Fórum témák
» Több friss téma |
A 47K ellenállás a BF240 bázis és a +5V közé van kötve, mégis ezt produkálja.
Én is elkészítettem és már régóta használom, 1 Hz-re áll ha jelet nem kap, mivel müa. dobozva építettem a
szerelő asztalon lévő lámpához közelítve 22-23 Khz-et mutat. A lámpa 20 W-os és kapcsolóüzemű tápról működik. Lehet hogy a közeledbe hasonló nagyobb teljesítményű készülék üzemel, netán ilyen tápról járatod ?
Szia!
Sajnos nem az a probléma. Az a baj, hogy egyenlőre fogalmam sincs, hogy mi lehet vele.
Sziasztok megépítettem a Vicsys féle frekimérőt de nem működik a kijelzőn ezeket látni mi lehet a gond pic 16f84a
Sziasztok !
Én is megépíteném ,de azt nem értem ,az én BF961 -es emnek csak 3 lába van
Biztosan egy háborús rokkant példányt sikerült kifognod
Az enyéimnek 4 van.
És ha bp-i vagy, és kellene 1, és nem találsz sehol, csak ilyen irreális 200-300-400 ft/db áron, és eljössz érte, akkor beszerzési áron megkaphatod az egyiket (hármasával árulták, nekem is csak erre fog kelleni).
ötletek:
- zárlatos valahol két vezeték, mondjuk a kijelzőre menő két adatláb - nem jó a pic égetése, vissza kellene ellenőrizni
Zárlat volt működik köszönöm a segítséget
Az hogy a frekimérő nyitott (és gondolom nem árnyékolt bemenetnél) ugráló értéket mutat nem gond!
Én BF961-et teszek a bemeneti fokozatba és még nem volt olyan hogy ne változott volna a kijelző érték, nyitott bemenetnél. (Készült már vagy 30 példány...) Viszont ha a bemenetet rövidre zárod, akkor nem szabadna értéket kijeleznie!
Üdv Mindenkinek!!! Abban reménykedem, hogy tudtok segíteni, mert még kezdő pices vagyok,és olyat szeretnék, hogy jön egy jelsorozatom(impulzusok) az egyik lábra, és ennek a jelnek a frekvenciáját szeretném megmérni, az áramkör ami csinálja az impulzusokat megvan, csak az kéne,hogy a PIC-el (PIC16FXX) tudjam valahogy meghatározni a frekit. Előre is köszi a segítséget.
Hát, az első kérdés, hogy mit is szeretnél mérni.
Lehet mérni egy impulzus hosszát időben, ehhez ugye elég már egy impulzus is, viszont nagyobb frekiknél elég nagy tud lenni a mérési hiba. Vagy lehet mérni az adott idő alatt érkező impulzusokat, ez nyilván átlagolni fogja az intervallumon belül a frekvenciát. Ha a jel átlagos frekvenciája érdekel, és elég hosszúra választod az időt, akkor szép stabil értéket fogsz kapni (már persze ha a jel frekvenciája is stabil). Az első verziót lehet timerrel, interrupttal csinálni (elindítod a timert, beállítod, hogy kapjál interruptot a bemenet változásánál, az isr-ben meg kiolvasod a váltásoknál a timert, a különbség adja a mért értékét - nyilván kezelni kell, ha a timer nem elég nagy a mérendő időhöz, azaz a túlcsordulásoknál egy számlálót kell növelni), lehet pollinggal (elindítod a timert, és folyamatosan nézed, hogy mikor változik a jel). Aztán lehet CCP modullal is (ha van ilyen a PIC-edben), az tud olyat, hogy elindítod a timert, beprogramozod a CCP modult, és amikor a bemenet megváltozik, akkor a timer értékét elmenti egy regiszterbe (ez a Capture üzemmód). A második verzióra a legegyszerűbb, ha a timer0 bemenetére kötöd a jelet, a timer0-át pedig külső számláló üzemmódba rakod. A timer0 számlálja az impulzusokat, a túlcsordulásnál interruptot generál, amit egy nagyobb számlálóban számolsz. A mérés végén a számlálód (nagyobb helyiérték) és a timer0 aktuális értéke (kisebb helyiérték) adja a mért értéket. A mérés idejének meghatározására meg lehet egy másik timert használni - az elején feltöltöd, elindítod. Amikor jön az interrupt, akkor letelt az idő. Ha hosszú mérést akarsz, akkor lehet, hogy ennél a timernél is kezelni kell a túlcsordulást egy külön számlálóban. Azt mondjuk látni kell, hogy az egész mérés max. annyira lehet pontos, mint a PIC órajele. Azaz ha kvarcot használsz, akkor kvarctól függően 20-30ppm a reális = 1MHz-es jelnél 20-30Hz.
Sziasztok!
Egy szignálgenerátorba szeretnék egy frekvenciamérőt építeni. A műszer meg is van, de a bemeneti erősítő fokozattal bajban vagyok. Többet is kipróbáltam már, de valószínűleg a munkapontok beállítása miatt nem voltak megfelelőek. Ti milyen megoldást alkalmaztatok, hogyan állítottátok be s végül az hogyan működött? ...Amit én szeretnék: TTL szintű kimenet, 100kHz-100MHz-es tartományban, (MOS)FET-es bemenettel. Előre is köszönöm: Zsolt
Az előző hozzászóláshoz: Itt van pl a HE folyóiratban megjelent cikk. (lásd melléklet) Említik a műszerek TTL bemenetét, ám a táp 9V és a kimenetre az kerül rá a 470 Ohmon keresztül. Hogy merjem én ezt rákötni egy PIC bemenetére? (Igaz azt már nem írják, hogy erre alkalmas is a kapcsolás! ) A másik, hogy ha jól tudom, a BF970-et úgy kell beállítani, hogy a kollektorán a testhez képest fél tápfesz legyen mérhető, jel nélkül, sőt ha TTL, akkor a tiltott tartomány közepe, azaz 1.4V. Így lesz ugye a legérzékenyebb. Jól tudom ezt? Namost ehhez képest ott az a 180k, ami úgy lezárja a tranzisztort, hogy a kollektoron táp-0.5V-ot mérek. Ahhoz hogy féltápfesz közelébe húzzam a kimenetet, 10k-t kellett párhuzamosan kötnöm a 180k-val! Ki tévedett?
Üdv!
Frekvenciamérő hitelesítéséhez mennyire alkalmas a PC programok (signal generator) által generált jel?
Elég zavaros ez a cikk. A bemeneti impedanciára azt írja, hogy 50 ohm, de nem látom hogy jött ki neki.
Ha garantáltan logikai szintet szeretnél a kimeneten, akkor építs egy nagy sebességű Schmitt triggert, RF tranzisztorokkal, aminek a kimenete 5 V os logikai szintet ad. Ezt készítheted a bemeneti illesztő fokozat után is, vagy akár azzal együtt is. De úgy gondolom, hogy a PIC bemenete amúgy sem bír el 50 MHz -nél nagyobb frekvenciájú jelet, megfelelhet egy Schmitt trigger bemenetű inverter, jelformálónak. Ha 1 GHz -es, akkor pedig az előosztó úgyis elintézi a jelformálást.
Én úgy értelmeztem, hogy csak a kimenetre írta, hogy 50 ohm, a bement ennél nagyságrendekkel nagyobb.
Mondjuk ettől függetlenül, én sem tudom, hogyan jött ki a kimeneti impedanciára az 50 ohm.
Igazad van, a bemeneti 50 ohmra azt írja, hogy ha ez kell, akkor rá kell tenni egy 50 ohmot. A kimenet lehet 50 ohm, áttranszformál impedancia, valószínűleg kiszámolta. De nem is érdekes, hogy mennyi, a lényeg, hogy kicsi legyen.
A BF970 fokozat kimenetére egy 50 ohm -os impedancia kapcsolódik a föld felé, azon egy feszültségosztás is létrejön. A 9V -os tápból 0.86538V marad csak, ami a TTL alacsony szint legteteje. Tehát, ha a tranzisztor teljesen lezár, akkor sem tudja a fokozat kimenete a TTL kapukat átbillenteni. Egyébként a 180k a PNP tranzisztort kinyitni igyekszik...
Ha TTL szintű bemeneten maximum 50MHz -ig kell jelet fogadni nagy impedanciával, akkor 74HC(T)14, 74HC(T)1G14 megoldja a feladatot.
Egy random kiválasztott PIC T0CK számlálóbemenete nem Schmitt-triggeres alapból is? Érdemes azt egy HC(T)14-gyel megtoldani?
Szia!
A PIC ST bemenetén az alacsony Vss .. 0.2*Vdd, a magas 0.8*Vdd .. Vdd. A TTL áramköröknél az alacsony 0 .. 0.8V, a magas 2.4..5V között van. Azaz egy normál TTL kapu kimenete nem tudja meghajtani az 5V -ról táplált PIC ST bemenetét, így erősen ajánlott a 74HCT14, 74HCT1G14, 47HCT132, 74HCT1G132 használata. Ezek CMOS kimenettel rendelkeznek, a kimeneti magas szint (a kis terhelő áram miatt) majdnem a tápfeszültség (4.5V -os táp mellett min. 4.4V). Közvetlenül alkalmazhatjuk amennyiben a tápjuk közös a PIC -ével. Még két ok a felhasználásukra: A bemenetük nagyimpedanciás. Ha véletlenül túl nagy vagy túl negatív feszültség kerülne a bemenetükre nem a PIC -et kell cserélni (valakinek nincs módja programozni, felprogramozva vette, kapta).
Igen rosszul fogalmaztam, a 180k kinyitni igyekszik, de nem sikerül neki, így a kollektoron 4,5V-ot mérek.
Üdv!Abban szeretném segítségeteket kérni , hogy van egy ilyen szélmérőm :http://www.jozsa.hu/fg_admin/uploads/l_napellenzo-motorizacio_eolis_szelkerek.jpg
és egy olyan áramkör kéne hozzá ami számolja az impulzusokat miközben forognak a kanalai és amikor elér egy bizonyos frekvenciát akkor kapcsol ez az áramkör egy relét ami a ponyvák motorjait hajtja meg.
Hello, az első gondolatom egy analóg frekvenciamérő egy monoflop áramkörrel, amely feszültség kimenetét egy komparátor figyeli. A frekimérő lehetne SN74121-ből vagy LM555-ből...(vagy PIC)
Az a gond , hogy kezdő vagyok szóval nem nagyon értek ennyire hozzá , ezért lenne jó ha meglenne az áramkör és csak után kéne építeni
A "komparálás" önmagában csak annyit tesz, hogy összehasonlítás. Nem keverendő az analóg, és a digitális jelek komparálása. Esetünkben analóg jelek komparálásáról van szó, azaz, ha két bármilyen mennyiséggel arányos feszültség megegyezik, akkor a kapcsolás megtörténik. pl. LM339
Digitális áramkörökben is lehet használni komparátort, ha nem is igazán és kaput, de pl. kizáró vagy kaput lehet erre a célra használni, mert a kimenete akkor alacsony, és csak akkor, ha a bemenetein ugyanakkora szint van. (igazság táblázat) Ezeket igazából digitális értékek (számok) összehasonlítására használjuk. |
Bejelentkezés
Hirdetés |