Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
szerintem a PIC-ben nem a kapcsolási rajza a LÉNYEGES !
Szia!
magyar elnevezése kapcsoló üzemű szabályzó. Ez lehet fessz. csökkentő, növelő, polaritásváltó is.
Sziasztok!
Az alábbi eszközeim vannak. Minden adatot mellékeltem, ami rajta volt, vagy mértem. Szerintetek mely eszközöket, milyen kombinációban érdemes használni? Vagyis hogy lehetne a legjobb hatásfokot kinyerni ezekből? Egy külső bódét szeretnék világítani vele úgy, hogy rossz időben is képes legyen kb. 4 óra világításra úgy, hogy csak a napelemekből kap töltést. Akkuk: 1. Wintonic Ni-Cd AA 600mAh 1.2V 2.(A szürke.) Fullung: Kalilauge Dichte 1.2 Laugestand bis 5 mm über Platten Ladung 8Std. mit 1.3 A Glühipe. 3.6V 0.5A /Ebben úgy tudom, hogy csak desztillált víz van./ 3.LG Li-Ion LGTL-GKIP-1000 Battery 3,7V (P)SBPL00763??LLL DC050217 Napelemek: 1. SS2510 Napon: 3,22V; 2,5mA -> ~8mW Árnyékban: 2,63V; 105uA -> ~0,2mW 2. ASC1025 N: 3,45V; 2,6mA -> ~9mW Á: 2,84V; 105uA -> ~0,2mW 3. N: 2,25V; 18,5mA -> ~41,6mW Á: 1,81V; 1,2mA -> ~2mW 4. Kerti lámpából N: 2,02V; 100mA -> ~202mW Á: 0,92V; 6,9mA -> ~6,34mW /Ilyen van 4db., de az egyiknek csak a fele működik, vagyis összesen 3,5db../
Akkor részletesebben leírom a dolgokat.
http://autosbolt-tat.hupont.hu/20/napkollektoroknapenergiaval-mukodo-akkutoltok Egy ilyesmi napelemmel szeretném szinten tartani az akkumulátort, de töltés vezérlőt szeretném megspórolni ezért gondoltam a fesz. szabályzóra. Megoldható ahogy elképzeltem?
Találtam egy egyszerű fesz. szabályzó kapcsolást.
Valaki esetleg már megépítette? Működőképes a dolog? Viszont a stabilizátor ic típusát nem tudom, milyet vegyek?
Bocsi, pont a lényeget nem linkeltem be az előbb.
Erre gondoltam: http://bsselektronika.hu/index.php?id=539
Sziasztok!
A kérdésem az, hogy az áramköri rajz alapján megépíthető napelemes töltésszabályzóhoz szerintetek milyen relét próbáljak beépíteni? Ha a Hestore-ban beazonosítható, az lenne a legjobb. A leírás erre nem tér ki, a kimenő akku töltőáram max. 5A lehet.
Sziasztok! Segítség kellene. Van egy TPS-545-ös napelemes töltés vezérlőm és van hozzá egy 36 wattos napelemem. A gondom az hogy amikor összerakom nagyon gyorsan villog a sárga és a zöld led. A kissebb teljesítményű napelemekkel (2db Asi-12) nem csinálja ezt. Mi lehet a gond? Előre is köszönöm.
Szia!
Ha jól látom a talált képen, akkor a zöld LED jelzi a teljes töltöttséget, a sárga pedig a töltési folyamatot. Ebből úgy tűnik akku gondod lesz, mekkora az akku amit töltesz vele? Lehet hogy nagyon szulfátos, és hamar felszalad a kapocsfeszültsége? Üdv.kila
Szia! Szünetmentes tápegység akku-t 2 db-ot töltök vele. Vadonat újak. Szia.
Szia!
Lehet hogy,nagy a töltőfeszültség!14.4v körül kell lennie.!
Szia!
Mindenképpen mérni kellene, hogy kiszűrd a dolgok közül a hibát, és mindenek előtt amikor elkezd villogni, akkor terheld meg valamivel az akkut, pl. autóizzó.Ha megszűnik a jelenség, akkor a töltés vezérlö be-és kikapcsolási hiszterézise túl kicsi, vagy tényleg túl magas a töltési végfeszültsége.Tehát mérni! Üdv.kila
Sikerült meglelnem a hiba okát, kevés az akkukapacitás 4 db akkunál nem csinálja. Köszönöm.
Sziasztok,
Van egy napelemes töltő rendszerem, ami áll 1db feszültségszabályzóból és 3db napelemből párhuzamosan kötve. A problémám a következő: Az akksi feszültsége jelenleg 12.4V, ha rákötöm a fesz.szab.ra a szabályzó abbahagyja a töltést, illetve a töltés led világít, de nem mozdul a feszültség és áramot sem sikerült mérnem a + ágon, tehát nem tölt. Ha az akksit lehúzom, akkor a fesz.szab-ból kimenő akksi ágon a fesz ~14V. Lényeg a lényeg, ha rajta van az akksi megszűnik a töltés 12,4V akksi fesz esetén. Ez normális? (Fesz.szab kapcs rajza itt.)
Mennyit fogyaszt ez a töltésszabályzó üresjáratban? Első ránézésre éppen hogy elég a napelem teljesítménye arra, hogy ez beinduljon, és nem jut energia az akku töltésére...
Sziasztok Mesterek!
Van egy hagyományos napelemes rendszerem, melynek feladata a lakás 12V-os eszközeinek tápellátása: napelem + töltésvezérlő (MPPT30) + 2db savas ólomakku (55Ah és 85Ah). A következő problémában kérem a segítségeteket: hogyan lehetne a két akkut tölteni úgy a vezérlővel, hogy az mindig csak egy akkut lásson, vagyis miközben az egyik töltődik, a másikat használnám a fogyasztók ellátására. Amikor az a kimerüléséhez közeledik, akkor egy relés áramkör(?) megcserélné az akkukat: a kimerült töltődik, a töltött szipolyozódik. Az már csak hab volna a tortán, ha arra is volna lehetőség, hogy mindkét akku kimerültsége esetén a 220V-os hálózat venné át tápellátás szerepét. Előre is köszönöm a válaszokat. (Talán volt már ilyen kérdés és elsiklottam fölötte, de ez esetben kérlek, ne kövezzetek meg!)
Azt hogyan tudom megmérni? (Eddig úgy mértem, hogy lehúztam az akksit, úgy ~14V.)
Azt lehet tudni a kapcsolási rajzból, hogy hány V-nál kapcsol le a töltés?
Áramot mérj a napelem blokk és a töltésvezérlő között.
Rendben, holnap megpróbálom megmérni.
De az a furcsa, hogy a szabályzó a kimenetre (ahova az akksit kell kötni) ad feszültséget, ezek szerint áram is folyna, ha nem kapcsolná le a töltést.
Szia!
MINEK? nem értem a problémádat. A két akku párhuzamosan sokkal jobb lenne -csak a mélykisütésre kell figyelni. /ha ez a töltés vezérlő nem tudná gyárilag / Persze lehet ilyet csinálni, elektronikai ismeretekkel nem is bonyolult , ötezer forintból ki jöhet . sokkal jobb a 230/akkus üzem átkapcsoló , ez is két jelfogó vagy diódák ....
Szia!
Valószínüleg nem fogalmaztam pontosan. A töltésvezérlő most a fogyasztókat csak akkor látja el az akkuról, ha nem érkezik a cellák felől elegendő energia. A napelem árama pedig nem minden esetben elegendő a fogyasztók számára, valamint a töltésvezérlő a fesz. ingadozást (pl. felhők) nem túl jól tolerálja. Ezért gondoltam azt, hogy az egyenetesebb ellátás érdekében a fogyasztókat minden esetben csak az akkuról táplálnám és a töltésvezérlő valóban csak a töltést vezérelné, váltott akkukkal. Egy olyan áramkörre gondoltam, amely figyeli az akkuk feszültségét és csak azt engedi tölteni a kettő közül, amelyiknek szüksége van rá. Sajnos az én tudásom nem elegendő egy ilyen áramkör megtervezéséhez, de a kivitelezése még talán menne?
Felesleges minden barbatrükk. Mindíg a legegyszerűbb kapcsolás a legjobb, semmi szükség az akkumlátorok váltogatására, csak járulékos problémákat, és veszteségeket hoznak a rendszerbe. A feladat, minél nagyobb kapacitású, de legalább valamivel nagyobb kapacitású akkutelepet létrehozni, mint amilyet a napelem park tölteni képes. A napelemek csak töltögessenek amit csak tudnak, és ha a felhasználásból felesleg adódik, azt hacsak lehet el kell adni, csökkentve a villanyszámla költségeit.
A felhasználás szempontjából, az akkuk számára is a legjobb a puffer üzem.
Szia,
mértem egy olyat, hogy kivettem a töltésvezérlőt az áramkörből, és a napelemeket közvetlen az akksira kötöttem (csak a mérés miatt). Így az áram ~258mA ~18V. Én úgy gondolom, hogy a ~258mA bőven elég, hogy elinduljon a töltés, illetve ha nincsen rajta az akksi, akkor tölt is. Szerintem még mindig az a kérdés, hogy mekkora az az akksi töltésfeszültség amikor lekapcsolja a töltést a fesz.szab.? Megközelítőleg 1 hete várok, hogy valaki megmondja a kapcsolási rajzból. Esetleg tudna valaki segíteni???
Azt javasoltam, hogy a töltésvezérlő áramfelvételét mérd meg, nem pedig a napelem által leadott áramot.
Idézet: Mit tölt ilyenkor?„... illetve ha nincsen rajta az akksi, akkor tölt is.” Három hete javasoltam a PB137+ Schottky dióda kombinációt. Neked az túl egy egyszerű volt, és most azt várod, hogy fejtsünk meg egy zavaros kapcsolási rajzot. Akitől vetted, mit mond a jelenségre?
Mihelyst kisüt a nap, megmérem azt is.
Idézet: „Mit tölt ilyenkor?” A töltést, úgy értem, hogy fesz.szab. nélkül van áram (akksi és a napelemek között). A fesz.szab. bekötve pedig akksi nélkül a fesz.szab. kimeneti ágán (ahova az akksit kell kötni) mérhető feszültség ~14V. Ezért gondolom, hogy a fesz.szab. nem tölti az akksit mondjuk 12.4V felett, de ezt szereném megtudni a kapcs. rajzból. Azért választottam ezt a fesz.szabályzót, mert ez való ehhez a "szériához" TPS napelemek, TPS fesz.szab. ,egyébként Praktikeres. [OFF]Sorry az 1 hete várok kifejezést, nem neked és nem sértésnek szántam, csupán nem pörög a topik. A másik fontos dolog pedig nem gondoltam, hogy a kapcs. rajz ennyire zavaros. -mivel nem értek hozzá ennyire, gondoltam, hogy pl. egy szakember ránézésre meg tudja mondani, 1-1 alkatrészből, hogy mikor veszi el a töltést az akksitól a fesz.szab.
Találtam egy ilyen infót:
A TPS-545 töltésvezérlő a megfelelő kapocsfeszültség elérésekor lekapcsolja a töltést. Mekkora a megfelelő kapocsfeszültség? (Gondolom 14,4V). Tehát lehet, hogy azért nem tölt, mert a 12.4V-os akksi esetén a kapocsfeszültség magasabb, mint 14.4V???
A kapocsfeszültség az, amit az akkumulátor sarkain mérünk. Puffer üzemű "12V" savas akkumulátoroknál a 13.5-13.8V feszültséget javasolnak az adatlapok. Ciklikus alkalmazás esetén a 14.4V feszültség jelenti a teljesen feltöltött állapotot.
A napelemes rendszerek pufferüzemű akkumulátorokat tartalmaznak, ezért a töltő valószínűleg 13.5V felett visszafogja, lekapcsolja a töltést. 12.4V akkumulátor nincs, az 12V még a köznyelvben is. Idézet: „A napelemes rendszerek pufferüzemű akkumulátorokat tartalmaznak, ezért a töltő valószínűleg 13.5V felett visszafogja, lekapcsolja a töltést.” A 13.5V felett mire érted? Kapocs feszültségre? Ha igen én is ugyan így gondolom, mivel az akksi 12.4V-os (nem a típusa, hanem a töltöttségi szintje!), ezért szerintem töltéskor magas a kapocsfeszültség, ezért kapcsol le a töltés. Viszont jó lenne biztosra tudni, mert ha nem jó, akkor visszaviszem a fesz.szabályzót.
A rendelkezésemre álló adatok szerint ( a terheletlen akku feszültsége nem éri el a 13.5V feszültséget ) vagy az akkumulátor, vagy a töltő gyengélkedik. Elképzelhető még, hogy a vezérlő nagyobb teljesítményű napelemblokkot igényel.
Többször nem kérdezem: Akkumulátor nélkül napsütésben mekkora áramot vesz fel a vezérlő? |
Bejelentkezés
Hirdetés |