Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPS GSM modulok programozása
Lapozás: OK   4 / 28
(#) pucuka válasza menyus hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Azért olvasgatjuk a "szenvedéseidet", ha segíteni nem is tudunk, mi is tanulunk belőle. Úgyhogy továbbra is várjuk a tapasztalataidat. Én csak régebben foglalkoztam hasonlókkal, de az már rég volt, de érdekel a téma.
(#) menyus válasza pucuka hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Köszi ez megnyugtató... Szóval feladom egyelőre, ezek a modulok tuti hibásak. Lelevelezem a SOS al ahonnét rendeltem mi legyen..? 10 - 3 rossz elég rossz arány és nem most csinálok először ilyet (bár nem is vagyok profi) , még a 300 assal kezdtem azokkal soha ilyen gond nem volt. Kizárt hogy beforrasztáskor pl. megfőztem volna..stb. Ezzel a 900 szériával a kezdetek óta annyi baj van hogy csak kapkodom a fejem. Kezdve az előzőekben leírt hiányzó "low batt warning" üzenettel, ami miatt muszáj voltam éppen ezért "szégyenszemre" komparátorral figyelni a tápfeszt, ellőve ezzel 2 db lábat a kontrolleren potyára...stb stb. Igaz hogy ezek a modulok 3 éve megvannak, tehát kb. az első példányok lehetnek a 300 / 900 váltás után, lehet hogy firmware hibásak vagy nem tudom mire gondoljak. Anno vettem 10 db ot belőlük, most jutottam odáig hogy használnám is őket. De olyanok mint a kutya vacsorája, vagy működnek vagy nem, vagy nem tökéletesen. A QUECTEL modulokkal mi a tapasztalat? Lehet váltani kéne SIMCOM ról ha ezek ennyire esetlegesen működnek, és ráadásul relatíve drágák is, már a másik említett típushoz képest. Igaz olcsó húsnak híg a leve, de kb. ugyanezek a modulok motorolában pl. 10 e felett kezdődnek. Viszont lehet hogy nem kéne szívni velük folyamatosan, és ez átgondolandó...
(#) aroxol válasza menyus hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Semmi gond nincs a SIM900-al, én havonta elhasználok 20-30db-ot egy se volt még hibás.
(#) menyus válasza aroxol hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Hát, ezek nem mai darabok hanem kb 3 éve lettek berendelve, ezért gondolok hibás szériára. De olyat hogy a UART teljesen halott még nem tapasztaltam én sem ezidáig. Semmi nem jön ( RDY, Call Ready...stb) bekapcsoláskor sem, a hálózaton viszont fent van mert hívható. Lemértem mindent a modul lábától a kontrollerig szakadás nincs. Leválasztva a modult a kontrollertől közvetlenül a modul TX lábára csatlakozva se jön adat. Néztem terminal al is, szkóppal is. Fixen ki van akadva H ba az RX és a TX láb is. Teljesen kuka.
(#) menyus válasza aroxol hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Te egyébként melyiket használod? A SIM900 at vagy a 900D t ami láb kompatibilis a régi 300 al? Nekem a sima 900 al vannak gondjaim, a kisebbik tokozásúval. A nagyobbikat még nem használtam sosem.
(#) aroxol válasza menyus hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
900, 900R, 900D.
(#) menyus válasza aroxol hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Akkor a teljes repertoárt használod.. Az alacsony tápfesz üzenetet te lekezeled, használod? Mert nálam az sem akar jönni, pedig az adatlap szerint ha a VBAT 3,5 V vagy alacsonyabb akkor kéne küldenie a "Under voltage warning" üzenetet...na nálam ez sem jön. Illetve mire elkezdené küldeni akkorra már 3,4 V a VBAT és ki is kapcsol a modul.

Most ültettem be a 9. panelt. Speciel ez most működik, ugyanaz a panel ugyanaz a PIC ua. kóddal, ugyanazokat az AT commandokat kapja ez is mint a többi ami nem működik. Na ez mitől van...? Csak a modul lehet gázos szerintem. És egyébként is minden "extra" nélkül ha felmegy a hálózatra (márpedig felmegy) akkor kellene küldenie az ilyenkor szokásos üzeneteket...
(#) aroxol válasza menyus hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Tápfeszt nem a telefonnal figyelem, nekem a 12V a lényeg. Először én is szívtam, de rájöttem mi volt a gond, azóta elsőre minden ok.
(#) menyus válasza aroxol hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Ha nem titok megosztanád velem hogy Te min akadtál el és végül mi hozott megoldást? Köszi.
(#) aroxol válasza menyus hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Kapcsolással volt gond, és a programban is kellett állítanom. Előtte én is 300-ast használtam, annak a programját kellett átírnom hogy működjön. Már nem emlékszem pontosan, ha átküldöd a kapcsolást rá tudok nézni hogy mi lehet a gond.
Persze ha nem titkos.
(#) Ktulu válasza menyus hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Azt esetleg meg lehet tudni, hogy mi a célja a fejlesztésnek?
Gondolom nem gépjármű lopásvédelem.
(aroxol-nál is kíváncsi lennék, hogy mire lehet ekkora számban felhasználni. Puszta kíváncsiság, ötletforrás)
(#) menyus válasza aroxol hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Igazság szerint azért nem értem mert ebből a cuccból már kiment egy széria és nem volt vele gond. Ugyanaz a panel, áramköri környezet..stb és a kód is ugyanaz amit a kontrollerhez írtam. Ezért gondolok a modul hibájára. A 300 ról 900 ra váltáskor eleinte én is szenvedtem mert vannak különbségek de ezeken már túl vagyok. Az aggasztó az hogy most nem működik valami ami egyszer már működött és nem változott azóta semmi. Se a panel se a kód..stb. Nekem főleg a modul sleep be küldésével volt bajom, de aztán jobban átrágva az adatlapot rájöttem hogy a DTR lábbal lehet hardveresen vezérelni ezt. Azon kívül persze hogy előtte AT commanddal be kell állítani. Ez beleszól a soros vonal engedélyezésébe tiltásába is, de elvileg ha a UART on jön valami, vagy küld valamit a modul akkor felébred sleepből. De most nem az a gond, a UART egyáltalán nem él. Itt a bibi. Innentől kezdve pedig semmit nem tudok vele kezdeni.
(#) menyus válasza Ktulu hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Semmi extra, most a fiamnak csinálok éppen egy kis vészjelzőt mini méretben amin van egy gomb. Ha megnyomja elküld egy smst nekem a koordinátákkal...ennyi, semmi extra. A nyakában lóg biciklizés közben, ha gáz van megyek...Van pár nagyobb srác a suliban aki cseszteti, puszta óvintézkedés csak. Van persze telefon is nála de azt egyszer már elvették tőle, meg ha elkezd telefonálni akkor mire odaérek eltűnik a "díszes társaság". Így meg meg tudom lepni őket. ezt a kis 3 x 3 centis kütyüt a nyakában a pólója alatt nem is látják, főleg hogy a ruhán keresztül meg tudja nyomni sutyiban.
(#) MM hozzászólása Máj 8, 2012 /
 
Nekem 300as döglött be állóhelybe..
a quectelek is elegge firmware hibasak, legalabbis ami nekem van. pl az ATD>1; nem műxik, mert a telefonkönyvböl úgy másolja be a számot hogy lehagyja az elejérő a "+"-t. szívtam vele egy csomót hogy miért nem csöng, akkor küldtem neki egy At+CLCC-t azt látom hogy hiányzik az a karakter... igy átkellet irnom a progit hogy előbb egy CPBR-el kiolvassa a számot a memoriaba aztan ATD+szám...
de megy már egy féléve kocsiba, kintvolt a fagyban is nincs vele gond..
Egyébként én a PICel szívtam, állandóan resetelt mikor a hívás megindul... a mobil térereje nagyon kitérítette a hitéből.. áttértem azóta atmel-re ez sokkal stabilabb ilyen környezetben is.
(#) menyus válasza MM hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Nekem pont a 300 as volt ami stabilan ment. Jobban is szerettem mint a 900 ast mert volt benne integrált töltő is pl. De ez a mostani hiba kiborít itt van 7 db panel beültetve kifogástalanul működik. A maradék három meg agyhalott a UART hiba miatt. Ez mitől lehet..? Már átméregettem mindent, mert lehet a panel gyártásánál volt valami gond (nem vezet át egy VIA..pl...stb) de nem, mert a modul TX ohmikusan mérve odaér a PIC - RX ig, csak éppen nem jön rajta semmi...a PIC küldi neki szépen az AT parancsokat, ezt látom a terminalon csak éppen a modul nem veszi tudomásul. És nem a port sebesség a gond, hanem egyáltalán nincs soros kapcsolat.
(#) pici válasza menyus hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Menyus, nem lenne olcsóbb és hasznosabb egy karateoktatás?
(#) menyus válasza pici hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
De igen lehet, köszi..! Már úgy értetted hogy a fejlesztéseim helyett foglalkozzam inkább a karatéval vagy a gyereket vigyem karatézni?

Ha előbbi, hááát...néha mikor ilyenekkel szívok gondolkodóba esem hogy inkább sakkoznom kéne, talán több sikerélményem lenne.. Azért inkább a sakk karate helyett mert 40 felett 1db egybefüggő kockahassal hülyén néznék ki egy tatamin kezdőként .

Ha a gyerekre értetted, akkor meg ez azért nem jön be mert 10 évesen egy 8 fős c..ny csapattal (15 - 16 évesek kb.) szemben hiába a karatetudás, ott még az erősebb kutya elve érvényesül. Sajnos az élet nem egy Chuck Norris film...
(#) aroxol válasza menyus hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Részemről befejeztem, még egy illesztési rajzot sem vagy hajlandó feltenni, így aztán nem fog senki sem segíteni. Orvosnak is látnia kell a beteget, anélkül nem megy a diagnózis. Sok sikert!
(#) menyus válasza aroxol hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Rajz nincs róla mert még télen elszállt a gépem és elveszett rengeteg adatom, közte ez is. A PCB terv is csak azért van meg mert a nyákgyártónál fájlban még megvolt... Soros illesztés nincs, mivel egy tápról jár a GSM modul (VEXT) a PIC el stabil 2,8 V ról. Illetve annyi hogy van 100 ohm sorosan az RX - TX lábak között. De a többi hét működő panel ugyanígy van felépítve és azok mennek normálisan. Leskiccelhetem de minek..? Ez szerintem egyértelmű, GSM modul RX / TX lábai kersztbe kötve a PIC RX / TX lábaival, soros 100 ohm...ennyi.
(#) kardexcsaba hozzászólása Jún 12, 2012 /
 
Sziasztok. Egy Quectel L50 GPS modul es egy MSP430G2452 nC-ert szeretnek osszekapcsolni de csak I2C-re van lehetosegem. Valaki tudna segiteni, hogyan lehetne megoldani? Elore is koszi.
(#) menyus hozzászólása Jún 13, 2012 /
 
Sziasztok!

Kérdezni szeretném, hogyan lehet azt detektálni ha a GSM készülékbe (SIM900 modult használok) helyezett SIM kártyát kicserélik egy másikra? Van a SIM kártyának valami ID - je ? (amit ki is lehet lehet olvastatni a GSM modullal...) Az AT parancsok között nem találok ilyet. A lényeg nem az lenne hogy idegen kártyával ne lehessen használni a készüléket, (a PIN kérés ki is van kapcsolva) hanem az hogy ha kicserélik a SIM kártyát, arról tudnia kéne a felhasználónak. (elküldött sms ...stb) Hogyan oldható ez meg?

Köszönöm előre is ha valaki segíteni tud.
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Jún 13, 2012 /
 
Köszi, megoldódott, én "SIM ID" - re kersgéltem, ezért nem találtam. De már megvan, csak épp nem így hívják ezt az azonosítót...
(#) kardexcsaba hozzászólása Jún 14, 2012 /
 
Sziasztok.
Tudna valaki segiteni abban hogyan tudom inicializalni es elinditani a gps modult hogy elkezdje kuldeni az informaciokat? Elore is koszonom. A tipus amit hasznalok egy Quectel L50-es.
(#) kardexcsaba hozzászólása Jún 18, 2012 /
 
Hali.
A következő kérdésem lenne. Egy Quectel L50 GPS modult szeretnék beüzemeltetni egy MSP430G2452 uC-el. Mivel a mikrovezérlő csak I2C támogatottsággal rendelkezik, így azt kell használnom. A következő NMEA üzeneteket kellene átküldenem a GPS modulra a konfiguráláshoz:
1. Port kiválasztása
$PSRF100,1,4800,8,1,0*0E
2. Inicializálás $PSRF101,-2686727,-4304282,3851642,75000,86400,1311,12,4*26
3. Funkció kiválasztása(milyen típusban küldjön)
$PSRF103,04,00,02,00*26
Az általam használt i2c programmal egyszerre egy bájtot tudok atküldeni. Tudna valaki segíteni, hogyan tudom megoldani, mert ahogy utánanéztem ezek az üzenetek több bájtosak és nem értem hogyan tudnám felosztani. Még nem foglalkoztam NMEA protokollal, ezért kezdő vagyok a témában. Köszönöm a segítséget.
(#) zenetom válasza kardexcsaba hozzászólására (») Jún 18, 2012 /
 
Szia!
A parancsok végén "enter" áll még, ami két byte-ból áll:
decimálisan a "13" (CR, "kocsivissza") és a "10"-et (LF, "újsor") kell elküldeni, a parancs után, ebben a sorrendben.
Tehát pl. így:
Idézet:
„$PSRF100,1,4800,8,1,0*0E<13><10>”
(#) kardexcsaba válasza zenetom hozzászólására (») Jún 18, 2012 /
 
Szia...még kezdo vagyok az NMEAüval, ezért nem értettem 100%ban amit irtál. A kérdésem még az lenne, hogy ha én egyszerre csak egy bájtot tudok elküldeni, akkor ezt a parancsot hogyan kell-tudom szétdarabolni és elküldeni? Le tudnád irni nagyjából legalább a pszeudókódot? Köszi a segítséget.
(#) Ricsi89 válasza kardexcsaba hozzászólására (») Jún 18, 2012 /
 
Ha eddig nem tudtad volna, akkor a soros adatátvitel is mindig csak 1 bájtot küld, egymás után. Ott is ha több karaktert küldünk, akkor felbontjuk a szöveget karakterekre és egymás után küldjük el.
(#) kardexcsaba válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 18, 2012 /
 
Bocsi, rosszul fogalmaztam a kérdésem. Azt akartam kérdezni hogy az átküldendő NMEA üzenet bájtkódja hogy néz ki?
  1. i2c_init();
  2. i2c_start();
  3. i2c_slave_cim(0x62, 0);   // slave cím , írás
  4. i2c_write_byte(0x01);     // példa, első bájt
  5. i2c_write_byte(0x02);

Innen kellenének nekem a bájtok, amiket nem tudom hogyan kapok meg.
PL. $ - ezt hogy küldöm át, vagy a P - t?
Köszönöm a segítségetek.
(#) Ricsi89 válasza kardexcsaba hozzászólására (») Jún 18, 2012 /
 
Idézőjelek közé kell tenni a küldendő karaktert. Pl:
  1. i2c_write_byte("P");
(#) kardexcsaba válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 18, 2012 /
 
A küldést végrehajtó függvényem a következő:
  1. uint8_t i2c_write_byte(uint8_t byte){
  2.     USICTL0 |= USIOE;                      
  3.     USISRL = byte;                        
  4.     USICNT = 8;                            
  5.     while((USICTL1 & USIIFG) != 0x01);    
  6.                  
  7.     USICTL0 &= ~USIOE;
  8.     USICNT = 1;
  9.     while((USICTL1 & USIIFG) != 0x01);  
  10.  
  11.     if(USISRL & 0x01){
  12. return 0;
  13.     }
  14.     return 1;
  15. }

Ez pedig nem futtatható abban a példában ahogy te tanácsoltad. Van valami ötleted mit csinálhatnék?
Következő: »»   4 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem