Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   42 / 182
(#) S.Roland válasza csmm hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Hello,
Amikor bekapcsolod a másik FET-el akkor nem is gyengül a fénye a csíknak?
( Próbáld meg , hogy sorba kötsz vele egy sima 12V-os izzót és úgy próbáld )
Jól kötötted be a FET-et ?
Próbáld meg , hogy a LED helyett csak 1 db izzót kötsz be az is folyamatosan világít?
A 2 FET közé köss be egy LED-et és nézd meg , hogy villog -e
(#) berobbantam hozzászólása Jan 30, 2012 /

Helló Mindenkinek
Nem tudom jó helyre írok egyáltalán annyi már a ledes topic.Szóval én eddig eléggé hadilábon álltam a ledekkel.Vagyis szerettem velük bütykölni,de nem igazán láttam át a dolog lényegét.Valahonnan mindíg kiollóztam,hogy adott fesznél mekkora előtét kell,hogy ne menjen tönkre a led és itt kb meg is állt a tudomány.Most viszont szeretnék kicsit továbblépni.Szóval adott 100 db led az alábbiból:
Fényerő 320 mcd
Fény hullámhossz 390-397 nm
max áram 20mA
nyitófesz 3.3-3.5V
Adott egy pc táp amiről hajtanám a ledeket.Ennek a 3 voltos része nem éri el a 3.3 voltot így az 5 voltos rész lenne a táp.Valami olyan megoldás kellene ami viszonylag olcsó és tudnám szabályozni a ledek fényerejét.Alapból 50 darabot építenék be de ha kevés a fényerő akkor betenném a másik 50-et is.Olvastam itt áramgenerátoros megoldásról.Az érdekelne,hogy ez megvalósítható-e 1 áramkörrel.Szóval olyan kapcsolás kellene ami elviseli a 100 ledet is,de 50-et is le tud vezérelni.Valami egyszerű kapcsolás kéne ami viszonylag olcsó is.Ha lenne még egy időzítő kapcsolás is ami elbír evvel a teljesítménnyel és mondjuk 0-5 percig állítható az már hab lenne a tortán.Fő szempont még a megbízhatóság az egyszerűség és mindenekelőtt az olcsóság.Esetleg szivesen venném még,ha valaki szánna rám időt egy szájbarágós monológ erejéig,hogy mi hogyan működik,és esetleg hogy tudom átméretezni más kapcsolásokhoz.Olvasgattam itt a különböző topikokat,de igazából elvesztem az információk sokasága közt.Előre is köszönet a vállalkozó szellemnek aki hajlandó egy hoszabb monológot szánni sötétségem eloszlatására.
üdv
(#) Janifly hozzászólása Feb 14, 2012 /

Sziasztok!
Halogén asztali lámpa "sima" vasmagos trafóját mivel egészítenétek ki, hogy biztonságosan és vibrálás mentsen meghajtson led panelokat?
(#) kaqkk válasza Janifly hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Egyenirányító-pufferkondi-feszültségstabilizátor- előtét ellenállás .
(#) Janifly válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 23, 2012 /

Köszi!
Kapcsolási rajzot tudna valaki ilyenről küldeni? Vagy ha megépíti nekem szívesen kifizetném.
(#) laszlokunstar válasza Janifly hozzászólására (») Feb 23, 2012 /

Én kidobtam. Terhelés nélkül is 16W-ot fogyasztott, 20W-os lámpával 36W-ot.
Kicseréltem kapcsolóüzemű tápra, és 18 db 5050 led modullal most 9,5W-ot fogyaszt. Egy íróasztalnál bőven elegendő a fény.
Hátránya, a lámpa a kisebb súly miatt könnyebben felborul.
(#) palika65 hozzászólása Márc 14, 2012 /

Sziasztok
Nekem az lenne a kérdésem hogy HESTOROS 12V-os ledizzókból hogyan tudok hangulatvilágítást és fényorgonát építeni ez egy ilyen kompakt dolog lenne egy kapcsolóval kéne váltogatni a funkciókat.A hangulat világítás rész az úgy nézne ki hogy mindig más színű izzó gyulladna ki RGB színek vannak :piros zöld és kék.A fényorgona pedig erősítő kimenetre lenne kötve.
Válaszokat előre is köszi!
(#) klaczy hozzászólása Márc 19, 2012 /

Üdv Mindenkinek!

Én a konyhában szeretném a szpotok helyére tett LED-es izzó fényerejét szabályozni, de úgy, hogy mikor felkapcsolom ne rögtön a teljes fényrővel világítson, hanem szépen erősődjön fel kb 1-2 mp alatt, kikapcsolásnál ugyan így csak fordítva. Mint az autók beltér világítása. Létezik erre valami megoldás vagy kapcsolás?
(#) poros válasza klaczy hozzászólására (») Márc 21, 2012 / 1

Ezen az oldalon találsz megoldást a problémára.
(#) klaczy válasza poros hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Köszönöm!
(#) gylovag válasza Tarbur hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Ahoy!
Nekem is ez a hopkamra megfúrós ötlet jutott most az eszembe, mert a JG G36 olyan szériája van aminek 13-as menet van a cső végén és arra gyakorlatilag semmit nem lehet feltekerni stabilan.
Erre a LED-re gondoltam. Kettőt építenék be két oldalra.

Szerinted megfelelő lenne?
(#) spgabor hozzászólása Ápr 10, 2012 /

Sziasztok!

Olvasgattam a fórumot, de nem láttam sehol a fejemben körvonalazódó ötlethez kivitelezési lehetőségeket, ezért kérném a segítségeteket.
Adott egy két helyiséges kis fészer/kerti pecó/műhely szerűség (kb 6 és 5 nm), ahol nincs áram. Viszont szükség lenne valami minimális világításra, ami nem olyan erősségű, hogy dolgozni lehessen mellette, csak annyi, hogy ha besötétedett és rakom be a szerszámokat, akkor ne lépjek a kapába véletlenül, valamint a másik helyiségbe sötétbe elemlámpa nélkül tudjak pakolászni, ha kell esetleg.
Szóval a két helyiségbe szeretnék valamiféle LED-es világítást készíteni. Vettem e-bay-ről 19 led-es 3 db AAA elemes lámpát, aminek a ledjeit széthajtogattam, hogy szórtabb fényt állítsak elő, de még így is eléggé irányított.
Ezért azt találtam ki, hogy vagy ebből a lámpából kiveszem a ledeket vagy veszek újakat és szétszórva elhelyezem a helyiségekben. Mindkét helyiséget pedig külön-külön meghajtom AA-s aksiról, mert az van pár darab otthon elfekvőben. A kérdésem az lenne, hogy számít, hogy eredetileg 3 db AAA-s elemet helyettesítem négy AA-s elemmel? Vagy van esetleg jobb ötletetek a megvalósításra?
(#) Imi65 válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

A Ledl-áruházakban éppen mostanság árusítanak akkus munkalámpát. Ez is megfelelhet a céljaidnak. Bár, nem biztos, hogy a téli fagyokat szeretni fogja..........
(#) erobi82 válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Én ilyet, vagy hasonlót tennék:Bővebben: Link
Esetleg hozzá szünetmentesből guberált 12V7,2Ah-s akkut, meg egy legkissebb napelemet
(#) spgabor válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Igazából nem akarom a költségvetést annyira megterhelni, mivel olyan helyen lenne, hogy akár ha betörnek, ne lopják el, valamint az itthon fellelhető alkatrészekből össze lehet olcsóbban állítani. Max ledet kell rendelnem, de azt meg e-bay-ről olcsón megoldom.
(#) kokozo válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 10, 2012 / 1

Fogsz egy kábelcsatornát ( vagy többet) fúrsz bele pár fehér ledet előtét ellenállással amilyen áramforrásod (akár cellazárlatos akku is megfelel) van ahhoz méretezve kapcsoló vezeték és kész is.
(#) spgabor válasza kokozo hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Valószínűleg valahogy így lesz, kábelcsatorna az esztétikát is megoldja, köszönöm!
(#) kokozo válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Ha a led tetejét megcsiszolod akkor a fényt elég nagy szögben szórni fogja.
(#) spgabor válasza kokozo hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Még egy kérdésem lenne. Az áramforrásom egy akksi lesz, amit még nem tudok, hogy egy kisebb teljesítményű autóé, vagy egy motoré, de biztos, hogy akksi. A ledeknek két független kört szeretnék csinálni, helyiségenként egyet. A ledeket párhuzamosan kötném. Hogy lehet azt megoldani, hogy ha kiszámolom a körök előtét ellenállását és összerakom, akkor elég a két kör együttes üzemelése ne okozzon nagy áramerősség csökkenést, ezáltal halvány világítást, illetve külön külön való üzemeltetésük nagy áramot a ledeknek, ami tönkreteszi őket? Remélem nem kérdeztem túl analfabéta kérdést.
(#) DöG-1 válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 15, 2012 / 1

Körönként használj 1-1 áram beállító tagot. A köröket egyszerűen párhuzamosan kapcsolhatod, a ledáramok nem lesznek észrevehető hatással egymásra. (csak az akku merülésétől függ a fényerő)

Viszont a körön belül energia pazarlás a ledek párhuzamos bekötése, (mivel nagy feszültségkülönbség esetén jórészt az illesztő ellenálláson fűtődik el az energia)!
Szóval illeszteni kéne a terhelést a tápfeszhez: 12V-os akku, és fehér ledek esetén (~3,3V égésfesz) esetén akár 3db led is sorbafüzhető, így harmadára csökken a fogyasztás ugyanakkora fényerő mellett!

Ha nem akarod, hogy az akku merülésével fogyjon a fényerő, akkor soros ellenállás helyett használj áramgenerátort. pl. (Ledáram a Source ellenállás értékével tetszőlegesen beállítható).
2 áramkör, esetén 2 áramgenerátor kell.
Huzallábas ledek esetén a 3-asával sorbakötött ledek, tetszőlegesen köthetők párhuzamosan, a generátor összárama eloszlik az ágak között.
(#) spgabor válasza DöG-1 hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Helló!

Köszönöm a segítséget! Üdv: spgabor
(#) lac08 válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

3 db fehér SMD LED-hez 12 voltra hivatalosan 120 ohm-os áramkorlátozó ellenállás jár (gyárilag).
Tehát az ilyen szerelt "hármas egységekkel" szinte a végtelenségig (illetve az áramforrás max. teljesítményéig) fokozható a rendszer felépítése. Akksinál a feltöltöttség (tárolókapacitás) függvénye.
3 ilyen LED-egység átlagban megeszik kb. 12-15 mA-t, tehát egy jó darabig lehet halmozni az "élvezetet".
(#) lac08 hozzászólása Ápr 16, 2012 /

Saját gyártású LED izzó, szobai állólámpába mintegy tájékozódási irányfénynek. Fogyasztása elenyésző ...

Apró SMD LED-ek és a hozzá való "kínai elektronika" módszer 220 V-os üzemre.
A menetes fémrész egy rossz E14-es izzóé volt, az üvegbúra pedig kémcsőből van.
A beleépített önhordó panel alkatrészboltokban készen kapható furatos hobbypanel.
(#) spgabor válasza lac08 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Kettő, de később lehet, hogy három 3x2 méteres helyiség megvilágításhoz szerinted hány ledre lenne szükség helyiségenként? Ha nagyon sok kell, akkor is hármasával fűzzem sorba és ezeket a sorokat kössem párhuzamosan? Melyik típus lenne jobb a megvilágításra Star high power led vagy SMD led?. Ilyen gondjaim vannak, hogy fogyasztás, ezáltal a használhatóság, de mégis a minél erősebb megvilágítás, sugárzási szög, megvilágítás távolsága. Olyan fényerőt szeretnék, ami mellett este ha besötétedik, lehet látni annyira, hogy ne essek hasra, tudjon legalább 4-5 órát világítani folyamatosan.
(#) laszlokunstar válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Általad ismert fényerejű világítótesttekkel próbáld ki, és a számodra megfelelő fényerő alapján válaszd meg a ledek számát. Ha csak "botorkálni" kell, hogy segítsen, megteszi pár smd led is, ha látni is szeretnél, netán olvasni, akkor power ledek.
(#) nedudgi válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Teljesítmény LEDet csak akkor vegyél, ha van megfelelő hűtőbordád hozzá. Ezeket csak megfelelő hűtéssel szabad üzemeltetni... (Pontosabban 100-150 mA még megengedhető, de nem folyamatos üzemben)

Az 5mm LED látószöge csak 20-30°, egy teljesítmény LED 100° felett tud. Nagy terület bevilágításához inkább ilyeneket éri meg használni. Léteznek már nagy látószögű (straw hat) 5mm LEDek, elfogadható látószöggel, de ez még nem terjedt el igazán.
A szükséges megvilágítás (lux) erősen függ a környezettől is. Itt találsz olvasnivalót és kalkulátort.
(#) spgabor hozzászólása Ápr 17, 2012 /

A hűtés az nem lenne gond, pici alubordáim vannak otthon. Bár esztétikailag a smd ledet szebbre meg tudnám csinálni.

Úgy érted, hogy LED-hez való hűtőbordád van? Más borda gyakorlatilag használhatatlan hozzájuk.
(#) spgabor válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

VGA memoria hűtőbordáim vannak. Azokat nem lehet rámonyákolni? Az a baj, hogy még csak képen láttam ilyen ledet, és nem tudom, hogy milyen a hátulja.

Azok nagyon jók a hűtőcsillag (star board) hűtésére, de egy meztelen powerLEDhez esélytelen használni. Itt megtalálod a rajzokat a hűtőcsillagról.
A LED meg körülbelül úgy néz ki, ahogy az adatlapban látod. Az alján van egy fémfelület, és oldalt két vékony kivezetés, ami arra elég, hogy rögzítse a hűtőfelülethez.
Következő: »»   42 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem