Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   165 / 383
(#) kokanyk hozzászólása Máj 6, 2012 /

Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem, hogyan tudok 12v AC-böl 240v AC-t tartósan csinálni! Hogy a TV-t a Laptopot meg egy HI-FI-t elbírjon meg egy 5W körüli routert. Próbáltam egy Tápot vissza felé bekötni, el is értem a 235V ingadozás nélkül. De amint a Laptopot be dugtam egyből vissza eset 30 volt-ig, és ugrált 170-30volt között. A laptop meg vibrált mer ugye nem volt elég a feszültség! Egyelőre nem vagyok nagyon jártas ezekbe a dolgokba, most tanulgatom. Ebben tudnátok segíteni hogy mivel tudom meg tartani a feszültséget? Hogy el bírja ezeket a dolgokat. Előre is köszönöm!
(#) Orbán József válasza kokanyk hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Azt nagyjából lehet tudni, hogy amit működtetni akarsz, az hány watt? Pl. van egy 80W TV, HI-FI megy 60W-al, laptop, stb. még legyen 20W.
Az 160W. Tételezzük fel, hogy 100% hatásfokú átalakítód van, ne cifrázzuk tovább.
A 12V AC-n 13.3A-t kell tudni felvenni az átalakítódnak. Legyen 15 az olyan kerekebb szám. Az átalakító - milyen pofonegyszerű - egy hálózati transzformátor.
250VA-eset ajánlanék. Amennyiben elírtad és a 12V az DC, onnét meg úgy lehet, hogy veszünk 1-2 ezer Ft-ért egy szünetmentes tápot és voálá...
Persze valami combosabb kell ám belőle, hogy tartósan menjen.
(#) kokanyk válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Nem írtam el! De igen. valójában akkumulátor rol szeretném működtetni a dolgokat, a TV-m 400Watt körüli, a Laptop max 80Watt (100-240 ~ 1,5) a HI-FI az 30Watt, a router meg olyan 5Watt! Próbáltam szünet mentes tápot átalakítani. De nem bírta el a dolgokat! Most arra gondoltam hogy egy autó akkumulátort hozok be és arról működtetném! Azt tudom hogy csak a váltó áramot lehet, tarnszformálni. Azonban tekercselni sajnos nem tudok, így arra gondoltam hogy egy meglévő trafót vissza felé kötök be! Olyan trafót találtam ami 220V 50Hz böl csinál 2x20V 0,6A És egyszer 16V 0,021A transzformál 12V AC böl 130 voltot csinált. Nem is lenne gond mer ezek a dolgok tudnak 100V-al is működni. De nem tudom meg tartani a feszültséget! Valami ötlet hogy legalább egyenlőre a Laptop működhessen?
(#) granpa válasza kokanyk hozzászólására (») Máj 6, 2012 / 1

De elírtad, mindegy. A laptopodnak nem egyenáram kéne, csak van hozzá egy kapcsoló üzemű hálózati adaptered; ami az egyenáramot állítja elő neki? Ebben az esetben DC-DC konverter kell neked, és egy csomó átalakítási veszteséget megspórolsz (meg pénzt, meg melót)! Ugyanez vonatkozik a HiFi-re, és a routerre is! A TV más tészta, de csak neki; sokkal egyszerűbb (olcsóbb) egy kapcsitáp! Milyen TV, hogy ennyit zabál, jól megnézted a teljesítményét? Azért számold ki mennyit kell tudnia az aksinak, mert kb. 650W kell minimum! Az 12V-ról ~55A/h!! Tehát egy átlag (erős) aksi egy óra alatt megnyekken (ha minden egyszerre megy)! :yes:
(#) kokanyk válasza granpa hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Nem lenne egyszerűbb szerintem. Mer a Cuccoknak azért szeretnék legalább 100Voltot elő állítani legalább mer egy hatalmas szünet mentes tápot szeretnék, áram szünet ellen első sorban. Másrészt meg ha csak simán a DC nél maradnék mindenek külön tápot kellene csinálnom, ahol megincsak transzformálni kell. Ezért gondoltam arra hogy inkább létre hozók egy központi feszt! És a cuccok dolgai el intézik a többi dolgot. Vagy nem jól gondolom?
(#) Mályi László válasza kokanyk hozzászólására (») Máj 6, 2012 / 1

Ha megoldást keresel UPS, igaz a 230V kimenet 170-185V de erről működnek az általad leírt eszközök. Irány ups ből inverter autóba című topic.
(#) reloop válasza kokanyk hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

(#) kokanyk válasza Mályi László hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Sajnos már nincs meg a szünet mentes tápom! Ezért próbálóm ilyen kezdetleges módon meg csinálni! És most van szabad időm de nincs sok pénzem. Ezért gondoltam hogy csinálok egy invertert , és fel tarnszfórmálom a feszültséget. Csak nem tudom mivel tudom hatásosan fel redukálni! Milyen tekercselést használjak? Javaslat?
(#) granpa válasza kokanyk hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Komoly veszteséggel számolj ez esetben. DC vonalon egy táp is lehet mindnek (kiv, TV; én legalább is nem szoktam egyszerre TV-zni, és HiFi+PC). Tanulmányozd az UPS-ek lelki világát (árát), nem egyszerű (olcsó!) dolog!
Nézz (alaposan) szét a DC-DC konvertes topicban is. :yes: Redukál=csökkent (felfelé?)

Gépen van a film, TV-n nézem, Hi-Fi-n hallgatom . De mondjuk elég lenne ha amíg áramszünet van addig csak a gép meg a HI-FI menne Ja meg a Router. Tehát akkor a vélemények szerint le kellene utánoznom az UPS Alap rajzát?
Ezzel csak az a gondom hogy nem tudok még nyákot tervezni, meg nincs valami sok pénzem, meg venni a dolgokat hozzá. :S Csak azért gondoltam hogy csinálok szünet mentes tápot mer unatkozom, meg szeretnék tanulni még többet elektrobol.
(#) granpa válasza kinkat hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Mekkora vas keresztmetszeted (milyen minőségű), mert így semmit nem mond, hogy 1217 menet van (lehet túl gerjesztve). Bontás, cséve rövidítés (beljebb tolod az egyik végét, vagy kivágsz belőle középen, és leszigeteled)! Utána újratekerés, jól lemezelés, és stabilabb fesz., kisebb üres járási áram! :yes:
(#) Mályi László válasza kokanyk hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Az építés drágább, de az alkotás öröme a plusz.
(#) granpa válasza kokanyk hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Ez esetben a legegyszerűbb megoldás a DC-DC konverter, olvasgasd (elejétől) a témáját (igen alacsony költségvetésű lehet). Skori honlapját is tanulmányozd át; valamint a rokon topicokat (invertek, kapcsi-tápok). Nagyon alapos leírásokat találsz a kivitelezésre is (csak olvasni kell!). Tanulni nem a TV-ből, filmekből fogsz.
(#) kinkat válasza granpa hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

A vasmag keresztmetszete 9,5 cm2, egy régi csöves rádióból van kitermelve. Nem fogom szétszedni, mert... inkább leveszem a "szárnyakat" róla, azok nem voltak beleszámolva.

Szerk: 0,3 as primer drót, 0,7 es szekunder, szigetelések közötte kondeznátorban található zsírpapír szerű anyag
(#) kokanyk hozzászólása Máj 6, 2012 /

Köszi mindenkinek!
(#) granpa válasza Mályi László hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Szia Laci!
Nekünk már sokszor, olcsóbb építeni (annyi kacatunk összegyűlt). És a mi van a fiókban project a kedvencem! Aztán az alkotás (veríték, káromkodás, de az enyém!) öröme.
Szia: Kálmán

Amennyiben tényleg ekkora az Avas (9.5cm2), akkor félig sincs kihasználva ezzel primer dróttal a kivehető teljesítmény! Nagyon jó a sorszigetelés. A 0.7-esből hány Ampert szeretnél kivenni? Miféle szárnyak nincsenek beleszámolva, hol? Ha a cséve végei, akkor a lemez irányú rész levágható persze. Lényeg a minél tömörebb lemezelés.

Ez igaz, ezért is szeretem volna csinálni egyet és nem venni! Annyi kacatom van hogy 100% hogy lehet egyet össze hozni belőle, csak mivel nem értek annyit még hozzá így hozzátok fordultam segítségért!

Ezzel a menetszámmal normális a gerjesztés (kissé alul is van gerjesztve), néhány mA lehetne csak az Iü.Kb. tizede a mértnek!
(#) Orbán József válasza kokanyk hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Az én véleményem szerint ez még neked túl nagy falat.

Szinte semmi fogalmad, tapasztalatod a témában és a szükséges alkatrészek és igények itt nem pár led villogtatásából fognak állni. Az egy dolog, hogy 200%-al több energiát fogsz belefekteteni, szószerint, hogy ellásd az említett berendezéseket, de nem hiszem, hogy a fiókban hever pl. egy 50-60Aó-s háromnegyedrészt ép autóakkumulátor. Amivel vagy fél órát áthidalsz - és akkor mi van? Próbálkozz kisebb teljesítményekkel, ha belekukkantasz egy UPS-be a teljesítmény eszközökön láthatod, nem fogod tudni apró jószágokból megúszni egy ilyennek az elkészítését. Az idő viszont hasznosan telik majd, akármilyen is lesz az eredmény, nem lebeszélni szeretnélek. Az annyi kacatom-ra azt tudom mondani, egyszer a Remix-ben dolgozó ismerősömnek mondtam pár ellenállás értéket, ami nekem kéne. Hozott egy szatyorral, 1%os, speciális értékekből állt. Ő nem értett hozzá, én 1 napig nézegettem, válogattam és egyetlen darab sem volt, amit használni tudtam volna a készülő áramkörömbe.
(#) kinkat válasza granpa hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Igen a cséve végeire gondoltam. Egyik haverom is készített egy pontosan ilyen trafót, annak ha jól emlékezem 20mA volt az alapjárati fogyasztása.
Ha minden jól megy a jövő héten tömörítem a lemezeket, a légréset eltüntetem, s majd még írok az eredményekről.

Köszönöm a segítséget mindenkinek.
(#) Mályi László válasza granpa hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Az egyet értés teljes, még talán annyi egyszer majd meg építem (megpróbálom) ha lesz idő, kedv.
(#) kokanyk válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

De van egy akku szinte vadónat új! Azért is gondoltam az invertere.
(#) Mályi László válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Egyébként van akire biztatóan hat a hozzá szólásod, azzal együtt hogy igazad is lehet(pszihologia).
(#) kamaro hozzászólása Máj 7, 2012 /

Sziasztok! Itthon használok egy autós erősítőt ATX tápról és ez az erősítő gépről kapja a jelet. Szokott búgni, bár ez szerintem részben a jack átalakító hibája is, de szeretnék hozzá tekercselni egy HF leválasztó trafót. A jel sima fülhallgató kimenetről jön. (kb 750 mW) Van itthon egy pár vasmagom bár nem tudom hogy ezek mennyire alkalmasak a feladatra. (kép) Melyik a leghasználhatóbb? Hány menetet javasolnátok? A huzal vastagsága mérvadó? A két csatorna ugyanarra a vasra is mehet vagy külön-külön kell neki?
(#) szendi001 válasza kamaro hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

Némyel kérdésre a válasz egyértelmű: Sztereo jelnél miért lenne jó egy vas? Két egyforma vas kell ilyen feladatra. Kb 3 wattos trafónak megfelelő (pl nokia töltő) vasra lehet csinálni jó minőségű DI-BOXOT, de a Te eredeti problémádnak nem ez a megoldása, hanem a földhurok kizárása helyes sorrenddel.
Ettől függetlenül én csináltam ilyenleválasztó trafót. KB 0,3-as huzalból kell rá 6x100 menet és a primer valamint a szekundert átlapolva bekötni. Nem tudtam kimérni, vagy hallani torzítást, és rádió vevőt választottam le. De ismételten jelzem, kísérlet miatt csinálhatsz ilyet, de nem ez az igazi megoldás a brummodra.
(#) kamaro válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

Értem, akkor szerinted mi lenne a megoldás?
(#) szendi001 válasza kamaro hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

HF trafóként, ugye le akarod választani a hangfrekvenciát. Jellemzően jobb megoldás lenne, ha kapna egy rendes trafós tápot, tehát pl egy adaptert, valamint helyes földelési sorrend szereléssel árnyékolt kábellel szerelt kontakt mentes jack-et használnál.
(#) kamaro válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

Autós erősítőt adapterről? Ehhez kéne egy kb 200W trafó, egyenirányítás, puffer, dobozolás. Ez viszonylag sok pénz és idő, szóval ezzel csak még nagyobb problémát csinálnék. A géppel árnyékolt kábellel van összekötve ráadásul elég jó minőségűvel. (aranyozott végek)
(#) netnet.hu hozzászólása Máj 9, 2012 /

Helló!

Elég nagy problémám van. Vettem egy trafót. Nominális 24V

Au üresjárati feszültsége 27VAC ill 37VDC a diódahíd után. Ha rövidre zárom 8 Ohmmal, akkor már normális tartományt ad.

A kérdésem a követkerő:
A táplálandó berendezés 10-28VDC 10W. Nyugodtan beledughatom ebbe a trafóba?
Következő: »»   165 / 383
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem