Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   4 / 115
(#) mpisti válasza aramos hozzászólására (») Ápr 12, 2012 / 1
 
Ez lenne az?

ARC160-.pdf
    
(#) mpisti válasza aramos hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Mi a fenének van a "hozzászólás módosítási lehetőség, ha a beküldés után fél perccel már "egyéb okra "hivatkozva nem jut el a fórumba?!
(#) mpisti válasza aramos hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Ez besz@rás. Már harmadszor próbálok ide beírni, a hsz. pedig eltűnik a .....ba.
No még egyszer:
A rajzon van két hiba.
Az egyik az ARC160-1 oldalon a hálózati egyenirányítók váltóáramú oldalának bekötésénél, a másik az ARC160-3. oldalon a T1 trafó szekunderének C1 kondira csatlakozó lábán. Az a láb össze van kötve a negatív kivezetéssel is. Az összekötést ne vedd figyelembe.
(#) aramos válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
mpisti írta:
Ez lenne az?

Igen! Nagyon köszönöm!
Eddigi amit találtam: a pufferelkók közül az egyik kicsit púpos, az RX4 varisztor helyett valami szétégett ellenállás volt betéve, a vez. panelen az Scr1 tirisztor hiányzik, és rajz nélkül nem tudtam, hogy mi lehetett ott, 3db 2SK2698 zárlatos....
Üdv.: aramos
(#) aramos válasza aramos hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Sajnos elírtam, nem az RX4 varisztor, hanem az RX6-ról van szó, és a rajzon nincs típus vagy érték melléírva.
Úgy gondolom valaki tuningolni akarhatta, ezért vette ki a tirisztort, ezzel megszüntetve a primer és szekunder oldali zálatvédelmet, ráadásul az áramváltó lezáró ellenállását is lecsökkentette a rajzszerinti érték kb. harmadára. Mondjuk kiszedett tirisztornál ez már mindegy. Azt se nagyon hiszem, hogy a tirisztor csak úgy magától tönkrement. Vagy nem jól gondolom.
Van még más is: néhány felszakadt fólia, kiszakadt lukgalvan....
Üdv.: aramos
(#) watti76 hozzászólása Ápr 16, 2012 /
 
Sziasztok

Nekem egy domtool Welder 3.2 inverter hibásodott meg.
Praktikerben vásároltam, szerintem Gys-hez köze lehet nagyon hasonlít rá külsőleg.
Hegesztés közben ragadt a pálca és az inverter leállt ventilátor nem működik.
Burkolatot leszedtem és találtam egy téglalápalakú kerámia alkatrészt (két lába van) melynek az oldalán égésnyom található.
Ha találkozott valaki hasonló hibával, esetleg az alkatrész nevét megtudná mondani megköszönném.
(#) watti76 válasza watti76 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Pár kép a hibás alkatrészről és az inverterről.
(#) KTobi válasza watti76 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
7Wos ellenállás 4,7 OHM.
(#) Ge Lee válasza watti76 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Az elvileg a lágyindító ellenállása, aminek 4,7 ohm-nak kéne lenni. Mérd meg, lehet hogy szakadt.
(#) watti76 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Valóban szakadt.
Köszönöm a segítséget.
(#) Apó 66 hozzászólása Ápr 20, 2012 /
 
Sziasztok!
Még teljesen új vagyok a fórumon, ezért elnézést kérek ha esetleg nem a megfelelő oldalt használom. A kérdésem nem az inverteres hegesztő javításával, hanem használatával kapcsolatos. Vettem egy inverteres hegesztőt aminek a gépkönyvébe az van írva, hogy a hegesztő áramkört nem szabad leföldelni. Hogyan lehet akkor földben álló, tehát földelt munkadarabot, kaput, kerítésoszlopot, hintaálványt hegeszteni? Ez azért is érdekel mert volt egy kellemetlen tapasztalatom egyenáramú hegesztéssel kapcsolatban. Saválló lemezt kellett hegesztenem, ezért egy Graetz-hidat raktam fel a meglévő trafómra. A negatív kábelt rögzítettem a hegesztő asztalra. Ezen az asztalon volt felszerelve egy asztali fúrógép, aminek a tápkábele be volt dugva a konnektorba. Bekapcsoltam a hegesztőt, de jött a postás és kimentem hozzá. Kb. 8-10 perc múlva jöttem vissza és akkor már lángolt a fúrógép tápkábele. Látszott, hogy a háromeres kábel földelési vezetéke teljesen átizzott. Amíg váltóárammal hegesztettem ilyen soha nem történt! Ha valaki el tudná magyarázni, hogy mi okozza a váltóáramú és az egyenáramú hegesztés közt ezt a különbséget, annak nagyon megköszönném.
Köszönettel Apó
(#) erbe válasza Apó 66 hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
A válasz általában minden hegesztőre igaz. Nagyobb műhelyekben, üzemekben minden mindennel össze van kötve és ráadásul még földelve is van. Az összekötés ráadásul komoly laposvasakkal történik, hogy ha véletlen valaki a szomszédos placcon akar hegeszteni, ne kelljen minden kábelt átcsiptetnie.
Ennek alapján a gépkönyv hibás. Az a csoda, hogy a munkavédelmi felügyelő még nem kötött bele.
Ha nálad megpörkölődött a másik gép vezetéke, ott nem a földelés a hibás, hanem a te gépedben van valami, amin el tud tévelyedni az áram.
Ennek semmi köze a váltó vagy egyenáramú hegesztéshez. Talán inkább ahhoz, hogy a diódák hűtőtönkjét nem szigetelték el a gépháztól. ???
(#) Apó 66 hozzászólása Ápr 21, 2012 /
 
Átnézem a diódák felfogatását. Köszönöm a segítséget.
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Kedves Béla!
Bár tegnap volt, talán még nem késő boldog névnapot kívánni neked. ami mellett viszont nem tudok szó nélkül elmenni,az a nagy kiterjedésű fémszerkezetek összekötésére vonatkozó előírás hibás értelmezése. Annak a bizonyos összekötésnek, amiről szóltál a neve EPH,azaz egyenpotenciálra hozás.
A funkciója pedig nem az,hogy a testet ne kelljen hegesztésnél cipelni,hanem az,hogy az esetlegesen különböző potenciálú nagy felületűnek minősülő fémszerkezeteket azonos potenciálon-lehetőleg földpotenciálon- tartsa. Tehát az elsődleges funkciója balesetvédelmi jelleggel bír, az más kérdés hogy -egyébként teljesen szabálytalanul- a hegesztőgép testpotenciáljának meghosszabbítására használják néhol. A gépkönyv nem hibás. Egyetlen hegesztőgép gyártó sem földeli direkt módon a hegesztési funkcióval rendelkező kapcsokat amiatt, mert a HBSZ(Hegesztés Biztonsági Szabályzata)tiltja. A vázolt hiba inkább amiatt állhatott elő,mert az egyenirányítás után az egyik polaritás fémesen kapcsolatba került a hegesztőgép vázával, a másik pedig szerencsétlen módon a fúrógép fémszerkezetéhez ért, így az áramkör záródott,és ott égett el a vezeték,ahol kisebb volt a keresztmetszete. A többi dologban igazad van.
(#) erbe válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Köszönöm a jókívánságokat.
Sajnos, én hajógyárakban nőttem fel, ahol az általam említett funkció is fontos volt.
Amit kiemeltél, a direkt földelés már csak azért sem alkalmazható, mert a használattól függően a polaritás is változhat. De ez más dolog.
(#) Apó 66 hozzászólása Ápr 26, 2012 /
 
Kedves Béla!
Engedd meg, hogy ismeretlenül is köszöntselek névnapod alkalmából,állítólag 8 napig még érvényes. Átnéztem a diódák felfogatását de nem találtam hibát. A diódák textilbakelit lemezre vannak felfogatva és ez a lemez van a burkolatra erősítve szögvas kerettel. Lehet, hogy a textilbakelit nem jó szigetelő? Nem tudom eldönteni, hogy az új inverteres hegesztőmmel merjek-e hegeszteni a földbe álló kapuoszlopra? Ha erre is tudnál válaszolni azt megköszönném.
További szép napot.
(#) mpisti válasza Apó 66 hozzászólására (») Ápr 26, 2012 1 /
 
Szervusz Apó 66!
Ne vedd rossz néven, hogy a Béla helyett válaszolok.
Nyugodtan hegessz a kerítésoszlopra, ha az inverteres hegesztőd eredeti állapotában van, abból semmiféle baja a gépednek nem lehet. Látatlanban nem igazán lehet diagnózist felállítani a másik hegesztőd által okozott hibáról,de ha van profi villanyszerelő ismerősöd, és neki pontosan meg tudod ismételni az akkori állapotot, 1 perc alatt megmondja hogy mi volt az oka a fúrógép védővezető leégésének. A textilbakelit(és minden más bakelitfajta) jó szigetelőanyagnak minősül, tehát a hiba másutt keresendő. Lehet,hogy egy szigetelésmérés kiderítené hol a hiba.
(#) Apó 66 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /
 
Tisztelt mpisti! Köszönöm a válaszodat, igy megnyugodva fogom elvégezni a szükséges javításokat. Megfogadom tanácsodat, szakemberhez fogok fordulni mert kiváncsi vagyok, hogy mi okozta a kábel leégését, nehogy mégegyszer elkövessem ugyanazt a hibát.
További szép napot.
(#) Beachway hozzászólása Ápr 29, 2012 /
 
Üdvözlök mindenkit! Segítséget szeretnék kérni egy Gismi133 inverter javításában.A hibajelenség az, hogy a készülék 10V-os reléje ki- be kapcsolgat.És mikor megszüntetem a hálózati feszültséget, a kapcsolgatás sebessége lelassul, és megáll.A ventilátor sem működik.Találtam róla egy rajzot, de sajnos az sok kis rajzból áll, és én nem látom át így a működését.Ez az első alkalom, hogy hegesztő invertert javítok.Bővebben: Link itt lenne a rajz hozzá!Minden segítséget előre is köszönök!!
(#) erbe hozzászólása Máj 7, 2012 /
 
Technikai érdekesség képpen felteszek néhány képet és adatot egy hegesztőinverterről, ami az IC-k feliratai szerint 1990 tavaszán készülhetett.
Kemppi PS3500, 350 A tirisztoros inverter. Univerzális, tud CO2-t, AWI-t és MMA-t (pálca). Üresjárati feszültsége MMA-AWI módban 80 V (mérve 80,2), amit segédtáppal állít elő. 10 me 2-es huzalból a főtrafón, fojtó, kis hídon át a kimenetre. Ennek a fojtója volt menetzárlatos, ami eldurrantotta a kis Graetz hidat (KBPC3508-cal helyettesítés).
A karakterisztika MMA és AWI módban szabályozható.
A főtrafó ferriten van, méretek ~93*43*155. A két legérdekesebb dolog, ami miatt megemlítem:
Az inverter változó frekvenciájú. Induló 500 Hz, max. ~10000 Hz.
A gép fedelébe bele van ragasztva az évtizedek ellenére még mindig tökéletesen olvasható teljes rajz (vezérlőpanel nélkül, de ne legyünk telhetetlenek!). Jelalakokkal, feszültségekkel... A rajzot persze a javítás végén az összeszereléskor vettem észre, bár évekkel korábban már volt kezemben. Felteszem, hátha valaki hasznát veszi.
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Szia Béla!
A kapcsoló tirisztorok milyen típusúak?
(#) hibbantpasi válasza mpisti hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Sziasztok!

Egyik ismerősöm sikeresen kipróbálta ,hogy bírja az inverteres trafója a túlfeszt.A felrobbant elkóval nincs is probléma, de szétment a termisztor is (MF72 10D20). Van esetleg valakinek ötlete, hol lehet ilyet beszerezni?

üdv: hp
(#) mpisti válasza hibbantpasi hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Amint a mellékelt adatlapon is látszik az említett NTC 10ohmos, és elég hosszú a beállási időállandója, azaz a gép bekapcsolása után ennyit illene várni, amíg az NTC "beáll". Sajnos egyre gyakoribb az NTC alkalmazása a relés töltőáram korlátozás helyett. Egy meghibásodás szinte biztosan viszi az NTC-t , relé esetében nem túl gyakori az érintkező elégése. Érdemes körülnézni pl. az soselectronic.hu -n szerintem találsz kiváltó típust. Én kapásból láttam 4 ohmos 9,5A-es típust az oldalukon.
A lényeg, hogy az eredeti NTC üzemi paramétereit tudja teljesíteni, azaz a beállás utáni ellenállásértéket kell hogy tudja. Ennél az értéknél kisebb beállási értékű jó, de nagyobb nem.
(#) erbe válasza mpisti hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
T80F1000V... Többet nem sikerült leolvasni szétszerelés nélkül. Ezeket hozta a keresés: T80F1000
A rajz meg a jelalakok alapján ugyanolyan kondis-félhidas megoldás, mint a PC tápok többsége.
Sajnos, az eredeti problémán nem módosított a javítás, továbbra is borzasztóan fröcsköl CO2 módban, de pálcával mint az álom. 4-es pálca, 200 A, ssssss. A varrat máskülönben kiváló CO2-vel is, csak az a sok mák, mustármag, ...
Lehet, hogy ennyit tud. Csak eddig nem volt gond a felülettel. Homokszórt anyagba szörnyen beleragad.
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Szerintem érdemes lenne kipróbálni egy másik kimeneti fojtóval is. Valamint a kimeneti zavarszűrőkört talán érdemes lenne alkatrészről alkatrészre átellenőrizni, mert szerintem az nem csak egy sima zavarszűrés-legalábbis az alkatrészek nagy számából ítélve. A szabályzó áramköre nem tartalmaz "Arc-Force" funkciót? Mert ha igen,akkor lehet hogy abban az áramköri részben keresendő a hiba oka.
(#) erbe válasza mpisti hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Már elvitték, de ha lesz alkalmam rá, megnézem a zavarszűrő panelt. Nem egyszerű hozzájutni. A fojtót kicserélni majdnem reménytelen. Próbáltam kívül a testkábelbe kisebb fojtót belekötni, igaz a javítás előtt, de észre se lehetett venni. A képen a nagy fényes kéttörzsű a fojtó. Lemezelt I-kből hegesztett, nincs légrése, de a két törzset összekötő rövid I-k kisebb keresztmetszetűek. Szalagból tekerték. Fényes szürke, nem látni, hogy ónozott réz vagy alumínium. Inkább rézre tippelek. Fólia alatt van. Nem melegszik.

Kemppi003.JPG
    
(#) hibbantpasi válasza mpisti hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Köszönöm az ötletet.
Ebben a gépben a lágyinditó ellenállásaként szerepel ez az NTC, üzem közben a relé rövidre zárja.Normál körülmények közt birnia kell(ene).

üdv: hp
(#) mpisti válasza hibbantpasi hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Ha az NTC-t relé zárja rövidre, akkor szerintem simán helyettesítheted egy 10ohm 10-12W-os ellenállással. Igaz,hogy annak nagyobb hely kell.
(#) publutyka válasza hibbantpasi hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
szia.
ha még nem késő egy pár üzlet elérhetősége ezek többsége csomagküldéssel is foglalkozik.
(#) hibbantpasi válasza publutyka hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Szia!

Abszolút nem késő,szerencsére nem határidős a dolog. Köszönöm.

mpisti: Sok esély nincs akkora ellenállást odapasszírozni,de próbára tetszik az ötlet, köszönöm.

üdv:hp
Következő: »»   4 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem