Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok hogy a fent nevezett erősítőt szeretném felújítani. Hogyan tudnám eltüntetni azt az alapzajt hogyha nincs semmi se rá csatlakoztatva és akkor is zúg továbbá a hangerő és a hangszín szabályzó potik is nagyon recsegnek ha állítom. Ha nagyobb hangerőn (a maximum közelében) már elviselhetetlenül torzít és recseg próbáltam WD-40-nel befújni a potikat de az sem nagyon segített. Ha a táp részén a puffer kondikat kicserélném és a hangfrekvenciás elkókat továbbá a potikat meg egy kicsit kiporolnám akkor az mennyit segítene? Megoldaná a problémámat? Válaszotokat előre is köszönöm!
Ha egy poti "'szétvakaródott" azon már csak a csere segít. A problémádat leginkább egy másik erősítő oldaná meg. A 21. században vannak már nagyon jó félvezetők, csöveket inkább a fürdőszobában érdemes (ill. kell) használni.
Szia nem "csöves" az erősítő amúgy régebben marha jól szólt csak az utóbbi kb. egy évben nagyon lerongyolódott!
De lehet hogy akkor nem killódok vele de azért megpróbánám!
A potit nem be kell fujkálni hanem szétszedni ami nem is olya egyszerü.. Szétszedése után mosd ki benzinben és utána a pályát ahol esetlegesen sérűlt ott először próbáld meg a szegecslést megerösíteni óvatosan pontozóval. Ezek után a csatlakozások mentén satírozd be 6B-s ceruzával. A leszedö kefét pedig picit hajlítsd meg. A poti pályáját kend meg kevés műszerolajjal de csak kevéssel. A potméter tengelyét pedi kend meg szilikonzsirral. Így késöbb nem fog recsegni és tekeréskor lesz egy komfortérzet....
A kondikat viszont ha jó ha nem én általában hivatalból kihajigálom. Az NDK kondik nemmegbízhatok hosszú távon és parallel hajalamosak a szivárgásra is. Ezek is okozzák a recsegést ropogást..Dobd ki mindet ...
Köszönöm szépen a válaszaidat!
Gondolom teis még a régimódi javítások híve vagy!
Ez való igaz mert már ami sz...t én már javítottam az soha nem jött visssza. A gyakorlatom azt igazolja, hogy hiába volt a szép szerelés ha az alkatrész minösége rossz volt.. Ez igaz a mai gagyikra is.
Szia !
A tápegység puffer kondiját,és a többi elkót cseréld. A potikat , ha tudsz beszerezni hasonló méretűt, minőségűt, szintén cseréld. Ha nem, akkor ki kell szerelni, szétszedni, átnézni, tisztítani, összerakni. A WD-40 nem alkalmas elektronikai célra,lévén kenőspray. Poti tisztitáshoz a Cramolin Tuner spray alkalmas. Ez egy jó kis erősitő, mindenképp megéri a munkát, amirt ráforditasz.
Fontos dolog ennel az erositonel (es a testvereinel) a C505, C506 elkok (2000 µF/70/80 V ) parbavalogatasa. Az eredeti keszulekekben is igy volt. Javitottam sok Regent 600-ast ezeknek ez volt a rakfeneje.
Sziasztok!
A potmétereket sikerült újszerűvé "varázsolni" felújítottam! Ezzel sikerült eltüntetnem az állításból keletkező zajt. De továbbra is zúg. kerestem hozzá kondikat de nem nagyon találtam megfelelőt. 2200 µF / 50V Az nagy baj lehet hogy az eredeti (2000µF 70/80v) helyett csak ezt találtam? Vagy valaki tud segíteni ebben a témában?
Szia!
Hegessz bele ilyen példányokat.
Az elég nagy baj (is) lehet, inkább nagyobb feszültségtűrésű elkót tegyél bele mint kisebbet. A kapacitás érték kismértékű eltérése nem biztos, hogy baj, de ezt csak a kapcsolás ismeretében lehet eldönteni. Amennyiben táp puffer kondi, akkor nagy valószínűséggel nem baj.
Most az a 200+ nem hiszem hogy nagyban befolyásolja de kadarist által linkeltekből rendelek.
Hogyan sikerült a potikat "felújítani"?
Én régi REMIX potikkal azt csináltam, hogy szétszedtem, a pályát bekentem kontakttisztítóval, így megjárattam kicsit, aztán kicsit hajlítottam a csúszóérintkezőn (ha túl laza volt), esetleg pici műszerolaj a tengelyre, és ezek után tökéletesen működött. Gyaníthatóan tovább fogja bírni az így felújított példány, mit a mai műagyag házas-tengelyes förmedvények... Egyébként kondenzátorokra általános szabály, hogy ha az eredetinél nagyobb feszültségűt teszel be, az nem baj, csak elférjen fizikailag (ritka esettől eltekintve). A túl kis feszültségű elkó szélső esetben robbanhat is... Ugyanígy ellenállásból ha ugyanolyan értékűt, de nagyobb teljesítményűt teszel be, az nem baj, a kisebb viszont akár szét is éghet.
Lehet még kiszáradt, repedt forrasztási pont is az a búgás. A csatlakozókat is érdemes áttisztítani pld. Deoxit-tal.
Sziasztok !
Küzdök egy ilyen erősítővel , Regent 1020. A meghajtó tranyók jobban melegednek mint a végfok tranyók. A végfok nyugalmi áramát kb 100mA-re állítottam be , de nagyon úgy tűnik az általam berakott végtranyóknak a bétája pontosabban a h21E-je a béka segge alatt van két méterrel. Az R527 és R528 elenállásokat picit "hosszabra" akarom cserélni mondjuk 33..39ohm-ra. Ebben a témában járatos kollegákat kérdeném okozhat e problémát hosszútávon ha ezzel kisérletezek ? Elsősorban a munkapont stabilitása miatt aggódom picit. Sajnos bétára válogatni nincs lehetőségem mert nem lapul a fiók mélyén vagy 50db 2N3773.
Sziasztok!
Nekem is van egy ilyen erősítőm. Elég hangos alapsúgása van a készüléknek,szerintem a kondenzátorok okozzák,ki is cserélem majd őket.Viszont keveslem a tápegység pufferkondenzátoroknak az értékét.Nagyon instabil 0dB közeli állapotnál meg már előtte is érzésem szerint nem tudja a 100 watt körüli teljesítményt ,mert már előtte lefullad-lekoppan. 4x4700µF ot tennék bele.
Sziasztok.keresnék,vermona erösitőhöz tolopotmétert?vagy aki tud valami megoldást mire tudnám kicserélni,hely hiány miatt.Köszi.
Szia!
Ha még nem jutottál semmire csak cseréld ki az összes előfokban levő NPN transistort pl. BC-546- B-re kb.8-10 Ft-és megszűnik a zaj!Én is ezt tettem. Tuti siker. A kondik itt nem okoznak zajt.
Sziasztok!
Master hangerőpotmétert (22k) és a két csatorna hangerő potméterét (100k) szeretném cserélni a fent megnevezett erősítőben. Logaritmikusak,vagy lineárisak ezek a potik??
Szia !
Mivel az ember füle logaritmikus skála szerint érzékel , ha azt akarod ,hogy közép állásnál "fél hangerővel" szóljon akkor logaritmikusat tegyél bele. Ha nem sikerül olyat keríteni akkor tehetsz lineárisat is. Az erősítőnek teljesen mindegy . dB-ben számolunk ami fesz esetén 20*log(10) Uki/Ube . Teljesítmény esetén 10*log(10) Pki/Pbe. Kicsit konkrétabban egy 20dB-fesz erősítés 10x-eset jelent a 40dB pedig 100x-at .Az ember füle dB-ben "számol". Ezért találták ki a logaritmikus potikat. A lehetőségeiden illetve az igényességeden múlik mit raksz oda. Az erősítőnek édes mindegy. Üdv.
Sziasztok!
Új topikot nem akartam indítani, és némileg kapcsolódik az én problémám is ide. Kaptam egy Regent R1040 gitár kombót. Nagyon jó a hangja, de alapból van egy erős búgása, ami a hangerővel nem változik. A tápkondikat kicseréltem 4700µF/80V osokra, de nem változtatott a búgáson. Ha valakinek volt már tapasztalata ezzel a kombóval kérek tanácsot, hogy mivel folytassam. Ahogy belenéztem, buherálá nyomát nem látom. Még ide kapcsolódik használat közben nagyon hamar forró a hűtőborda, de a hangban nincsen változás. Üdv.
Szia!
Köszönöm! Közbe ránéztem szkóppal a tápra, (korábban csak muliméterrel, így OK volt +-40V) és a kondicsere ellenére is katasztrófális volt a szűrés. És mi okozta? A gratze egyik diódája még nem döglött meg, csak éppen haldoklott. Tettem bele egy új egyenirányítást és ez a baj megszűnt. Viszont erőteljesen súg, és ez hangerő függő. Ezt mi okozhatja? A pdf-nél elmosódott a végén a rajz, ott mi lehet? Köszönöm még egyszer a segítséged! Üdv.
Űdv segitségeteket szeretném kérni. Adott egy vermona regent 300 N Tipusu. gitár erösitö . Aminek nincs meg az elsö paneljei . csak a trafo + végfokok Edig rendben. Itt a bibi . nemtudom anélkűl elinditani hogy szóljón!. Trafó összekötve. A végfokkal !. Meleg jel kábelen nem bug semmi . 2 kábel log ki a végböl. a Jel amire kellene kötni az elö erösitöt. + 2 db, kábel . ami Sárga szinű.-és piros .- Na most Ha ezeket megérintem a 2kábelt van rajtuk. Meleg jel . de halk!. nemtudommitcsináljak vele hogy elinduljon, a végfok. valaki segitene ? kössz elöreis.. Kapcsolásirajzon nem tudtam eligazodni.
nem azeredetikép .az enyém monó! de ugyan ugynézk.!i |
Bejelentkezés
Hirdetés |