Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Üdv!
Ez a progi az! ( kattints bal oldalt a sárga ikonra, és le is tölti, kicsomagolod, és a jar file-al indítod) TeslaMap
valaki tudja, hogyan lehetne egy feszültségmaximumot (rezonanciafrekvenciát) figyelő áramkört építeni? Egy trafó szekunder oldalát kellene figyelni, ott kb. 50-100V van, ennek a jelmaximuma vezérelne egy mikrokontrollert, ami előállítja a vezérlőimpulzusokat. (a frekvenciát kellene rezonancián tartani, mert elhangolódik) Esetleg egy SCAN (mint a régebbi rádiókban) sem lenne rossz, ami automatikusan meg is keresi a rezonanciafrekvenciát.
Fázishelyzetet érdemes figyelni, mert a feszültség maximumához többnyire fix fázisszög tartozik. Erre a feladatra pedig valamilyen PLL IC fáziskomparátora lehet alkalmas.
Hogy érted hogy rosszul van megtekerve? 30/15 30 menet van alul rátekerve a 15 és a 30 induló szála(ahonnan kezdtem a feltekerést a vasgyűrűre) a negatívon a másik az L3 fele, a 15 menetes induló szála a T3 ra kötve a végződő szála a T2-re van kötve az ábra szerint, ha jól értelmeztem.
Választ előre is köszi.
Hmm, amikor még a 12V-s teslát építtettem, akkor nekem is az egyik FET melegedet. Rájöttem hogy rossz irányba tekertem a szekundert.
Próbáld a másik irányba feltekercselni a szekundert. Innentől semmi tippen nincs. Amúgy ma sikerült hűtőbordát szereznem, az elektronikával el is készülök.
Mármint úgy érted hogy a 15 menetet tekerjem alulra és rá a 30 menetet vagy az lényegtelen? Vagy hogy mint a két menetet egy irányba tekertem az a gond? Ötletem sincs már miért nem megy.
Na az jó akkor, tekercseid megvannak már?
Ha jól emlékszem, én először mentekertem 15 menetet, majd fordítottam egyet rajta, aztán ugyan úgy a 30 menet.
Ha primerre, és a szekunderre gondolsz, akkor még nem kezdtem el.
Megtekertem újra a TR1-et, bekapcsolás után nem történt semmi viszont mikor elkezdtem mérni a dolgokat terhelés alatt a DMM egyik szárával véletlenül összezártam az NE555-ös 2 lábát mégpedig az 5-ös és 6-os lábat és abban a pillanatban szikra jelent meg a szekunderen egy pillanatra. Újra összeérintettem a két lábat és ismét szikra jelent meg felül viszont a primer és a szekunder között azonnal áthúzott egy ív így hamar lekapcsoltam. Miért volt mindez? Forrasszam össze a 5-6 lábat? Fordítsam meg a TR1 lábait vagy az L1-L2 őt cseréljem meg?
Segítségedet előre is köszönöm!
Hú! Akkor 555 környékén lehet a probléma.
Ok, úgy tűnik hogy a 3-s láb nem ad jelet. Vedd ki az ic-t majd dugj egy-egy vezetéket a foglalat 3-s és 8-s hüvelyébe, aztán érintsd össze bekapcsolás után.
A Te 2 MOT-os tesládban hogy voltak elrendezve az alkatrészek? Mekkora volt a szekundered? Építenék én is egy 2 MOT-osat, ha nem túlságosan bonyolult.
Okés milyen jelenséget kell tapasztalnom?
Illetve mi lesz ha összeérintem?
Valoszinű hogy szikrázni fog. Ha működik, akkor 555 környékén van probléma.
Akkor az IC- tok lábainál lesz gondom? Ha szikrázik akkor jó vagy az rossz?
Előre is köszi.
Igen. Ha szikrázik akkor a primer tekercs meghajtása működik.
Nézd meg hogy az ic kap-e 12V-t(-+0.5V) ,ha van, akkor rakd vissza az ic-t, majd keress fesz a gnd,és a 3-s láb között. Ha nincs, akkor az ic-ek kampó.
Az IC 8-as lábán kell megjelenni a 12V-nak?
Az IC-t most raktam bele mert 2db-ot vettem belőle és kicseréltem hátha az a gond de akkor valahol az IC bekötésénél lesz a hiba... holnap rámérek a dolgokra. Köszönöm szépen az infót és a tippeket.
Igen, ha nincs akkor az ic-t tápláló fesz konverterrel lesz gond.
Az ic mellet van van egy 1000µF/16V-s kondi, az párhuzamosan van kötve 1-s(-) és a 8-s(+) láb, tehát elég a ha rámész (először ic nélkül).
Ahogy egy szikraközös tekercsben szokás. Mechanikailag bonyolult.
A trafók primerje párhuzamban a hálózaton, szekunderük sorba kötve és a kondi a primerrel sorosan?
Helló, IC nélkül a 3 és 8 hüvelybe vezetéket dugtam majd összeérintettem de nem történt semmi, ezekszerint nem jó primerem? Viszont visszatéve az ic-t 1-8 lába között 11,6 V feszültséget mértem, mérés közben szikrázott egyet. Rámértem a GND és a 3-s lábra ott kerek 11V feszültséget mértem. Szóval akkor az IC működik? Már ötletem sincs miért nem indul el az nem lehet gond hogy az L4-C4 nincs beépítve legalábbis attól még működnie kéne a szerkezetnek, nem?
Segítségedet előre is köszi.
Az IC mérésekor a DMM szárával összeérintettem a 7-8 lábakat és szikrázott egyet, nem lehet hogy a poti-rossz és ez miatt nem megy a dolog?
A vezetékeket egyszer, vagy többször érintetted össze?
Mert a 555 négyszögjelet állít elő, ami ki-be kapcsolja a fet-et. A műszered tud frekit mérni, vagy van oszcilloszkópod? Ha nincs, akkor köss egy hangszórót gnd éa a 3-s lábra. Búgó hangot kell hallanod 10-100Hz tartományban. Ha hallasz hangot, csak valamelyik irányba megy a hangszóró, akkor fix jelet add az ic. Tovább infót az 555 kapsolások c. topicban találsz, használd a topic belső keresőjét (K betű egy négyzetben).
Lehet poti rosszul van bekötve.
Köszi a segítséget,a vezetékeket egyszer érintettem össze de nem történt semmi aztán újra összeérintettem és semmi.
A poti úgy van bekötve hogy a beültetési tervet nézve a poti tekerője felém néz, a többit most kipróbálom, a DMM-em tud frekit mérni rámérek vele plusz hangszóróm is van azzal is kipróbálom. Bocs, hogy ennyit nyaggatlak a kérdéseimmel de nem tudnék máshoz fordulni vele aki ennyire mélyen benne lenne a témában és eddig is nagyon sokat segítettél amiért nagyon hálás vagyok. Köszönöm.
Nézd meg jobban azt a potit, mert a nyákon levő középső kivezetést nem a poti csúszkájára kell kötni...
Ja, már tudom mért nem szikrázott a szekunder, mert még le is kell gnd-re húzni a gate-t.
Itt egy kis videó a fetek működéséről.
Videó a fet működéseséről.
Bővebben: Link
Segítenél hogyan kell pontosan bekötni? Mert én a kapcsolási rajz + beültetési rajz + ez a kép alapján kötöttem be a potit.
Most nézem Skori honlapján a 24V-osnál nem látszik, de a 12V-osnál látszik egy képen a hogy nem sorba van bekötve (mellékeltem ezt a képet is). Segítenél hogy akkor hogyan kössem be a potit? Előre is köszi!
Köszönöm, tanulságos video volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |