annyi változás van, hogy a C4 4,7u helyett 2,2u van beépítve (bipoláris kondi), valamint a 6-os láb és a test között egy 330n-os kondival van kiegészítve (Stroboszkópot játszott a led a fűtés alkalmával)
(#) El_Pinyo válasza misi93 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
A 18 mV nagyjából 450°C + hidegpont hőmérséklete, a 6.5 mV pedig kb. 160 + hidegpont hőmérséklete.
Bővebben: Link
(#) misi93 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Ha lesz gyakszi akkor beviszem és megmérem a hőmérsékletét. igen nekem minden "gyári" alkatrészek vannak benne annyi változtatással hogy az opto, led előtét csak 51 ohm-os mert ez volt itthon. Amikr megmértem a hőelemen a feszültségeket akkor ezt a táblázatot használtam.

El_Pinyo:
én a fenti táblázatot néztem . De ezek az értékek amit te írtál sokkal jobbak

Szerk.: Nekem a C4 bipoláris, de az 1u (C2) az unipoláris
(#) hotib válasza misi93 hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Én ezt a táblázatot használtam, korábban közzé is tettem ebben a topicban.
(#) mekkmesterke hozzászólása Ápr 10, 2012 /
 
Sziasztok
Van 1 hakko 911-es pákám amihez vezérlést próbálok "barkácsolni". Itt van a leírása:http://www.dancap.co.uk/Discontinued/941.pdf
A következő a problémám. Nem tudok rájönni hogy termisztor van e benne vagy hőelem. Csak a hegyen tudok ellenállás mérni, a "hőelemnél" a hegy melegítésének hatására szépen folyamatosan 1mVról emelkedik 2 mV-ra. A pákát 12 voltról szeretném használni. Tudtok e valami tanácsot adni? Már kipróbáltam hozzá 2 kapcsolást is de mindkettőnél ugyanaz történ. A páka baromira felmelegszik úgy hogy gyufát lehet róla gyújtani akárhogy is állítgatom a potikat. Ha sorba kötök vele 1 autós izzót akkor már nem annyira melegszik fel de még így is jóval melegebb a kelletnél és ugyanúgy nem reagál a potméterek átállítására. Az utolsó kapcsolás amit megépítettem hozzá az ez volt: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/b6/b6870ea406dfb77785d0b...da.gif
Váltó 12V-ról üzemeltetném. Esetleg valakinek valami ötlet hogy mit tehetnék vele? Már arra is gondoltam hogy 555-ből megépítem hozzá ezt: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/75/753548e7ab25f09f8294f...7f.gif de sajnálnám hogy nem hőelem vezérli. Előre is köszönöm a segítséget.
(#) pipi válasza mekkmesterke hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Azt mondod ellenállást mérsz, de mV-okat írsz, most akkó?
(#) gordonfreemN válasza pipi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Mert ha termisztoros, akkor ellenallast tud merni, nyilvan ez nem sikerult, de az is lehet, hogy egy szabalyozatlan felfutes soran megdoglott valami.
(#) pipi válasza gordonfreemN hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Mi nem sikerülhet egy ellenállásmérésen? Természetesen feszültségmentes pákán. 0 és végtelen között csak mért valamit . Ja és a műszerzsinórok megfordításával is kell mérni, mert ha hőelem akkor nem u.a. értéket méri mindkét irányban
(#) gordonfreemN válasza pipi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Ezesetben ha ellenallast keresek, akkor merek, a feltetelezes jellegebol adodoan varok egy ellenallas erteket. Ha 0 ohm, akkor nincs ellenallas, vagyis nem a vart (0<) erteket kapom. Ellenlast kerestem, de nem sikerult talalnom. Erre gondoltam. >
(#) mekkmesterke válasza pipi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Rosszul fogalmaztam akkor Úgy értettem hogy végtelen nagy az ellenállása. Amikor kimértem a pákát akkor először ellenállást kerestem és amikor csak a fűtőbetét ellenállásra kaptam mérhető értéket, akkor kezdtem el rajta egyenfeszültséget mérni.
(#) vzoole válasza mekkmesterke hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Ebben a pákában sorba van kötve a hőelem a fűtőbetéttel. (Szerintem nagyon ötletes megoldás.)
Ebből jön a probléma...

Fűtés közben nem tudod mérni a hőmérsékletet. Minden mérésnél le kell kapcsolni a fűtést, majd az eredmény függvényében visszakapcsolni. Analóg áramkörrel nem igazán megoldható.

Kell valami mikrokontroller hozzá, azzal nem olyan vészes.
Másik gond, hogy a thermoelem bemenetén és az erősítésnél sem használhatsz RC szűrőt. Ezért nehezebb korrekt feszültséget kinyerni a hőelemből. Emiatt többet kell átlagolni, szoftveresen szűrni.
(#) mekkmesterke válasza vzoole hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Hát ezt most már így tudva biztos hogy még jó sokáig harcolhattam volna a vezérlésemmel
(#) vzoole válasza mekkmesterke hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Egyszerűen le is tudod tesztelni...

Tekerj a hegyére egy kis ónt, majd kapcsolj rá feszültséget addig, amíg meg nem olvad az ón.
Ekkor vedd le feszt, és ugyanott mérjél feszültséget mV állásban. Ahogy hűl, folyamatosan csökken a feszültség.
(Ha felcseréled a polaritást akkor - feszültséget kapsz.)
(#) mekkmesterke válasza vzoole hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Kifogom mindenképpen. Ha előre jutsz a projectbe vagy valamiféle segítség kell benne akkor szólj majd ha nem gond. A pákával kapcsolatban eszembe jutot hogy 1 ismerősömnek van 1, de neki sztem a fiókban pihen vezérlés hiányában. Majd rákérdezek nála.
(#) Szpidi hozzászólása Ápr 17, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy "sárga nyelű" pákám, amihez szabályzót szeretnék készíteni. A hőelem hidegpont kompenzálását szeretném megoldani valahogy úgy, hogy a 4 ér (eredeti vezeték) elég legyen.
Van ötletetek?
(#) vzoole válasza Szpidi hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Van...
1: GND
2: Fűtés+
3: Hőelem jel
4: Hőmérő jel
(#) Szpidi válasza vzoole hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Szia köszi a választ!
Ez sajnos nem jön be elsőre. Azzal a váltóval szeretném fűteni, amiből a szabályzó kapja az egyenfeszültséget. Azt gondolom, hogy nem lenne okos dolog összekötni a táp AC jelét ("Fűtés-") és a GND-t.

Azt még végiggondolom, hogy mit kell változtatni ahhoz, hogy "DC"-ről tudjon menni. A triak nem biztos, hogy fogja szeretni. Tudom, hogy greatz után még menne triak (csináltam már ilyet), de nekem van bekötve utána kondi (kell a táphoz), és nem vagyok biztos, hogy a triak kialudna.

Esetleg más ötlet van?
(#) Ghoost válasza Szpidi hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Van ezen kapcsolasnak (vzolee fele) olyan verzioja is amit nem TRIAK kapcsol, hanem FET! Ott a taplalas is DC-rol megy, a kepek kozott szerintem ratalalhatsz.

A triak a DC-tol "beakad", s nem fog leoldani.
(#) vzoole válasza Szpidi hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Egyszerű... a mérés idejére lekapcsolod a fűtést, és nincs semmi zavar. Gondolom nem analóg módon akarod szabályozni, ha már hideg-pont kompenzációt is akarsz bele tervezni.
(#) Szpidi válasza Ghoost hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Igen, és is Power FET-ben gondolkodtam az egyenáram miatt. De N csatornásat nem használhatok (GND kapcsolás), mert a GND-re szükségem van. A P-s meg drágább, nagyobb ellenállású és jobban fűt, nehezebb kapcsolni. Persze, cserébe nem zavarná a mérésemet, de legalább nincs is itthon. Ja és ekkor egyenárammal kell fűtenem. Bár egyenirányítva van a táp, de a mért feszültség az ~36VDC (1,4x24V) terhelés nélkül. Szabad ezt rákapcsolni a pákára?
(#) Szpidi válasza vzoole hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
PIC-re gondoltam.
A problémám a "csúnya" kialakítású táp, amin nem szeretnék változtatni. Ha az AC-t és a GND-t összekötöm, akkor egyrészt olyan lesz, mintha a greatz helyén csak 1 dióda lenne (csak félhullám ami nem jó a felső tápnak), másrészt a 7805 sem lenne boldog, mert váltót kapna.
Nem látom nagyon egyszerűnek, de lehet, hogy neked van jobb ötleted

táp.gif
    
(#) vzoole válasza Szpidi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
4 vezetéken pedig csak így tudod megoldani.

Vagy...
Veszel valami kis ellenállású termisztort, sorba kötöd a hőelemmel. A feszültség mérést nem befolyásolja a termisztor, ha nem képez feszültségosztót.
A termisztor mérésénél pedig szoftveresen kikompenzálod a hőelem feszültségét.
(#) Szpidi válasza vzoole hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Én elsőre ilyenen gondolkodtam. Sorbakötni valamit a hőelemmel, amin pont annyi feszültség esik (nő???), mint a hőelemen lenne, ha nem változna a hidegpont hőmérséklete.
De ezt már megfogalmazni is nehezen tudom, nem kiszámolni. Pl nehezen tudom megmondani azt is, mekkora áramot fog fogyasztani mintavételezés közben az A/D, ezáltal mekkora fesz fog esni a sorba kötött ellenálláson, ráadásul ennek pont annyinak kell lennie, mint amit a hőelem termelne, ha egy fix hőmérsékletű ponthoz képest néznénk.
Valaki számolt már ilyet?
(#) Gabó hozzászólása Ápr 21, 2012 /
 
Megépítettem a Forrasztóállomás II. -t és olyan kérdésem lenne, hogy én nem a forrasztó pákát akarom hozzá használni hanem weller DSX80as ónszippantós pákához. A kérdésem az, hogy mit kell a hőérzékelős résznél kicserélni, hogy jól mérje ennek a pákának a hőfokát. mert jelenleg olyan 100C-os foknál 350-400fokot jelez ki a kijelző. A másik kérdésem pedig, hogy amikor az élesztést csinálom a kijelzőt nem tudom kinullázni, hanem a legkissebb érték a 10 amire letudom vinni.
(#) Csupasz hozzászólása Ápr 26, 2012 /
 
Sziasztok!
Az előttem íróhoz hasonlóan,én is ugyanazt a forrasztóállomást építettem meg.
Az a gondom vele, hogy az ICL7107 által vezérelt LED kijelzők közül az első erősen világít ( a százas ), a másik kettő halványabban.Nem tudom eldönteni, hogy melyik a jó.
Mi okozhat ilyen hibát?
Előre is köszönöm a segítséget
Üdv:
Csupasz
(#) kowi hozzászólása Máj 1, 2012 /
 
Sziasztok megépítettem a forrasztó állomást de folyamatosan fűt. Triak nem zárlatos hőelem jól van bekötve. További ötlet?
Következő: »»   86 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem