Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   80 / 107
(#) gaben62 válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Ami engem illet, maradok a small signal áramkörök, tranzisztorok alkalmazásánál, villámdetektortól a jeladóig,
VLF, VHF, UHF, sávra is ezeket használom.
A nyugodtan használjatok Yagit, rádióantennára, vevőantennára értettem, kizárólag, asztali tunerhez, CCIR, esetleg OIRT, műsorsáv vételéhez, /akinek +van ilyen/ otthoni készülékhez.
(#) pucuka válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
A probléma az hogy ezekben a kis teljesítményű adó fokozatokban nincs semmilyen szűrés a nemkívánatos mellékhullámú sugárzások csökkentésére, mert az eredeti engedélyezett állapotukban erre nincs szükség. Az eredeti rövid antennájuknak olyan rossz a sugárzási hatásfoka, a mellékhullámú sugárzásokra nézve is, hogy nem kell járulékos szűrésről gondoskodni. Egészen más a helyzet, ha erre az egyszerű áramkörre, egy méretezett, és az adófrekvenciára hangolt antennát teszünk, Ekkor elveszítjük a gyenge sugárzási hatásfok jótékony hatását, és kisugározzuk a levegőbe az adó összes mellékhullámú termékét, beleértve a jelentős mértékű harmonikus sugárzást is. A hangolt antenna a harmónikus termékekre is hangolt antennaként viselkedik, így azokat is különösebb csillapítás nélkül sugározza ki, ezzel jelentős zavarokat okozva más szolgálatoknak. Erre ia szíveskedjen gondolni az, aki Pl. Yagi, vagy nyereséges antennát ajánlgat kis teljesítményű eszközökre.
Ezért nem lehet kellő, műszerezettség (és szaktudás) nélkül adót, és antennát építgetni, mert ezek nélkül semmi információ nincs arra nézve, hogy mi is történik.
(#) Gránátalma válasza gaben62 hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Én egy szóval sem írtam, hogy hencegsz, vagy fölöslegesen okoskodsz, nem tudom miért nekem írod ezt. Én elhiszem, hogy többet tudsz nálam a témáról, meg hogy többet is építettél/foglalkoztál vele, de kár azt állítani, hogy sóher vagyok áldozni egy feszstabra, mert én tudom, hogy ez nem igaz. De mindezektől eltekintve:

Személy szerint én olvastam újdonságot és hasznos dolgot az általad írt sorokban, nem is cáfolnék rá semmire belőle.
De a kezdőktől meg ne várd el, hogy majdnem nulla tudásra rendelkezzenek mindenféle műszerrel.
(#) Gránátalma válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Értem amit leírtál.
Erre azt tudom csak mondani, hogy ezért kell kis teljesítménnyel kezdeni.
(Nem azért, hogy zavarokat sugározzunk, hanem hogy lássuk, miért kell ezerszer több alkatrész egy komoly adóhoz.)

Szerintem a legjobb megoldás ha valakinek van rá lehetősége, hogy igenis egy hangolt antennára köti a kis adóját (amennyiben az komoly zavarokat nem okoz, pl más adók, vagy vevőket nem zavar) és egy spektrumanalizátorral megméri mi megy ki belőle.
Meg megméri kicsi antennával is (dróttal).

Egyből tisztázódik a lelkivilágban, hogy miért nem kell összecsapni egy nagyobb teljesítményű adót, addig amíg az illető nem rendelkezik kellő felkészültséggel és tudással.

Én is azért építettem BA1404-es adót és azért építek hozzá nagy antennát, hogy lássam mi jön ki belőle azzal és dróttal. Nem veszélyeztetek ezzel semmit, mert nem képes akkora teljesítményt kiadni még zavarjelből sem, ami mást zavarni képes rajtam kívül. Szerintem erre is szükség van.
(Persze ugyan ezt egy 50-100mW-1W os adóval nem tenném...)
(#) pucuka válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Idézet:
„hogy igenis egy hangolt antennára köti a kis adóját (amennyiben az komoly zavarokat nem okoz”

Itt azért van némi ellentmondás. Arról megfelelő műszer nélkül hogyan győződsz meg, hogy az adó antenna csatlakozóján nem jön ki a megengedhetőnél (műszaki előírásban) nagyobb szintű zavarjel, Írod, hogy spektrum analizátorral. Ez azonban a legritkább esetben van a fiókban.
Ezért mondogatom (és nem csak én) hogy műszerek, megfelelő szerszámok nélkül nem megy, bármennyire is szeretnék. Ha ezek nincsenek, (legalább elérhető messzeségben) akkor (még) nem kell adót építeni. Egy kész (gyári) adó lehangolása sem gyerekjáték, még megfelelő műszerekkel sem, nemhogy építeni. Először egy jó, érzékeny vevő építésével (átalakításával) kell kezdeni az építgetést, és ez a továbbiakban akár műszerként is használható. Akár manuális "spektrum analizátornak", akár moduláció mérőnek. (az adónak nem csak a teljesítmény a legfontosabb paramétere)
Ezzel már igen jó tapasztalatokat lehet szerezni az RF áramkörök lelkivilágáról, és mutatkozik az is, hogy milyen alapvető műszerezettség szükséges. RF szintmérő, GDO, frekvencia mérő, szignál generátor. Mindezek megépítgetése az a folyamat, aminek a végén el lehet kezdeni egy adó (szinte teljesítménytől független) építését. És akkor jöhet az antenna építése is, ezek a műszerek ott is jó szolgálatot tesznek, egy SWR mérőhíddal kiegészítve.
(#) Gránátalma válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
"Itt azért van némi ellentmondás."

Azt mondtam, hogy ha van rá lehetősége...
Nyilván nincs mindenkinek a fiókjában spektrumanalizátor, nekem sincs, de meg tudom oldani, hogy egyet használjak. A vevőkészülék mint mérőberendezés/műszer na az már igen! Ilyesmin töröm én is a fejem mostanság.
(#) gaben62 válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Én ugyan nem írtam mindenféle műszerekről, pláne nem spektrumanalizátorról, mert az nekem sincs, soha nem is volt.
Amiről viszont írtam, az egyszerű deprez műszeres diódás térerőmérő, de az oszcillátor jelének indikálásához is alkalmas lehet, egy db. tranzisztorral mint előerősítővel egybeépítve.
Elengedhetetlen még egy multiméter, /nem az eldobható 1500Ft.os xar/ a kis jelű tranzisztor, adópanel, ill, annak fokozatainak munkapontjának, bázis feszültségeinek méréséhez.
Ez könnyedén beszerezhető 4-6ez ft.os tétel, bárki rendelhet vásárolhat ilyent.
A térerőmérős rádióvevő sem újdonság, igaz nem gyártják őket, viszont a neten esetleg bizományiban, vagy amatőr találkozón meg lehet venni, 1-2 működő jó állapotú készüléket, pár ezer ft.ért.
A stabilizátor pedig nem felesleges dolog, ezt tudhatnád, 5V-ról bármilyen frekvenciájú oszcillátor beindul,akár UHF üzemel stabilan, amennyiben jól tervezed meg.
Nem fog elhangolódni, gerjedni, még elemről sem, ez tény tapasztalat.
Érdekes módon, az én időmben nem volt internet, volt viszont Rádiótechnika nevű újság, amiben mindent meglehetett tanulni,ami elektronika.
Volt sok száz lelkes amatőr, kezdő fiatal, akik hf. erősítő +,detektoros vevő készítés után, már 3tranzisztoros kicsi adót tudtak fabrikálni,odahaza összeállított műszerekkel, na és idő mindenre.
Pc. sem volt, otthon senkinek.
Most meg mindenki csak érdeklődik üzenget, megvásárolja a Médiamárkban, Az Usb-s transzmittert,
és várja a csodát , a minőséget, 4ez.ft-os vacaktól.
(#) gaben62 válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
A hencegést nem miattad említettem, bocs az előzőnek ment volna, de nem akarok személyeskedni.
(#) Cyrano válasza erobi82 hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Szeretném megjegyezni, hogy az előző rezsimben szigorúan szabályozták a rádióhasználatot, mert állambiztonsági kockázatot véltek mögötte.
(A katonaságnál külön kiképzést folytattak a rádiósoknak.
Érdekes tapasztalatom, hogy amit ott 2KW adóteljesítménnyel nehezen tudtak a katonák megoldani, azt egy rádióamatőr 10-100 Watt teljesítménnyel gond nélkül megoldja otthon.)

Bár manapság nem igen beszélnek róla, de ne gondoljuk, hogy ez mára megszűnt kérdés lett !
Egy 4W-os készülékkel eljuttathatod a hangod pl. 27-28 Mhz-en akár DAmerikába, de a városodban simán kinyomod a műsorszórót, ami nyilván nem megengedhető,még akkor sem, ha szólásszabadság van...
A 10mW és 100 méter sarokszám tudtommal, ami külön engedély nélkül alkalmazható - bizonyos sávokban az is.
Az amatőrködés igen szép hobbi, de egy túlhajtott végfok például nyomja a felharmonikusokat akár a védett sávokra is, amit felkészületlenül, műszerezettség nélkül nem tudunk ellenőrizni.
(#) Cyrano válasza gaben62 hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Talán nem helyes, ha Neked címzem a hozzászólást kedves Gaben, semmi célzatosság nincs benne, de címzetlenül még nem tudom hogy kell küldeni,ezért elnézésedet kérem !
Vannak, akik az anyatej után már diódákkal álmodtak és ahogy cseperedtek, úgy élték meg az elektronika rejtelmeit... diódákkal,tranzisztorokkal, IC-kel, csövekkel...stb.
Az ilyen emberek számára természetes az, amit esetleg mások nem értenek, netán nagyképűségnek gondolják, ha valaki így képes tekinteni az ügyre.
Az ilyen ember örül,ha segíthet, mert neki is segítettek,vagy ha nem, hát addig kutakodott, amíg megtalálta a megoldást...ez a rádióamatőrök hobbija,vagy inkább szenvedélye.
Ma már egyre kevesebb van belőlünk. Itt az internet és az ölünkbe pottyan valami hasonló, mint amit több hónapi építgetésünk során elérhettünk, mondjuk egy Japán vagy Újzélandi összeköttetés saját készítésű kütyüvel. Kb ez volt a korona, de a közben megtett úton a szakma megismerése pedig hab a tortán.
A neten egy ilyen kapcsolat lehetősége már említésre sem méltó.
Ma az egyetemeken pedig 20 oldalas jegyzetben elintézni vélik mind azt, amiről több tucat könyv szólt, amit több évi szemeszteren, vagy 20 év hobbi művelése alatt tanulhattunk az elektronikáról.
Korábban volt egy szervezet - az MHSZ keretein belül - ahol klubszerű foglalkozások keretein segítséget kaptunk tapasztaltabb társainktól. Ma ilyenre -egymásra - nincs ideje az embereknek.
Lehangoló.
Ettől függetlenül az egyik legszebb érzés megnyilvánulásának tartom az érdeklődést és a próbálkozást kívánom hogy koronázza siker.
Ha valakinek tudok, szívesen segítek magam is.


Igen.
-A legegyszerűbb esetre is kell egy rádióvevő és egy GDO.
-Inkább az AM üzemmódot javasolnám a kezdőknek, ugyanis ott lehet füllel is érzékelni a az adó nonlinearítását, azt a torzítást, ami a vivőnél káros felharmonikusokat is fog okozni.
Úgy gondolom, ha egy kis adó am-ben jól szól, akkor ott valószínűbb, hogy nem képződik sok felharmonikus.
-A másik, amit javasolnék, megfontolni az oszcillátor kivitelezését.
A szabadonfutók igen érzékenyek mindenre, frekvenciájukra vissza fog hatni akár a kimeneti terhelés is. Ezért, ha lehet később tegyetek be az oszcillátorba egy alapharmonikusra csiszolt kvarcot is, azzal meg fog szűnni az ilyen probléma.
Én anno egy "mester oszcillátort" készítettem és azt használtam keverőkkel kiegészítve, de az már jóval bonyolultabb szint.
Ma már pll-ekkel megoldható ez a kérdés is, de azzal kiiktattok sok "tanulnivalót"
(#) pucuka válasza Cyrano hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Van egy rossz hírem. A rádióspektrum használatot most is szigorúan szabályozzák, ez nem mai tevékenység, 1926 óta vannak a rádióspektrum felhasználását szabályozó világértekezletek, majd minden évben. Az itt születő határozatokat szintén nemzetközi megállapodás alapján minden ország köteles a saját jogszabály rendszerébe átvenni. Semmi szükség összeesküvés elméletekre, egyszerűen arról van szó, hogy csak így lehet leghatékonyabban hasznosítani egy korlátozott természeti erőforrást, különösen manapság, amikor az igény igen jelentősen felfokozódott, a polgári, és nempolgári felhasználások számára egyaránt.
Az SRD, (kis hatótávolságú) és LPD (kis teljesítményű) berendezéseket pedig csak akkor használhatod engedély nélkül, ha megfelelőségük a törvényi előírásoknak megfelelően bizonyítva van.
(#) Cyrano válasza pucuka hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Én nem találok rosszat ebben a hírben
Megfelel az általam ismerteknek.
Amit én írtam az pedig nem összeesküvés elméletet állít, hanem gyakorlat (nem csak volt).
Bizonyos információk közléséért igenis vontak vissza engedélyeket, SŐT !
(#) pucuka válasza Cyrano hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Csak éppen az adatvédelmi, állambiztonsági törvények miatt. (mert hogy oda is való), de a műszaki követelmények betartására miatt az NMHH illetékes, nemzetközi megállapodásokban rögzítettek miatt.
Tehát egy adó építése több oldalról is veszélyes mulatság.
(#) Cyrano válasza pucuka hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Nyilván törvénytisztelő tudatos állampolgárok vagyunk és nem írunk olyant, amivel törvénysértésre buzdítanánk bárkit !
Szigorúan véve a nemzetbiztonsági rendelkezéseket, tulajdonképpen vevőkészüléket sem építhetünk akármilyent, mert ugye vannak védett és védendő frekvenciák, ahol "fülelni" is tilos.
Az emberi kíváncsiság és műszaki tudásvágy azonban többnyire jóhiszeműséggel párosul szerencsére.

Az ITU rendelkezések egyébként széles teret adnak a nemzeti hatóságoknak, az utóbbi változtatási javaslatokkal azonban kormányunk még nem is foglalkozott.
Itt nálunk tudtommal a Nemzeti Hirközlési Hatóság, azon belül a HIF felügyel
(#) pucuka válasza Cyrano hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Most úgy hívják, hogy Nemzeti Média, és Hírközési Hatóság. NMHH. Az általad említett nevek az elődei, és a még ellőtti nevei voltak. A hallgatózás konkrétan nincs tiltva, de az így megismert adatok kezelését az adatvédelmi, és egyéb törvények szabályozzák, esetleg szankcionálják. Ilyen, lehallgatás ellen is "védendő" frekvenciákról nem tudok, ha szükséges, megfelelő titkosítással ellátott berendezéseket használnak. Annál is inkább, mert bármely frekvencián folyó forgalmazás véletlenül is lehallgatható, intermoduláció útján. Tehát az ilyesfajta szabályozás értelmetlen, és nincs is.
A WARC-12 értekezlet határozataival a kormány ugyan nem, (nem is feladata) de az NMHH foglalkozott, az FNFT -ben, és a RAT -ban a változásokat átvezette, Némely határozattal kapcsolatban az előkészületi munkák folynak.
De ne OFF-oljunk tovább, erre nézve is van topik, ha érdekel a téma ott folytathatjuk.
Bővebben: Link
(#) Cyrano válasza pucuka hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Igen,egyetértek.
Ez műszaki topik és ne szegjük társaink kedvét holmi hatósági előírásokkal !
Én a régebbi szabályozást ismerem, mert hobbiként sokáig rádióamatőrködtem.
Ma csak szeretnék visszatérni - ha a belső szabadságom azt ismét lehetővé teszi - remélve, hogy a tiszta tudásvággyal fűtött szenvedélyt tovább tudom adni a mai fiatalságnak, még akkor is, ha nálam erre az élet rögös útjain már komoly árnyék vetődött.
Csak ajánlani tudom amatőr vagy leendő amatőr társaimnak, hogy vegyék a fáradtságot és ne érjék be kész cuccokkal, hanem építsenek és azzal játszva tanuljanak, szerezzenek ez úton is igazi sikerélményt és önbecsülést maguknak !
Érdekel az aktuális szabályozás is, de úgy gondolom a rendszeresen megújítandó adóengedéllyel a szükséges hatósági előírásokat közlik velünk.
(#) Class-A-. válasza ecsike88soft hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Lehet későn kapcsolódtam be ebbe a témában de lehet másokat is érdekel . - FM Trnsmiter FM adó 88-108 Mhz re. A javaslatom az lenne,hogy ne épitsetek gagyi 1-2-3 tranzisztoros VCO kat!Ennek nagy a zavaró hatása ,nincs stabilitása és még nagyon sok rossz paraméterekkel rendelkezik ! E helyett épitsetek PLL kapcsolásokat .Ezekkel éritek el a legjobb minőséget és sikert CD minőségben!!! A veronica 1 w PLL javaslom mindenkinek.Ha ezzel kapcsolatban kérdésetek van ,csak irj és kérdezz.
(#) Class-A-. hozzászólása Máj 12, 2012 /
 
Itt van egy kép egy komplett VERONICA 1 W PLL rendszerről .A magy panel a 1w PLL,a következő a Stereo coder,majd a két egyforma panel a compressor/limiter. Ez egy Profi kis rendszer kompletten.Ezt a világ sok,sok országában használják hivatalos helyi adókhoz+kiegészitve extra végfokkal.Az utolsó képen van egy 20 w végfok is (hűtőborda)
(#) pucuka válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Szépek a képek, de láthatnánk mérési eredményeket, adatokat?
(#) szendi001 válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Ez egy szépen összerakott holmi! Kit-ből van?
(#) Class-A-. válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
A neten találsz róla adatokat ,méréseket.Ez egy kis ipari cég ,ami olcsóbb adókat gyártanak.Egyébként Angol.A PLL rész teljesen TTL ic kel épül fel,tehát minden gond nélkül után épithető.Semmi difikult alkatrész nincs benne.
(#) szendi001 válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Egy baját látom: PIC-el egyszerűbben megoldható a PLL vezérlő része.
(#) Class-A-. válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Igen ez egy kitt.Ezt azért vettem igy meg épitve,hogy legyen etalon is belőle,hogy a többit tudjam mihez hasonlítani.Kb tízen egy néhányat építettem már meg,tasakos kittet.De találsz a neten panel mintát is.
(#) pucuka válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Nem nem. Az általad épített adó paramétereire vagyok kíváncsi. Mit hoztak a mérési eredmények.
A PLL tulajdonságait is erősen befolyásolja pl. a hurok szűrő, ami nem TTL áramkör. Miután építünk egy adóberendezést, a paramétereit hangolással beállítjuk. Mindenhol a világban, és ezt méréssel ellenőrizzük. Erre lennék kíváncsi, hogy hogy sikerült.
(#) Class-A-. válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Igen PIC el egyszerűbb! De itt nincs error,horror stb.Ez egy ijen és nagyon kiválóan megy.Ez teljesen kézzel fogható jószág kivalló paraméterekkel !!!!!!! Az új 9 es verzióm még nincs meg ,de meg fogom venni!Az a király .
(#) pucuka válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
A TTL IC -kel épített PLL általában nagyon zajos, ezért (is)kérdem.
(#) Class-A-. válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Megmondom őszintén az már nincs meg ,mert Sydney be maradt a garázsomban a többi cuccal.Persze mivel át lett szerelve ezért biztos nem azok aminek lennie kellene ,vagy ahogy ott bemértük profi műszereken.
(#) pucuka válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Akkor szép dísz lesz a vitrinedben, mert használni nem fogod tudni.
Ha már egyszer mérted, csak tudsz mondani valami értékeket. De ahogy nézem, ezt itthon építetted (raktad össze). Erről is lennie kéne adatoknak.
(#) Class-A-. válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Hát nem zajos,ebben biztos lehetsz.Varicap ,amit használnak benne VK 103 nagyon jó modulál és kis zajú.De a PLL ről nem megy rá semmiféle zaj.Nagyon baba cucc hid el! Van nekem BW PIC es kettő is,de valahogy ezt mindig szivesen használom.Igaz a BW az TOP kategória közé tartozik.Jobban adok minőségben,modulációban mint akár melyik magyar adó!!!
(#) Class-A-. válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Most ara akarsz kilyukadni,hogy hivatalos vagyok e vagy sem. - Kalóz ,-egy értelmű! Kicsiben, szabályosan,az etikettet betartva senkit nem zavarva stb. Atöbbi meg nem érdekel.FREEDOM,SPACE.FREE AIR. - nem?
Következő: »»   80 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem