Fórum témák
» Több friss téma |
A zaj az olyan mint ahogy mondják, hangyás. Ha csíkos, akkor interferencia, a soridőből ki lehet számolni a zavaró jel frekvenciáját, ha hullámzik, akkor nincs szinkronban. Többnyire ez a helyzet. Az impulzus zavar, gyújtásból, szikrázásból, villámlásból rövidebb, hosszabb fehér (túlvezérelt) csíkokból, esetleg ha van benne periodicitás, akkor olyan szaggatott fehér csíkocskáknak látszanak.
Alacsonyabb jel/zaj viszonynal hallatszik egy nehany 10 Hz-es zaj, ezert kerdeztem, hogy ez egyutt jarhat-e az interferenciaval.
Azt nem tudom mi, 10 Hz -es zavar, és periodikus az sok mindentől lehet, interferencia is, gyújtás zavar is. A zavarok mindíg kis hasznos térerőnél jönnek elő, ez természetes folyamat. A zaj nem lehet 10 Hz -es, mert abban nem lehet periódus. Ha van, akkor már nem zaj.
Nálam ilyen volt a zavar korábban. Még nem volt PLL rákötve a vevőre, potival állítottam a frekit.
Nálad több dolog is hallatszik egyszerre. Megvan egyrészt az alapzaj, amivel sajna nincs mit tenni, vagy igen költséges. Hallatszik még két adatátvitel FSK jelllel, az egyik segéd vivős, (Bell rendszerű) ez lesz a hasznos jeled, ami növekszik, aztán csökken, ez a magas hangú. A másik egy FSK modulált RF vivő, ami középtájt rendesen bezavar. Ez nem tudom, hogy interferencia, vagy intermoduláció útján kerül oda, ezt csak egy széles sávú spektrum analizátorral lehetne kideríteni, hogy honnan származik az eredeti jel. Nem hiszem, hogy a VCO hangolási módjától függene, de lehet a kimeneti jelének torzításától, vagy a kelleténél magasabb szintjétől is
Én még béna vagyok a control C, control V használatához.
Érdekes mert eltérő a zavar mértéke és időtartama. Van amikor egész elviselhető. A légi sávban nagyon lehet hallani levett zajzárral. Ma pl délután lecsendesedett, aztán később megint feljött.
Kicsit OFF, de hallotta valaki azt a fura jelet amit a békéscsabai 2 méteres átjátszó produkált? 5 óra magasságában volt hallható a lejövő frekin...
Lehet, hogy nyomkodó tevékenységét hallottad. Szeles, száraz időben erősebb a nagyfeszültségű sistergés, nedvesebb, hűvösebb időben meg is szűnik, tehát erősen légkörfüggő a jelenség.
Ma délután ez a kép jött a NOAA 15-ről. Halkabb volt a zavar... Most (este) teljesen megszűnt. Igazából lehet élni vele, csak néha nagyon zavaróan hat.
Jól látszódnak az 50 Hz-el modulált zajcsúcsok.
Ma már alig hallatszott, így egész jó képet fogtam a NOAA 19-ről... Egyébként a thermal enhancement mit mutat meg? Hőmérsékletet?
A thermal enhancement az infravörös képből hamisszínes képet készít, amellyel jobban látható a hőmérsékletváltozás.
Akkor gondolom azon a színezésen minden fordított (vörös-hideg kék- meleg)? Van valami program, amivel a skála látható, hogy színenként mennyit jelent?
Ha nincs fent a zavar, akkor a teljes pályát tudom fogni.
Sikerült más programvcerzióval sokkal jobb képet létrehozni
2 Wxtoimg verziót kell futtatni egyszerre
Gratulálok, nagyon szép képek! És a vétel időtartama is meglehetősen közelít a maximum felé
Csak így tovább! Idézet: Ezt hogy erted? „2 Wxtoimg verziót kell futtatni egyszerre”
A wxtoimg 2.10.11 es verziója demóban fut és valamiért az msa képet nem tudja olyan szépen megcsinálni, mint látható a lentebbi képeken. A 2.6.7 verzió jobban megcsinálja az msa képet, de a map overlay valamiért nem működik benne (nem ismeri fel a műholdat). Az újabb verzióval megcsinálom az overlay-t és átviszem a 2.6.7es verzióba és azzal állítom elő a msa végleges képét egy raw képből. Nem tudom, hogy az újabb verzió miért nem olyan jól csinálja, de gondolom a demo verzió okozza.
Foglalkozik valaki itt geostacionárius időjárási műholdak vételével (meteosat)? Érdekelne, hogy ahhoz milyen felszerelésre van szükség, a frekik, üzemmódok.
Na csak feljött a zavar és így el lehet felejteni a teljes pálya vételét
Erős száraz szél fúj? Sajnos ilyen időjárási helyzetben csak a kitelepülés hozhat megoldást.
Amatőr eszközökkel nem lehet vételezni a Meteosat-ok digitális adását. Az analóg APT adás pedig már régen megszűnt. Bővebben: Link
Valamivel szárazabb az idő, de nem a trafóból jön... Elmentem keresgélni a környékben és valamelyik kábelről jön.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |