Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Lapozás: OK   36 / 45
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

kell-e méretezni vagy nem ?

hegeszto3.jpg

(#) mpisti válasza Hetope hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Gratulálok a géphez. Szép munka. És, kipróbáltad már?
Hogy muzsikál?

A fojtó méretezés igazából attól függ,milyen célra használod a gépet. Ha MMA/TIG funkcióra szántad, akkor a fojtó induktivitása lényegesen nagyobb mint MIG/MAG funkciónál. MMA/TIG gépben a fojtó vaskeresztmetszete nagyjából ugyanakkora mint a főtrafóé. MIG/MAG gépben kb. a fele.
(#) Hetope válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Várjatok még mert ez csak az alja. Tetejére kerül a CO-s rész !

Hogy oldod meg a karakterisztika átkapcsolást?
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Max 300 hoz elég és szellőznie kell.
(#) Hetope válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Az a helyzet hogy MMA és MIG-MAG feledatra készül. Látszik az egyik képen hogy a fojtóról megy 1 vezeték felfelé mert ott lesz a kitoló motor csatlakozója vagyis a pisztoly konektorja. A trafónak csináltam középleágazást és onnan kapja a MIG-MAG a mínuszt ami praktikusan pont a fele lesz mint az MMA-nak és egy kapcsolóval választom ki melyik üzemmódban akarják használni. Intenzíven dolgozok rajta és ha teljesen meglesz ismét teszek fel róla pár fotót !
(#) AccessDenied válasza Hetope hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Nagyon tetszik, szép munka! Masszívnak is tűnik.

Mályi László: Mi max 300-hoz elég?
(#) Pety_ válasza Hetope hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Szép darab lessz! Gratula!
(#) Hetope hozzászólása Ápr 4, 2012 /

Itt a folytatás vagyis a mai napi munkám.Helyére került a motor a konnektor és a huzaldob tartója.

hegeszto5.jpg

(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Életlenre sikeredett a kép . Beijedtem rendesen hogy baj van a gépemmel de amikor elvittem egy szaki-hoz az kiderítette hogy csak a kevés fény miatt lett ilyen . Szerettem volna hogy látszon a 4 kerék a kitolón . Mivel volt róla szó csak másik topikban. Lehet hogy nem is tartozik ide de viszont tudtommal nincs is kombinált gépekkel foglalkozó fórum. Ha nem való ide ez a téma szóljatok és abba fogom hagyni az építéssel kapcsolatos hozzászólásaimat.
(#) AccessDenied válasza Hetope hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Szerintem a sima hegesztő trafó készítés témába teljesen jó lenne.
(#) mpisti válasza Hetope hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Ne aggódj, a hegesztőgépes topikok vannak annyira átjárhatók,hogy ha ide írod a tapasztalataidat, abból sem lesz gond. De ha célirányosan szeretnéd mindenképpen, akkor -ahogy Access írta-átviheted a "hegesztőtrafó készítése" topikba.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

300 W erősítőhöz, A vég fokok sem szeretik a meleget.
(#) AccessDenied hozzászólása Ápr 22, 2012 /

Valaki próbált már olyat, hogy a puffer kondit mondjuk 1ohmos ellenállással kötötte be? Az elvileg 70V-nál 70A-re korlátozná a kisütő áramát a kondinak. De hegesztés közbe nincs, csak olyan 20-30V, tehát 0,5 ohm korlátozna 40-60A-re.
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Két ellenállás kell, és egy(kettő) megfelelő áramú dióda. Mivel a kondit egyszer töltöd, egyszer kisütöd .
(#) AccessDenied válasza Pety_ hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Miért kell két ellenállás? A kondit feltölthetjük simán, nem? Mindenképp valami mást szeretnék építeni, mint a "akkora fojtótekercs mint a trafó" megoldást, mert egyrészt sok pénz, másrészt nehéz, harmadrészt nagyon esik rajta a fesz. Valami elméleti/gyakorlati anyag nincs arra, hogy hogyan lehet I magos fojtótekercset méretezni egyenáramra?
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Nem kell, én így építettem meg. Van amelyik nagy kapacitású kondi nem bírja a hirtelen töltést, meg inkább az ívet táplálja az újra megjelenő fesz(szerintem). Mivel a kondi energiájára csak nullátmenet és annak közelében van szükség.
(#) AccessDenied válasza Pety_ hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

A kapcsolást lerajzolnád, vagy belinkelnéd, amit csináltál? Nem szokott nagy durranással kezdeni az ív? Mert azon gondolkodtam, hogy ha már ellenállásról töltöd a kondit, akkor egy fettel simán le lehetne kapcsolni a töltést, ha a kondi 30V-ra töltött, mert az ív úgyis az alatt ég, és hegesztés közbe is, ha ég az ív, nem keletkezik magasabb feszültség, nem tölt fel a kondi, csak az ív feszültségére. És így ha néha nem gyullad be az ív, nem egy 60-70-80V-ra feltöltött kondit sütsz ki a következő gyújtáskor. Amúgy nem értem, hogy a bázikus pálcának miért kell a folyamatos ív, és egyáltalán egyenáram? Erre van valahol valami szakirodalom?
(#) gyuri65 hozzászólása Ápr 22, 2012 /

Sziasztok! azt szeretném megtudni hogy ha 2db 40v os 10000Uf os kondit sorba(nem párhuzamba) kötök mi a végeredmény?
(#) AccessDenied válasza gyuri65 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 1 /

Ha ellentétes polaritású lábakat kötsz össze, akkor 80V 5000µF-od lesz, ha azonos lábakat, akkor 40V 5000µF-od lesz, de polarizálatlan.
(#) gyuri65 válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Szia access! Közben a mig magon is utánaérdeklődtem. Az a bánatom hogy van 8db 10000µF 40v os kondim abból szerettem volna 80v 40000mirót. Hát ez nem jön össze. Marad a 40v 40000mikró vagy 5db-al 50000mikro bár plussz van két 63voltos kondim is esetleg kettőt az ötösfogatba rakok.
(#) AccessDenied válasza gyuri65 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Igen

Akkor mehet 2db63v-os 3db40v-os párhuzam?

Hát szerintem a 63V kevés, én most 70V-tal hegesztek, és ezt is kevésnek érzem bázikushoz. Vagy úgy gondolod, hogy sorba 2x63V-os, meg sorba a 3x40V-os kondi, és ezek a csoportok párhuzamba, és úgy lenne 120V-os tűrésű kondi csoportod? Amúgy pont ezt mondtam pár hsz-szel előrébb, hogy ha egy ellenállással van bekötve a kondi, akkor egy fettel le lehetne kapcsolni a töltő feszültséget, amikor eléri a kondi a 30V környékét, ez lenne neked is a jó.
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Szerintem te nem követted végig Gyuri65 problémáját.
Ő Co hegesztőt csinált a hetrából, és a legnagyobb kimeneti feszültsége a mérések szerint 23V. Ha ezt megszorozzuk gyök kettővel 33V-ot kapunk felfelé kerekítve. Tehát a 40V-os kondi elvileg elég,bár mint korábban is írtam jobb lett volna a nagyobb feszültségű de ez van, ezzel kell beérni. Én nem javasolnám a kondik vegyes kapcsolását, mert szerintem pazarlás.
Az általad pedzegetett ellenállásos dolgot én már régóta alkalmazom, és tapasztalatom szerint igen csak kíméli a kondit, és még az ív hatásfokát sem csökkenti számottevően. A lényeg,hogy a kondi töltőárama jelentősen kisebb legyen mint a trafó rövidzárlati árama, így a kondi élettartama jelentősen meghosszabbodik.

Két oldallal előrébb taglaltad.Olvastam. 23voltot ad a trafóm. Co lesz belőle ahoz kellene 40000mikró de olcsón sikerült vennem 8db 40voltost így nem 63voltosat vettem pedig mpisti megmondta hogy azt vegyek csak felháborító áron tudtam volna beszerezni. Ez a története a 40voltos maegoldásnak ill. van talonban 2db63asom azt még esetleg beépítem. Olvasom Te is co-ba fogsz?

Ja nem ugrott be, hogy co-t építesz. Igen, engem is kezd érdekelni a téma, és már pár dolgot be is szereztem. Így már persze a 40V-osak tökéletesek lesznek magukba is. mpisti te milyen értékeket használsz (ellenállás, ellenállás teljesítmény, kondenzátor érték?
(#) gyuri65 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Szia Pisti! Délután összeépítettem a meglévő részegységeket. Úgy tűnik rendben van bár a ki be kapcsolgatásnál villanásnyi időre 176voltot is láttam de 70-85 46 meg ilyesmit is mutatott egy egy pillanatra. A maxigáz normál kitekert söntnél 33-34volt. Ezt le lehet húzni29-30volt közé.
(#) mpisti válasza gyuri65 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Semmi értelme lehúzni, jó lesz az úgy, majd hegesztés közben úgyis leesik.
Következő: »»   36 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem