Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   127 / 376
(#) Stewe válasza lajos1969 hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /

Ha a léptetőmotor lépést veszít annak az oka szinte biztosan vezérlési, vagy túl van terhelve. A jól megcsinált stepper nagyon biztosan dolgozik, mikrolépéses üzemmódban pedig meglepően kis szögsebességre is képes.

A szervóhajtás nagyságrenddel bonyolultabb feladat: a hajtásvezérlőnek kétirányú kapcsolat kell a mérőrendszerrel, és a vezérlővel is. Hobbicélra általában túl drága. Hogy érezd mekkora feladat: ipari sorozatgyártásban egy 3600 lépéses forgójeladót 50k körül lehet beszerezni.
(#) Stewe válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /

Most néztem meg normális felbontásban, vedd úgy, hogy nem is szóltam, a rács csak egy szürke sávnak látszott.

Tervezési segédlet
(#) lajos1969 válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /

A léptető motort akartam encodernek használni ezzel a ki kapcsolássalhttp://4.bp.blogspot.com/_Gky8ltNWVFk/ScjVf_rapsI/AAAAAAAAAeY/5z_lyDeDtaw/s1600-h/Rotary+Encoder+Circuit+01.gif de lassan tekerve gyakran kihagyta az impulzusokat Ezért gondolkodnék valami másban. Vagy ha valakinek sikerült az segíthetne! Akkor ehhez a tárcsához lenne valami konkrét kapcsolás?

Komplett kapcsolásom hirtelen nincs, de elvet tudok mondani.
Először a két optokapu jelét kell kiilleszteni TTL szintre, és létrehozni a negáltját is. Egy enkóderből az A, A negált, B, B negált jel jön ki, plusz ha van referenciapontja, akkor az I (index), és az I negált is. (A negált jel azért kell, hogy vonal szakadás esetén, lehessen hibajelet képezni.) Az iránybiteket kapuláncokkal hozzuk létre: ha a jobboldali kapu nyitva van és a baloldalin van felfutás, akkor balra forgási jelet képez, ha a baloldali van nyitva, és jobboldalról jön felfutó él, akkor jobbra ad egy inkrementet.

Köszönöm majd kipróbálom: Ez sem mükszik rendesenhttp://www.webx.dk/oz2cpu/20m/encoder.htm

Mechanikai megoldásban gondolkodtál már? Egy olyan rugó-előfeszítésű kuplunggal meghajtani a steppert, ami a lépésköz feléig rugóavl előfeszíti, és amikor ezután kényszerkapcsolattal továbbfordítja már gyorsítóként működik, átdobja.

Ennyire nem akarok belemélyedni, még az optokapusra kiváncsi lennék, hogy működik-e rendesen. Majd meglátom. Vagy marad a gyári encoder ha nagyon kell.
Köszi a tippeket!

(#) Stewe válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /

1200 lépéses, nyomtatóból származó rács+optokapuhoz keres elektronika megoldást, mert a gyári panelről nem szeparálható.

Na ez nem ilyen egyszerű...
két fotodiódáról kell inkrementet és iránybitet is levenni, hibajel képzés lehetőségével együtt. Azt is megsúgom, hogy a mikrovezérlők általában uniformizált logikai szintet igényelnek.

A felbontás nem kell, léptetőmotor-enkóder kiváltása a cél, ami 2-400 lépéses jellemzően
(#) Stewe válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Akkor nem értettél: valóban valószínűbb a fototranzisztor, - nem is tudom miért írtam fotodiódát - a lényeg az, hogy a mérőrendszernek, és a szervóhajtásnak szükséges jeleket kell előállítani. Amit te elintéztél azzal, hogy mehet a mikrovezérlő bemenetére.... neki pont ez a rész kellene, ami a két résoptó kimenőjeléből megcsinálja az inkrementeket és az iránybitet.
(#) lajos1969 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Köszönöm a tanácsokat! Maga a kész panel ez alapján készült. http://320volt.com/wp-content/uploads/2009/01/encoder-devre-semasi.png Ehhez kellene valami megoldást találni, gyári rotary encoderrel még nem volt alkalmam kipróbálni mert nincs. Ezért szeretnék egy olcsóbb megoldást találni. Most ennek a bemenetére kötöttem a step motoros enkódert.

SDC16751.JPG

(#) fidelcastro hozzászólása Máj 1, 2012 /

Üdv mindenkinek!

Én nagyon kezdő vagyok a témában, éppen ezért nagyon érdeklődő. Olyan embert keresek itt a fórumon aki szívesen megmutatná nekem az általa épített CNC gépét, és beszélne nekem a tapasztalatairól. Én is érzek indíttatást egy ilyen "hobby" gép építésére, de nem akarok mindenféle ismeret nélkül hirtelen belevágni.
(#) richy92 válasza fidelcastro hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Szia!
Ha megírod,hogy merre laksz akkor tudni fogjuk,hogy ki jelentkezzen,én Bács-Kiskun megyei vagyok.
(#) fidelcastro válasza richy92 hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Szia!
Igazad van! Én budapesti vagyok.
(#) Brian88 válasza fidelcastro hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Sziasztok
Engem is érdekelne egy ilyen tapasztalat megosztás.
Hajdúbiharban lakok!
(#) emmzolee hozzászólása Máj 1, 2012 /

Ma el tudtam indítani a gépemet. Igaz nincs még össze szerelve, de az orsók a sík csapágyak és a motorok a helyükön vannak.
12-es, 3mm menetemelkedésű orsók vannak benne. 66,6666666-ra állítottam a mm-enkénti lépést. Azt vettem észre, hogy amikor egész lépést állítottam be, akkor gyorsabb tudott lenni. Tehát egész lépés esetén 5500mm/percet simán bírta.
Féllépésnél 133.333333333-ra állítottam a mm-enkénti lépést. Ilyenkor meg csak 3500mm/percet bírt.
Mitől lehet ez?
A frekvencia bőven 10KHz alatt van még mindig. 6100 körül ha jól emlékszek. Tehát a kernell freki meg sincs közelítve, de még a 817-es optók sincsenek a határukon.
A motorok 1.39Nm-es Powermax-ok. Gyári adata szerint 1550Ford./ perc -et bírnak. Én megpörgettem őket 1850-el, azt még lépés vesztés nélkül bírták. Fölötte voltak bajok. A motor vezérlő csk 2A-t tud, a motor meg 3.3-at. Lehetne ez még jobb is. Mindegy.

A kérdés az, hogy miért bír kisebb sebességet fél lépésben, mint egészben?

A Nanotec motor vezérlőnél honnan lehet tudni mikyen jel szélességet állítsak? Olvastam egy két vezérlőről, aminél meg adták. Itt nem. Beállítottam 5uS-ra. Mi a jelenség ha ez nem jó érték?
A Dir lábon is érdekel a dolog. Ott mit lehet be állítani a Mach3-ban 0-5-ig?

A "X" tengely gyorsabb sebességnél közép tájékon berezonál. Az mitől lehet? A csapágy lóghat? Vagy az orsó szokott inkább? Danamid anyám van.
Esetleg lassítani kell a gépet? (lassabban is csinálja.)

Jelenleg 0,015mm a felbontás egész lépésben. Érdemes még lemenni fél lépésre? Nem tudom mik az elvárhatóak egy átlagos mechanika esetén.
Nyák készítés esetén az 1/32 rasztert 5 lépésből tudom össze hozni. fél lépésnél meg 10. Szerintem nem szükséges, de ha azt mondjátok, hogy menjek följebb, mert úgy szokták, akkor ok.

Ha nagyon le lassítom a lépéseket, akkor szét rázza a gépet a rezonancia. a motor, és a tengely közti tengelykapcsoló is kilazult. Mit lehet ilyenkor tenni? Menetragasztó? Vagy van valami praktika?

A mechanikáról nem csináltam még képet. Azért nem szúrtam be.
Minden kérdésemre érdekel a válasz. Ha tudtok választ írjatok.

Kössz
(#) gulasoft válasza Brian88 hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Debrecenben lesz találkozó dec5.-én menjetek el nézzétek meg, lesz egy csomó kiállított gép, ott lehet lesni.
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Hehe, csak nem bírtad ki. Azért ennyi pénzért ilyen kevés munkával nem hoztál volna ki egy ilyet. Bőven elég a 3500mm/perc. Kezd el vele nyákot fúrni akkor fogod tudni mire is jó.
(#) fidelcastro válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Azért december 5. legalább olyan távol van, mint Debrecen! Kár hogy ilyen nagy ez az ország!
(#) emmzolee válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Optós illesztő kártya.
Ezzel vannak bajaim.
A dir nem megy rendesen. Van amikor össze-vissza ugrál a motor. Beteszek kapcs.rajzot az enyémről, és 2 rajzot egy kínai vezérlőről. Nem nagy difi van, mégsem ok. Valószínű a logikai szintek nem valami frankók.
Nincs valakinek esetleg tuti megoldása? Kapcs.rajz jól jönne.
Sirnyeteg. A tiéd publikus? Csak ezt a részt szeretném össze hozni.
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Ez biztos.
Nyákot fúrni? Ahhoz még kell a főorsó.
A mostani 20 éves kis gépem csapágyas, és eltörné a fain fúróimat. Sima HSS fúrókkal meg nem akarok bohóckodni.

Gondolkoztam ER11-esen, valami brushless motorral. Nem tudom még mi legyen. Jó lenne valami kefe nélküli moci, mert az halkabb. A frekiváltósak meg drágák.

Hogy szokták az ER11 végét össze dolgozni a motorral? Szíjat nem szeretnék.
(#) karaszbandi válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Május 5 az a dec5!
(#) karaszbandi válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Jó a BL motor, csak piszokul melegszik, mert semmi hűtése nincs. Egyébként kuplunggal lehet összehozni közvetlen hajtással.
(#) emmzolee válasza karaszbandi hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Ez aztán nem melegszik. Pedig ment vagy 5 órát Igaz 2A-el, és nem 3.3-al. Különben elég jó ez így is. Majd azért kipróbálom 3A-el is, ha meg lesz a másik vezérlőm.
(#) mex válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

A múltkorában nekem is szükségem volt egy főorsóra hirtelen... Alucsövet munkáltam meg és házilag szíjhajtás volt a leggyorsabb, legkézenfekvőbb, az adott körülmények közt. Tulajdonkép a "szíj" egy 90x5 méretű O gyűrű. A maró 2.4mm átmérőjű, és 1mm mélységű fogásokat vettem. Az O gyűrűnek meg sem kottyant, nem csúszott meg.
Nyákfúráskor bátran lehet alkalmazni, ott közel sincs akkora terhelésnek kitéve.
Persze jobb a kuplungos tengelykapcsolat, de azt precízen be kell állítani, mert nagyobb fordulatoknál igencsak berezonálhat.
(#) emmzolee válasza mex hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Nem rossz a kis varrógép moci.
(#) mex válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Ilyeneket használok többnyire az itthoni saját konstrukciókhoz. A tekercskivezetéseket át lehet kötni, ha fordítani kell a forgásirányt, és be szoktam építeni egy kétpólusú csatlakozóhüvelyt az eredeti tápkábel helyére, így mobilabb, és egy külön erre készített fordulatszabályzóval használom azt, amelyiket éppen kell.
Következő: »»   127 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem