Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciamérő
Lapozás: OK   26 / 75
(#) webinas válasza webinas hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

A 47K ellenállás a BF240 bázis és a +5V közé van kötve, mégis ezt produkálja.
(#) gerenk válasza webinas hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Én is elkészítettem és már régóta használom, 1 Hz-re áll ha jelet nem kap, mivel müa. dobozva építettem a
szerelő asztalon lévő lámpához közelítve 22-23 Khz-et
mutat. A lámpa 20 W-os és kapcsolóüzemű tápról
működik. Lehet hogy a közeledbe hasonló nagyobb teljesítményű készülék üzemel, netán ilyen tápról
járatod ?
(#) webinas válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Szia!
Sajnos nem az a probléma.
Az a baj, hogy egyenlőre fogalmam sincs, hogy mi lehet vele.
(#) bakaruha hozzászólása Ápr 19, 2012 /

Sziasztok megépítettem a Vicsys féle frekimérőt de nem működik a kijelzőn ezeket látni mi lehet a gond pic 16f84a
(#) slogan hozzászólása Ápr 21, 2012 /

Sziasztok !

Én is megépíteném ,de azt nem értem ,az én BF961 -es emnek csak 3 lába van
(#) kadarist válasza slogan hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Biztosan egy háborús rokkant példányt sikerült kifognod
(#) _vl_ válasza slogan hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Az enyéimnek 4 van.

És ha bp-i vagy, és kellene 1, és nem találsz sehol, csak ilyen irreális 200-300-400 ft/db áron, és eljössz érte, akkor beszerzési áron megkaphatod az egyiket (hármasával árulták, nekem is csak erre fog kelleni).
(#) bakaruha válasza bakaruha hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Senkinek semmi ötlete
(#) _vl_ válasza bakaruha hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

ötletek:
- zárlatos valahol két vezeték, mondjuk a kijelzőre menő két adatláb
- nem jó a pic égetése, vissza kellene ellenőrizni
(#) bakaruha válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Zárlat volt működik köszönöm a segítséget
(#) Rumcájsz válasza webinas hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

Az hogy a frekimérő nyitott (és gondolom nem árnyékolt bemenetnél) ugráló értéket mutat nem gond!

Én BF961-et teszek a bemeneti fokozatba és még nem volt olyan hogy ne változott volna a kijelző érték, nyitott bemenetnél. (Készült már vagy 30 példány...)

Viszont ha a bemenetet rövidre zárod, akkor nem szabadna értéket kijeleznie!
(#) ngergihun hozzászólása Máj 15, 2012 /

Üdv Mindenkinek!!! Abban reménykedem, hogy tudtok segíteni, mert még kezdő pices vagyok,és olyat szeretnék, hogy jön egy jelsorozatom(impulzusok) az egyik lábra, és ennek a jelnek a frekvenciáját szeretném megmérni, az áramkör ami csinálja az impulzusokat megvan, csak az kéne,hogy a PIC-el (PIC16FXX) tudjam valahogy meghatározni a frekit. Előre is köszi a segítséget.
(#) _vl_ válasza ngergihun hozzászólására (») Máj 15, 2012 /

Hát, az első kérdés, hogy mit is szeretnél mérni.
Lehet mérni egy impulzus hosszát időben, ehhez ugye elég már egy impulzus is, viszont nagyobb frekiknél elég nagy tud lenni a mérési hiba.
Vagy lehet mérni az adott idő alatt érkező impulzusokat, ez nyilván átlagolni fogja az intervallumon belül a frekvenciát. Ha a jel átlagos frekvenciája érdekel, és elég hosszúra választod az időt, akkor szép stabil értéket fogsz kapni (már persze ha a jel frekvenciája is stabil).

Az első verziót lehet timerrel, interrupttal csinálni (elindítod a timert, beállítod, hogy kapjál interruptot a bemenet változásánál, az isr-ben meg kiolvasod a váltásoknál a timert, a különbség adja a mért értékét - nyilván kezelni kell, ha a timer nem elég nagy a mérendő időhöz, azaz a túlcsordulásoknál egy számlálót kell növelni), lehet pollinggal (elindítod a timert, és folyamatosan nézed, hogy mikor változik a jel). Aztán lehet CCP modullal is (ha van ilyen a PIC-edben), az tud olyat, hogy elindítod a timert, beprogramozod a CCP modult, és amikor a bemenet megváltozik, akkor a timer értékét elmenti egy regiszterbe (ez a Capture üzemmód).

A második verzióra a legegyszerűbb, ha a timer0 bemenetére kötöd a jelet, a timer0-át pedig külső számláló üzemmódba rakod. A timer0 számlálja az impulzusokat, a túlcsordulásnál interruptot generál, amit egy nagyobb számlálóban számolsz. A mérés végén a számlálód (nagyobb helyiérték) és a timer0 aktuális értéke (kisebb helyiérték) adja a mért értéket. A mérés idejének meghatározására meg lehet egy másik timert használni - az elején feltöltöd, elindítod. Amikor jön az interrupt, akkor letelt az idő. Ha hosszú mérést akarsz, akkor lehet, hogy ennél a timernél is kezelni kell a túlcsordulást egy külön számlálóban.

Azt mondjuk látni kell, hogy az egész mérés max. annyira lehet pontos, mint a PIC órajele. Azaz ha kvarcot használsz, akkor kvarctól függően 20-30ppm a reális = 1MHz-es jelnél 20-30Hz.
(#) Medve hozzászólása Máj 18, 2012 /

Sziasztok!

Egy szignálgenerátorba szeretnék egy frekvenciamérőt építeni. A műszer meg is van, de a bemeneti erősítő fokozattal bajban vagyok. Többet is kipróbáltam már, de valószínűleg a munkapontok beállítása miatt nem voltak megfelelőek. Ti milyen megoldást alkalmaztatok, hogyan állítottátok be s végül az hogyan működött? ...Amit én szeretnék: TTL szintű kimenet, 100kHz-100MHz-es tartományban, (MOS)FET-es bemenettel.
Előre is köszönöm: Zsolt
(#) Medve hozzászólása Máj 19, 2012 /

Az előző hozzászóláshoz: Itt van pl a HE folyóiratban megjelent cikk. (lásd melléklet) Említik a műszerek TTL bemenetét, ám a táp 9V és a kimenetre az kerül rá a 470 Ohmon keresztül. Hogy merjem én ezt rákötni egy PIC bemenetére? (Igaz azt már nem írják, hogy erre alkalmas is a kapcsolás! ) A másik, hogy ha jól tudom, a BF970-et úgy kell beállítani, hogy a kollektorán a testhez képest fél tápfesz legyen mérhető, jel nélkül, sőt ha TTL, akkor a tiltott tartomány közepe, azaz 1.4V. Így lesz ugye a legérzékenyebb. Jól tudom ezt? Namost ehhez képest ott az a 180k, ami úgy lezárja a tranzisztort, hogy a kollektoron táp-0.5V-ot mérek. Ahhoz hogy féltápfesz közelébe húzzam a kimenetet, 10k-t kellett párhuzamosan kötnöm a 180k-val! Ki tévedett?
(#) brato hozzászólása Máj 19, 2012 /

Üdv!

Frekvenciamérő hitelesítéséhez mennyire alkalmas a PC programok (signal generator) által generált jel?
(#) Medve válasza brato hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

szerintem alkalmas..."kvarcpontos"
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

Elég zavaros ez a cikk. A bemeneti impedanciára azt írja, hogy 50 ohm, de nem látom hogy jött ki neki.
Ha garantáltan logikai szintet szeretnél a kimeneten, akkor építs egy nagy sebességű Schmitt triggert, RF tranzisztorokkal, aminek a kimenete 5 V os logikai szintet ad. Ezt készítheted a bemeneti illesztő fokozat után is, vagy akár azzal együtt is. De úgy gondolom, hogy a PIC bemenete amúgy sem bír el 50 MHz -nél nagyobb frekvenciájú jelet, megfelelhet egy Schmitt trigger bemenetű inverter, jelformálónak. Ha 1 GHz -es, akkor pedig az előosztó úgyis elintézi a jelformálást.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

Én úgy értelmeztem, hogy csak a kimenetre írta, hogy 50 ohm, a bement ennél nagyságrendekkel nagyobb.
Mondjuk ettől függetlenül, én sem tudom, hogyan jött ki a kimeneti impedanciára az 50 ohm.
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

Igazad van, a bemeneti 50 ohmra azt írja, hogy ha ez kell, akkor rá kell tenni egy 50 ohmot. A kimenet lehet 50 ohm, áttranszformál impedancia, valószínűleg kiszámolta. De nem is érdekes, hogy mennyi, a lényeg, hogy kicsi legyen.
(#) Hp41C válasza Medve hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

A BF970 fokozat kimenetére egy 50 ohm -os impedancia kapcsolódik a föld felé, azon egy feszültségosztás is létrejön. A 9V -os tápból 0.86538V marad csak, ami a TTL alacsony szint legteteje. Tehát, ha a tranzisztor teljesen lezár, akkor sem tudja a fokozat kimenete a TTL kapukat átbillenteni. Egyébként a 180k a PNP tranzisztort kinyitni igyekszik...

Ha TTL szintű bemeneten maximum 50MHz -ig kell jelet fogadni nagy impedanciával, akkor 74HC(T)14, 74HC(T)1G14 megoldja a feladatot.
(#) _vl_ válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

Egy random kiválasztott PIC T0CK számlálóbemenete nem Schmitt-triggeres alapból is? Érdemes azt egy HC(T)14-gyel megtoldani?
(#) Hp41C válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Szia!
A PIC ST bemenetén az alacsony Vss .. 0.2*Vdd, a magas 0.8*Vdd .. Vdd. A TTL áramköröknél az alacsony 0 .. 0.8V, a magas 2.4..5V között van. Azaz egy normál TTL kapu kimenete nem tudja meghajtani az 5V -ról táplált PIC ST bemenetét, így erősen ajánlott a 74HCT14, 74HCT1G14, 47HCT132, 74HCT1G132 használata. Ezek CMOS kimenettel rendelkeznek, a kimeneti magas szint (a kis terhelő áram miatt) majdnem a tápfeszültség (4.5V -os táp mellett min. 4.4V). Közvetlenül alkalmazhatjuk amennyiben a tápjuk közös a PIC -ével. Még két ok a felhasználásukra: A bemenetük nagyimpedanciás. Ha véletlenül túl nagy vagy túl negatív feszültség kerülne a bemenetükre nem a PIC -et kell cserélni (valakinek nincs módja programozni, felprogramozva vette, kapta).
(#) Medve válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Igen rosszul fogalmaztam, a 180k kinyitni igyekszik, de nem sikerül neki, így a kollektoron 4,5V-ot mérek.
(#) jocka0012 hozzászólása Máj 27, 2012 /

Üdv!Abban szeretném segítségeteket kérni , hogy van egy ilyen szélmérőm :http://www.jozsa.hu/fg_admin/uploads/l_napellenzo-motorizacio_eolis_szelkerek.jpg
és egy olyan áramkör kéne hozzá ami számolja az impulzusokat miközben forognak a kanalai és amikor elér egy bizonyos frekvenciát akkor kapcsol ez az áramkör egy relét ami a ponyvák motorjait hajtja meg.
(#) Medve válasza jocka0012 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

Hello, az első gondolatom egy analóg frekvenciamérő egy monoflop áramkörrel, amely feszültség kimenetét egy komparátor figyeli. A frekimérő lehetne SN74121-ből vagy LM555-ből...(vagy PIC)

Az a gond , hogy kezdő vagyok szóval nem nagyon értek ennyire hozzá , ezért lenne jó ha meglenne az áramkör és csak után kéne építeni

milyen komparátor IC -t ajánlanál ehhez a kapcsoláshoz?
(#) pucuka válasza jocka0012 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

A "komparálás" önmagában csak annyit tesz, hogy összehasonlítás. Nem keverendő az analóg, és a digitális jelek komparálása. Esetünkben analóg jelek komparálásáról van szó, azaz, ha két bármilyen mennyiséggel arányos feszültség megegyezik, akkor a kapcsolás megtörténik. pl. LM339
Digitális áramkörökben is lehet használni komparátort, ha nem is igazán és kaput, de pl. kizáró vagy kaput lehet erre a célra használni, mert a kimenete akkor alacsony, és csak akkor, ha a bemenetein ugyanakkora szint van. (igazság táblázat) Ezeket igazából digitális értékek (számok) összehasonlítására használjuk.
(#) Medve válasza jocka0012 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

Kutyaközönséges, általános célút, pl LM393, LM339, LM2903, de ide egy közönséges műveleti erősítő is megteszi. Ennél többet nem tudok segíteni, még illeszteni is kellene a műszeredet a frekimérőhöz.
Következő: »»   26 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem