Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egytranzisztoros erősítők (Zen)
19V 4,7A laptoptáp, vagy esetleg 12V autóakksi. Izzó nélkül mi történne? Esetleg teljesítményellenállást ha beteszek? Elvégre az erősítők nem szoktak világítani...
Inkább akkor beszerzek megfelelő izzót De izzó nélkül mi lenne? Sima erősítőkbe mért nincs ilyenféle áramkorlátozás?
Használhatsz teljesítményellenállást. Az izzó előnye, hogy az ellenállása bizonyos mértékben fordítottan arányos a rajta folyó árammal, így szabályozó elem is egyben.
Amúgy mért kell szabályozni az átfolyó áramot? Ha több folyik át akkor tönkremegy a tranzisztor?
Minél több áram folyik át egy tranzisztoron, annál jobban melegszik, és minél melegebb, annál több áramot enged át. Könnyen annyira megfuthat az áram, hogy tönkreteheti a tranzisztort, de akár a tápegységet is.
Köszi, teljesítmény ellenállásből hány ohmosat használjak (égőm nincs viszont telj ellenállat 10-20w rengeteg)
Az 5ohm-mal a maximális teljesítményt tudod kivenni, természetesen ez a tranzisztor oldalán is hatalmas hőfejlődéssel jár, 1-2°C/W bordát igényel.
Köszi, valamit majd rá applifikálok, de lehet hogy először 10ohm-ossal próbálom. 5ohm-mal a max teljesítmény kb. hány watt lenne?
Köszi! És 4ohm-on? Meg még lenne egy kérdésem, mivan ha nekem ilyen potméterem van (ami biztos működik), ez is megfelel-e a célra, illetve mit hogyan kell bekötni?
Köszi!
4 ohm-on is 2W. A poti hangerőszabályzó vagy munkapont beállító lesz?
Gondolom hangerőszabályzó, hisz egy poti van csak az áramkörben.
Lehet a 10k helyén. Így a kollektort könnyedén féltápra tudod állítani.
ZEN
Meg szeretném építeni, mekkora tép egység kell hozzá? Teljesítményre gondolok.
Utolsó oldal felső részén ez van írva: "VA rating= 750 watts. Minimum." Nem vagyok jó angolos, de gondolom ez azt jelenti, hogy legalább 750VA-es trafó kell hozzá.
Rájöttem hogy maradok ennél a rajznál, csak annyit mondjon meg valaki, hogy a 100 mikros kondit hogy kell bekötni? (polaritás) Jól gondolom hogy ami a testre megy az a - ?
Köszi, kipróbálom a kapcsolást, életem első erősítője lesz
A táp után iktass be egy 3-4A-es biztosítékot. Kár lenne ha tönkremenne
Sziasztok !
Vannak 2n3055-ös tranzisztoraim. Szerintetek egy 30VA-es trafóval ezekből lehet egy 5W-os végfokot építeni ? Mondjuk PP-t, az talán kevesebbet zabál. Vagy nem elég neki ekkora tápegység ?
Szia! Nem szőrszálhasogatás de onnantól kezdve hogy PP-t csinálsz, már nem egytranzisztoros az erősítőd. És a 2N3055-ből épített erősítőknek van külön topicja. A klasszikus értelemben vett PP-t nem tudsz csinálni csak 2N3055-ből, mert kellene a PNP párja, akkor lenne push-pull. A bétájuk ezeknek viszonylag kicsi, a meghajtásról és illesztésről külön fokozattal kellene gondoskodnod. Az egytranyós erősítők zöme fetes, és nem véletlenül. De tedd fel a kérdést a 2N3055 topicban is.
Gondoltam szólok mielőtt a modik tennék. Minden jó szándékom.
Egyébként lehet 2 db 2N3055 -ből PP -t csinálni, pl. fázisfordító, és kimenő trafóval. De lehet kvázi komplementer kapcsolásban is. De ezek tényleg nem egytranzisztoros kapcsolások.
Sziasztok
Tudna esetleg valaki ajánlani nekem egy nagyon egyszerű 1 vagy többtranzisztoros erősítő kapcsolási rajzot amivel könnyen megérthetem hogy hogyan is működik egy erősítő? köszi
Szia! Az egytranzisztoros erősítők jelentős hátrányának érzem, hogy komoly áramerősség kell a működtetésükhöz és jelentős hőt termelnek. Ezért fokozottan kockázatosnak tartom ezzel kezdeni az erősítők tanulmányozását. Inkább off-olnék egy kicsit Három tranzisztoros erősítő.
Szerk.: C1 elkó pozitív kerüljön az R1-hez. Hibás az ábra.
Helló !
Ezeknél az SE erősítőknél nem gond hogy ELKO a kicsatoló kondenzátor ? Mert ahogy néztem 4700µF van szinte mindenhol. Nem cseszi el a hangot ? Mert olyanokat olvastam, hogy azt nem jó a jelútba tenni. Vagy esetleg van olyan típus ami annyira nem rossz? Milyet érdemes odarakni akkor ?
Szia!
Amit erdemes hasznalni es nem draga,az a ROE arany szinu. Akar ket darab 2200mikros is kapcsolhato parhuzamosan. Nem kell tartani tolle,elonye is van,kevesbe hat vissza a hangszoro az erositore. |
Bejelentkezés
Hirdetés |