Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   44 / 129
(#) norbigal válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Köszi a segítséget. Megemésztem amit írtál és próbálkozom.
(#) Thomas10100 válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Sikerült köszi!
(#) norbigal hozzászólása Ápr 14, 2012 /

A programot, mint a ciklusszervezést végül sikerült megírnom, de azóta adódott egy újabb probléma:

S300-asra írt programot akarok szimlátorban tesztelni.

Felraktam egy v5.5-ös SImatic Step7-et és egy szimulátort XP-re. Működött is szépen ahogy kell, viszont lejárt a15 napos próba idő. Az EKB installer semmit nem ér neki, mert fel sem ismeri, hogy vannak siemens programok a gépen.

Azóta berágtam és felraktam win7 alá mindezeket. A v5.5 szépen megy ahogy kell, és a szimulátort is fel bírtam tenni, sőt még a Simatic manager-ben is látszik jobbfelül a SImulation on/off ikon.

Viszont amikor elindítom a szimulátort, és be akarnám tölteni az adott OB1 vagy FC valamely blokkomat a PLC-be akkor nem engedi. Már eleve a "Download to Module" ikon is szürkén jelez, tehát rányomni sem lehet.

Pár nappal ezelőtt mikor mindezt még XP-n csináltam ott egyszerűen nyitottam egy új projektet, megírtam a programom, elindítottam a szimulátort és szépen be bírtam tölteni a blokkjaimat a PLC-be. Igazából még a hardvare beállítással sem kellett foglalkoznom - bár szimulátornál ez gondolom normális. VIszont most nem értem mi lehet a baja. Valaki esetleg járt már így?!?!?

AKi tud pls segítsen! Köszi előre is.
(#) GPeti1977 hozzászólása Ápr 14, 2012 /

Lenne egy omron cpm1a plc, honnan tudnék free PC szoftvert hozzá szerezni amivel életre tudnám kelteni?
(#) atiotezer válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

CX Programmer vagy CX-ONE kell neked.
Küldtem privátba linket, mert nem írhatom be ide.
(#) Szirty válasza norbigal hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Hali norbigal!

Kérdés mit állítottál be kommunikációs interfésznek a PLCSIM-ben amikor indítottad, és mi van beállítva simatic managerben (set PC/PG interface).
Ebben az esetben nem árt, ha a kettő ugyanaz
(#) norbigal válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Köszönöm! Ismét hasznos segítség volt
(#) bertasz hozzászólása Ápr 14, 2012 /

Sziasztok,

Pár évvel ezelőtt kaptam egy technológiaváltás utáni selejtezésből a mellékelt képen látható KEYENCE KX-10T típusú PLC-t. De sajnos sem kábelem, sem fejlesztőkörnyezetem nincs hozzá.
Ha tudtok, kérlek segítsetek kábel rajzzal és/vagy programozó szoftverrel (letölteném).

Köszönettel:
Szabolcs

KX-10T.jpg

(#) baloghzoli1 hozzászólása Ápr 15, 2012 /

Sziasztok
Ezt a Unitronics U90 szoftvert ismeri valaki?Letöltöttem de nem találtam benne szimulációt, ebben tényleg nincs vagy csak nem figyeltem?
(#) Szirty válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /

Hali!

Az általam ismert verzióban nincs.
Kellene hogy legyen benne?
(#) baloghzoli1 válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Jobb lett volna ha van benne. A Zen meg a Logo után nem megy olyan gyorsan az átállás jobban tetszett volna ha gépen elöbb kiprobálom mint élesben.Akkor ez egy elég béna progi,de köszönöm a válaszod.
(#) Szirty válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Helló baloghzoli1!

Idézet:
„Akkor ez egy elég béna progi”

Ez egy igen magvas vélemény.
Igen szar, a menüje sem átlátszó...
(#) Thomas10100 válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Helló!

Vettem MPI-USB adaptert az S7-300 PLC-hez. Igaz nem eredeti Siemens. De olcsóbb volt.

Azt szeretném megkérdezni hogy mit kell beállítani, hogy működjön?
Most ismerkedek csak vele.
Köszi!
(#) Thomas10100 válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Sikerült közben.
Jó a PLC is. Meg az adapter is, Ebay-en vettem 16000Ft volt postával.
(#) Hsanyi79 válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Hali Szirty,

Az ominozus plc-profibus-os történetben annyi az elörelépés, hogy betettem a repeatert, amit javasoltál, de a hiba mégsem szeparálodott..

Viszont egy i/o modult kicseréltünk, és szét lett szedve a rossz, hát az ic-k, félvezetök lábai tele vannak ilyen sós lerakódásokkal.

Ami még tapasztalat, hogy inkább páratartalaom függö a leállás mint hömérséklet.
(#) Panhard hozzászólása Ápr 18, 2012 /

Szia Szirty!

Az miért van, hogy nem lehet integrálni a WinCC-t az S7-be? S7 v5.5 telepítve volt egy gépre, telepítettem hozzá a WinCC flexible 2008 SP2-t is, de S7-ben az Insert New Object menüben nem található a Simatic HMI Station. WinCC-ben a menüben szürke (nem aktív) az "In Step7 integrieren" menüpont, de egy másik jól működő gépen is szürke. Üdv!
(#) Szirty válasza Panhard hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Hali Panhard !

Én úgy emlékszem, hogy a WinncFLex Simatic managerbe történő integrálását a Flexible telepítésénél kell kérni egy opció bekapcsolásával.
Ha ezt nem tetted meg még akkor, úgy nem integrálódik.

Az említett szürke menüpont azért szürke, mert az a Flexible Project Step7 projectbe (és nem a Flexible Simatic Managerbe) ingerálását végezné, de ha a Flexible nincs integrálva, akkor a project integrálása értelemszerűen nem lehetséges, így a menüpont tiltva van.
(#) Szirty válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Hali Hsanyi79!

Igen, én a kábelezés valamilyen problémájára gyanakodtam, mert sajnos ez a leggyakoribb.
Sajnos ez nem jött be úgy tűnik

A kábelezés hibáját szeparálta volna szerintem, de ha egy eszköz működik hibásan (pl. random összebeszél más eszközzel, akkor azt megteszi a repeateren keresztül is).
Nos a nedvesség akkor is okoz problémát, ha az elektronika nagyon poros. A por lepte NYÁK lemezen a porréteg a párától átázik és...
(#) Mate78 válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Hali!

Ezek szerint megoldódott a probléma, vagy még megfigyelés alatt van a rendszer?
(#) Hsanyi79 válasza Mate78 hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Hali.

Sajna nem oldodott meg még, termel a gépsor, közben meg figylejük, ha meg leakad akkor amit takaritják a gépet, cseréljül le sorban a profibus csatikat.

Nagyobb leállásnál a cpu rack-et akarjuk lebontani, megnézni hogy mi van az alján....
(#) Hsanyi79 válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Hali Szirty.

Idézet:
„de ha egy eszköz működik hibásan (pl. random összebeszél más eszközzel, akkor azt megteszi a repeateren keresztül is).”

ezzel kapcsolatosan van tapasztalatod ?
(#) Panhard válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Szia Szirty!
Úgy volt, ahogy mondtad. Futtattam újra a WinCC telepítőt, és ott volt a lehetőség az integrálásra. Köszi a segítséget! Üdv!
(#) Hsanyi79 hozzászólása Ápr 19, 2012 /

Üdv mindenkinek, nem tudom, hogy illik-e ilyesmit kérdezni itt ( ha nem, kérem a moderátort, hogy törölje a hsz-emet) tananyagot keresnék a siemens képzésekröl (serv1 serv2 pro2 stb stb.). Jo lenne a munkámhoz, de nem hinném,hogy a cég beiratna...

Elöre is köszönöm a válaszokat.
(#) Mecsei Béla hozzászólása Ápr 19, 2012 /

Kérdésem lenne hogy valaki nem készített véletlenül egy négycsatornás kapu vezérlővel.Két db kétszárnyas kaput
kiskapu funkcióval és fotocellás mozgásérzékelővel.Tanács kellene hogy PLC-vel vagy PIC vezérléssel lenne jobb meg csinálni.Vagy nem volna valakinek PLC programja hozzá.Nekem egy SIEMENS S 7-200 van vagy EASY 512-AC-R.Sajnos most tanulom a programozást,ezért kérek segítséget.Válaszokat előre is köszönöm
(#) Marko Ramiusz válasza Mecsei Béla hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Szia! A kérdést Én kettéválasztanám, egyrészt PIC-kel vagy PLC-vel szeretnél foglalkozni, másrészt egy feladathoz egy PIC is elég. Ellenben a PLC programozása sokkal egyszerűbb, de sokkal drágább, mondjuk Neked vannak eszközeid. Oh, inkább sokká választanám. S7-es, vagy Moeller sokkal-sokkal többet tud, mint egy "egyszerű" kapuvezérlés. Ugyan nem értek (egyelőre) PIC-hez, de szerintem ez jobb lenne. Üdv.: Yoe
(#) Strucc válasza Mecsei Béla hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Az EASY 512 árban nagyjából megfelelne a kategóriának, igazából nem is PLC inkább programozható relé. Egyetlen probláma, hogy csak 4 kimenete van - a 2x2 szárny működtetéséhez meg igazából 8 kimenet lenne optimális.

Relékkel megoldható lenne, ha a két kaput nem kell egyszerre működtetni, de messze nem optimális.

Az S7 szerintem erre a célra túllövés.

Ha távirányítót is szeretnél, márpedig valószínűleg ez evidens, javaslom, nézd meg a kereskedelemben kapható kész, komplett kapuvezérlőket, ezekkel árban nem lehet versenyezni, főleg ha figyelembe vesszük az általad ráfordítandó munkaidőt.

Ha ezekhez képest szeretnél több, nyíltabb, programozható funkciót, lehet szerepe a PLC-k nek, illetve a szabadon programozható intelligens rádiós rendszereknek.

Strucc.
(#) Mecsei Béla válasza Strucc hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Vettem egy négy csatornás kapuvezérlőt és hozzá távirányítót.A két kaput egy távirányítóval akarom működtetni.Kapuim takaró léccel vannak ellátva így késleltetést kell a kapuszárnyak mozgatásába építeni.Nyitásba és zárásba ellentétesen.Plusz fotocella.
EASY ből van kettő.A távirányítón két gombbal kell megcsinálni a vezérlést.

Ami számomra nem világos: a kapu vezérlő és a PLC kombinálása.

Ha már van kapuvezérlő: egyszerűen betanítod az egyes funkciókat a távirányító különböző csatornáira. Egy csatornára is betaníthatsz több vevőt, ha kell...

Pontosan nem ismerem a típust amit vásároltál, de a kétszárnyas kapuvezérlőkön tipikusan beállítható a kapuszárnyak közötti késleltetés. Igazából a kapuvezérlőnek minden feladatot meg kéne oldania... többnyire beállítható a nyomaték is, fogadja a fotocellák bemenetét, szükség esetén az automatikus visszanyitást, visszazárást, a kiskapu funkciót... És igen, egy PIC vezérlő van benne. Egy ilyen ára egy kétszárnyú kapura kb 20e Ft.

Négycsatornás vezérlővel még nem találkoztam... Esetleg 4 csatornás (kontaktust adó) rádiós vevő egységről lenne szó?

Ha PLC-vel szeretnéd megoldani: Szükség van a rádió vevő részre, melynek a kimeneteit be lehet kötni a PLC bemenetére, a fotocellákkal, helyi működtető gombokkal együtt. Kétszárnyú kapunál nem szokás végállásérzékelőket elhelyezni, de vannak ezzel felszerelt motorok is. Az Easy-k kimenetével meg 2x2 irányváltó hajtást kell vezérelni...

Kérlek, pontosítsd tovább a problémát, netán konkrét típusokkal...
(#) Mecsei Béla válasza Strucc hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

4 csatornás (kontaktust adó) rádiós vevő egységről lenne szó.Masterround vevő.És nem morze érintkezős.

Értem. Tehát nem kapuvezérlő, csak kontaktus adó rádiós vevő. Ebben az esetben a következő megoldási menetet javaslom:

1. Készíts egy villamos kapcsolási rajzot. Ennek a lényege 4 db. irányváltós hajtás. Biztos, hogy szükséged lesz morze érintkezős relékre... (most nem térnék ki a kapumotorok irányváltós hajtására, ha gondolod persze részletezem)

2. A kapcsolási rajzban természetesen jelölöd a PLC kimeneteit. Mint modtam, spórolósan meg lehet oldani egy PLC-vel is... egyszerűen meg kettővel.

3. A PLC bemenetek egyszerűen a távirányító vevő, illetve a fotocella kimenetei lesznek.

4. Amint a kapcsolási rajz kész - azaz pontosan tudod, milyen be- és kimenetek vannak, jöhet a PLC programozás. Ha más nincs, a demo változattal, és szimulátor funkcióval elkészítheted a programot:

Ez a feladat egy kimondottan jó tanuló feladat... A legszerencsésebb, ha autodidakta módon kikövetkezteted a tennivalókat - Az EasySoft-ban programozni, olyan mint kapcsolási rajzot létrehozni.

Ha nem megy, szívesen írok pár rávezető lépést... Illetve, ha van még konkrét kérdésed, természetesen állok rendelkezésre.
Következő: »»   44 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem