Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramütés és annak hatásai, elsősegély
Lapozás: OK   3 / 6
(#) moltam hozzászólása Nov 2, 2008 /
 
Egyszer egy amugy 1.5 v os vaku elektronikát 5v 500mA táprol járattam.3 470mikroF os sorbakötött elektrolit kondit töltöttem fel és egy gombbal sütöttem ki egy vékony vezetéken.(rakéta gyujtást kisérleteztem.)Egyszer véletlen hozzáértem a házhoz ami a gnd re volt kötve és az utolsó sorbakapcsolt kondi +jához.A bőröm enyhén megperkálódott sőt szó szerint füstölni kezdett.Ez sulyos áramutésnek számit?Egy link szerint igen.Ez igaz?
Ui.: Még élek
(#) Imi65 hozzászólása Nov 3, 2008 /
 
Szinte hihetetlen, de a villamosiparban a középfeszültségű baleseteknek (10-35kV) - hál' Istennek - akad túlélője is, és akár a teljes munkaképesség is visszaállhat. Persze itt már nagy szerepet játszik a szerencse is, és a védelmi berendezések fejlődése. Bár volt olyan baleset is, amikor a dolgozót egy - a '30-as években gyártott - olvadóbiztosító védte meg, persze csak a szerencse közbenjárásával.
(#) oregtamas0202 válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Üdvözlet.Igen a szerencse.Történt hogy árokásás köbe a trafó állomásra befele menő magass feszülségü vezetékbe a munkás a csákányt bele vágta. A robbanástól a csákány hegye eltünt.A munkásnak az ijedségen kivüll ill. egy ideig a látása 3 napig a hallása bánta.A legnagyobb gondot az okozott kár és az hogy ijedtében ugy eltünt hogy alig találták meg.
(#) sonicman hozzászólása Nov 3, 2008 /
 
Én is már párszor kezet fogtam a legjobb haverommal , szerencsére túléltem, mert mindíg ügyesen el tudtam rántani a kezem (pl. amikor apám fordítva kötötte be a kapcsolót...). Ha muszáj kezet fognom a 230-cal, azt eddig mindíg jobb kézzel tettem meg, mert hallottam, hogy szerencsésebb esetben van az, aki jobb kézzel fogja meg, mert távolabb van a szívtől és az lehet, hogy károsodik attól még a szív, de annyival kevesebb a károsodás. Figyeljetek arra, hogy ha muszáj, jobb kézzel, ha meg nem muszáj, akkor inkább csak köszönjetek neki, nem kell kezet fogni
(#) ötfelezős válasza sonicman hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Na de 2 pólus kell... Ha a jobb kezeddel fogod meg, és a bal lábad lóg bele a tócsába, akkor bizony a szíveden megy át... Szóval legjobb nem megfogni.
(#) bgsf válasza ötfelezős hozzászólására (») Dec 26, 2008 /
 
jobb kéz-bal láb esetén nem halad át a sziven az áram. az áram mindig a legrövidebb úton halad (jobban ismeri a fizikát ) alább csatolok egy doksit abban tömören minden le van írva az érintésvédelemről. először el kell olvasni, és nem feltételezgetni kell.
(#) papptamas01 válasza bgsf hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Fizika az komoly dolog de ha már biológiailag a szivünk bal oldalon van(legtöbbünknek),és jobbkezesek vagyunk(legtöbben) körültekintően kell bánni minden elektromas készülékkel ! ! !
PL: Ha valaki " ball kezes " akkor vegye igénybe mások segtségét tanácsát,csak azért irok ide mert szerintem ez mindig aktuális téma(rég volt hozzászólás)
Ha valaki épit kisérlatezik,jobb a bajt megelőzni,kihangsúlyoznám a Vaku szerelést, kisérletezést,mert olvastam több ilyen hozzászólást a témában,kisteljesítményü Vaku az kellemetlen de nagyobb teljesítményü Vaku Stroboszkóp halálos áramütést is okozhat,használtam olyan Vakut aminek a teljesítménye többszöröse volt az ujraélesztőnek.
Ha számoltok az ember normál köülmények közt:
1-10 MJ-tól már leül ekkora közölt munka már 50% hogy veszélyeket is rejt,de ami biztos halálos az ennek a sokszorosa. (500-1500 Mj)
Például ha valakinek nem ismert szívproblémája van akkor az ártalmatlan készülék is lehet végzetes..

A hatások és mellékhatások tekintetében kérdezzetek előre,Szép napot!
(#) newman92 hozzászólása Júl 2, 2010 /
 
Üdv! Valakit csapott már meg sorkimenő? Engem egyszer, de nem kívánom senkinek! Kórház lett a vége! :shocking:
(#) zsoltee0001 válasza newman92 hozzászólására (») Júl 2, 2010 /
 
Kórház?
Ezt nem értem... az áram vagy agyoncsap, vagy nem... ha megúsztad akkor nyert ügyed van, vagy nem így van?
(#) Gergő81 válasza newman92 hozzászólására (») Júl 2, 2010 /
 
A sorkimenő, főleg a képcső kapacitásával együtt nagyot üt.
Ijesztő, hogy több cm-ről teszi.
Az ív belépésénél lyukat is csinál.
Tartósabban viszont annyira kicsi a terhelhetősége, hogy elképesztő szerencsétlenség, ha veszélyes áramütést okoz.

Az áramütés mellesleg kiszámíthatatlan.
Villanyszerelő ismerősöm kollégái ipartelepen középfeszültségű (talán 25kV 50Hz) légkábelnek toltak alu állványt, nedves betonon. Az egyikük meghalt, a másikuknak több komplett izomkötege a testének több részén, és sok helyen a bőre is szó szerint megfőtt, elégett...
Hosszú lábadozás után, a hiányzó izmok miatt sántán, de tudtommal azóta is saját lábán jár. Mások (sokan) a 230V-os hálózati feszültség általi ütésbe úgy halnak bele, hogy alig látszik valami károsodás.
(#) Gergő81 válasza papptamas01 hozzászólására (») Júl 2, 2010 /
 
Az "M" a mega=1000000 szoros prefix, nem összetévesztendő a
mili:"m"=0,001 -es szorzóval,
a különbség miliárdszoros!
Az energia mértékegysége az SI-ben a Joule,
jele"J" és nem "j"

Ez irreális, és helytelen egyszerre:"(500-1500 Mj)"

persze a 0,5-1,5 GJ=150000000 J tényleg igencsak halálos.

Az előbb írt csodával határos esetben valószínűleg több 100 kJ energiát élt túl az illető, hogy életben maradt, az szinte elképzelhetetlen....
(#) ötfelezős válasza bgsf hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
Ez kedves volt... Csak alaptalan. Van egy tényező, ami a legnagyobb a mell-balkéz áramütésnél, értéke ekkor 1,5. A bal kéz-láb esetben értéke 1, és a jobb kéz-láb esetben is 0,8... Mindegy, hogy melyik láb.
Köszönöm a tanácsot, én olvasgatok az érintésvédelemről, 81 óta van felülvizsgálói bizonyítványom belőle, és igyekszem lépést tartani. Neked is ezt ajánlom.
(#) misi93 hozzászólása Aug 16, 2011 /
 
Sziasztok! Engem épp kb 10 perce rázott meg a 230v . Bal kézzel nedves rongyal takarítottam :yes: és a falból egy vasdarab állt ki ami tartotta a polcomat és épp hozzáértem a rongyal fura érzés volt, (alatta van egy dugalj). Kirohantam a fáziscerkámért és tényleg "világított"
(#) ötfelezős válasza misi93 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Ajjé. Utána kéne ennek járni sürgősen, szakember segítségével, ha te nem vagy az.
(#) zolika60 válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Különösebb csoda nem lehet. A polctartó vasat kell kihúzni a falvezetékből.
(#) misi93 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Amúgy nekem nem eshetett bajom? Nem a polctartót majd át fogom rakni és nem vagyok szakember de szerintem át lesz húzva az a konnektor új vezetékkel.
(#) zolika60 válasza misi93 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Szerencséd volt, így legfeljebb az ijedtség. Persze ha jobban le lettél volna földelve nagyobb baj is történhetett volna. Viszont akkor nem írod meg nekünk a történteket. :yes:
(#) misi93 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Hát igen az ilyedség az volt és kicsit sibbadt volt a kezem de itt vagyok az a lényeg.
(#) Kovidivi hozzászólása Márc 10, 2012 /
 
Sziasztok!
Az oldalon található cikkekben olvastam, hogy mesterséges lélegeztetés menete: 30 szívmasszázs (kb. 20-30mp alatt), majd 2 befúvás (8-10mp), és ez ismételve. Topic cikkjében, ami ugyan 2005-ös, ez szerepel: "8 szívmasszázs után 2 lélegeztetést kell végezni úgy, mintha percenként 18 légzés és 72 szívverés lenne". Az első módszer inkább a keringésre összepontosít, a második pedig az oxigén pótlására. Nem gond a sérültnek, hogy az első módszer szerint kb. egy perc alatt csak 2x2 befúvást kap... Nem tartom valami soknak. Topi cikkje is percenként 18befúvást említ. Melyiket kellene alkalmazni?
(#) Imi65 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 10, 2012 /
 
Ezek a szabályok szinte évente változnak. A Mentősök egyre inkább a keringés fenntartására koncentrálnak, mivel a tapasztalatok azt mutatták, a tüdőben elég oxigén marad az eredményes élesztéshez kevesebb befúvás esetén is.
(#) Kovidivi válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Rendben, akkor megjegyzem. Talán a vérben van elég oxigén, csak azt kell elérni, hogy el is jusson oda, ahova kell. Érdekes dolog ez a gyógyítás, hogy még most is pontosítják, korrigálják a műveleteket, pedig az emberi test nem változott, és egy vész esetén, újraélesztéskor ugyan annyi "eszköze" van az embernek, mint 80éve, csak a tudás változik. Sajnos még nem ismerjük eléggé az emberi tesz működését
(#) Bojtossapka hozzászólása Máj 15, 2012 2 /
 
Sziasztok,
először is közlöm veletek, hogy tisztában vagyok az áramütés minden élettani hatásával és nem tartok veszélyesnek semmilyen háztartásban előforduló feszültséget vagy elektromos készüléket. A veszélyeket mi magunk teremtjük körélyük a szakszerűtlen, vagy figyelmetlen használattal.

Megosztom veletek pár áramütésem, kezdem a legveszélyesebbel:
így rázott meg egy nagyfesz trafó: 15kV-os 150mA-es trafó --ember--ember--18W-os fénycső--ember--földelt pad= a fénycső felizzott majd kb 1 másodperc után sikerült eldobni, ami olyan fél percnek tűnt, mert a cső lassított felvételben zuhant a föld felé, amit sikeresen elkaptunk és a karórám is így repült le a kezemről amiben összeszorult az összes rugó és darabokra hullott.
a legfálydalmasabb:
AT-s tápot berhelgettem labortáppá, kapott volt mérőt, meg szabályzást, folyton ki be dugdostam a tápkábelt méregetés, módosítás után, csak akkor felejtettem el, mikor épp foggal blankoltam a ventinek szánt vezetéket ami nem volt vékony darab és mikor sikerült nekicsaptam a két hűtőbordának, ami nagyon nem volt közös földön, így jó 300V bizsergette meg a kezem és vagy egy hétig látszott a borda mintája benne.
és nem utolsó sorban a 220:
Rengeteget kaptam már tőle, mind váltakozva, mind egyenirányítva, hol beázott fal, hol rossz szigetelés miatt. Tapasztalataim szerint elég kevés élettani hatása van, zsibbad egy ideig a megrázott rész, a nyelvtani hatásai sokkal tovább tartanak szerintem. Engem mindig egy vagy 2 kézen keresztül rázott meg az áram, és mind váltó mind egyen a hátamon keresztül ment, aminek hatására zonnal szétrándul a kezem és elengedem amit fogok. Az a véleményem, hogy akit keresztbe kasul rázott már meg áram az (most olyat mondanék amit tilt a szabályzat) minek nyúlt hozzá, figyelmetlen volt.

Az egyik legveszélyesebb dolog amit csak kitalálhattak a védőföld, ami megvéd minket az életbenmaradástól. A legtöbb háztartásban nincs vagy szakszerűtlen, eközben minden gyártónak kötelezően le kell földelni a kütyüjét ami a konnektor földje nélkül inkább antenna mintsem védelem és meghibásodás esetén ott kering benne a kóboráram, ahhelyett, h szigeteltelő távtartókkal raknák össze belülről. Ha valamit javítunk, szerelünk általában azt áram alatt kell tennünk és egy óvatlan pillanatban hozzáérünk szerszámmal, vagy kézzel a dobozhoz, földelt hűtőbordához, máris megvan a baj, megráz az áram, kiég a kütyü vagy éppen a mérőműszer. Arról ne is beszéljünk, hogy nem mezítláb kint a kertben használjuk készülékeinket, hanem bent a lakásban, ahol ha nem ölelgetjük a radiátort semmi veszélyforrás nincs.

A végére pár veszélyes játék senki ne próbálja ki:
- régi TV-ből bontott fémházas kondit, egyen 220-al feltöltjük és odadobjuk a másiknak, hogy kapd el
- suliban a már említett 15kV-os trafóval sikerült felszednünk a PVC padlót, 15-en sorbakapaszkodtunk és ennyi gumitalpú cipőben lévő ember már elég nagy kondenzátort alkotott ahhoz, hogy a talpunkhoz ragadjon a PVC és lépéskor jöjjön velünk
(#) blackdog válasza Bojtossapka hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Én azért ezzel vitatkoznék. Szerencséd volt.
Mivel én balkezes vagyok nagyobb veszélynek vagyok kitéve.
Azt ne feledd, hogy a szívednek is van egy bizonyos frekvenciája. Nos, ha rossz kézzel szerencsétlen időzítéssel nyúlsz a 110 vagy 230 VAC feszültséghez bizony ott helyben kinyúlsz.
Az írásod kicsit buzdító szagú. Arra, hogy nyugodtan nyúlkálj. Nem Kéne. Megnézném, hogy pl.: 12VDC akkut hány percig tartasz a nyelveden. Az meg, hogy foggal blankoljak eszembe sem jutna. Még egy 10cm vezetékdarabon sem ami csak a kezemben van és nincs kötve sehova.
(#) pucuka válasza Bojtossapka hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Először is közlöm veled, hogy semmivel nem vagy tisztában, és öngyilkos jelölt vagy, és még dicsekszel is a hülyeségeddel. Abban biztos lehetsz, hogy előbb-utóbb nem sikerül időben eldobnod, és akkor "THE END", vagy "GAME OVER".
(#) belganarancs válasza Bojtossapka hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Nem számoltam,de jó pár életed már elment a kilencből.
"nem tartok veszélyesnek semmilyen háztartásban előforduló feszültséget vagy elektromos készüléket."
Ez a hozzáállás már önmagában veszélyes...
(#) blackdog válasza Bojtossapka hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Arról nem is beszélve, hogy te szupermen vagy. 150mA hatására elengedni valamit. Tudomásom szerint 20 mA körül már nem, hogy nem engeded el, de még a szíved és/vagy tüdőd is beint. Persze, ha egy jólmegtermett rinocéroszbőrű ember vagy akkor itt lehet szerencséd. [off] a lányok meg ne érdekeljenek
(#) Bojtossapka válasza Bojtossapka hozzászólására (») Máj 15, 2012 1 /
 
Nem fogok egyesével válaszolni, csak rávilágítani, hogy nem kell mindent így felfújni mint az áramütést. Sokan tesznek érdekes kijelentéseket itt, csak mert olvasott valamit valahol, közben nincs meg az alapvető fizikai, kémiai vagy biológiai ismeretanyaguk. Először is fizika/kémia, minden változáshoz idő kell, tehát ha nincs idő a gázképződésre különösebb gond nem történhet, ezt viszont tessék kipróbálni otthon, 1MOhmon kereztül bontsatok vizet 1 másodpercig, mondjuk 1cm2 felülettel, micsoda észveszelytően sok gáz keletkezik. Biológia/statisztika, nem hinném, hogy a kapott árammennyiség mind az ember szívén haladna át, számoljunk párezer párhuzamosan kapcsolt ellenállással, abból egy a szív, most szét lehet osztani a 22mA-t, a rengeteg idegről nem is beszélve, amik sokkal jobb vezetők mint a test többi része jó esélyel a gerincen fog áthaladni a nagyobb áram. Izomgörcsöt illetően,a test izomzatának 10-20%-a válik ideiglenesen irányíthatatlanná maximum, a többit vagy mi irányítjuk, vagy ha a gerincen halad át az áram akkor reflex szerűen kinyúlik a test, lásd pl ájulás. Balkéz jobbkéz egyszer erre rohannak az elektronok egyszer arra, szerintem mind1 milyen kezes az ember, ha meg csak egyik kezét rázza meg esélye, nincs az áramnak még a válláig se jutni. Akit még nem ért olyanszintű, vagy hasonló áramütés mint engem attól nem fogadok el kritikát.

Akit 2-3 másodpercnél tovább rázott meg az áram, vagy fizikai nyoma maradt (égés) az mindenképp mennyen kórházba, amúgy is ráfér az orvosi kivizsgálás mert nem jók a reflexei. Én inkább ajánlom a mélytengeri búvárkodást, vagy nyomáskamrát, a kórházban ugyanis nemsokat tudnak tenni, ha esetlegesen képződött buborékok összegyűlnek a szívben.
(#) pucuka válasza Bojtossapka hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Képzeld, mást is rázott meg áram, engem is, nem keveset, nem kicsit. A csöves világban ez azért elég általános volt. De azért nem keresem a bajt. Az áramütést pedig igenis kerülni kell, mert elég csak egyszer nem odafigyelni, és kész a baj, és nincs visszaút. Egyébként arról még nem hallottál, hogy egy izmot áramütéssel ingerelni lehet, ami az erősségtől függően tartós izom görcsöt okoz, a szívben is.
Ahogy az írásaidból, és stílusodból kitetszik, az ismeretanyagod sem lehet túl alapos mindezekről, ha már a helyesírásod is csapnivaló.
(#) gordonfreemN válasza Bojtossapka hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Háát... nem semmi iskolába jártál.
Engem eddig egyszer rázott meg 230 hálózati.
Egy dobozon belül az ujjam hozzáért a kapcsoló kivezetéseihez, a csuklóm meg a doboz széléhez, a doboz viszont le volt földelve, így rövid úton távozott. De ha nincs védőföld, szerintem ennyi se történt volna, mert nem lett volna hova elfolyni az áramnak.
(#) Ge Lee válasza Bojtossapka hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Azért az nagyon nem mindegy, hogy milyen körülmények vannak az adott pillanatban (cipő, padló, bőrfelszín stb.) Ha valaki direktben beköti magát a hálózatba, annak 99,9% esélye van a halálra. Egyszer velem is megtörtént (egyik kézben a fázis, másikban a nulla), és csak annak köszönhetem hogy még itt vagyok, hogy az egész nem tartott tovább 2-3 tized másodpercnél. Ismertem egy öreget, aki a széken ülve kereste a fázist. Nem ceruzával, hanem kézzel. Azt mondta közben, hogy kicsit csíp de nem vészes... (nagyon kérges tenyere volt).
Nekem is kellett már muszájból áram alatt villanyt szerelni, és ment is. Műanyag talpú széken állva, gumipapucsban. A fázis érintése olyan volt mintha a nullát fognám, még csak nem is bizsergett. Ettől függetlenül nem ajánlom senkinek, a 230 az bizony veszélyes játék.
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem