Fórum témák
» Több friss téma |
A terhelés egy forrasztópáka lenne. Valami gyorsan felfűtő típus (JBC, Hakko). Ha nem stabil a feszültség az nem vészes. Átnéztem már a cikkeket itt, de majd megint átolvasom őket.
Akkor mindenképp a Cimo féle tápot javaslom. Szerintem árban sem lenne túl húzós. [OFF] Egyébként hobbira bontottból is jól lehet építkezni.. én mindent bontok, amit csak hasznosítani tudok
A bontást csak azért vetettem el, hogy könnyen után építhető legyen mérések és beállítások nélkül. Az új forrasztó állomás projekthez lenne. Megadott alkatrészekkel csak be kéne ültetni, és indul.
Jól hangzik De azért kéne minél egyszerűbb, mert jönni fognak majd a kérdések, hogy miért nem indul... Így már előre beépíteném a mérőpontokat is a tápba a webes hibakereséshez.
Pákához én egyszerűbbet használnék: egy sima félhidas rendszert meghajtani mondjuk egy IR2153-mal vagy 50kHz-en, a szekunder oldalra maga a páka menne közvetlen, (így egy az egyben fel lehetne használni PC táp trafót, igaz, csak az egyik tekercsét az ellenütemű szekunderpár közül, így kb. +/-24V amplitúdójú négyszög jönne a kimeneten, AC), a vezérlő IC-t szekunder oldalról egy optóval egy hiszterézises hőfokszabályzásnak megfelelően ki- be kapcsolgatni.. a hőtehetetlenség azért mp-kben mérhető egy pákánál is minimum.. Mondjuk ez a módszer segédtápot igényel. Viszont szerintem ilyen esetre felesleges dióda, pufferkondi és fojtó a szekunder oldalra, csak plusz veszteséget okoz.. a páka 50kHz-ről is ugyanúgy fűt.. hacsak nem túl sok menetes és nincs túl nagy induktivitása (ja meg a skin effekt.. bár nem szokott túl vastag lenni a fűtőszál, az 50k meg még nem olyan vészes).
Nem figyeltél Zupp!!!
AL=125 az azt jelenti, hogy légrés, mégpedig jó nagy (1 mm). Vagyis vzoole, ez flybackhoz tök jó lesz. Az N67 anyag szempontjából is jó lesz a 132 kHz-hez Bírni fogja röbid ideig a nagyobb terhelést, pláne ha a borda elég nagy (termikus időállandója nagyobb mint 5mp, azaz a borda felmelgédéshez több idő kell mint 5 mp, így ki fogja átlagoni) Az adatlap szerint a TO247YN ventillátor nélkül 50°C környezetben, megfelelő bordával és 165W-ra képest.
Igazad van.. kb. 90 menetes primer 1mH körül hoz ki mágnesező induktivitást, szóval frekvenciától függően 100W-ig is jó lehet. Hirtelen az AL=70-es magom jutott a témáról eszembe..
.. de még bizonyos esetekben lehet Al=70-es mag is jó lenne flyback-nek. [OFF] Sorry, tényleg nem gondoltam át.
[OFF]Még egy érdekesség.. Szó szerint belebotlottam hazafelé egy rossz AT tápba. Beindulni nem indul, de nem is ez a lényeg, ha hozzám kerül A táp szerintem 486-osban lehetett, legalább 15 éves. Nem a megszokott, félhidas topológia, hanem egytranzisztoros forward, 2SK1358 FET-tel, elég nagy EE vasmaggal, 0,3-as huzalból sodrott primerrel és szekunderekkel, szép nagy kúszóutakkal (ezért ilyen nagy mag, ahogy néztem), valamint az oszcillátor elemekből visszaszámolva több, mint 150kHz-es kapcsolófrekvenciával, TL3844 vezérlő- IC-vel, valamint nem optós, hanem transzformátoros visszacsatolással. És mivel ez ugyanaz a topológia, amivel most kísérletezek, megint lehet ebből is gyakorlati kivitelezést tanulni Mindenesetre a nagy kapcsolófreki engem meglepett ebben a mésfél évtizedes kütyüben, ahhoz képest, hogy néhány ma kapható olcsóbb, hagyományos félhidas ATX táp is 50kHz alatt megy.
Egyébként most, hogy teljesen szétszedtem a trafót, megállapítottam, hogy a menetszámai ugyanannyiak, mint a korábban szétszedett ugyanilyen 1T forward PC táp trafójának, csak annak EI-33-as magja van, kb fele ekkora. Ez a nagy EE mag 42mm széles, ugyanilyen magas, 180mm^2 keresztmetszetű, és valószínű azért ilyen nagy, mert még nincs olyan jó anyaga, mint a nemrég gyártott másik, kisebb magos táp trafójának. Nem gerjesztették annyira.
Egy pákához felesleges ezt ennyire túlbonyolítani. Egy egyszerű önrezgő félhíd és kész.
Szerintem azért a nagy freki, hogy ne legyen még nagyobb a trafó.
Azt is lehet esetleg egy optóval mondjuk ki-be kapcsolgatni, ha hőmérsékletet akarunk szabályozni.. És továbbra is fenntartom, hogy (bár nem tudom, mennyire okoz elektroszmogot és zavart.. de szerintem 50kHz-nél, testelt pákaházzal nem lehet gond.. bár ilyenkor a hőérzékelő madzagjait kell jól árnyékolni..) szerintem szekunder oldalra elég ez esetben csak a páka. Dióda, fojtó, puffer csak plusz veszteséget termelne.
Próbálj meg beletenni több kisebb feszültségű zenerdiódát sorbakötve. Ha kicsi a trafó szórási induktivitása, akkor mennie kell. Ha meg nagy, akkor a szupresszor is túlmelegszik.
Üdv Ismét!
(Innentől végig figyelem a topikot, nem fogok mindig köszöngetni.) Szóval tegnap bontottam régi számítógép tápokat, két trafót sikerült szépen szétbontanom és megpucolnom, ETD magok, álló csévetesttel, 1 illetve 1,27 cm2 keresztmetszettel. Gondoltam megépíteném a lorylaci féle nagyobbik rezonáns tápot, de egy-két kérdésbe futottam. Először is hol lehet egyáltalán IRS2795-öt kapni itthon? Sehol nem láttam. A C9-nek mindig 1µF-nak kell lenni, vagy ez csak egy bevált gyakorlati érték? Ha esetleg tág határok közötti feszültségre van szükségem, használhatok-e fix, stabilizált segédfeszültséget az ic számára külön tápról, hogy a menetszám arányokkal ez esetben ne kelljen törődnöm? Köszönöm a segítséget!
C9 érték nem túl kritikus. Arra kell figyelni, hogy a kapcitása legalább 20 szorosa legyen a MSOFET effektív gate kapacitásának (a max gate töltést osszuk le 10V-tal, ekkor megkapjuk az effektív max gate kapacitást).
Ezzel a topológiával nem tudsz táp kimeneti feszültégtartomány létrehozni. Max +-5% tartományban szabályozható (és ez is csak akkor, ha a bementi fesze fix, tehát nem esik). Ha nem vagy biztos az IC segédtápjában, akkor a segészekudnert inkább nagyobb feszütlségre méretezd, majd egy egyszerű tranyós emitterkövető stabilizátorral csinálj neki tápot. (lásd IRS27951 eval boardjai) Az IRS27951 ahogy mondtam a Farnell-nál (vagy FDH) kapható.
Köszönöm, megpróbálkozom vele. A segédtápnál én külön 50hz trafóra gondoltam, így sem menne a dolog?
Tök felesleges a külön trafó, több helyet foglalna mint a többi rész...
De ahogy te gondolod.
Sziasztok!
Én még soha nem foglalkoztam kapcsolóüzemű tápforrással, de most úgy látom nem úszom meg. Amire szükségem van: 12VDC/600 mA és 5VDC/100mA. Előbbi relékhez kellene utóbbi az AVR-t táplálná. Megoldanám simány nyák trafóval, de annyit helyet foglal ami összesen rendelkezésemre áll. Tehát nem fér el a pufferelés, trabilizátorok szűrés stb... Ez a hely kb. 4x5 cm Erre tudtok ötletet adni, hogy mi a legegyszerűbb kapcsolóüzemű megoldás?
Legyszerűbb megoldás ilyen tartományra a flyback topológia. PC táp standby trafóját kibontod, aztán valamelyik TOPswitch vagy VIPer IC-vel meghajtod. Lásd például ezt a cikket.
Nos van otthon pár rossz tápegységem megnézem az alkatrész lehetőségeket.
Igaz őszintén mondva kicsit félek tőle. Meg itt pont fordítva vannak a teljesítmények. Nekem az 5VDC-re elég max. 100mA mert csak pár optocsatoló és egy AVR van raja. Viszont a 12VDC oldalon kellene legalább 600 mA mert ott 11db felé van 12db LED meg pár tranyó.
A mellékelt képen vajon, hogyan állítják elő a 12VDC-t?
A "102" felíratú alaktrészek induktivitások, így kapcsolóüzemű konverterekkel. Pontosabbat akkro tudnák modnani, ha látnám az IC típusát kinagyítva.
Sajnos netes kép. Próbáltam nézni a tíusát, de nem tudom kivenni. Talán LM36?? ennyit tudok kihámozni a képről.
Felnagyítva, ha jól látom rajta a logo-t, akkor ez egy Power Integrations IC, nagy valószínűséggel egy TinySwitch.
Otthon van egy kapcsolóüzemű tápegységek című könyvem. Jobb lesz, ha előveszem. Nézegettem az IC-k adatlapjait és kicsit homályos a dolog. És félek a stabilitás miatt.
Ez amit belinkeltél, nem galvanikusan leválasztott, és az IC is ilyesmire van tervezve: nagy áttételű, trafó nélküli DC/DC konverter. Egyébként egy PWM szabályzott tápegységnél a stabilitás miatt kell a legkevésbé aggódni. A szabályzóhurkot azonban alaposan át kell gondolni, csakúgy, mint a NYÁK-ot. Ha a szabályzókör alul van kompenzálva, gerjed, ha pedig túlkompenzált, akkor meg lomha.. Viszont tapasztalatom, hogy még egy kis terhelésen gerjedős szabályzókör is stabilan tartja a kimeneti feszültséget, csupán visít a trafó.. És ez a visítás nem normális működés, bár a szabályzókör megtesz minden tőle telhetőt, hogy tartsa magát.
Helló. Szeretném megépíteni az általad publikált nagyobb kapcsoló üzemű tápot csak ETD34 es trafóval. Az lenne a kérdésem hogy szerinted ez biztonságosan beszerelhető lenne 1U maga rack dobozba? Adatlap szerint a fekvő az olyan 37mm magas tüskékkel együtt. Köszönöm válaszod
|
Bejelentkezés
Hirdetés |