Fórum témák
» Több friss téma |
Hello,
Amikor bekapcsolod a másik FET-el akkor nem is gyengül a fénye a csíknak? ( Próbáld meg , hogy sorba kötsz vele egy sima 12V-os izzót és úgy próbáld ) Jól kötötted be a FET-et ? Próbáld meg , hogy a LED helyett csak 1 db izzót kötsz be az is folyamatosan világít? A 2 FET közé köss be egy LED-et és nézd meg , hogy villog -e
Helló Mindenkinek
Nem tudom jó helyre írok egyáltalán annyi már a ledes topic.Szóval én eddig eléggé hadilábon álltam a ledekkel.Vagyis szerettem velük bütykölni,de nem igazán láttam át a dolog lényegét.Valahonnan mindíg kiollóztam,hogy adott fesznél mekkora előtét kell,hogy ne menjen tönkre a led és itt kb meg is állt a tudomány.Most viszont szeretnék kicsit továbblépni.Szóval adott 100 db led az alábbiból: Fényerő 320 mcd Fény hullámhossz 390-397 nm max áram 20mA nyitófesz 3.3-3.5V Adott egy pc táp amiről hajtanám a ledeket.Ennek a 3 voltos része nem éri el a 3.3 voltot így az 5 voltos rész lenne a táp.Valami olyan megoldás kellene ami viszonylag olcsó és tudnám szabályozni a ledek fényerejét.Alapból 50 darabot építenék be de ha kevés a fényerő akkor betenném a másik 50-et is.Olvastam itt áramgenerátoros megoldásról.Az érdekelne,hogy ez megvalósítható-e 1 áramkörrel.Szóval olyan kapcsolás kellene ami elviseli a 100 ledet is,de 50-et is le tud vezérelni.Valami egyszerű kapcsolás kéne ami viszonylag olcsó is.Ha lenne még egy időzítő kapcsolás is ami elbír evvel a teljesítménnyel és mondjuk 0-5 percig állítható az már hab lenne a tortán.Fő szempont még a megbízhatóság az egyszerűség és mindenekelőtt az olcsóság.Esetleg szivesen venném még,ha valaki szánna rám időt egy szájbarágós monológ erejéig,hogy mi hogyan működik,és esetleg hogy tudom átméretezni más kapcsolásokhoz.Olvasgattam itt a különböző topikokat,de igazából elvesztem az információk sokasága közt.Előre is köszönet a vállalkozó szellemnek aki hajlandó egy hoszabb monológot szánni sötétségem eloszlatására. üdv
Sziasztok!
Halogén asztali lámpa "sima" vasmagos trafóját mivel egészítenétek ki, hogy biztonságosan és vibrálás mentsen meghajtson led panelokat?
Egyenirányító-pufferkondi-feszültségstabilizátor- előtét ellenállás .
Köszi!
Kapcsolási rajzot tudna valaki ilyenről küldeni? Vagy ha megépíti nekem szívesen kifizetném.
Én kidobtam. Terhelés nélkül is 16W-ot fogyasztott, 20W-os lámpával 36W-ot.
Kicseréltem kapcsolóüzemű tápra, és 18 db 5050 led modullal most 9,5W-ot fogyaszt. Egy íróasztalnál bőven elegendő a fény. Hátránya, a lámpa a kisebb súly miatt könnyebben felborul.
Sziasztok
Nekem az lenne a kérdésem hogy HESTOROS 12V-os ledizzókból hogyan tudok hangulatvilágítást és fényorgonát építeni ez egy ilyen kompakt dolog lenne egy kapcsolóval kéne váltogatni a funkciókat.A hangulat világítás rész az úgy nézne ki hogy mindig más színű izzó gyulladna ki RGB színek vannak :piros zöld és kék.A fényorgona pedig erősítő kimenetre lenne kötve. Válaszokat előre is köszi!
Üdv Mindenkinek!
Én a konyhában szeretném a szpotok helyére tett LED-es izzó fényerejét szabályozni, de úgy, hogy mikor felkapcsolom ne rögtön a teljes fényrővel világítson, hanem szépen erősődjön fel kb 1-2 mp alatt, kikapcsolásnál ugyan így csak fordítva. Mint az autók beltér világítása. Létezik erre valami megoldás vagy kapcsolás?
Ezen az oldalon találsz megoldást a problémára.
Ahoy!
Nekem is ez a hopkamra megfúrós ötlet jutott most az eszembe, mert a JG G36 olyan szériája van aminek 13-as menet van a cső végén és arra gyakorlatilag semmit nem lehet feltekerni stabilan. Erre a LED-re gondoltam. Kettőt építenék be két oldalra. Szerinted megfelelő lenne?
Sziasztok!
Olvasgattam a fórumot, de nem láttam sehol a fejemben körvonalazódó ötlethez kivitelezési lehetőségeket, ezért kérném a segítségeteket. Adott egy két helyiséges kis fészer/kerti pecó/műhely szerűség (kb 6 és 5 nm), ahol nincs áram. Viszont szükség lenne valami minimális világításra, ami nem olyan erősségű, hogy dolgozni lehessen mellette, csak annyi, hogy ha besötétedett és rakom be a szerszámokat, akkor ne lépjek a kapába véletlenül, valamint a másik helyiségbe sötétbe elemlámpa nélkül tudjak pakolászni, ha kell esetleg. Szóval a két helyiségbe szeretnék valamiféle LED-es világítást készíteni. Vettem e-bay-ről 19 led-es 3 db AAA elemes lámpát, aminek a ledjeit széthajtogattam, hogy szórtabb fényt állítsak elő, de még így is eléggé irányított. Ezért azt találtam ki, hogy vagy ebből a lámpából kiveszem a ledeket vagy veszek újakat és szétszórva elhelyezem a helyiségekben. Mindkét helyiséget pedig külön-külön meghajtom AA-s aksiról, mert az van pár darab otthon elfekvőben. A kérdésem az lenne, hogy számít, hogy eredetileg 3 db AAA-s elemet helyettesítem négy AA-s elemmel? Vagy van esetleg jobb ötletetek a megvalósításra?
A Ledl-áruházakban éppen mostanság árusítanak akkus munkalámpát. Ez is megfelelhet a céljaidnak. Bár, nem biztos, hogy a téli fagyokat szeretni fogja..........
Én ilyet, vagy hasonlót tennék:Bővebben: Link
Esetleg hozzá szünetmentesből guberált 12V7,2Ah-s akkut, meg egy legkissebb napelemet
Igazából nem akarom a költségvetést annyira megterhelni, mivel olyan helyen lenne, hogy akár ha betörnek, ne lopják el, valamint az itthon fellelhető alkatrészekből össze lehet olcsóbban állítani. Max ledet kell rendelnem, de azt meg e-bay-ről olcsón megoldom.
Fogsz egy kábelcsatornát ( vagy többet) fúrsz bele pár fehér ledet előtét ellenállással amilyen áramforrásod (akár cellazárlatos akku is megfelel) van ahhoz méretezve kapcsoló vezeték és kész is.
Valószínűleg valahogy így lesz, kábelcsatorna az esztétikát is megoldja, köszönöm!
Ha a led tetejét megcsiszolod akkor a fényt elég nagy szögben szórni fogja.
Még egy kérdésem lenne. Az áramforrásom egy akksi lesz, amit még nem tudok, hogy egy kisebb teljesítményű autóé, vagy egy motoré, de biztos, hogy akksi. A ledeknek két független kört szeretnék csinálni, helyiségenként egyet. A ledeket párhuzamosan kötném. Hogy lehet azt megoldani, hogy ha kiszámolom a körök előtét ellenállását és összerakom, akkor elég a két kör együttes üzemelése ne okozzon nagy áramerősség csökkenést, ezáltal halvány világítást, illetve külön külön való üzemeltetésük nagy áramot a ledeknek, ami tönkreteszi őket? Remélem nem kérdeztem túl analfabéta kérdést.
Körönként használj 1-1 áram beállító tagot. A köröket egyszerűen párhuzamosan kapcsolhatod, a ledáramok nem lesznek észrevehető hatással egymásra. (csak az akku merülésétől függ a fényerő)
Viszont a körön belül energia pazarlás a ledek párhuzamos bekötése, (mivel nagy feszültségkülönbség esetén jórészt az illesztő ellenálláson fűtődik el az energia)! Szóval illeszteni kéne a terhelést a tápfeszhez: 12V-os akku, és fehér ledek esetén (~3,3V égésfesz) esetén akár 3db led is sorbafüzhető, így harmadára csökken a fogyasztás ugyanakkora fényerő mellett! Ha nem akarod, hogy az akku merülésével fogyjon a fényerő, akkor soros ellenállás helyett használj áramgenerátort. pl. (Ledáram a Source ellenállás értékével tetszőlegesen beállítható). 2 áramkör, esetén 2 áramgenerátor kell. Huzallábas ledek esetén a 3-asával sorbakötött ledek, tetszőlegesen köthetők párhuzamosan, a generátor összárama eloszlik az ágak között.
Helló!
Köszönöm a segítséget! Üdv: spgabor
3 db fehér SMD LED-hez 12 voltra hivatalosan 120 ohm-os áramkorlátozó ellenállás jár (gyárilag).
Tehát az ilyen szerelt "hármas egységekkel" szinte a végtelenségig (illetve az áramforrás max. teljesítményéig) fokozható a rendszer felépítése. Akksinál a feltöltöttség (tárolókapacitás) függvénye. 3 ilyen LED-egység átlagban megeszik kb. 12-15 mA-t, tehát egy jó darabig lehet halmozni az "élvezetet".
Saját gyártású LED izzó, szobai állólámpába mintegy tájékozódási irányfénynek. Fogyasztása elenyésző ...
Apró SMD LED-ek és a hozzá való "kínai elektronika" módszer 220 V-os üzemre. A menetes fémrész egy rossz E14-es izzóé volt, az üvegbúra pedig kémcsőből van. A beleépített önhordó panel alkatrészboltokban készen kapható furatos hobbypanel.
Kettő, de később lehet, hogy három 3x2 méteres helyiség megvilágításhoz szerinted hány ledre lenne szükség helyiségenként? Ha nagyon sok kell, akkor is hármasával fűzzem sorba és ezeket a sorokat kössem párhuzamosan? Melyik típus lenne jobb a megvilágításra Star high power led vagy SMD led?. Ilyen gondjaim vannak, hogy fogyasztás, ezáltal a használhatóság, de mégis a minél erősebb megvilágítás, sugárzási szög, megvilágítás távolsága. Olyan fényerőt szeretnék, ami mellett este ha besötétedik, lehet látni annyira, hogy ne essek hasra, tudjon legalább 4-5 órát világítani folyamatosan.
Általad ismert fényerejű világítótesttekkel próbáld ki, és a számodra megfelelő fényerő alapján válaszd meg a ledek számát. Ha csak "botorkálni" kell, hogy segítsen, megteszi pár smd led is, ha látni is szeretnél, netán olvasni, akkor power ledek.
Teljesítmény LEDet csak akkor vegyél, ha van megfelelő hűtőbordád hozzá. Ezeket csak megfelelő hűtéssel szabad üzemeltetni... (Pontosabban 100-150 mA még megengedhető, de nem folyamatos üzemben)
Az 5mm LED látószöge csak 20-30°, egy teljesítmény LED 100° felett tud. Nagy terület bevilágításához inkább ilyeneket éri meg használni. Léteznek már nagy látószögű (straw hat) 5mm LEDek, elfogadható látószöggel, de ez még nem terjedt el igazán. A szükséges megvilágítás (lux) erősen függ a környezettől is. Itt találsz olvasnivalót és kalkulátort.
A hűtés az nem lenne gond, pici alubordáim vannak otthon. Bár esztétikailag a smd ledet szebbre meg tudnám csinálni.
Úgy érted, hogy LED-hez való hűtőbordád van? Más borda gyakorlatilag használhatatlan hozzájuk.
VGA memoria hűtőbordáim vannak. Azokat nem lehet rámonyákolni? Az a baj, hogy még csak képen láttam ilyen ledet, és nem tudom, hogy milyen a hátulja.
Azok nagyon jók a hűtőcsillag (star board) hűtésére, de egy meztelen powerLEDhez esélytelen használni. Itt megtalálod a rajzokat a hűtőcsillagról.
A LED meg körülbelül úgy néz ki, ahogy az adatlapban látod. Az alján van egy fémfelület, és oldalt két vékony kivezetés, ami arra elég, hogy rögzítse a hűtőfelülethez. |
Bejelentkezés
Hirdetés |