Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1657 / 3997
(#) kadarist válasza jumbo65 hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Szia4
Kérdezz konkrétan! Melyik típust kell helyettesíteni?
(#) riplid válasza mps hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Rendben. Nos, itt van a kapcsolás!

Clcu.png

(#) Forko hozzászólása Ápr 27, 2012 /

Az alábbi bekötés alapján bekötöttem egy SG3525-ös "szaggatót" (remélem igy hívják magyarul) és sajnos üresjárásban is melegszik mi lehet a probléma ? (Bocsi a helyesirásért cseh ország)

Budič.png

(#) havranarpi hozzászólása Ápr 27, 2012 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy 100Méter 1 mm2-es rézhuzalon
mekkora feszültség esik ha a betáp 12V 10 A
(#) reloop válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

(#) vilmosd válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

R=ro*l/a reznel a ro=1.68*(10-8) . (a rohadt spanyol billentyuzet, nem tudok hatvanyjelet irni) Fajlagos ellenállás Viszont hofokfuggo.
(#) LANCIAZSOZSO válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Szia! Köszönöm a választ! Ezzel a feszültségosztóval egy laptop fejhallgató kimenetét is használhatom a lentebb leírt célokra?
Köszönöm. Üdv.
(#) sany hozzászólása Ápr 27, 2012 /

Forrasztókrémtől lehet zárlatos a panel , ha vezetősávok közel vannak egymáshoz?
(#) sany válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Mivel tudom leszedni ?
(#) reloop válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Sikerült értelmezni, hogy az említett vezetéken 10A hatására 18,34V esik?
(#) sastas01 válasza sany hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Például denaturált szesszel. De egyéb hasonló tömény alkohol is megteszi (fogkefe/ecset segítségével).
(#) dizi hozzászólása Ápr 28, 2012 /

Üdv mindenkinek.
A kérdésem a következő, adott egy autórádió amibe van sd kártyaolvasó, a kérdés, ki lehet ezt vezetékelni a vezeték végén egy usb csatival,hogy egy pendrive-on lévő zenéket lehessen lejátszani.
Válaszokat köszönöm.
(#) proli007 válasza LANCIAZSOZSO hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /

Hello!
Természetesen. A lényeg, hogy a kimeneti jelszint nagyságától függő feszültségosztást kell készíteni. Ha nem jó, mindjárt látni fogod, hogy sok vagy kevés a hangerőtől függően..
üdv! proli007
(#) Vinci hozzászólása Ápr 29, 2012 /

Sziasztok!

12V-os autó akkuról szeretnék táplálni műveleti erősítőt (TL-074) egy a képen látható egyenirányító és szűrő áramkörben. TC7662-es inverter megfelelő lenne,a -12V előállítására?

zapoj.png

(#) (Felhasználó 34510) hozzászólása Ápr 29, 2012 /

Sziasztok. Esetleg ha *

*Törölve, esetleg ha az apróban tennéd fel .
(#) bepofazo hozzászólása Ápr 29, 2012 /

Hello!

Régen volt egy kis adó-vevőm (446 MHz-es) és átalakítottuk, hogy BCN-s legyen az antenna. Most a suliban erősítőket tanulunk és arra gondoltam, hogy jó lenne egy erősítő a rádiómhoz, hogy messzebbre el tudjak vele beszélni. Ha jól tudom C típusú erősítő kell ehhez. Ez még nem tanultuk, nem ismerem.

Az érdekelne, hogy hogy tudok ilyet csinálni. Kapcsolási rajt, alapanyagok... stb.
Az is érdekelne, hogy hol tudok ilyen 446 MHz-hez is jó erősítőt venni.
(#) pjg válasza bepofazo hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Hiába sugároz az adó 100km-re, ha a vevő érzéketlen és nem "hallja" a partnert.
(#) (Felhasználó 34510) válasza (Felhasználó 34510) hozzászólására (») Ápr 29, 2012 1 /

Jaj de kemény teccik lenni tisztelt moderátor úr!Miért nem fért ez ide?Másnak is segítettem már hasonló módon linkkelve készüléket venni!Én is kaptam, de adtam is segítséget másoknak a témával kapcsolatban, mi volt a gond? Rosszul ébredtél vasárnap reggel? Tessék szíves jelezni ki volt aki törölte mert név nélkül nem tudom a megszólítást.Köszönettel!
(#) jokerkiller hozzászólása Ápr 29, 2012 /

Hali ! Van egy mikrofonom. Rajzoltam róla egy képet. az lenne a kérdés hogy melyik a + és melyik a - oldala. Amúgy géphez csinálom, esetleg azt nem tudom valahogy lecsekkolni, hogy a jack dugóval hogy kellene összekötni ? (az is még mikrofoné volt, tehát csak kettő ág jön belőle) Vagy majd próbáljam ki, nem lesz baja ? (nem nagyon tudom hogy mennyire érzékenyek ezek.
Előre is köszi !

mikrofon.png

(#) (Felhasználó 34510) válasza (Felhasználó 34510) hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Nem látom a nevet!Köszönöm a letiltást, láthatatlan ember!
(#) Vinci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 29, 2012 / 1

Köszi a választ

Szóval valami ilyesmivel meg lehetne oldani?

ME.JPG

(#) (Felhasználó 34510) hozzászólása Ápr 29, 2012 /

"Mivel a He felületén tilos a hirdetés, és az üzletelés, nem is értem a " felháborodásodat" !
Az hogy rádszólnak, nem attól függ ki hogyan ébred ! Tessék csak elolvasni a használat feltételeit és a szabályzatot !
Nos én elvállaltam névvel a figyelmeztetésedet, így jobb ?
Természetesen a beszólásodat' kivettem a fórumról, mert azzal aztán senkinek sem segítesz .
A figyelmeztetés lejár: 2012-05-02 13:29 "

Köszönettel tudomásul vettem, kérem a fiókom végleges törlését!
Baráti öleléssel:Kovács Csaba
(#) bepofazo válasza pjg hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Van rajta egy gomb, azzal ki lehet kapcsolni az érzéketlenséget. Még a levegőben lévő apró jeleket is hallani, de gy se jobb. szóval jól van beállítva.
Amúgy lemértük a kimeneti teljesítményt és utánaolvastunk. Ugyan addig tudtunk elbeszélni amennyit írtak, de AZ KEVÉS.

A lényeg, hogy erősítés kell rá.
(#) bepofazo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Az annyi az annyival úgy van baj, hogy 0.5 W a megengedett. Viszont a rádió 0.3 W-ot ad vadonatúj elemekkel.
De ha megnézel egy drágább rádiót, ami nem walkie talkie, hanem egy komoly rádió ami tudja a 446 MHz-et azzal lehet akár 5W-al is adni.
(#) janikukac hozzászólása Ápr 29, 2012 /

Sziasztok!
Egy elég buta kérdéssel fordulok hozzátok: egy RCA csatit akarok bekötni egy 3 eres (árnyékolásos) kábelra kötni. Akkor ezt úgy tegyem, hogy az RCA pirosjának közepe megy az egyik szálra, a fekete közepe a másikra, az árnyékolás meg a kettő RCA külső felére nem?
(#) pjg válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Igen.
(#) pucuka válasza bepofazo hozzászólására (») Ápr 29, 2012 1 /

És mivel mérted a kimeneti teljesítményt, hogy biztos tudod hogy 0,3 W? Ebben a sávban 0,5 W a max megengedett teljesítmény, a két teljesítmény közti különbség kb. 2,3 dB, egy jó antenna nyeresége, ami gyárilag rajta van 1,5 dB. szinte semmi különbség. Egyébként a sugárzási vesztesége 12 - 14 dB, úgyhogy piszokul nem számít semmit az a 0,2 W adóteljesítmény különbség. Az meg nagy valószínűséggel az átalakításod következménye.
(#) proli007 válasza jokerkiller hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Hello!
A jobboldali csatlakozó pont láthatóan össze van kötve a mikrofon házával ez lesz a negatív. A másikat kitalálod..
üdv! proli007
(#) bepofazo válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Nyilván számít az a 0.2 W. Kb. a duplája lenne a teljesítménye!
Nem az átalakítással volt a baj. Leszedtem az antennát és ráraktam egy műszert. (Egy 30 éve rádiómániás ember segített.)

"A gyári tömeg készülékek általában 0,2-0,3 W teljesítményt produkálnak"
forrás: http://109ha016.hu/pmrokos.pdf

Amúgy a gyári antenna egy nagy kaki. A lehető legrosszabb. Mindenhol ezt lehet olvasni!
(#) pucuka válasza bepofazo hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Én nem tapasztalatról, meg mit mondanak mások a neten, hanem saját gyakorlatomból, nem amatőr szintű méréseimből mondtam, amit mondtam. A gyári antenna tökéletesen megfelel a célnak, nem is tudom milyen alapon minősíted, mikor láthatóan nem értesz hozzá. Ráadásul az a k* antenna pontosan illesztve van az adójának végfokához. Jogszabály szerint sem bonthatod meg, alakíthatod át egy engedélyezett készüléket, de ez a kisebb probléma. A nagyobbik, hogy pl. csak olyan egyszerűen nem lehet egy 450 -es BRG antenna sugárzóját csak úgy bele applikálni az adóvevőbe. Annak a működéséhez szükség van a csonkjára is, (meg az alatta levő autóra is) az édeskevés ha csak rádugod a 10 centis készülékedre. tudod egyáltalán hogy mekkora az adó kimeneti impedanciája? Általában 50 ohm szokott lenni, de egy nem bontható antenna csatlakozással készült adónál semmi akadálya nincs hogy bármilyen más legyen. Többnyire más is. Ettől kezdve mit, és hogyan mértél?
Az adóteljesítménynek nem duplájának, hanem többszörösének (10 szeresének) kell lenni, hogy észrevehető változást okozzon.
Következő: »»   1657 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem