Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Ezt már megtettem, egy műsoros szalagról csináltam a jelenlegi beállítást, de nem gondolnám, hogy tökéletes lett. Egy 4perc 30 másodperc hosszú dalt bedigitalizáltam és összevetettem a CD verzióval, beállítottam, most 0,5 másodperc az eltérés a kettő között, de nem számoltam a szalag nyúlásával, valamint a felvétel minőségével (hogy eredetikleg is korrekten rögzíették e a sokszorosításnál), szóval szeretném pontosabbra belőni.
Szia!
Ez kb. 0,19 %-os eltérés, amit én még a gyárból kijött gépeken is igen jónak mondanék! Nemhogy egy 15-20 éves használt decken, utángyártott szíjjal, akármilyen jó állapotban legyen is az. Házilag ennél sokkal pontosabban nem is lehet beállítani, mert ennyi eltérés (+/- -ban!) az alap ingadozásból is eredhet. Ezen kívül, hacsak nem kvarcvezérelt a főmotor, maga a motorvezérlés sem fogja soha pontosan tartani a fordulatszámot, még újonnan sem, a melegedéssel kb. 0,8..1 % változás is beleférne akár! Részemről a magnódat tökéletesnek mondanám, használd egészséggel! ![]()
Nos, megnyugtattál! Köszönöm
![]()
Max. üdvözletem a deckes társulatnak!
Egy AIWA F-220-ast kaptam ajándékba (kidobták volna). No, ezzel annyi volt a gond, hogy a széles lendkerékgumit, meg a kuplung meghajtó gumit kellett kicserélnem. a számlálóé is hiányzik, de azt úgy hagytam. A gond most az, (mivel csak így tudtam kipróbálni) hogy a felcsévélő tengely nem nagyon akar forogni, ill. meg-meg rándul/mozdul, de ennél töbet nem tesz. Hogyan javítható ez????, mert fotón láttam ennek a mechanikáját, hát EMBER legyen, aki összerakja szétszedés után! tapasztaltabbak válaszát már most megköszönöm.
Ez a hiba viszonylag könnyen javítható lenne, ha beszerezhető a kopott idler, vagy gumi rá.
Kazetta mögött lévő fekete fémlemez eltávolítása után látható, kb 10mm átmérőjű gumis kerék. Ha nem repedezett be, akkor tisztítás esetleg kis csiszolás felélesztheti. Idézet: „...fotón láttam ennek a mechanikáját, hát EMBER legyen, aki összerakja szétszedés után!” Köszi, a 80-as években garanciális szervizben tucatjával szedtünk szét és raktuk össze ilyeneket, valójában nem olyan nagy kaland egyébként. Voltak ennél durvább szerkezetek is, pl. Grundig videómechanika (fej körül hatalmas fogasléces kerék, mint egy óraszerkezet) és még az is aránylag jól szerelhető volt, legfeljebb munkaigényes. Viszont a fejforgatós kazettás deckek nem voltak túlzottan szimpatikusak. Az Aiwa közlőkerék gumija fel van keményedve, jobb esetben csak a felszín, azt kell valahogy letisztítani, tapadóvá tenni. De csak érzéssel, mert ha nagyon megcsiszolod, lehet kidobni. A csatlakozó felületeket is természetesen tisztítani. Eleve a "csiszolás" szó ebben a szakmában általában nem csiszolópapírt jelent, hanem csak szövetet, vászont, alkoholos tisztítást. Amikor már smirglivel belecsiszolnak egy ilyen szerkezetbe, az sok jóra nem vezet, láttam olyan eseteket is.
Természetesen a kuplungot is érdemes ellenőrizni, szükség esetén tisztítani és gyengébbre állítani, hogy finomabban húzzon. Persze annyi ereje azért legyen, hogy a szalagot vigye.
Először is nagy tisztelettel megköszönném "CHZ" és "Signál" részéről kapott megnyugtató választ. A fotókat a "szétszedtem" c. rovatban találtam (beírtam, hogy "AIWA F220" és az első ajánlott oldal ez volt), és itt volt ez a kijelentés, hogy ezt már nem lehet összerakni. Pedig valami műszaki ember írja, legalábbis úgy vélem. No, most elő is kaptam a műremeket és tényleg van ott egy fémlemez, felül két kis kereszthornyú csavar tartja, alul meg mintha csak valamibe be lenne ültetve. És a csavarhoz hozzá is lehet férni. Tehát ennyi lenne a dolog? Ha gondom lesz, jelentkezek. Na, megpróbálom. Mégegyszer köszi a jótanácsaitokat. Ez egy tisztességes fórum.
Üdv. Hantos F.
Kedves "Signal" ! A kuplungot megnéztem (nagyító is kellett, mert olyan kicsi a tengelyvégen a rögzítő seger-gyűrűje). A filckorong gyönyörűen hófehér tiszta volt, először erre tippeltem, de aztán láttam, hogy a felcsévélő tengely egyéb áttételen keresztül kapcsolódik a kuplung tárcsához, csak nem tudtam hogyan, szétszedni meg arról az oldalról nem látszott célravezetőnek. Köszi a segítséget!
Kedves "CHZ" és "Signal" ! Az AIWA F220-assal a következő tapasztalatot szereztem. Javaslataitok alapján bejutottam a kazettatér mögötti helyre és megtaláltam a szóbanforgó kb. 1cm átmérőjű nyomógörgőt, amit le is vettem (tengelyvég lezáró kis ségergyűrű, vagy mi a fene, megizzasztott) Letisztogattam a görgő felületét valamint a fogaskerék és a felcsévélő tárcsa oldalait. Sajnos a nyomóförgő csak a fogaskerék tapadó felületével tart fenn stabil kontaktust, a felcsévélő oldalához nem nagyon akar kapcsolódni, csak, ha kézzel picit megnyomom a görgőt tartó műa. kart. Maga a görgő jó állapotban van, talán a húzórugó ereje kevés? Bár nagyon vékony kis fület képeztek ki a rugó beakasztásához. A rugó eredeti, az ellenoldala le van ragasztva valamilyen anyaggal. Cseréljek erősebb rugót ? Mit javasoltok? Egy fotót próbálok csatolni erről a részről (ez nem az én gépem!) Köszönettel: HF
Gumi keményedése miatt kicsi a tapadása.
Kiszerelve finomabb felületi csiszolás segíthet rajta. Legjobb ha egy furatába csavart fogatsz és mini fúróval megforgatva csiszolod. Rúgó erejének növelése is segíthet, de csak óvatosan, csak végső esetben javasolnám.
Hali volna egy szalagos magnóm pár napja van még csak meg AKAI GX 4000 D tipus de a felvétel nem megy rajta rendesen .. az egyik oldal nagyonjól vesz fel a másik meg recseg fojamatosan de lehet hallani azért a zenét . De ez akkor van felvétel közben ha a
4 kis gomb közül az előlapon nincs benyomva semmi felvétel közben.!! Vagy ha csak a monitor kapcsoló van benyomba ha az SOS kapcsoló van benyomva felvételkor akkor felvétel közben semmi recsegés hangerő is megvan de próbakor a zene szalagról nagyonhalkan szól az az oldal .. de 30 40 éves polimer szalagokal próbáltam eddig szalag lehet csak a baja ?? semmi papirja nincs hozzá . felvételkor ha sztereoba akarok felvenni mit kell benyomni rajta??? volt már olyan is hogy ha az SOS kapcsoló volt benyomva tökéletesen vett fel aztán meg ha leálitotam a fölvételt elinditotam ujra megint halk volt mit lehetne vele csinálni???
Hali volna egy szalagos magnóm pár napja van még csak meg AKAI GX 4000 D tipus de a felvétel nem megy rajta rendesen .. az egyik oldal nagyonjól vesz fel a másik meg recseg fojamatosan de lehet hallani azért a zenét . De ez akkor van felvétel közben ha a
4 kis gomb közül az előlapon nincs benyomva semmi felvétel közben.!! Vagy ha csak a monitor kapcsoló van benyomba ha az SOS kapcsoló van benyomva felvételkor akkor felvétel közben semmi recsegés hangerő is megvan de próbakor a zene szalagról nagyonhalkan szól az az oldal .. de 30 40 éves polimer szalagokal próbáltam eddig szalag lehet csak a baja ?? semmi papirja nincs hozzá . felvételkor ha sztereoba akarok felvenni mit kell benyomni rajta??? volt már olyan is hogy ha az SOS kapcsoló volt benyomva tökéletesen vett fel aztán meg ha leálitotam a fölvételt elinditotam ujra megint halk volt mit lehetne vele csinálni???
Sziasztok!
egy technics M12-es kazettás deckről lenne szó. nem mai darab, de működőképes: hang van, de nagyon magas hangon/frekvencián sípol, valamint mintha egy picit gyorsabban játtszaná le a hanganyagot a kelleténél. Ötlet? Megbízható szervíz budapesten? Válaszaitokat előre is köszönöm! http://technics.gportal.hu/portal/technics/image/gallery/1185721038.jpg
Szia!
Nem biztos, hogy szükséges a szerviz, ez a hiba jó eséllyel házilag is javítható, különösebb hozzáértés nélkül. A sípolást az szokta okozni, ha kontakthibás a felvétel-lejátszás átkapcsolója (hosszú fém hasáb a panel közepén, valahogyan mechanikusan - pl. rugóval és egy fémlemezzel - összekötve a futóművel). Nem találkoztam még olyannal, hogy ezt kontakt spray ne tette volna helyre. A gyorsabb lejátszásról: egyrészt mihez képest, másrészt ha nem nyávog, akkor csak beállítás kérdése. A motor hátulján van egy lyuk, mögötte egy beállító potméter. Menet közben fülre is állítható, ha a csavarhúzó nyelét vékonyan körbetekered szigetelő szalaggal. A minél jobb hang érdekében a fejegység tisztítását is ajánlanám, 96%-os alkohollal, mert van egy olyan érzésem, hogy nem mostanában volt utoljára használva ![]()
Az ilyen bizonytalan (hol működik-hol nem, recseg) típusú hibák többnyire érintkezési gondok, kontakt spray sokat segíthet a helyzeten. Ha a szalag nem koszos, és a széle sem hullámos, akkor az elvileg nem rontja a minőséget ilyen erősen. Fej tisztítása szintén nem árthat, de ez inkább csak tompa, halk, zavaros hangot okozhat, recsegést nem.
Sziasztok!
Új tagként érdeklődnék, hogy Philips DCC 600 magnóba lehet-e beletenni tisztítókazettát vagy sem, tekintettel arra, hogy ez audió- és digitális kazettát is le tud játszani? Két napja beletettem egy régebbi SONY audiokazettámat és azóta nekem feltűnt, hogy tompán szól. Köszönöm a segítséget. Illetve meg tudná valaki mondani, hogy ezt a magnót, hogyan lehet szétszedni, mert van rajta három csavar, ami elég érdekes és nem is tudtam kicsavarni.
Tiszteletem!
Van egy Kenwood KXF-W4010 kétkazettás forgófejes magnódeckem. Az egyik oldala nem működik rendesen, nem indítja el a lejátszást mind a két irányba csak az egyik irány működik. Tehát előre nem indul (gondolom ez többet volt használva, ez a felvevős oldal), csak "visszafelé". Mi lehet a baja, tudok rajta segíteni így házilag?
A fejet kell megtisztítanod. Egy fülpiszkáló és alkohol segítségével.
Van nekem egy Philips AZ 3068 rádiómagnóm de nem megy a cd lejátszó a cd mindig ugrál vagy egyáltalában nem is olvas és eredeti CD-sek. Kitisztítottam mar de nem segített rajta. Léci ha valaki tud segíteni dobjon egy PM-et. PLs
Üdv!
Úgy látom, ebből a 4 sávos fejből még mindig van, szerinted érdemes megpróbálni ennek a helyére betenni? Ohm-ra még beleférne a különbség, de pontos méreteket nem tudok sajnos, a "12 mm" egyezése elegendő? Alapvetően elégedett voltam a régi hangjával, csak elég gyorsan elkopott, most meg már nem rendelhető darab. Elég furcsán kopott, először csak a bal oldal magashangja ment el, aztán viszont jobboldalt el is halkult a felvétele... Lehet tényleg jobb megoldás lenne a 4 sávos (szimmetrikus felületű és jobb szalagvezetésű) kombináltfej...
Szerintem igen. Ha emlékeim nem csalnak egyezik a mérettel. Vagy maximum kicsivel magasabb, úgy mint a DX fejek. De az bárhova berakható mert fél milliméterrel nyújtja be jobban a szalagot a kazettában belülre. A képen láthatod, hogy pont egyezik méretre a DX fejjel.
Ami fontos, hogy a másik képen látható nyáklapot el kell távolítani. Sajnos hozzá van földelve /jobb felső sarok/ a fejházhoz és a tekercsek egyik oldala közösítve van, ami ugye kapocsfordításos földelésű deckeknél probléma sajnos /a legtöbb ilyen/. Úgyhogy ha leszeded akkor lesz 4-4 forrpontod a két oldalon. Értelem szerűen a 2 pár alsóra lesz szükség / a 4 felső az ellen oldal/ Egyébként rendkívül elégedett vagyok vele. Valami döbbenetesen stabilan megy vele a felvétel. És nyílván lágyfej a picinyem, de az sem érdekel, ha 500 óra alatt csontra kopik /ma már nem lényeg. ![]() A fej szalagtengely magasságára azért figyelni kell. Bár az AIWA 220 asba egy az egybe menet bele. Nyomatom régóta már. Ismerősnek mentek le előadásokat /vagy 2-300 db.. vazze/ és kérésére feljavítva vissza is veszem neki kazira. A sajátomba is kicseréltem, de ott nincs nagy igénybevételnek kitéve.
Viszontagságos úton, de megjöttek a négysávos fejek (először mást küldtek, de sikerült elintézni a cserecsomagot...). Betettem az egyiket az Akai HX-A301W deckem felvevős oldalába, és egyelőre úgy tűnik, tényleg bevált! Az adatokhoz képest inkább 250 ohmos volt, így az előmágnesezést alaposan feljebb kellett venni (emelte a magasat), de sikerült beállítani, és most nagyon tisztán szól. Már idegesített, hogy ezelőtt a 60 ft/db áron vett TDK Fe60-as (vadi új) kazettáim felére féloldalasan vett fel - holott a szalag tökéletesnek látszott -, most akármit beteszek, az középről szól, ahogy kell.
Na ennek örülök.
![]() Remélem nem szenvedtél sokat a meghámozással. ![]() Nálam az egyik magnóban úgy a 300. üzemóra környékén tartok vele lassan. Enyhe sávos kopás látszik rajta.Hozzátartozik hogy a kazetták legalább 70 % -a króm. Remélem még 2-3 szor ennyit elmegy. ![]()
Próbálgattam még egy kicsit ezt a négysávos fejet, mert valahogy a másik magnóban kicsit élettelennek tűnt a vele készült felvétel. Nem biztos hogy bármilyen deckbe tökéletes lesz, nekem úgy tűnik, hogy az Akaival pl. lejátszáskor magasban jobban emel, és ezért cserébe más deckben tompábbnak tűnik a felvétele. Viszont ferritfejes készülékekbe tényleg megfelel, a minőségével tulajdonképpen nincs gond (és tényleg nagyon stabil a hangja), csak a normál lágyfejhez képest át kéne kicsit állítani az erősítőrendszer korrekcióját. Végül is nem bántam meg, hogy megrendeltem, mert máshova is el tudom használni. A HX magnóm egyelőre marad így, de ha tudok, megpróbálok hozzá eredetit szerezni, és azt az oldalt csak felvételre használni, hogy minél többet kibírjon...
Ez egy lejátszásra optimális fej, felvenni normálhoz, gyengébb krómhoz biztos jó, de sokat nem szabad várni tőle (pláne nagyobb magas tartományban), meg azért a szalagvezetése, kontaktusa új korában elvárható, hogy jó legyen...
![]()
Igen. Elsősorban lejátszásban jeleskedik. De nem csak ott. Én mértem az Aiwával átvitelt és úgy másfél kilóval többet hoz. Ez nem mehlepő egyébként mert várható is a lágy anyag jó mágneses tulajdonsága miatt. A felvevőáramkör illesztő ellenállásával lehet variálni esetleg. Nekem úgy tűnik nagyobb áramot elbír a fej. Az aiwában ezt nem próbáltam mert ott nagyon pöpecül beleillik a DX karakterisztikájába de valamelyik technics M kétszázvalahányasba raktuk be és ott variáltam vele. Az eredmény tökéletes lett.
A kazetták pedig: Nos én a saját F220 asommal készítek egy srácnak 80 retro discohoz válogatásokat. ![]() De krómig jó az biztos. Úgyhogy valóban nem kell csodát várni tőle, de ezért az árért és a kapott szalagvezetésért kárpótolva vagyunk úgy érzem ,-)
Elbírja, amíg nem telítődik a vas-ésszerű kivezérléshez alkalmas kell legyen. Egy torzítási tesztet azért még megnéznék róla. Mondjuk én kombinált fejekkel már egy ideje nem dolgozok, de jó tudni, hogy van occsón kapható, alkalmas valami régi, megkopott futóművekbe. Régen a CS-M3-assal szenvedtem sokat fej ügyben, a 270 Ohmos gyári az valami félelmetesen oda való fej, de aztán onnan kezdve semmi más
![]() ![]()
Üdvözletem!
Egy Philips 3-az-1-ben hifi javításával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A készülék a következü komponensekből áll: - FA9600 erősítő - FC9600 kétkazettás, oda-vissza játszó magnó - FT9600 tuner. Namost ebbe a magnóba keresek fogaskereket, ami a csévélő tengelycsonkokat hajtja meg, mivel a 3-ból csak egy használható. A maradék 2 közül az egyik teljesen használhatatlanná kopott, míg a másik valamennyire működik olykor-olykor, de inkább azt is kicserélném. Tud esetleg valaki beszerzési forrást? Előre is köszönöm. A fogaskerekek a csatolt képeken láthatók. Ja, ha a képeken esetleg nem látszik jól, ferdefogazású fogaskerekekről van szó, átmérőjük kb. 18 mm. Ugyanennek a hifinek a kijelzője sem működik, ennek javításában is szívesen fogadok segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |