Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   390 / 1178
(#) kadarist válasza Pixi hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Működik nélküle is.
(#) Pixi válasza kadarist hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Köszi, akkor majd kipróbálom, mert ez egy videó megfigyelő központ vinyója és a 12 volt felment 21-re! De mivel tápot cserélek, így a hiba már nem lesz meg! Aztán remélem nem is ugrik meg a fesz! Max teszek bele egy kis dobozos védő áramkört amit a tápcsatlakozóba lehet kötni, és hasonló a célja min ennek a diódának!
Köszi a segítséget!
(#) kadarist válasza Pixi hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Sok sikert! A védőáramkör jó ötlet!
(#) lukovicsek válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Köszi nem gondoltam hogy a ráirtak alapján meg is találom.

Laci!
(#) x555 hozzászólása Máj 7, 2012 /

Heló!
Tudna valaki nekem abban segíteni hogy 75345P típusú MOSFET-te mivel tudnám helyettesíteni? Valami olcsóbb tipus kellene mert egy inverterbe elég sok elpukkant.
Előre is köszönöm.
üdv.
(#) zs0lt hozzászólása Máj 8, 2012 /

Hello

a kovetkezo kerdes nem ide illik, de nem nyitok uj temat egy egyszavas valasz miatt. kerdes: egy (19V/3.49A) tap aramat szeretnem linearisan +/-40%-rol 100%ra emelni, attol a pillanattol amikor csatlakoztatom a fogyasztohoz.
tehat van egy laptopom ami kek halalt produkal ha mukodes kozben csatlakoztatom a toltot, (meg a boot-olas elott is erdekes dolgokat csinal amikor csatlakoztatom) kiveve ha lecsukom (sleep) kicsit mintha szikrazna meg hangja is van. nem vagyok profi a temaban de biztos vagyok benne, hogy tul sok aramot vesz fel egyszerre..(tudom, hogy alaplaphiba, probaltam tobb toltovel is).evek ota mukodik, nincs azzal baj ha fijamatosan tolton van...

az alkatresz neve erdekelne, vagy konkret alkatreszek. nemrudom a nevet, probaltam keresni csak rosszul.

koszi elore is
(#) Stewe válasza zs0lt hozzászólására (») Máj 8, 2012 / 1

A legegyszerűbbnek egy huzalpotméter tűnik...
(#) zs0lt válasza Stewe hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

tudomasom szerint a potmeterek kezzel allithatoak, nekem automata kene.

lehetseges, hogy egy 25V-os kondit feltoltsek 25V-ra mikozben kevesebb feszultsegnek teszem ki?
egy tranzistorral kombinalva mukodhet az otletem amennyiben lehetseges.

elore is koszonom
(#) Moderátor hozzászólása zs0lt hozzászólására (») Máj 8, 2012

Légy szíves, használd a SHIFT-et!
(#) PH-User hozzászólása Máj 8, 2012 /

Sziasztok!

D90N02L-ről kérdeznék. Tudom, hogy N csatornás logikai Power MosFET, de nem tudom mivel helyettesíthetném vagy hol kaphatnék ilyet? DPAK tokozású.
Geforce 7300GT videokártya tápáramkörében ül.

Előre is köszönöm!
(#) kotec hozzászólása Máj 9, 2012 /

Üdv!

A képen látható forgókapcsolóról érdeklődnék, hogy pontosan mi a neve, és hol lehet beszerezni. Ebben az effektben volt. Annyit tudok, hogy 16 állású választó kapcsoló szerű (ezzel lehet a programokat kiválasztani), de a rajta lévő számot beírva a googlba nem találok hasonlót se. 6 lába volt valamikor ( a képen bekarikázva 3-3) és úgy nézett ki mint kb. ez a potmeter.
(#) _vl_ válasza kotec hozzászólására (») Máj 10, 2012 / 1

Enkóder az alkatrész neve.
http://en.wikipedia.org/wiki/Rotary_encoder

A kapcsolási rajzban ENCA 288S0121 szerepel mellette.
Van egy közös pontja (2 láb COM néven), meg 4 kapcsolt lába (D1-D4). Valamilyen digitális kód szerint kapcsolgatja össze a D1-D4 lábakat a COM lábakkal, ha mázlid van, akkor valami standard Gray-kódot használ, vagy ha nagyon buta, akkor sima binárist. Kimérheted, ha még rá tudsz mérni a lábakra, vagy szétszedheted, akkor a tárcsán meg fogod látni a kódolást (melyik állapotban melyik kimenetet zárja a COM-hoz).
(#) Stewe válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Minden úgy van, ahogy írtad, de szerintem túlzás lenne enkódernek nevezni... Csak abszolút helyzetet ad. Még irányt se lehet róla levenni.
Egy mechanikus játékszert nem kellene együtt emlegetni egy akár 15000 lépéses forgó jeladóval.
(#) kotec válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Köszi a választ!

Nézegettem az encoder-eket is csak nem voltam biztos magamban. Most már csak találnom kell 1 megfelelőt.
Pl: egy ilyet vagy a beültetés miatt egy ilyet. Megpróbálom valahogy kimérni a kódolást.
(#) pucuka válasza kotec hozzászólására (») Máj 10, 2012 / 1

Az adatlapon ott a kódolás: bináris. Hogy meddíg megy el, az attól függ, hány állásút veszel. Ha 8 akkor oktális, ha 10 akkor BCD, ha 16 állásút, akkor HEX.
Hogy egyszerű, attól még enkóder.
(#) Signal válasza Stewe hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Angolban szeretnek mindenre "nagy" szavakat használni, magyarban megfelelő rá a "kódkapcsoló". Ami persze helyesen írva egy szó, ellentétben a linkelt HQ-oldallal.
(#) Stewe válasza Signal hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Nem is hogy szeretnek.... nem tehetnek mást szerencsétlenek, szókincs szempontjából elég szegényes nyelv.

Jó ötletet adott, gyanítom ilyen jószág létezik BCD kimenettel is, egy kisfrekvenciás "szintézer" kezelőszervének nagyon praktikus lenne, az 1-100Hz-es szabályozási tartományban.
(#) lukovicsek hozzászólása Máj 10, 2012 /

Sziasztok.
Valaki tudna erre egy értéket mondani egy shunt elenálás amire ez van irva:10w0R05 ohm G
(#) _vl_ válasza lukovicsek hozzászólására (») Máj 10, 2012 / 1

0.05ohm
Az R betűnél van a tizedespont.
(#) lukovicsek válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Kösz szépen .

Laci!
(#) Stewe válasza lukovicsek hozzászólására (») Máj 10, 2012 / 1

Ez egy 0,05ohmos 10W-os ellenállás, ez kb 15A-ig terhelhető.
(#) vladcepes hozzászólása Máj 10, 2012 /

Sziasztok! Szeretném megkérdezni hogy ez a két Varisztor-rol hogyan tudnám meg milyen értéke van? Majdnem egyforma csak az egyiken 08 50 van az alján a másikon meg 05 45. Ezek általában bármelyik elektronikai boltban kapható? A választ előre is köszöntem.

1.jpg

5.jpg

(#) Ricsi89 válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Azt ne nézd, az csak a gyártási dátum. Felette van a K275 sor, az jelenti a feszt. Ezek szerint 275V-os a varisztor. Bővebben: Link
(#) vladcepes válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Köszönöm a választ! Holnap meg próbálom valamelyik boltban Pesten. Üdv.
(#) PH-User válasza PH-User hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Tárgytalan lett, bár gondolom elég problémás volt alapból a kérdés.
(#) golem hozzászólása Máj 11, 2012 /

Sziasztok!

Van a képen látható tekercsem kitört belőle a vasmag a kapcsolás rajzon igy van jelölve de nincs oda irva hogy hány uh szeretném ki cserélni. Vagy esetleg hejetesithetném csavaral vagy ferritből egyet esztergáltatnék.2 kép a kapcsrajza, 2. a tekercs 3. ami kitört belőle ilyen kéne még két darab.
(#) zolika60 válasza golem hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Inkább bonts valami régi készülékből.
(#) granpa válasza golem hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Szia!
Lehet kapni, láttam már itt a fórumon, de nem tudom hol. A Börzén is láttam, több árusnál is. Add meg a méreteit (átmérő, hossz, menet), ha nem jársz erre; veszünk neked most Vasárnap.
Szia: Kálmán
(#) Stewe válasza golem hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

A ferritet nem fogod tudni esztergáltatni, úgy képzeld el, mintha porcelán lenne. Bontásból tudod beszerezni.
(#) granpa válasza Stewe hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Köszörülni szoktuk ( a porcelánt is), de annyiba kerülne a megmunkáltatás, mint egy zsák gyári ferrit mag (ha egyáltalán létezik még ilyen műhely/iparos).
Következő: »»   390 / 1178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem