Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   72 / 97
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Es az okozhat alacsonyfrekvencias (nehany 10 Hz) zajt is?
Pl >>Ezen<< a kepen nem latszik (annyira?), ezen mar igen. Ugyanaz az erosito, ugyanaz az antenna, ugyanabban a magassagban,..
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

A zaj az olyan mint ahogy mondják, hangyás. Ha csíkos, akkor interferencia, a soridőből ki lehet számolni a zavaró jel frekvenciáját, ha hullámzik, akkor nincs szinkronban. Többnyire ez a helyzet. Az impulzus zavar, gyújtásból, szikrázásból, villámlásból rövidebb, hosszabb fehér (túlvezérelt) csíkokból, esetleg ha van benne periodicitás, akkor olyan szaggatott fehér csíkocskáknak látszanak.
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Alacsonyabb jel/zaj viszonynal hallatszik egy nehany 10 Hz-es zaj, ezert kerdeztem, hogy ez egyutt jarhat-e az interferenciaval.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Azt nem tudom mi, 10 Hz -es zavar, és periodikus az sok mindentől lehet, interferencia is, gyújtás zavar is. A zavarok mindíg kis hasznos térerőnél jönnek elő, ez természetes folyamat. A zaj nem lehet 10 Hz -es, mert abban nem lehet periódus. Ha van, akkor már nem zaj.
(#) Panhard hozzászólása Máj 2, 2012 /

Nálam ilyen volt a zavar korábban. Még nem volt PLL rákötve a vevőre, potival állítottam a frekit.
(#) pucuka válasza Panhard hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Nálad több dolog is hallatszik egyszerre. Megvan egyrészt az alapzaj, amivel sajna nincs mit tenni, vagy igen költséges. Hallatszik még két adatátvitel FSK jelllel, az egyik segéd vivős, (Bell rendszerű) ez lesz a hasznos jeled, ami növekszik, aztán csökken, ez a magas hangú. A másik egy FSK modulált RF vivő, ami középtájt rendesen bezavar. Ez nem tudom, hogy interferencia, vagy intermoduláció útján kerül oda, ezt csak egy széles sávú spektrum analizátorral lehetne kideríteni, hogy honnan származik az eredeti jel. Nem hiszem, hogy a VCO hangolási módjától függene, de lehet a kimeneti jelének torzításától, vagy a kelleténél magasabb szintjétől is
(#) kadarist hozzászólása Máj 3, 2012 /

Itt van egy kis összefoglalás a zavarásokról.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Én még béna vagyok a control C, control V használatához.
(#) pmate95 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Érdekes mert eltérő a zavar mértéke és időtartama. Van amikor egész elviselhető. A légi sávban nagyon lehet hallani levett zajzárral. Ma pl délután lecsendesedett, aztán később megint feljött.
Kicsit OFF, de hallotta valaki azt a fura jelet amit a békéscsabai 2 méteres átjátszó produkált? 5 óra magasságában volt hallható a lejövő frekin...
(#) kadarist válasza pmate95 hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Lehet, hogy nyomkodó tevékenységét hallottad. Szeles, száraz időben erősebb a nagyfeszültségű sistergés, nedvesebb, hűvösebb időben meg is szűnik, tehát erősen légkörfüggő a jelenség.
(#) pucuka válasza pmate95 hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Valaki hangolászkodott.
(#) pmate95 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Ma délután ez a kép jött a NOAA 15-ről. Halkabb volt a zavar... Most (este) teljesen megszűnt. Igazából lehet élni vele, csak néha nagyon zavaróan hat.

temp129.jpg

(#) kadarist válasza pmate95 hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Jól látszódnak az 50 Hz-el modulált zajcsúcsok.
(#) pmate95 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

Ma már alig hallatszott, így egész jó képet fogtam a NOAA 19-ről... Egyébként a thermal enhancement mit mutat meg? Hőmérsékletet?

temp136.jpg

(#) kadarist válasza pmate95 hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

A thermal enhancement az infravörös képből hamisszínes képet készít, amellyel jobban látható a hőmérsékletváltozás.
(#) pmate95 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

Akkor gondolom azon a színezésen minden fordított (vörös-hideg kék- meleg)? Van valami program, amivel a skála látható, hogy színenként mennyit jelent?
(#) pmate95 hozzászólása Máj 14, 2012 /

Ha nincs fent a zavar, akkor a teljes pályát tudom fogni.
(#) pmate95 válasza pmate95 hozzászólására (») Máj 14, 2012 /

Sikerült más programvcerzióval sokkal jobb képet létrehozni
2 Wxtoimg verziót kell futtatni egyszerre
(#) Novak válasza pmate95 hozzászólására (») Máj 15, 2012 /

Gratulálok, nagyon szép képek! És a vétel időtartama is meglehetősen közelít a maximum felé
Csak így tovább!
(#) gtk válasza pmate95 hozzászólására (») Máj 15, 2012 /

Idézet:
„2 Wxtoimg verziót kell futtatni egyszerre”
Ezt hogy erted?
(#) pmate95 válasza Novak hozzászólására (») Máj 15, 2012 /

Köszi
(#) pmate95 válasza gtk hozzászólására (») Máj 15, 2012 /

A wxtoimg 2.10.11 es verziója demóban fut és valamiért az msa képet nem tudja olyan szépen megcsinálni, mint látható a lentebbi képeken. A 2.6.7 verzió jobban megcsinálja az msa képet, de a map overlay valamiért nem működik benne (nem ismeri fel a műholdat). Az újabb verzióval megcsinálom az overlay-t és átviszem a 2.6.7es verzióba és azzal állítom elő a msa végleges képét egy raw képből. Nem tudom, hogy az újabb verzió miért nem olyan jól csinálja, de gondolom a demo verzió okozza.
(#) gtk válasza pmate95 hozzászólására (») Máj 15, 2012 /

Koszi a valaszt !
(#) pmate95 válasza gtk hozzászólására (») Máj 15, 2012 /

Nincs mit!
(#) pmate95 hozzászólása Máj 15, 2012 /

Foglalkozik valaki itt geostacionárius időjárási műholdak vételével (meteosat)? Érdekelne, hogy ahhoz milyen felszerelésre van szükség, a frekik, üzemmódok.
(#) pmate95 hozzászólása Máj 17, 2012 /

Na csak feljött a zavar és így el lehet felejteni a teljes pálya vételét

temp149.jpg

(#) kadarist válasza pmate95 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Erős száraz szél fúj? Sajnos ilyen időjárási helyzetben csak a kitelepülés hozhat megoldást.

Amatőr eszközökkel nem lehet vételezni a Meteosat-ok digitális adását. Az analóg APT adás pedig már régen megszűnt. Bővebben: Link
(#) pmate95 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Valamivel szárazabb az idő, de nem a trafóból jön... Elmentem keresgélni a környékben és valamelyik kábelről jön.

Persze, hogy nem a trafóból, hanem a nagyfeszültségű vezetékek felől.
Következő: »»   72 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem