Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   170 / 227
(#) Papirkutya20 válasza alfa007 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Persze, amit elkészült teljesen jönnek a fotók!
(#) velkey hozzászólása Ápr 25, 2012 /

Ha a staccato gate-re menő kimenete és a tápfesz közé egy kis hangszórót rakok akkor annak kattognia kell ugye?
(#) velkey válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Kipróbáltam úgy hogy a primer kondi egy 2nF-os és egy 1,5nF-os kondi volt sorba kötve, de a szikra kicsi volt, és a cső is nagyon melegedett, pedig az izzók sorba vannak kötve. Visszaraktam a 2nF-ost primerköri kondinak és raktam 4 sorba kötött MOC-ot simítókondinak, és a szikrák szép szerteágazóak lettek, de így is elég gyorsan melegedett a cső.
(#) alfa007 hozzászólása Ápr 26, 2012 /

Ó, nem is mondtam, hogy volt a lakhelyemen elektronikai hulladék gyűjtés, és volt ott sok minden, még az is amire nem számítottam, ami egy csöves tévé. YAY!
No és mi van benne ami jó a tesla tekercshez is?
Igen, a végpentóda, vagy tetróda. Általában 5-7száz V-t
és 4-6 száz mA-t érdemes hajtani.

Amint elkészült a 24V-s tesla, akkor csöves tesla lesz a következő.

DSCF1200.JPG

(#) Papirkutya20 válasza alfa007 hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Ahogy ígértem a képek jönnek, nem a legjobb minőségűek de a semminél jobbak. A doboz sincs kész teljesen még finomítok rajta ez az 1.0 verzió
(#) alfa007 válasza Papirkutya20 hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Ügyesen elrejteted a primert.

Csak a teteje, amin változtatni kell.
A szekundert tartó cső tetejére egy beleillő fa, vagy plexi korongot(középén átfúrva) rakj, majd két komponensű epoxi-val vagy fa, ill. műanyagcsapokkal rögzítsd.
Előtte tegyél bele egy 4-6cm hosszú csavart(nem fa), majd egy anya, rögzítsd a cső tetejére , egy plusz anyával szekunder kivezetését fixáld rá. Utána a befőttes fedő, de a legjobb egy régebbi vinyő tárcsája.
Mivel jobban feldobja a kinézetét.
(#) lajos1969 válasza alfa007 hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Vagy egy ilyen kis sapekot tegyél a tetejére!
(#) Papirkutya20 válasza lajos1969 hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Koszi a tippet ez a sapka hazilag keszult? Esetleg van valami leirasod hozza hogy hogyan? Elore is koszonom.
(#) lajos1969 válasza Papirkutya20 hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Igen én készítettem! Kell hozzá két sablont esztergálni. Esztergán van rápréselve a 0.5 mm-es rézlemez a sablonra. Majd a két fél össze van forrasztva s aztán csiszolva polírozva.
(#) Collector válasza lajos1969 hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Csinálhatnál még pár ilyet, ha már van hozzá sablonod, biztos lenne pár vevő. Nekem van pont egy hasonló gyári toroidom, de egy nagyobb, vagy egy kisebb engem is érdekelne.
(#) lajos1969 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /

Szia! Majd ha tudok rá egy kis időt szakítani akkor gyártok egy pár darabot! Egy kicsit idő igényes így is ha meg van a sablon. majd jelzem ha kész lesznek hátha érdekel valakit.
(#) joseyy hozzászólása Ápr 28, 2012 /

Üdv!
0,5kW-os ( nst 5000/100) teslához mekkora kapacitású primer kondenzátort kellene készítsek? Illetve befolyásolja e a primer kapacitást a forgó, illetve statikus szikraköz?
Előre is köszönöm!
(#) Papirkutya20 válasza lajos1969 hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /

Üdv! Engem is érdekelne a dolog!
(#) velkey válasza joseyy hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Mekkora a szekundered? Mekkorára tervezed a primert és milyen alakúra (helikális/spirális)? Ehhez a trafóhoz neked mindenképpen forgó szikraköz kell, anélkül nem fog rendesen menni.
(#) joseyy válasza velkey hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Üdv!
Megmondom őszintén még csak információkat gyűjtenék a témáról. Skory féle 24 voltos teslát készítettem el, és ez lenne a következő lépcső. Sokat olvasgatok neten, egy adott dolog van! 0,25mm2 ( ha jól rémlik, utána nézek pontosan ) zománcozott huzalom van, amiből tudnám majd tekerni a szekundert. A többi igencsak képlékeny még.

Én most éppen egy 2 MOT-os szikraközös teslát építek (a VTTC melé) nekem 110-es átmérőn lesz ugyanilyen huzalból olyan 1000 menet, a kondi pedig 20-35 nF között lesz valahol.
(#) joseyy válasza velkey hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Nem lesz az túl alacsony? 1000 menet 0,25-ös zománcozottból? kb így 1 mm-re jut 4 menet, akkor az 1000 menet az 25 cm? ha jól számolom.

Igen én is ezen gonolkodtam, de ,ajd csak lesz valahogy.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

A 2 MOT-os tesládban használtál fesz. duplázót?
(#) joseyy válasza velkey hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Szerintem az nagyon alacsony lesz, így folyamatosan a primert védő földelt gyűrűbe fog szikrázni.
(#) velkey válasza joseyy hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Majd egy kicsit csalok a toroid elhelyezésénél, és teszek kitörési pontot a tetejére.
(#) velkey válasza velkey hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Ma sikerült működésbe hozni a staccatot, legalább 800 voltos triac kellett bele, a 600 Voltos nem volt neki elég. Szépen lehet vele kontrollálgatni a szikrát, de még nem sok időm volt vele kísérletezni.
(#) _BiG_ válasza velkey hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Ahogy tippeltem, hogy kevés lesz a zárófeszültség - nem beszélve az eredeti táplálásról
Örvendek, hogy sikerült
(#) alfa007 hozzászólása Máj 1, 2012 /

Én, most egy új szekundert készíttek a 24V teslához.
Mivel nem volt 60-s pvc csövem, így papírcsővel helyesítettem, amit 7-8 réteg lakk. Ami rá van tekerve., az kb3.5Óra meló.

Először kint fogom kipróbálni, mert lakás tűzet nem akarok.

Lehet hogy lesz videó, lehet hogy beszédes(ha olyan kedvem lesz).
Habár most van ez az Youtube, öröm lesz a feltöltés. Bolaa...

DSCF1201.JPG

(#) _BiG_ válasza alfa007 hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Én is csináltam papírhengerből szekundert, nem gyulladt ki De hagyni kell alaposan kiszáradni a lakkot! Én villanysütőben szárítottam
(#) alfa007 válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Ezt jó olvasni, persze a kis tekercsek nem szoktak felmelegedni 30-35 fok fölé.
Én a 7-8 réteg felvitele után alaposan kiszárítottam, Akkor találtam jónak, ha nem éreztem a hígító szagát.
(#) _BiG_ válasza alfa007 hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

A kis tekercsek, pont a magasabb rezonancia freki miatt jobban melegedhetnek! A nagyobb dielektromos veszteségek és a skin hatás miatt.
De kis teljesítménnyel talán nem vészes. Nekem a 150W-os csővel eléggé forrósodott. 1,4MHz-en is ment.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Miért nem veszel rendes pvc csövet? WC papír guriga szekunderből sosem lesz normális szekunder. Pár száz forint választ el attól, hogy ne tekercselj 3,5 órát feleslegesen.
(#) velkey hozzászólása Máj 2, 2012 /

Szerintetek hogyan modulálta hanggal?
Bővebben: Link
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Van egy 6cm és 3cm magas csövem, de ismerek egy barkácsüzletet Mintha árulnának pvc csöveket.
Amint lesz időm megnézem. Amit képen látsz, az nem wc papír guriga, ha nem raklap fólia cséve hengere.
Ha _Big_ azt írta hogy működik, akkor valószínű nekem is fog.
Következő: »»   170 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem