Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   128 / 244
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /
 
Nincs mit. Szívesen.
(#) bencikusz válasza mraulajos hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /
 
Szia

Azt szokták mondani hogy dupla akkora legyen a hangszóró terhelhetősége mint az erősítő max kivehető teljesítménye.
Habár a Marshall a régi gitár erősítőiben az 50 W os erősítőhöz 200W-os hangszórót tett.
Minden jót.
B
(#) mraulajos válasza bencikusz hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /
 
Hali!
Ezt én is így tudom, így hallottam, de szeretek meggyőződni több irányból. Köszi!
(#) sound.man válasza mraulajos hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /
 
Ha bulizni kell, akkor legyen nagyobb a (láda teljesítménye) hangsugárzó terhelhetősége* szerintem, mert úgyis bele fog szaladni a cucc clip-be. Ha meg inkább hangosítás ott a végfok legyen nagyobb, hogy legyen tartalék. Nálam a végfok nagyobb, viszont én a buliba is figyelek ne sűrűn szaladjak bele clip-be.

*Bocsi, de így helyes, ha már profizmus.
(#) szamóca hozzászólása Ápr 30, 2012 /
 
Tudtommal a " P.A." az Professional Audio rövidítése, magyarán a rendezvények hangosítására használt nagy megbízhatóságú készülékeket jelöli ez a rövidítés.
(#) Massawa válasza szamóca hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Pontosabban Public Amplification.......
(#) bajtaig válasza Massawa hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Majdnem jó! PA
(#) ptesza válasza bencikusz hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Ez csak inkább logikailag igaz. " hogy megvédd magad"

Lényegében sokkal jobb ha az erősítő nagyobb mint a hangsugárzó. A leggyengébb láncszem a hangsugárzó az fogja megadni a max hangnyomást. Így teljesen kivezérelhető lesz , csak a torzításra kell figyelni. Illetve csak egy torzításra kell figyelni. Nem gyerekjáték , és ezért nem is kell bebiztosítani . Hozzánemértőknek meg nem kell tekergetni. Meg kell hallani mikor kezd torzítani a hangsugárzó ,és ott visszavenni egy kicsit . Az a max. A torz jeltől bármelyik hangsugárzó bedobja a törölközőt. Van esély leégetni egy 20 W-os erősítővel egy 200W -os hangszórót. Az alacsony DF-ú kimenőtrafós csöves erősítőkre nem tudom mennyire igaz ez.
(#) mraulajos hozzászólása Máj 1, 2012 /
 
Sziasztok!
Nagyon köszönök minden féle reagálást a kérdésemre, erősítő-hangsugárzó párosítás. Engem az izgat, zavar legjobban, mikor két hangsugárzót (ha) párosítok hogy alakul az impedancia. Ha egy erősítő 4 ohm on adja le a maximumot, 8 ohmos sugárzókkal semmi gond. Persze, a teljesítményt figyelembe véve. A hangsugárzóknál meg vannak adva minden féle értékek, köztük az impedancia is, de mint ahogy írta is valaki, nem biztos hogy az fedi a valóságot, mindegy hogy az gyári, vagy maszek. A maszek ban lehet hogy jobban hiszek, persze, ha azt hozzá értő ember csinálta. A konkrét dilemmám! Mi van akkor, ha a két 8 ohm os nak mondott párhuzamosan kapcsolt sugárzó nem 4 ohm, hanem alatta van? Mint azt már írtam, az erősítőt féltem! Arra következtetek a hozzá szólásotokból, hogy egy dolgot kell figyelembe venni. Füllel hallhatóan tisztán szóljon, és akkor semmi gond. Az nem jöhet számításba esetleg, hogy a 4 ohm alatti impedanciánál a sugárzók nagy hangerőnél is tisztán fognak szólni, de az erősítő viszont túl lesz hajtva? Nem kívánok értetlenkedni, de a jobb előre félni, mint hirtelen megijedni mondásra hivatkozva, körül akarom járni a dolgot. Még egyszer köszönöm!
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Abból indulj ki ,hogy egy névleges 4 ohm-os hangszóró rmin pontja 20 %-al lehet kevesebb mint a névleges, azaz 3,2 ohm . Ezt tudnia kell egy 4 ohm-os erősítőnek!
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
A visszább lévő cikkedben ezt írod. Plusszban ,még azt javasolnám , hogy mielőtt megvennéd kösd össze a hangsugárzókat ahogy majd lennének ,és úgy is mérj rajta impedanciát. Egy hagyományos multiméterrel mennyi a normális elfogatható érték?
(#) Massawa válasza bajtaig hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Hajnali ötkör még nem hatott a cavinton.....
(#) bencikusz válasza ptesza hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Ne is mond...
A suliban mindig én csináltam a hangosításokat, és vettünk 2 db OMNITRONIC Dx 1222- es hangfalat. (Tudom gyenge minőség én is tudom, de erre volt pénze az iskolának) Beszédhangosításra nem volt olyan szörnyű. De most az érettségire tanulás miatt úgy gondoltam egy időre "letészem a lantot" és átadtam egy másik srácnak, aki a 200W-os Castone-nal leégette az elvileg 600W-ig terhelhető OMNITRONICOT.--> a mi ballagásunkon nem lesz hangosítás.
Üdv. b
(#) Keresztes Vitéz hozzászólása Máj 1, 2012 /
 
Helló! Olyan problémám van, hogy hétvégén elszállt a mélysugárzóm. Nagyon nem lepődök meg rajt, csak MNC. Leszedtem a porvédőt és a tekercs menetei össze-vissza álltak (pedig ott nem is szabadna látnom a tekercset), nem áll szándékomban javítgatni. Egyébként egy 12"-os, 300 W max teljesítményű sugárzóról van szó. Az merült fel bennem, hogy nem lenne-e érdemesebb 2db kisebb hangszóróval helyettesíteni? Teljestményeloszlás szempontjából biztos jobb, ha 2 sugárzón oszlik meg, ugyanakkor mély hang átvitelére érdemesebb a minél nagyobb átmérő. Nyilván 2db 12"-ossal lenne a legjobb, de 2 nem fér bele a dobozba. Most döntés előtt állok, ha valakinek van erre kielégítő válasza, vagy tanácsa, azt szívesen fogadom. Köszönöm!
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Az javasolom építsed meg az egyszerű mérőkábelt ,vagy azt ARTA box-ot inkább és azzal mérj impedanciát. Multiméterrel ellenállást mérhetsz max.

Azért javasolom az arta-t mert abban tudok segíteni.Számos mérőprogram és apparát létezik de én ezt használom. Valamint mérhető analóg módon is , de ahhoz már jó kis műszerpark kell. Teljesítmény signál generátor , valamint csővoltmérő.
(#) hammer14 válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
SZia

A kérdésedben van pár hiányosság. Pl ha 20-as hansgzórókkal akarod helyetesíteni oké,de sroba vagy párhuzamba tudod őket kötni,hogy tudod hajtani? MEkkora a ládád térfogata ? Illetve reflex vagy zárt vagy egyéb?

Ki kellene számolod a ládád térfogatát és nézni hangszórókat gondolom olcsóbb kellene h2000-nél találsz is jobbak mint az mcn félék. NEm 300w de a Hangot nem is wattba mérik. VAgy ha mégis akkor a 100w-os villanykörte nálunk jó halk rem érted mire célzok. Nem vagyok nagy profi csak egy hobbista,de ezt a komolyabb illetők tőlem is megkérdeznék tőled.

Bár ha már a ládád előlapját újra kel csinálni akkor előtte mindenképp kép meg kel tervezni,hogy most akkor a 2 kisebb szórónak mekkora láda kell mert ha túl nagy a ládád akkor egy sima négyzet alakú láda térfogatából leszedni nem nagy kunszt,kicsit beljebb csavarozod az előlapot a felesleget meg levágod vagy meghagyod és teszel rá egy hangáteresztő textilt.
(#) Keresztes Vitéz válasza hammer14 hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Helló! Van benne hiányosság, nem vagyok profi, csak hobbim. Sorba kötnék 2 db 4 ohmosat. Lenne benne egy Dóm sugárzó és egy reflex cső (ezek már eddig is benne voltak). Tudom, hogy új előlapot kellene csinálnom. Az erősítő 8 ohmon kb 240W-ot ad le. A doboz mérete: 350x300x580 mm. Valószínűleg nem lett volna semmi gond a hangszóróval, ha azt küldi a gyártó, amit rendeltem (mert 8 ohmos helyett 4 ohmos hangszórókat kaptam), aztán így lehet sok volt neki.
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Hali!
Meg akarom építeni ezt a mérőkábelt. Ehhez kell letölteni programot? Ha jól értelmezem, kalibrálásnál a sárga vezetékek funkcionálnak, mérésnél a többi. A dugók, a számítógép mikrofon be, (PC-IN) ill. fülhallgató ki (PC-OUT)? A csipeszek mennek a mérendő hangsugárzóra. (hangfalra)
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Igen le kell tölteni. Kalibrálásnál a sárga vezetékek élnek, de a használat szempontjából mindegy, a lényeg a huzalozáson van. A jack dugók föle odaírtam ,hogy hova kell dugni a hangkártyába. A szinek is segítenek. A PC-IN az nem mikrofon! ...

A mérést ugyanúgy kell mint az arta box esetében. A különbségeket a mérőkábelnél részleteztem.
Bővebben: Link
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
A PIC-IN ezek szerint vonal bemenet. Az én laptopomon viszont ilyen nincs. Erre van megoldás, vagy használjak asztali gépet. Esetleg USB? A laptop azért lenne egyszerűbb, mert könnyebb oda vinni a hangládához.
A program?
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Ha működik vele normálisan akkor ok ha nem akkor nem. A programot megtalálod ,ha olvasod azt amit ott leírtam. Ne kelljen újra leírnom ide is. Kösz.

Bővebben: Link
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Oké, bocs, kösz! Arra gondolsz, próbáljam ki a laptopon a mikrofon be menetet, és a fülhallgató ki menetet? Az kizárt, hogy ez kárt tegyen a laptop hangkártyájában?
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Ha elkészült akkor tegyél fel képet. Elméletileg ha mindent jól csinálsz nem lehet baj. Egyébként én is szoktam laptopról mérni , de nálam átvált a mikrofon csatlakozó bemenetnek.
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Íme a képek.
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
Ok. Ha biztosra akarsz menni akkor multiméterrel csengesd ki az egészet.
Annyit javasolnék ,hogy a jack dugókon alul levő törésvédőre tekerjél KÉK, illetve ZÖLD szigetelő szalagot ,hogy megjelöljed melyiket hova kell dugni. (1 év múlva is tudd.)
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
Oké, természetesen ki mértem minden irányból, úgy tűnik minden oké, meg fogom jelölni a dugókat szín szerint. A többit a leírásaidból. Köszi!
(#) frissadam hozzászólása Máj 5, 2012 /
 
Hi!

Mi a véleményetek az alábbi driverről?
Link
Egy EV 15B-hez kellene . 400W Sinus 8Ohm
Megállná a helyét egy ilyen hangszórót mellett?
(#) ptesza válasza frissadam hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Ezt csak akkor lehet megmondani ha tudsz hozzá méréseket. A legjobb egy átvitel és egy impedancia lenne. Amíg nem tudjuk ,hogy a mélyközép milyen érzékeny addig nem lehet kalkuláni a magas érzékenységével sem. Téged nem zavar az ,hogy nem lesz középtartomány? Egy woofer és egy tölcséres driver. Jó ha 200 Hz ig használható a woofer . Mi lesz a 200- 2000 ig terjedő tartománnyal?
(#) ozpecs válasza ptesza hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Ehhez képest a legtöbb PA hangfal kétutas, és azt ki mondta, hogy a mélyközép csak 2-300 Hz-ig használható? olyan is van de az a ritkább, van amelyik 1,de van amelyik még 3-4 kHz-en is használható!
(#) djcrash hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
Sziasztok itt egy par kem majus 1rol.Lehet velemenyezni
Következő: »»   128 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem