Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   161 / 378
(#) DJanosi válasza vologya hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Mindenek előtt a legnagyobb ellenállású tekercsek között kell keresgélni ! Amelyik oldalon 4 szál drót van az lesz talán a nyerő mert még vannak közbe megcsapolások is!
Üdv:Levente
(#) Szabi1 válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Telóval csináltam a képeket az a piros villanydrót volt, csak kipróbálás céljából volt rajta most zománcozott rézdróttal tekertem meg így tőbb hely is maradt
Találtam egy képletet szerintetek jó-e?
A=1,2*sqrt(P)
Ahol: A- Vasmagkereszmetszet
P - Leadott teljesítmény
Evel a képlettel nem lehet kiszámolni a teljesítményt ?
És kéne egy képlet nekem amivel meghatározom hogy bizonyos áramerősség leadáshoz mekkora huzalátmérő szügséges.
Jelenleg 2x29VAC t ad le és nekem szügségem lenne 5A re olyan 1,5A t mértem most.
(#) Szabi1 válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
A középső oszlop szélessége 5 cm A vasmagkereszmetszet szóval 25 cm^2
Erősítőbe szánom azért van sok pufferkondi a képen öszesen lesz 15A es táp csak ez a trafó szerintem enyit nemtudna leadni 2x29Vac feszultseggel ezért még iktatok be trafót.
(#) Mályi László válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Na végre a minimális teljesítmény ami biztosan kivehető a 25cm^2 nek a négyzete, tehát 625 erősítő céljára. Lehet többet is kivenni de ezt én kizárnám. 1 mm^2= 2.5 A, lehet több is de ezt is kizárnám. A kizárások oka a mély nyomó rész okozta terhelés. Tehát 2*30V 2*10A a szekunderen kivehető teljesítmény, Az egyen irányító áram bírása min 1.5 de a 2 szerese az ok rövid idejű túllépéseket a transzformátor elvisel minden szempontból de az egyen irányító nem.
(#) logoutz hozzászólása Ápr 15, 2012 /
 
Üdv mindenkinek.
Van egy trafóm, ami menetzárlatos (akkutöltő trafója). A szekunder rész menetzárlatos, primer jó.
Szétbontani nem akartam/tudtam a vasmagot, így letekertem róla a szek. részt, nem sok, 70-80 menet. A sorok között semmiféle prespán nem volt. Házilag szeretném újra tekerni, lehet kapni zománchuzalt, kb. 10 métert valahol? HA papírok nélkül rakom össze, nem fog zörögni? LE kell mással ragasztani? Mivel a primer jó, ezért állnék neki, ellenkező esetben kidobnám a francba.
Még középiskolás koromban csináltam utoljára trafót, na az nem most volt
(#) logoutz hozzászólása Ápr 15, 2012 /
 
Üdv mindenkinek.
Van egy trafóm, ami menetzárlatos (akkutöltő trafója). A szekunder rész menetzárlatos, primer jó.
Szétbontani nem akartam/tudtam a vasmagot, így letekertem róla a szek. részt, nem sok, 70-80 menet. A sorok között semmiféle prespán nem volt. Házilag szeretném újra tekerni, lehet kapni zománchuzalt, kb. 10 métert valahol? HA papírok nélkül rakom össze, nem fog zörögni? LE kell mással ragasztani? Mivel a primer jó, ezért állnék neki, ellenkező esetben kidobnám a francba.
Még középiskolás koromban csináltam utoljára trafót, na az nem most volt
(#) szendi001 válasza logoutz hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
70 menetet nehéz lesz rátekerni szerintem. Külsejére kellene 2 réteg prespán mindenképpen a vas és a tekercs közé. Kistarcsa, Villért. Itt kapsz jó huzalt és megfelelő lakkot. Milyen magja van? EI? Tegyél fel egy képet az aktuális állapotról.
(#) granpa válasza logoutz hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Helló! Miért nem tudtad szétszedni?(szét kéne) A befűzögetés zománc hibával, macskásodással (törő-hurok), menet-keresztezéssel stb. jár, ennyi menetnél szinte biztos! Kis feszültségnél nem mindig rakunk sorszigetelést. Kis mennyiségű huzalt tudsz bármely tekercselőtől kérni, pár forint (esetleg). Nem tudom ilyen kis adagot kimérnek-e a VILLÉRTnél (Kerepestarcsa, Raktár u.) Szedd szét, csinálj egy magot fából bele, két oldalra (fa, bakelit)lap, hozzárögzít (különben szétfeszül), és kézzel szépen felteker. Ha kész lakk, és nem zörög. (de összekötheted spárgával, vagy selyem/vászon szalaggal is, amit tekerés előtt befűzöl)
(#) Szabi1 válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Nekem egy KBPC3510 Graetz-Híd áll szolgálatba
Nekem 2x29Vac kell mivel az erősítőnek +-36VDC kell max +-44Vdct visel el és azt tapaszalatbol már tudom hogy az egyenirányitott feszultseg terhelessel lejjeb esik. Szóval Terheletlen állapotban max olyan +-41Vdct kap
Azt nem értem hogy lehet kifejezni azt az 1mm^2= 2,5A-t huzalátmérőben? És nincs egy általános képlet minden EI vasmagra?
(#) Szabi1 válasza logoutz hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Kellene tudni hogy az előző tekercs milyen vastag volt illetve hány menet, a menetszámot még a vasmagból ki lehet fejezni, de a huzalátmérőtől függ a leadott áram.
(#) granpa válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 / 1
 
Tán a kör képletével. A vas-képlet többször szerepel itt a trafós topicokban!
(#) granpa válasza logoutz hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
A másik topicban már válaszoltam. Egy kérdés; egy helyen!
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Anyit megjegyzek hogy ha erről a vasmagról le lehet szedni a 10A-t az jó
Mélynyomó erősítőnek egy másik trafó lesz.
Az erősítőnek 3 csatornája van mindegyik külön-külön 5A-t igényel. Sajna a trafó nem fér bele az erősítő dobozába ezért kitaláltam hogy rakok egy pc táp dugót az erősítőre a trafós dobozba pedig egy fali aljzatot szerelek és PC táp kábellel öszekötöm.
Állítólag elbír 15A-t
(#) Szabi1 válasza granpa hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Ha jól számóltam akkor 10A hez 2,26mm átmérőjű drót szükséges. Én 2 mm es dróttal fogok tekercselni.
(#) Alkotó válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Nagyobb lesz az áramsűrűség, de ez a mérték még belefér. Esetleg két-három vékonyabb huzal összefogásával is célt lehet érni, amikkel könnyebb bánni mint egy vastag huzallal.
(#) Szabi1 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Úgy akarom hogy 1 es huzallal tekerek de ugyananyit, Akkor már csak pártizedvolt elcsúszás lehet.
(#) logoutz válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Két kép. Gondoltam elviszem egy tekercselőhöz, de többe kerülne a leves, mint a hús
(#) erbe válasza logoutz hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Ezt valóban nem egyszerű házilag sérülés nélkül szétszedni, pedig nincs is lakkozva. Ellenben kényelmesen be lehet fűzögetni azt a néhány menetet, nem sérül és még prespán se kell, mert műanyag védi a vastól. A végén a lakkozás nem árt.
(#) granpa válasza logoutz hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Így egy kicsit más, de az olvadt (ha jól látom) sarkokat le kell simítani, és burkolni. Oszt' türelmesen fűzögetni.
(#) Alkotó válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Nem értem mire gondolsz. Vagdalkozol a méretekkel. Ha 10A-t akarsz a szekunder oldalon, akkor ahhoz nagyon kevés lesz egyetlen 1mm-es huzal. 2,5A/mm2 áramsűrűség mellett 2A-t bír el ez a vezeték. Ha megengedsz 3,5A/mm2-tet, akkor is csak 2,75A.
(#) lac08 válasza blasz hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Naaa - először nekiszaladok.
Trafót visszafelé csak váltóárammal lehet ellenőrizni.
Tehát - ha a szekunder oldalra adsz be valami váltófeszt, a primer oldalon elvileg (!) ki kell jöjjön a 220. Ha nem, akkor nem nyert. Ha egy 220-as izzó van rákötve és világít, OK! Nem számoltam a teljesítményekkel. Mindenesetre 10-15 W-nál nagyobb izzóval ne próbálkozz.
Ha a primer oldal gyárilag 2x110 voltos, akkor a középső leágazás mindenképpen 110. Így akár a jobb oldali, akár a baloldali dróthoz viszonyítjuk az egészet, az a trafó már eleve 220-ra van megtekerve egy középleágazással.
Ha annyira zavar a középső szál, csípd le tőből és máris nem zavar.
A két szélső kivezetés bizonyosan a 220, ha a trafót Magyarországon vetted és hozzá különösebb szakmai megjegyzéssel nem járt.
Hogy a mostani szabványú 240 voltos hálózati feszültséggel a régebbi 220-as trafó mit művel? Legfeljebb jobban melegszik, jobban zúg, stb. De leégni minden bizonnyal nem fog, mert annyi tartalék mindig bele van kalkulálva gyártásakor.
(#) lac08 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Még annyit se. Inkább 1,2 A-t.

huzalkeresztmetszet = 0,7 x négyzetgyök alatt az áramerősség.
huzalkeresztmetszet = (d) átmérő a négyzeten x PI /4

10 amperhez legalább 2,2 keresztmetszetű huzal kell, ami átmérőben kb. 1,6 mm
És akkor nem számoltam a ró-val, az áramsűrűséggel, a kitöltési tényezővel, a vasveszteséggel, stb ... s azt sem lehet előre tudni, elfér-e egyáltalán a csévetesten.
(#) Alkotó válasza lac08 hozzászólására (») Ápr 16, 2012 / 1
 
Fussunk neki újra, mert rosszul számolsz.

Átmérő 1mm-es huzal keresztmetszete: K= D négyzet x PI/4 = 1x1x3,14/4=0,785mm2.
Az áramsűrűséget nem lehet kihagyni vagy elhanyagolni, azzal mindenképpen számolni kell. A szokásos értéke 2,5-3,5 A/mm2, és jelöljük S-el. Ha S=2,5A/mm2, akkor az 1mm átmérőjű huzal terhelhetősége = keresztmetszet x áramsűrűségl = 0,785 x 2,5 = 1,963A (ezt kerekítettem nagyvonalúan 2A-re).

I=10A-hez, S=2,5A/mm2 esetén, K= I/S = 10/2,5 = 4mm2 keresztmetszetű huzal szükséges. D = gyök(4xK/PI) = gyök(4x4/3,14)= 2,257mm

Itt most egyetlen dolgot hanyagoltunk el, az áramnak a keresztmetszeten való eloszlását, ugyanis feltételeztük annak egyenletességét. De ez nem hiba, hiszen ebben a mérettartományban és 50Hz-en a széleken való áramsűrűség növekedés jelentéktelen.
Az "elférést" nem vizsgáltuk, abban nem tudok nyilatkozni.
(#) Alkotó hozzászólása Ápr 16, 2012 /
 
Keresem ennek a hozzászólásnak a mellékletében szerepelő frappáns méretezési leírás szerzőjét. Tud valaki segíteni a kapcsolatfelvételben?
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
A hivatkozásod maga a dokumentum, ami nekem is megvan. Én a szerzővel szeretnék beszélni, hozzá keresek elérhetőséget.
(#) logoutz hozzászólása Ápr 16, 2012 /
 
Szóval úgy látjátok, érdemes nekiállni a reparálásnak ?
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Az most nekem sajnos kevés.
(#) Szabi1 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Próbáld Skypeba keresni az új partner opciónál
(#) Mályi László válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Úgy látom keresed az átvihető teljesítményt. Akkor egy kis adalék, méretezés China: E I transzformátor 2 DB az egyik 5 W a másik 1W a vasmag kereszt metszet, minőség, ugyan az. Mind a két esetben a célnak megfelel (a minőséget hagyjuk). A kettő közt az eltérés a primer ellen állása. Az egyik 1 kohm a másik 3 kohm. Ezt el is fogadják mert működik ahova beépítik. Talán még egy adalék, ez már kimeríti az ember ideg rendszerét Magyar pillanat forrasztó páka 100 W Csak még nem derült ki hogy mire való. Az emlékeimben még él a régi magyar 60 W és ez tényleg sok ezer éven keresztül tud forrasztani. Az eltérés a vasmag keresztmetszet és az emiatt bekövetkező Primer huzal kereszt metszet csökkenés, míg a menet szám nőt. Természetesen lehet keresni milyen teljesítményt tud átvinni a vas (fajtánként) de a réz mindig drágább (volt, van, lesz) ez alap szabály még a kínaiak is (vagy talán jobban mint sokan) tudják. Ez bizony nagyon komoly szempont. Tisztelettel.
(#) granpa válasza logoutz hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Érdemes, ha van türelmed, és ügyelsz a korábban leírtakra.
Következő: »»   161 / 378
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem