Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Bővebben: Link Talán ez segíthet a kommunikációban.
Köszönöm de sajnos nem segített UART-al való kommunikálás megy csak át szeretnék térni USB-re.
FT232: usb-serial konverter.
A CDC eseten az AVR eroforrasait ellőtted Nezd meg: - Bascom + SWUSB - AVRusb: obdev.at
Nos feladom a kínlódást csak az időm megy vele.
Külső órajellel egyszer elindult rajta a program és az aláírást is ki tudtam olvasni. De átírni a fusebit-eket már nem tudtam. Elkönyvelem tanulópénznek.
Esetleg USB-képes AVR. Van a LUFA projekt, köztök egy "USBtoSerial" nevű rész. Kicsit át kell írni...
Ha egyszer kiolvasta akkor újból menni fog! Erase Device-t próbáltad már? Lehet hogy le van lock-olva...
Igen, de csak egyetlen egyszer sikerült. Azóta semmi.
Ez a segédórajel is érdekes megy. Nekem 16MHz kristállyal 5V táp mellett csak 50 Hz szinusz jön ki.
Vagy még használhatóbb USB alapon a LUFA helyett (fizetős, jogvédett és mindenféle érdekesség fut épp vele) az ATMEL oldalon az USB mintaprogramok, vagy az Arduino esteén a ATMEGA32U4 chipre a DiskLoader és Serial megoldás.
Sőt, Arduino 1.0 alatt és ATMega32U4 chippel azonnal kész a kapcsolat felépítése és így a feladat....
Sok sok próbálgatás után rájöttem hogyan lehet akármit kapcsolgatni USB-vel most már csak az van hátra hogyan küldjek pc felé adatot de eddig az még nem akar menni elképzelésem szerint ha adatot fogadni az
A LUFA honlapján azt olvasom, hogy MIT licensze van ami GPL kompatibilis. Nem láttam, hogy fizetős lenne. Hol írnak a fizetős voltáról?
Nekem nem működött sehogy sem az az órajel generátor. Fogtam egy 555-öst és abból csináltam egy pár száz kHz-es oszcillátort. Egyből vissza tudtam hozni az élők közé.
Én pedig fogok egy másik AVR-t, teszek rá kristályt és átkapcsolom, majd a CKOPT nevű FUSE bitet beállítom.
Az eredmény: XTAL2 lábról leszedhető egy TTL szintű órajel a kristály frekijén...
Kicsit bővebben is írhatnál erről. Én fogtam a jó kis TR-0361 generátorom, de nem találom el a frekit, hogy életre keljen.
Elvileg a freki mindegy, csak legyen valami, hogy el tudjon indulni. De azért ne legyen túl kicsi sem. Az órajelnek legalább az ISP freki négyszeresének kell lennie és akkor ki lehet olvasni.
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok. Nagyon kezdő vagyok AVR téren. Jelen pillanatban 3 db AVR felprogramozására lenne szükségem /Atmega8-16PU, Atmega64-16AU, Attiny26-16PU/, az utóbbi kettő nagyon fontos lenne. Adott egy Topi féle HE-kites Doper, fenn az AVR Studio 4, driverek rendben. Először az Atmega8-at próbáltam, csináltam egy kis panelt is neki kivezetve a programozó lábakat 10-es csatiba galvanikusan. AVR Studioban beállítottam a cikk alapján a fuse biteket, de bármit csinálok "ISP Mode Error"-t kapok. Kérlek segítsetek mert tényleg nagyon fontos lenne. Ha valaki letudná írni pontosan mit hogyan kell, vagy betudna linkelni egy részletes leírást, az nagyon sokat segítene. Előre is nagyon köszönöm. Minden jót, további szép estét. Üdv.: KroWka008
Egy képet tudnál mellékelni a hibaüzenetről?
Tápot kap? És földet?
ATMega64-nél a MOSI/MISO helyett PDI/PDO van, az SCK ugyanaz.
Igen kap természetesen, de csak a programozó felől, ha az elég.. Az Atmega64 Mosi,Miso lábváltozását a kapcsolás alapján láttam csak. http://elm-chan.org/works/vlp/ldpctl2.png
Megának: 16MHz ext kvarc
Tinynek: int 8MHz RC oszci, meg a 8as osztás.. valami clkdiv8 a neve..
Valamiért olyan érzésem van, hogy te ugyan azt a hibát követted el mint én. Annélkül, hogy tudnád mit csinálsz állítgatod a fusebit-eket. Én már rájöttem, kevés, ha csak valamilyen leírás után mész...
Én ugyan ezt a hibát produkálom két napja. Ricsi89 Idézet: „Az órajelnek legalább az ISP freki négyszeresének kell lennie” És mekkora az ISP frekije? Én az impulzus generátorral 100 kHz - 2 MHz -ig próbálkoztam 50% kitöltési tényezővel, de semmi. Sajnos ezze szinuszjelet nem tudok előállítani.
Studióban, ha belépsz a programozás részhez, az első fülön, ahol a procit is kiválasztod, ott írja. Még állítani is lehet. Próbáld meg lentebb venni, hátha. Egyébként pedig négyszögjelet vár a proci és nem szinuszt. Esetleg próbáld meg a másik órajel bemenetére kötni a jelet a procinak.
Állítottam én ott sokféle képpen. Talán este mégegyszer utoljára megpróbálom.
Azért írtam a szinuszt mert a Topi féle segédórajel színuszt ad ki.
Hello! Tudom, rég volt, de azért megkérdem hogy neked rendesen működik a belinkelt képen
lévő programozó? Én már lassan 1 hónapja küzdök a MAX3002-vel és elég gyengus. Működni működik, de pl. a RESET-en lévő 10kOhm felhúzó ellenállással már összeveszik...
Heurréka!
Hála a TR-0361 generátoromnak újra él az AVR. Sikerült helyrehozni. - Beállítottam 650 kHz 50% négyszögjelet. (Ricsi89-nek igaza van erre még egy 555IC is megfelelő) XTAL2 lábra kötöttem - ISP ferkit átállítottam 4kHz majd kiolvastam az aláírást - Ez sikeres volt ekkor azonnal töröltem az AVR-t - Fuse biteket beállítottam gyári alapba és azt is felprogramoztam Innentől kezdve ismét megy. Nost, hogy még egyszer el ne szúrjam: 16MHz -en szeretném járatni. CKDIV8 kikapcsolom. Mást nem bántok.SUT_CKSEL itt mit kell beállítanom? Ilyenkor már benn kell, hogy legyen a 16MHz kristály vagy nélküle programozzam fel és utána tegyem rá?
Ext. Crystal Osc. 8.0- MHz; Start-up time PWRDWN/RESET: 16K CK/14 CK + 65 ms
Ezzel úgy látom működik
Egy újabb anomália amit nem értek, várok ötleteket a megoldásra.
Szóval adott egy M16, amire van egy BT modul kötve. Ha minden 3,3Vról meg, akkor él a kapcsolat, működik a kommunikáció 2 BT modul között, viszont, ha az AVRt-t 5V-ról járatom nem kommunikál a modul. Az AVR TX lábára ellenállás osztó van mindkét esetben, a modulnak saját 3,3V LDO tápja van mindkét esetben. A modulnak van 100nF kondija. Hajthatnám 3,3Vról is, de viszont ott meg nem kel életre az LCD kijelzőm Vélemények ?
Ellenállás osztó mekkorára oszt? Bt-modult tudod konfigurálni? Tehát AVR-Bt között jó vagy már ott sem?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |