Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kábeltévés hibák, elosztás
Témaindító: Bártfai Ferenc, idő: Jan 5, 2008
Témakörök:
Egyik sem nagyon mert >7 dB veszteséget nem igen tud a hálozat simán kompenzálni. (a 7 dB-hez jön még a hálozat természetes ingadozása 5-6 dB, ami már gondot okozhat.)
Azt sem igen tudom, honnan vetted, hogy a modem a nagy jelszint miatt zürözik. Ilyen aligha fordulhat elö, a forditottja viszont nagyon gyakran). A DC oszto (one way tap) sem mindig optimális, mert az a leágazásról visszafelé nem müködik (ha leágazás 6 dB, az oda beadott jel viszont csak 20 dB vagy nagyobb csillapitással jut a bemenetre). Az ilyen hálozathoz jo volna rendelkezni némi mérési protokollal - pl. mennyi a bemeneti szint. A szabvány csak a minimumot irja elö, és ezt a szolgálató csak a legritkább esetben lépi túl, mert az tul költséges. Igy ezt a minimális szintet nem lehet nagyon osztani, mert az már rontja a minöséget.
Hmmm... Anno az UPC-s modem topikban volt felvetve az, hogyha túl erős jelet kap a modem (bizonyos szinten túl), akkor dobálja a jelet. Ezért is ellenőriztem akkor, hogy mi lehet a gubanc a sebességingadozásnál és tettem be a 3.5 dB-es elosztót a TAP helyett.
Viszont akkor az a kérdés, hogy miként lehetne megosztani ezt a leágaztatást (két TV és modem-videó irányú) a legkevesebb vesztéssel?
Most úgy ven leosztva, hogy a főágról jön kétfelé a 3.5 dB-es osztásokkal, az egyik ágon a boxba megy, és a boxból a tévébe. A másik ágon még egy a 3.5-ös leosztással a modembe és a videóba.
A box és a tévé közti átkötést szeretném kiváltani egy leágazással a box előtt, hogy a tévé és a box is ugyanannyit kapjon. A lényeg ezen az ágon: most a box szuperül adja a digitjelet, viszont a tévén szétesik a kép. Ezért gondoltam, hogy a box előtti leágazással végülis mindkettő talán még jó erősséget kap a digit adásokhoz. Az első esetben max 7 db lenne a veszteség, ahogy most a modem felé is, míg a másodiknál a tévé-box felé csak 3.5, míg a modem felé hat, és a legtöbbet (12-őt) a videó kapná, csak ezzel a TAP dologgal elbizonytalanítottál... Pedig a modem akkor is eggyel keveebb csillapítást kapna, mint most.
Itt vannak a modem jelerősségei a mostani (7 dB csökkentett) bekötéssel:
Receive Power Level -3.6 dBmV Transmit Power Level 50.2 dBmV Downstream: Downstream Status Operational Channel ID 23 Downstream Frequency 450000000 Hz Modulation 256QAM Bit Rate 55616000 bits/sec Power Level -4.0 dBmV Signal to Noise Ratio 35.1 dBmV Upstream: Upstream Status Operational Channel ID 4 Upstream Frequency 30600000 Hz Modulation 64QAM Symbol Rate 5120 Ksym/sec Power Level 50.2 dBmV
Szerintem pontosan az 4 dB hiányozni fog egyszer a modemednek (-4 dBmV).
A TX level ugyanis most 50 dBmV (a modem max. 55 dB-t tud - esetleg 58 dB-t, függ a moduláciotól), igy ezzel az 5 dB-es tartalékkal nagyon a határon vagy. Ha 58 dBmV a max., akkor még elmegy, mert akkor még marad 8 dB tartalék). 5dB alá sehol sem szabad menni a TX tartalékával.
Ha tul erös jelet kap, akkor igen, de honnan vennél tul erös jelet egy hálozatból, amelyik eleve a minimumra lett méretezve, mert ez a követelmény?
Azaz szabályozva van , hogy mekkora a minimum jelszint a házi csatlakozón - és kész. Ettöl többet ritkán kaphatsz (ha csak valaki el nem rontja a szerelést), mert az a hálozat stabiilitását veszélyezteti. (A jo müködéshez kb 40 dB csillapitás kell a fejállomás és a csatlakozo között, ha ezt valaki csökkenti, akkor borul a stabilitás). Ezért ha házi jelelosztás kell, akkor házi erösitöket szoktak szerelni.
Akkor ha jól számolom (sajnos elektronikában nem vagyok erős, max kicsit matekban), akkor ha a második lehetőséget veszem, tehát a fővonal után 6dB-el viszem tovább a jelet, majd ott a videó felé viszek 6 dB-es leosztást, akkor a modem 1 dB-t nyer, a videó viszont veszít keményen.
Így viszont a másik oldalon (a tévé és box felé) tisztán kapok jelet és azt ha kétfelé 3.5 dB-el osztom, ott meg jó lesz. Valójában akkor elég lenne egy erősítés a videó felé a második hatos leosztás után, mert akkor a modem csak egy hatos csillapítást kap, a tévé és a box 3.5-öt, és a videónál van erős veszteség. Valójában ezt a TAP-os dolgot nem értem. Tehát ha a 6dB-es TAP-ra kötöm a modemet, akkor erősen lefog majd, míg a mostani 2x 3.5-ös leosztással meg nincs gond?
No még az is felmerült bennem, hogy a főágnál ágaztassam le négyfelé a jelet, például egy ilyennel:
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/fc-604.html Itt végülis minden ágon majdnem 6 dB a veszteség, viszont jobb, mint az első terv szerinti 7 dB... Bár a kábel így meg hosszabb lesz pár esetben. A HQElectronikában ezek a splitterek vannak: http://www.hqelektronik.hu/pr?srch=splitter&ls=20&sm=2
Itt meg árulnak erősítőket, de akkor ezek közül melyik jó (tehát a net se zakkanjon meg és a digit adások is bejöjjenek) és hova kell betennem (főágra vagy az elosztások után erősítsek)?
http://www.antennawebshop.hu/index.php?entry=amplwide Vagy elég csak egy ilyet beszerelnem a bejövő jelre és aztán szétosztani? http://www.elektro-sat.hu/webshop/product.php?id_product=666
A legjobban talán ugy uszod meg, hogy elöször kezeled a modemet (ide bidirektionalis kapcsolat kell, azaz ez elsö splitterre rákötöd a modemet). A másik ágra meg beraksz egy egyirányu szélessávú (80-862 MHz) erösitöt és a kimenetét elosztod a TV-kre meg a STB-re (egyformán pl. egy 4-s osztoval).
Értem. Az erősítő mennyire kavar be a tévé és a box kétirányú kommunikációjának (tehát pl. a digit adásokhoz a műsorsújság leszedése)? Ha semmit, megyek és veszem azt az erősítőt.
![]() Mert akkor úgy gondoltam, hogy az első splitterre betenném a mostani 3.5-ös helyett a 6dB-es TAPot, erre menne az erősítő, a másik ágra menne a modem csillapítás nélkül. Az erősítő kompenzálná a splitter veszteségét és aztán a hármas leosztás, ahol már kisebb a veszteség áganként (kb. 5 dB-re számolok).
Ott nincs semilyen 2 irányu kommunikácio.
A kábelTV-nél csakis a modem dolgozik két irányba.....
Köszönöm a segítséged, sokat segítettél, úgyhogy átnézem a hétvégén a hálózatot és újra húzom.
![]()
Olvasgatok még más fórumokat is, de ami nem tiszta nekem: a csillapítások, leágazások a teljes hálózatra kihatnak (tehát ahány csillapítás, összesen, minden készülékre hatással van), vagy csak a leágazás után?
Tehát ami most van: - bejön sacc 70 dB (nem mértem még mennyi, épp töröm az agyam, mivel mérjem, a modem jó lesz majd talán) - az első leosztásnál megy kétfelé 3.5 dB csillapítással, tehát a box kap 70 - 3.5 = 66.5 dB-t, ennyit a másik ág is (modem és videó felé) - a modem ága felé a 66.5 dB is kétfelé megy 3.5dB csillapításokkal, így az egyik ág (modem) kap 62.5 dB-t, a videó is ennyit. Ha nem 70, hanem 60 a bejövő, akkor - a box kap: 56.5 dB - a modem és a videó egyenként 53 dB-t. Jól számolok? Viszont ha a modemet tényleg csak 55-58 dB-el tolják meg kintről, akkor ez így sovány dolog, ha ennyi jön be a lakásba, mert azért még 1-2 tévét rá kellene számolniuk...
Jol számolod, de a helyzet ettöl valamivel rosszabb, mert elég ritkán kapsz 70 dBuV-t.
(Sajnos egyes modern drága TV-k is szenvednek az alacsony szint miatt, de a szabvány még ettöl is kisebb jelet garantál.) Kb. igy néznek ki a TV jelek: Az analog jelek az alacsonyabb frekin kb. 65 dBuV-s szinten vannak, a felsöbb tartományban 5 dB-el kevesebb (ez nem szabvány, csak ebben a hálozatban igy sikerült... ![]() A digitális jelek ettöl 5-10 dB-vel alacsonyabb szinten vannak (az energiagazdaság kiegyenlitése miatt és a moduláciotól függöen, a 64 QAM pl. -10 dB-lel kisebb). Azaz a modem bemeneti szintje kb. 55 dBuV, amit ha osztani akarsz, már baj van - igy max azt a 3-4 dB-t birja még el. Az oszto másik ágára tehetsz egy 8-15 dB-es erösitöt majd egy ujabb (akár 4-es) osztot, és akkor ugyanott vagy ahol most a sima kábellel. Ebben a hálozatban a többség digitális ezért vannak 5-10 dB-el alacsonyabb szinten. A nagyobb kiálló tüskék a nagyobb frekin analog jelek, vagy egyébb jelek a hálozat mérésére.
Hmmm... A modulációra nem gondoltam még, mert a digit tévéadások java 256 QAM moduláción jön. Az átpakolást valójában a tévé miatt kell meggondolnom, mert pár csatornát nem talált meg a digitálisak közül, valamint a box sűrű újraindításakor előforduló tuner ki és bekapcsolást akarom elkerülni. A modemnél ez a mostani 50 dB most jónak tűnik. Inkább azért aggódom, hogyha a box és a tévé elé is betenném a 3.5-ös leosztást, akkor a digitadások nem jönnek be rendesen, szétesnek majd. Egy erősítő viszont nem olcsó, 8-10 ezerbe kerül, ezért is töröm a fejem, mert ez a kiadás most húzós lenne.
A második verzión azért gondolkodtam, mert a videó elvileg erősíti a jelet, tehát a 12 dB veszteség talán nem nagy. Persze ha a bejövő jel 55 dB, akkor már húzós. Viszont ha a másik ágon kis csillapítás lesz, majd 3.5-ös elosztó, akkor a digit tévé is kap majdnem annyit, amennyi bejönne, a box meg erősít szerintem. Tehát nekem most a tévé a legfontosabb, nem annyira a modem, az az ág most jól megy, nem szakadozik, a letöltési plafont is eléri. Adnék én 50 pontot, de hogy kell? ![]()
Adnék én 50 pontot, de hogy kell?
Én sem......... ![]() A digiadások -4-5 dB-ellel kisebbek az analog adásnál (256 QAM), igy ez még elmegy a passziv osztáson is. A modem most valoszinü még 64 QAM-n megy az meg kb 10 dB-el kisebb mind az analog jel, és ráadásul visszirány is kell neki. Az is tény, hogy a boxok/videok stb., ha füzhetök (van RF be és kimenetük) akkor erösitenek is (kompenzálják a veszteséget), igy ha egymás után kapcsolod öket talán kisebb veszteséggel is meg tudod uszni a dolgot. Ennek alapfeltétele, hogy a box mindig be legyen kapcsolva. Mégis amondo vagyok, hogy egy extra erösitövel jobban jársz és hosszu idöre megoldod a bajok lényegét.
Pedig én épp arra gondoltam, hogy a box a kimeneten nem ad le annyi jelet, amennyit kell és ezért inkább ezt az ágat kiiktatnám és tenném be az elosztót. Na meg a sok újraindítás miatt is két kiesés/újraindítás az átlag és nem biztos, hogy jót tesz a tévének. Szóval a modem felé nincs bajom a jellel, most a tévén kell valamit trükközni, csak ott nem tudok jelet mérni (tévé diagnosztika nem adja ki, csak erősséget mutat, hogy 99%-os a jel.)
Közben utánnanéztem a szokásoknak.
A hálozatok 60 dBuV-ra vannak tervezve (analog jel esetén). Az egyes normák ettöl 7 dB-es eltérést engednek meg (azaz 53-67dBuV tartományban kellene lennie az analog jelnek). Értelemszerüen -4-5 dB-llel kevesebb a 256 QAM, ill -10 dB-llel kevesebb a 64 QAM. Ha a hálozat végén vagy, akkor valoszinüleg a jel az also határon lesz, amit már alig lehet osztani, és amint már irtam, sok modern drága TV-nek még a 60 dBuV is kevés (holott ez szabvány). Ilyenkor van zür.
Köszönöm, hogy megnézted! A hétvégén első körben a tévét direktben a bejövő jelre teszem, minden mást lehúzok és megnézem, hogy megtalálja-e a hiányzó csatornákat. Ha igen, egyértelműen gyenge a jel.
Aztán a modem jön direktben, ott le tudom olvasni, mennyi a bejövő jelszint, bár emlékeim szerint pont azért kellett ezt az elosztást betennem, mert nálam megütötte a 60-at és így a két csillapítással/elosztással ment le erre a mostani szintre. Aztán amikor már mindenféle variációt kipróbáltam, akkor elmegyek majd vásárolni egy erősítőt. Ezt néztem ki, ami normálisnak tűnik: http://www.ostelsat.hu/hazerosito_ha-024_terra_R82292.htm
Elég szolidnak néz ki, de azért felhivnám a szolgáltatót, nekik már vannak tapasztalataik és tippjeik, melyik vált be melyik nem. Nekem eddig 2 erösitöm volt, a régebbi valami hasonlo, és gond nélkül ment, az uj házban már sokkal komolyabb dolgot kellett beszerelnem, mert antennáim is vannak (márcsak 4), igy azokat is egy szintbe kellett hozni.
Vigyázz a szintekkel, mert 20-30 dB erösités már sok, igy utánna csillapitani vagy osztani kell (10-15 dB-t).
A HQ Electronikában is nézegettem az erősítőket és az egy kimenetes 20 dB-t nyom rá, ami már szerintem is erős:
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/ant_amp_afi112t.html Viszont a két kimenetes csak 15-öt, és ha egy TAP ágra teszem 6 dB után, akkor már elvileg jó is lenne, mert a bejövő 60-6+15-8 (a több ágú elosztó ágankénti csillapítása) = 61 áganként és nem kell a csillapítás. http://www.hqelektronik.hu/info/hu/ant_amp_afi121t.html
A 20 dB erösités mindenféle képen fog kelleni, mert meg utánna lesz egy 4-6-os osztód ami elnyel majdnem 10 dB-t a 20-ból, meg lesznek csatik és kábelek. Szoval kevesebbet mint 20 ne vegyél, s ha kell inkább csillapitsd.
Közben rájöttem, hoyg lájkolással lehet pontokat adni (jobb felsö sarok zöld kéz)
Akkor mégis inkább az egy ágú kell... No majd holnap úgyis szétkapom a kábeleket, megnézem a dolgokat és akkor elkezdek félretenni egy erősítőre, plusz csillapítóra.
Ha a példád veszem alapul: - bejön egy hatvanas jel, - rákötök egy TAP-ot, tehát 6 dB lejön, marad 54 dB - rátenném az erősítőt, ami megdobja +20-szal, tehát 74 dB - ráteszem az elosztót (legyen négyes, hátha kell még egy ág valamikor a jövőben), ahol áganként splittertől függően van csillapítás. * Itt egy 504-es 11.5 dB-lel, tehát maradna 62.5 dB áganként: http://www.hqelektronik.hu/info/hu/fc-504.html * Ez egy 604-es, ahol 5.7 dB a csillapítás, tehát maradna 68.3 dB (bár furcsállom, hogy ilyen kevés a csillapítás ennyi ágnál): http://www.hqelektronik.hu/info/hu/fc-604.html * És a 704-es, ahol 6.5 dB a csillapítás, tehát maradna 67.5 dB áganként: http://www.hqelektronik.hu/info/hu/fc-704.html Ha jól számolom, az 504-es lenne az ideális plusz csillapítás nélkül...
A TV-nek meg asz STB-nek (föleg ha HD-t is tud) nem árt ha magasabb a szint. A hazai hálozatomban 70 dBuV-ra állitottam be a szinteket. Csak egy adóról van némi áthallás, de annak valoszinüleg egyébb oka van, csak még nem piszkáltam, mert annyira nem zavar.
Igen, tud HD-t is, de akkor igyekszem belőni a 70-es értéket, csak túlvezérelni sem szeretném a jelet. De az erősítő és társai a jövő hétre maradnak, most első körben a bejövő jel lemérése a cél és a tiszta jel eredménye. Ilyenkor sajnálom, hogy nincs jelmérésre eszközöm, így marad a modem kiírása. De alapból a 60-hoz viszonyítok majd.
No a kábeldugdosás a következő érdekes eredményt hozta:
- direktben rákötve a bejövő jelre a tévé képe ugyanúgy szétesett a digitadásoknál, a minőség 99 volt a 100-ból a tévé szerint és bithibaarány nem volt - találtam két antennaerősítőt itthon. Az egyiket nem szerette a tévé (bithibaarány plafonon), a másikat viszont megette. Ennek később lesz szerepe. Most lássuk a modem irányában, milyen bekötéssel, milyen értékek voltak: - a modem direkbe bekötve: Receive Power Level (későbbiekben: RPL): 1.1 dBmV Transmit Power Level (TPL): 45.5 dBmV - a modem elé egy 3.5-ös leosztó téve a főágra: RPL: -0.1 dBmV TPL: 45.5 dBmV - a modem elé két 3.5-ös leosztó betéve: RPL: - 3.4 dBmV - -3.7 dBmV TPL: 49.5 dBmV - a modem egy TAP nem csillapított ágára kötve, majd 3.5-ös leosztás: RPL: - 2.8 dBmV TPL: 49.0 dBmV - a modem egy nem csillapított ágra kötve és egy másik TAP nem csillapított ágán tovább osztva: RPL: - 1.5 dBmV TPL: 46.2 dBmV - a modem egy TAP 6-os csillapításán és utána egy 3.5-ös leosztón: RPL: -8.1 dBmV TPL: 53.2 dBmV - a modem egy TAP6-os ágon, majd TAP csillapítás nélküli ágon: RPL: - 6.7 dBmV TPL: 51.7 dBmV - a modem két TAP 6-os ágon: RPL: -11.2 dBmV TPL: 57 dBmV Tehát nekem az jött le, hogy a Receive Power Level minél közelebb van a nullához az a jó, illetve ez mutatja a csillapításokat, valamint a Transmit Power Levelnek is minél kisebb az értéke, annál közelebb van a főjelhez. Lássuk a tévé és box ágát! Itt ami meglepő volt, hogy a főágról 3.5-ös leosztással és leosztás nélkül is direktben a tévé mindig 98-99-es minőséget mutatott, 6-os TAP ágon viszont már lement 96-97-re. Ekkor betettem az erősítőt, ami visszatolta a jelet 99-re. Aztán kipróbáltam 3.5-ös leosztást erősítővel, ott megtoltam 100-ra és már túl is vezéreltem, mert esett szét a kép. Oké, akkor a 3.5-ös elosztás után betettem az erősítőt és aztán egy elágazást kétfelé 3.5-ös csillapítással. A jel csak 98-ig kúszott fel. Aztán az erősítőt átraktam a második 3.5-ös leágazás után a tévé felé menő ágra, a boxot nem erősítettem. A jelszint visszament 99-100-ra. Viszont egyes csatornákon a bithibaarány plafont vert és nézhetetlen lett. Ha kivettem az erősítőt a jelminőség a két 3.5-ös leosztás után 95-96 lett. A konzekvencia: a leosztások végülis a minőséget nem sokban befolyásolták. Viszont egy kitérő az UPC felé: van három frekvencia a száz MHz-es sávoknál és míg a többi csatornánál 98-99-es jel van, ezeknél 95-ös. És ezeknél jön elő a bithibaarány plafonja, míg a minőség nem változik. A boxon hibátlan a kép, nem esik szét semmi. Tehát a kérdés: a digitadásoknál hogyan befolyásolhatom, javíthatom ezt a bithibaarányt? Kinek a baja: a kábelezésé, a frekvenciáé vagy az UPC-é? Sajnos a bemeneti jelet nem tudom megmérni, nincs eszközöm.
Egy apró kiegészítés: a kép akkor is szétesett, amikor még a jel a boxba ment és abból a tévébe... Ergo ha a box nem erősítette, akkor mitől ez a sok hiba?
Tehát a kérdés: a digitadásoknál hogyan befolyásolhatom, javíthatom ezt a bithibaarányt? Kinek a baja: a kábelezésé, a frekvenciáé vagy az UPC-é? Sajnos a bemeneti jelet nem tudom megmérni, nincs eszközöm.
A bithibaarányt aligha tudod erösitéssel, osztással befolyásolni. A kettönek semmi köze egymáshoz. Ehhez már komolyabb ismeretek és müszerek kellenek, ami nélkül (néha azzal is) csak tapogatni lehet. Föleg az S csatornákon (160 MHz alatt) sok egyébb probléma van, amit kezelni kell (-ene), de erre sajnos nem sok lehetöséged van. |
Bejelentkezés
Hirdetés |