Fórum témák
» Több friss téma |
Ha a léptetőmotor lépést veszít annak az oka szinte biztosan vezérlési, vagy túl van terhelve. A jól megcsinált stepper nagyon biztosan dolgozik, mikrolépéses üzemmódban pedig meglepően kis szögsebességre is képes.
A szervóhajtás nagyságrenddel bonyolultabb feladat: a hajtásvezérlőnek kétirányú kapcsolat kell a mérőrendszerrel, és a vezérlővel is. Hobbicélra általában túl drága. Hogy érezd mekkora feladat: ipari sorozatgyártásban egy 3600 lépéses forgójeladót 50k körül lehet beszerezni.
Most néztem meg normális felbontásban, vedd úgy, hogy nem is szóltam, a rács csak egy szürke sávnak látszott.
Tervezési segédlet
A léptető motort akartam encodernek használni ezzel a ki kapcsolássalhttp://4.bp.blogspot.com/_Gky8ltNWVFk/ScjVf_rapsI/AAAAAAAAAeY/5z_lyDeDtaw/s1600-h/Rotary+Encoder+Circuit+01.gif de lassan tekerve gyakran kihagyta az impulzusokat Ezért gondolkodnék valami másban. Vagy ha valakinek sikerült az segíthetne! Akkor ehhez a tárcsához lenne valami konkrét kapcsolás?
Komplett kapcsolásom hirtelen nincs, de elvet tudok mondani.
Először a két optokapu jelét kell kiilleszteni TTL szintre, és létrehozni a negáltját is. Egy enkóderből az A, A negált, B, B negált jel jön ki, plusz ha van referenciapontja, akkor az I (index), és az I negált is. (A negált jel azért kell, hogy vonal szakadás esetén, lehessen hibajelet képezni.) Az iránybiteket kapuláncokkal hozzuk létre: ha a jobboldali kapu nyitva van és a baloldalin van felfutás, akkor balra forgási jelet képez, ha a baloldali van nyitva, és jobboldalról jön felfutó él, akkor jobbra ad egy inkrementet.
Szintillesztésre itt van egy megoldás, de most találtam neked valamit:
léptetőmotor encoder kiépítésben!
Köszönöm majd kipróbálom: Ez sem mükszik rendesenhttp://www.webx.dk/oz2cpu/20m/encoder.htm
Mechanikai megoldásban gondolkodtál már? Egy olyan rugó-előfeszítésű kuplunggal meghajtani a steppert, ami a lépésköz feléig rugóavl előfeszíti, és amikor ezután kényszerkapcsolattal továbbfordítja már gyorsítóként működik, átdobja.
Ennyire nem akarok belemélyedni, még az optokapusra kiváncsi lennék, hogy működik-e rendesen. Majd meglátom. Vagy marad a gyári encoder ha nagyon kell.
Köszi a tippeket!
1200 lépéses, nyomtatóból származó rács+optokapuhoz keres elektronika megoldást, mert a gyári panelről nem szeparálható.
Na ez nem ilyen egyszerű...
két fotodiódáról kell inkrementet és iránybitet is levenni, hibajel képzés lehetőségével együtt. Azt is megsúgom, hogy a mikrovezérlők általában uniformizált logikai szintet igényelnek.
A felbontás nem kell, léptetőmotor-enkóder kiváltása a cél, ami 2-400 lépéses jellemzően
Akkor nem értettél: valóban valószínűbb a fototranzisztor, - nem is tudom miért írtam fotodiódát - a lényeg az, hogy a mérőrendszernek, és a szervóhajtásnak szükséges jeleket kell előállítani. Amit te elintéztél azzal, hogy mehet a mikrovezérlő bemenetére.... neki pont ez a rész kellene, ami a két résoptó kimenőjeléből megcsinálja az inkrementeket és az iránybitet.
Köszönöm a tanácsokat! Maga a kész panel ez alapján készült. http://320volt.com/wp-content/uploads/2009/01/encoder-devre-semasi.png Ehhez kellene valami megoldást találni, gyári rotary encoderrel még nem volt alkalmam kipróbálni mert nincs. Ezért szeretnék egy olcsóbb megoldást találni. Most ennek a bemenetére kötöttem a step motoros enkódert.
Üdv mindenkinek!
Én nagyon kezdő vagyok a témában, éppen ezért nagyon érdeklődő. Olyan embert keresek itt a fórumon aki szívesen megmutatná nekem az általa épített CNC gépét, és beszélne nekem a tapasztalatairól. Én is érzek indíttatást egy ilyen "hobby" gép építésére, de nem akarok mindenféle ismeret nélkül hirtelen belevágni.
Szia!
Ha megírod,hogy merre laksz akkor tudni fogjuk,hogy ki jelentkezzen,én Bács-Kiskun megyei vagyok.
Szia!
Igazad van! Én budapesti vagyok.
Sziasztok
Engem is érdekelne egy ilyen tapasztalat megosztás. Hajdúbiharban lakok!
Ma el tudtam indítani a gépemet. Igaz nincs még össze szerelve, de az orsók a sík csapágyak és a motorok a helyükön vannak.
12-es, 3mm menetemelkedésű orsók vannak benne. 66,6666666-ra állítottam a mm-enkénti lépést. Azt vettem észre, hogy amikor egész lépést állítottam be, akkor gyorsabb tudott lenni. Tehát egész lépés esetén 5500mm/percet simán bírta. Féllépésnél 133.333333333-ra állítottam a mm-enkénti lépést. Ilyenkor meg csak 3500mm/percet bírt. Mitől lehet ez? A frekvencia bőven 10KHz alatt van még mindig. 6100 körül ha jól emlékszek. Tehát a kernell freki meg sincs közelítve, de még a 817-es optók sincsenek a határukon. A motorok 1.39Nm-es Powermax-ok. Gyári adata szerint 1550Ford./ perc -et bírnak. Én megpörgettem őket 1850-el, azt még lépés vesztés nélkül bírták. Fölötte voltak bajok. A motor vezérlő csk 2A-t tud, a motor meg 3.3-at. Lehetne ez még jobb is. Mindegy. A kérdés az, hogy miért bír kisebb sebességet fél lépésben, mint egészben? A Nanotec motor vezérlőnél honnan lehet tudni mikyen jel szélességet állítsak? Olvastam egy két vezérlőről, aminél meg adták. Itt nem. Beállítottam 5uS-ra. Mi a jelenség ha ez nem jó érték? A Dir lábon is érdekel a dolog. Ott mit lehet be állítani a Mach3-ban 0-5-ig? A "X" tengely gyorsabb sebességnél közép tájékon berezonál. Az mitől lehet? A csapágy lóghat? Vagy az orsó szokott inkább? Danamid anyám van. Esetleg lassítani kell a gépet? (lassabban is csinálja.) Jelenleg 0,015mm a felbontás egész lépésben. Érdemes még lemenni fél lépésre? Nem tudom mik az elvárhatóak egy átlagos mechanika esetén. Nyák készítés esetén az 1/32 rasztert 5 lépésből tudom össze hozni. fél lépésnél meg 10. Szerintem nem szükséges, de ha azt mondjátok, hogy menjek följebb, mert úgy szokták, akkor ok. Ha nagyon le lassítom a lépéseket, akkor szét rázza a gépet a rezonancia. a motor, és a tengely közti tengelykapcsoló is kilazult. Mit lehet ilyenkor tenni? Menetragasztó? Vagy van valami praktika? A mechanikáról nem csináltam még képet. Azért nem szúrtam be. Minden kérdésemre érdekel a válasz. Ha tudtok választ írjatok. Kössz
Debrecenben lesz találkozó dec5.-én menjetek el nézzétek meg, lesz egy csomó kiállított gép, ott lehet lesni.
Hehe, csak nem bírtad ki. Azért ennyi pénzért ilyen kevés munkával nem hoztál volna ki egy ilyet. Bőven elég a 3500mm/perc. Kezd el vele nyákot fúrni akkor fogod tudni mire is jó.
Azért december 5. legalább olyan távol van, mint Debrecen! Kár hogy ilyen nagy ez az ország!
Optós illesztő kártya.
Ezzel vannak bajaim. A dir nem megy rendesen. Van amikor össze-vissza ugrál a motor. Beteszek kapcs.rajzot az enyémről, és 2 rajzot egy kínai vezérlőről. Nem nagy difi van, mégsem ok. Valószínű a logikai szintek nem valami frankók. Nincs valakinek esetleg tuti megoldása? Kapcs.rajz jól jönne. Sirnyeteg. A tiéd publikus? Csak ezt a részt szeretném össze hozni.
Ez biztos.
Nyákot fúrni? Ahhoz még kell a főorsó. A mostani 20 éves kis gépem csapágyas, és eltörné a fain fúróimat. Sima HSS fúrókkal meg nem akarok bohóckodni. Gondolkoztam ER11-esen, valami brushless motorral. Nem tudom még mi legyen. Jó lenne valami kefe nélküli moci, mert az halkabb. A frekiváltósak meg drágák. Hogy szokták az ER11 végét össze dolgozni a motorral? Szíjat nem szeretnék.
Május 5 az a dec5!
Jó a BL motor, csak piszokul melegszik, mert semmi hűtése nincs. Egyébként kuplunggal lehet összehozni közvetlen hajtással.
Ez aztán nem melegszik. Pedig ment vagy 5 órát Igaz 2A-el, és nem 3.3-al. Különben elég jó ez így is. Majd azért kipróbálom 3A-el is, ha meg lesz a másik vezérlőm.
A múltkorában nekem is szükségem volt egy főorsóra hirtelen... Alucsövet munkáltam meg és házilag szíjhajtás volt a leggyorsabb, legkézenfekvőbb, az adott körülmények közt. Tulajdonkép a "szíj" egy 90x5 méretű O gyűrű. A maró 2.4mm átmérőjű, és 1mm mélységű fogásokat vettem. Az O gyűrűnek meg sem kottyant, nem csúszott meg.
Nyákfúráskor bátran lehet alkalmazni, ott közel sincs akkora terhelésnek kitéve. Persze jobb a kuplungos tengelykapcsolat, de azt precízen be kell állítani, mert nagyobb fordulatoknál igencsak berezonálhat.
Ilyeneket használok többnyire az itthoni saját konstrukciókhoz. A tekercskivezetéseket át lehet kötni, ha fordítani kell a forgásirányt, és be szoktam építeni egy kétpólusú csatlakozóhüvelyt az eredeti tápkábel helyére, így mobilabb, és egy külön erre készített fordulatszabályzóval használom azt, amelyiket éppen kell.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |