Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Köszi a segítséget. Megemésztem amit írtál és próbálkozom.
Sikerült köszi!
A programot, mint a ciklusszervezést végül sikerült megírnom, de azóta adódott egy újabb probléma:
S300-asra írt programot akarok szimlátorban tesztelni. Felraktam egy v5.5-ös SImatic Step7-et és egy szimulátort XP-re. Működött is szépen ahogy kell, viszont lejárt a15 napos próba idő. Az EKB installer semmit nem ér neki, mert fel sem ismeri, hogy vannak siemens programok a gépen. Azóta berágtam és felraktam win7 alá mindezeket. A v5.5 szépen megy ahogy kell, és a szimulátort is fel bírtam tenni, sőt még a Simatic manager-ben is látszik jobbfelül a SImulation on/off ikon. Viszont amikor elindítom a szimulátort, és be akarnám tölteni az adott OB1 vagy FC valamely blokkomat a PLC-be akkor nem engedi. Már eleve a "Download to Module" ikon is szürkén jelez, tehát rányomni sem lehet. Pár nappal ezelőtt mikor mindezt még XP-n csináltam ott egyszerűen nyitottam egy új projektet, megírtam a programom, elindítottam a szimulátort és szépen be bírtam tölteni a blokkjaimat a PLC-be. Igazából még a hardvare beállítással sem kellett foglalkoznom - bár szimulátornál ez gondolom normális. VIszont most nem értem mi lehet a baja. Valaki esetleg járt már így?!?!? AKi tud pls segítsen! Köszi előre is.
Lenne egy omron cpm1a plc, honnan tudnék free PC szoftvert hozzá szerezni amivel életre tudnám kelteni?
CX Programmer vagy CX-ONE kell neked.
Küldtem privátba linket, mert nem írhatom be ide.
Hali norbigal!
Kérdés mit állítottál be kommunikációs interfésznek a PLCSIM-ben amikor indítottad, és mi van beállítva simatic managerben (set PC/PG interface). Ebben az esetben nem árt, ha a kettő ugyanaz
Sziasztok,
Pár évvel ezelőtt kaptam egy technológiaváltás utáni selejtezésből a mellékelt képen látható KEYENCE KX-10T típusú PLC-t. De sajnos sem kábelem, sem fejlesztőkörnyezetem nincs hozzá. Ha tudtok, kérlek segítsetek kábel rajzzal és/vagy programozó szoftverrel (letölteném). Köszönettel: Szabolcs
Sziasztok
Ezt a Unitronics U90 szoftvert ismeri valaki?Letöltöttem de nem találtam benne szimulációt, ebben tényleg nincs vagy csak nem figyeltem?
Hali!
Az általam ismert verzióban nincs. Kellene hogy legyen benne?
Jobb lett volna ha van benne. A Zen meg a Logo után nem megy olyan gyorsan az átállás jobban tetszett volna ha gépen elöbb kiprobálom mint élesben.Akkor ez egy elég béna progi,de köszönöm a válaszod.
Helló baloghzoli1!
Idézet: „Akkor ez egy elég béna progi” Ez egy igen magvas vélemény. Igen szar, a menüje sem átlátszó...
Helló!
Vettem MPI-USB adaptert az S7-300 PLC-hez. Igaz nem eredeti Siemens. De olcsóbb volt. Azt szeretném megkérdezni hogy mit kell beállítani, hogy működjön? Most ismerkedek csak vele. Köszi!
Sikerült közben.
Jó a PLC is. Meg az adapter is, Ebay-en vettem 16000Ft volt postával.
Hali Szirty,
Az ominozus plc-profibus-os történetben annyi az elörelépés, hogy betettem a repeatert, amit javasoltál, de a hiba mégsem szeparálodott.. Viszont egy i/o modult kicseréltünk, és szét lett szedve a rossz, hát az ic-k, félvezetök lábai tele vannak ilyen sós lerakódásokkal. Ami még tapasztalat, hogy inkább páratartalaom függö a leállás mint hömérséklet.
Szia Szirty!
Az miért van, hogy nem lehet integrálni a WinCC-t az S7-be? S7 v5.5 telepítve volt egy gépre, telepítettem hozzá a WinCC flexible 2008 SP2-t is, de S7-ben az Insert New Object menüben nem található a Simatic HMI Station. WinCC-ben a menüben szürke (nem aktív) az "In Step7 integrieren" menüpont, de egy másik jól működő gépen is szürke. Üdv!
Hali Panhard !
Én úgy emlékszem, hogy a WinncFLex Simatic managerbe történő integrálását a Flexible telepítésénél kell kérni egy opció bekapcsolásával. Ha ezt nem tetted meg még akkor, úgy nem integrálódik. Az említett szürke menüpont azért szürke, mert az a Flexible Project Step7 projectbe (és nem a Flexible Simatic Managerbe) ingerálását végezné, de ha a Flexible nincs integrálva, akkor a project integrálása értelemszerűen nem lehetséges, így a menüpont tiltva van.
Hali Hsanyi79!
Igen, én a kábelezés valamilyen problémájára gyanakodtam, mert sajnos ez a leggyakoribb. Sajnos ez nem jött be úgy tűnik A kábelezés hibáját szeparálta volna szerintem, de ha egy eszköz működik hibásan (pl. random összebeszél más eszközzel, akkor azt megteszi a repeateren keresztül is). Nos a nedvesség akkor is okoz problémát, ha az elektronika nagyon poros. A por lepte NYÁK lemezen a porréteg a párától átázik és...
Hali!
Ezek szerint megoldódott a probléma, vagy még megfigyelés alatt van a rendszer?
Hali.
Sajna nem oldodott meg még, termel a gépsor, közben meg figylejük, ha meg leakad akkor amit takaritják a gépet, cseréljül le sorban a profibus csatikat. Nagyobb leállásnál a cpu rack-et akarjuk lebontani, megnézni hogy mi van az alján....
Hali Szirty.
Idézet: „de ha egy eszköz működik hibásan (pl. random összebeszél más eszközzel, akkor azt megteszi a repeateren keresztül is).” ezzel kapcsolatosan van tapasztalatod ?
Szia Szirty!
Úgy volt, ahogy mondtad. Futtattam újra a WinCC telepítőt, és ott volt a lehetőség az integrálásra. Köszi a segítséget! Üdv!
Üdv mindenkinek, nem tudom, hogy illik-e ilyesmit kérdezni itt ( ha nem, kérem a moderátort, hogy törölje a hsz-emet) tananyagot keresnék a siemens képzésekröl (serv1 serv2 pro2 stb stb.). Jo lenne a munkámhoz, de nem hinném,hogy a cég beiratna...
Elöre is köszönöm a válaszokat.
Kérdésem lenne hogy valaki nem készített véletlenül egy négycsatornás kapu vezérlővel.Két db kétszárnyas kaput
kiskapu funkcióval és fotocellás mozgásérzékelővel.Tanács kellene hogy PLC-vel vagy PIC vezérléssel lenne jobb meg csinálni.Vagy nem volna valakinek PLC programja hozzá.Nekem egy SIEMENS S 7-200 van vagy EASY 512-AC-R.Sajnos most tanulom a programozást,ezért kérek segítséget.Válaszokat előre is köszönöm
Szia! A kérdést Én kettéválasztanám, egyrészt PIC-kel vagy PLC-vel szeretnél foglalkozni, másrészt egy feladathoz egy PIC is elég. Ellenben a PLC programozása sokkal egyszerűbb, de sokkal drágább, mondjuk Neked vannak eszközeid. Oh, inkább sokká választanám. S7-es, vagy Moeller sokkal-sokkal többet tud, mint egy "egyszerű" kapuvezérlés. Ugyan nem értek (egyelőre) PIC-hez, de szerintem ez jobb lenne. Üdv.: Yoe
Az EASY 512 árban nagyjából megfelelne a kategóriának, igazából nem is PLC inkább programozható relé. Egyetlen probláma, hogy csak 4 kimenete van - a 2x2 szárny működtetéséhez meg igazából 8 kimenet lenne optimális.
Relékkel megoldható lenne, ha a két kaput nem kell egyszerre működtetni, de messze nem optimális. Az S7 szerintem erre a célra túllövés. Ha távirányítót is szeretnél, márpedig valószínűleg ez evidens, javaslom, nézd meg a kereskedelemben kapható kész, komplett kapuvezérlőket, ezekkel árban nem lehet versenyezni, főleg ha figyelembe vesszük az általad ráfordítandó munkaidőt. Ha ezekhez képest szeretnél több, nyíltabb, programozható funkciót, lehet szerepe a PLC-k nek, illetve a szabadon programozható intelligens rádiós rendszereknek. Strucc.
Vettem egy négy csatornás kapuvezérlőt és hozzá távirányítót.A két kaput egy távirányítóval akarom működtetni.Kapuim takaró léccel vannak ellátva így késleltetést kell a kapuszárnyak mozgatásába építeni.Nyitásba és zárásba ellentétesen.Plusz fotocella.
EASY ből van kettő.A távirányítón két gombbal kell megcsinálni a vezérlést.
Ami számomra nem világos: a kapu vezérlő és a PLC kombinálása.
Ha már van kapuvezérlő: egyszerűen betanítod az egyes funkciókat a távirányító különböző csatornáira. Egy csatornára is betaníthatsz több vevőt, ha kell... Pontosan nem ismerem a típust amit vásároltál, de a kétszárnyas kapuvezérlőkön tipikusan beállítható a kapuszárnyak közötti késleltetés. Igazából a kapuvezérlőnek minden feladatot meg kéne oldania... többnyire beállítható a nyomaték is, fogadja a fotocellák bemenetét, szükség esetén az automatikus visszanyitást, visszazárást, a kiskapu funkciót... És igen, egy PIC vezérlő van benne. Egy ilyen ára egy kétszárnyú kapura kb 20e Ft. Négycsatornás vezérlővel még nem találkoztam... Esetleg 4 csatornás (kontaktust adó) rádiós vevő egységről lenne szó? Ha PLC-vel szeretnéd megoldani: Szükség van a rádió vevő részre, melynek a kimeneteit be lehet kötni a PLC bemenetére, a fotocellákkal, helyi működtető gombokkal együtt. Kétszárnyú kapunál nem szokás végállásérzékelőket elhelyezni, de vannak ezzel felszerelt motorok is. Az Easy-k kimenetével meg 2x2 irányváltó hajtást kell vezérelni... Kérlek, pontosítsd tovább a problémát, netán konkrét típusokkal...
4 csatornás (kontaktust adó) rádiós vevő egységről lenne szó.Masterround vevő.És nem morze érintkezős.
Értem. Tehát nem kapuvezérlő, csak kontaktus adó rádiós vevő. Ebben az esetben a következő megoldási menetet javaslom:
1. Készíts egy villamos kapcsolási rajzot. Ennek a lényege 4 db. irányváltós hajtás. Biztos, hogy szükséged lesz morze érintkezős relékre... (most nem térnék ki a kapumotorok irányváltós hajtására, ha gondolod persze részletezem) 2. A kapcsolási rajzban természetesen jelölöd a PLC kimeneteit. Mint modtam, spórolósan meg lehet oldani egy PLC-vel is... egyszerűen meg kettővel. 3. A PLC bemenetek egyszerűen a távirányító vevő, illetve a fotocella kimenetei lesznek. 4. Amint a kapcsolási rajz kész - azaz pontosan tudod, milyen be- és kimenetek vannak, jöhet a PLC programozás. Ha más nincs, a demo változattal, és szimulátor funkcióval elkészítheted a programot: Ez a feladat egy kimondottan jó tanuló feladat... A legszerencsésebb, ha autodidakta módon kikövetkezteted a tennivalókat - Az EasySoft-ban programozni, olyan mint kapcsolási rajzot létrehozni. Ha nem megy, szívesen írok pár rávezető lépést... Illetve, ha van még konkrét kérdésed, természetesen állok rendelkezésre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |