Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TTL logikai problémák

Témaindító: telectro, idő: Dec 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) telectro hozzászólása Dec 23, 2007 /

hali

előkerült egy logikai probléma amit már 3 órai gondolkodás után sem tudtam megoldani.
csinálok egy vízszint jelző/adó ketyerőt és ezzel szeretném a vizet szinten tartani.
a vízbe belóg 3 elektróda az egyik a közös míg a másik kettő a két szinthez tartozó
érzékelő A és B nevekkel. az A érzékelő lejjebb van a tartály aljához mint a B.
szóval alap eset amikor üres a tartály ekkor A=0 és B=0
ilyenkor be kell kapcsolni a szivattyút
töltődik a tartály, egy idő után el fogja érni az A érzékelőt
vagyis A=1 és B=0 ekkor még ne kapcsoljon ki a szivattyú,
hanem addig menjen amíg a B érzékelőt is ellepi a víz,
tehát ilyenkor A=1 és B=1 ekkor szivattyú kikapcsol.
az idő múlásával a vízszint el kezd fogyni a tartályból.
ekkor B érzékelő szárazra kerül vagyis A=1 és B=0, de ekkor még ne kapcsoljon
be a szivattyú hanem addig fogyjon a víz amíg A is szárazra kerül és ekkor goto
alapeset, vagyis ugyanaz mint amikor üres a tartály.
ttl kapukkal akartam kikapuzni, de valahogy sehogy nem tudtam megoldani.
ha esetleg valakinek mégis lenne rá 5lete kérem ne titkolja.
PIC-es megoldás is érdekes lehet, mert a későbbiekben szükség lesz hőmérséklet
mérésre is és ha ehhez már úgyis kell egy PIC akkor ezt a szintmérősdit
is biztosan meg tudja oldani.

köszi zsolt
(#) elko2 válasza telectro hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Szerintem itt a sima kapuk nem elegendők,be kell tenned valamilyen tárolot is (RS,D,JK).
A PIC-es megoldás sokkal jobb a későbbi bővitések miatt és elég lenne egy "pici" PIC is
(#) hezso válasza telectro hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

természetesen megoldható kontroller nélkül.
a hibát ott követted el, hogy tisztán kombinációs hálózatként akarod kezelni a problémát.

ezzel van 1 apró gond:

A0 B0 mindenképp 1, mert ugye kell szivattyu.
A1 B1 mindenképp 0, mert ugye nem kell.
A0 B1 nem létezik, ezzel nincs gond.
Viszont A1 B0 van amikor 1 és van amikor 0 kimenetet kell adjon.

mikor kell A1 B0 nak 0 ill. 1 kimenetet adnia? Ha egyszer már volt A1 B1 akkor ezt meg kell jegyezned(flipflop, vagy valami más ötlet), és ekkor A1 B0 által okozott 1-es kimenetet tiltanod kell. Majd ha A0 B0 van, akkor ezt a megjegyzést törölheted, és már kiengedheted az A1 B0 által okozott 1-est. Mikor ujra A1 B1 akkor persze uj megjegyzes, es mire visszasullyed a szint A1 B0-ig már ugye nincs gond, mert az A1 B0 altal okozott szivattyu bekapcsolast megint tilthatod.

igy lessz ebbol a problemabol kombinacios halozat helyett sorrendi hálózatot igenylo dolog, hogy kerul bele mondjuk egy flip-flop(természetesen ezt is kihozhatod kapukból).
és így már a hálózat reakciója függ az előéletétől.

remélem igy már sikeresen meg tudod tervezni.
(#) hezso válasza hezso hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

de igy vegiggondolva ez nagyon egyszeru mert pl. egy RS flipfloppal A negált ÉS B negált mehet a reset, A ÉS B meg a set bemenetre, az RS negált kimenete meg maga a szivattyuvezérlő jel.
(#) idlob válasza telectro hozzászólására (») Dec 23, 2007 / 4

Vagy elírtad, vagy elkomplikáltad vagy félreértettem (lehet, fáradt vok).
Tehát neked az kell, hogyha "A" alatt van a vízszint akkor töltsön "B" ig, aztán várjon amíg újbol "A" alá csökken a vízszint (és előlről)?
Ha igen, a mellékletben megtalálod a kapcsolást.

PIC-t csak azért nem ajánlok ehhez, mert ha még hozzákomplikálsz egy hőmmérőt és esetleg vmi. nem stimmel a programmal (és megfagy), akkor vagy száraz marad a tartály, vagy úszni fog minden.
(Tipkus esete az elkomplikálásnak: Peugeot 307sw-nk van, és valami széttaposott százlábú bogár vezérli a fényszórót is... na nálunk ez romlott el.)

rs.GIF

(#) idlob válasza hezso hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Hopp, és amíg én a válasszal szenvedtem megírták helyettem
(#) hezso válasza idlob hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

ez meg még az én ötletemnél is sokkal okosabb, elkomplikáltam...
(#) idlob válasza idlob hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Mégse, az enyém egyszerűbb
(#) idlob válasza idlob hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Már megint előttem írtak be, hát meghalok
(#) Boldika válasza telectro hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Egy ötlet:-Az áramkör 1. fele:

Kell egy olyan kapcsolás, amely összehasonlítja A és B értékt a korábbival. Amikor változás következik be, ad egy impulzust.-Az áramkör 2. fele: Ezt az órajelet rákötni, egy futófény (Javaslom ezt.) órajelbementetére.-Az áramkör 3. fele:
A futófény kimenetei diódákkal kikötni, hogy mikor menjen a relé.
Remélem érthető volt.

Tehát: Elindítod 1;1-ről.
Leengedet a vizet. 0;0 lesz mire ugrik a futófény. Bekapcsol.
Töltődik 1;0 lesz, órajel, IC 2. bimenete még rá van kötve (diódán keresztül) a relére. Még megy.
A köv. már nincs.A köv. sincs. Az 5. kimenet a RESET lábra van kötve.
(#) ferci válasza telectro hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Régen így oldottam meg, TTL nélkül...
Az Rx úgy van méretezve, hogy a B-vel meghúzott relé még benntart az A-val, de miután lement a szint az A alá, kiesik és csak a B tudja újra meghúzni.
(#) hezso válasza idlob hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

(#) idlob válasza ferci hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Rohadt jó
(#) Boldika válasza Boldika hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Ja a futófényben az 555 nem kell. Bár gondolom ez 1értelmű!
(#) fongab válasza telectro hozzászólására (») Dec 24, 2007 /

Esetleg próbáld meg ezt.
Csapvízen működik. Érzékelő rudak, átmérő 3mm kor pálca, 5-6mm távolságra egymástól. A kimenetre, csak az optó LEDje van téve. Hogy mit hajtasz meg, te tudod.
Szerintem egyszerű szerkezet. Először szikvíz készítőbe láttam.

szint.JPG

(#) hezso válasza fongab hozzászólására (») Dec 24, 2007 /

ugyan ezt tanácsolta "idlob" is, csak TE szétrajzoltad, az RS flipflop-ot ket nand kapuval, meg az invertert egy nand kapuval.
(#) telectro hozzászólása Dec 24, 2007 /

köszönöm a számtalan választ.
nem is gondoltam volna, hogy ennyiféle megoldással lehet ezt a viszonylag egyszerű problémát megoldani.
szóval a pontot nem is tudom kinek adjam mert több 5letből indultam ki, de talán idlob 5lete áll a legközelebb a végeredményhez (talán mert 1szerűsége miatt azzal kezdtem elsőre foglalkozni és ez volt a leggyakorlatiasabb) jah és széttaposott százlábú bogár hasonlat is tetszik
szóval az rs tárolóból indultam ki csak az invertert nem az A hanem B bementre kell tenni, hogy az igazságtábla olyan legyen mint amilyenre szükség van.a végső megoldást egyetlen egy db 7474-el oldottam meg.
a vízszint érzékelés mint írtam már meg volt oldva csak a logikai mikor kell ki/bekapcsolni maradt hátra, mert eddig ilyenre nem volt szükség.
a nálam évek óta bevált szintérzékelés talán xil67 által küldött linken szereplőre hasonlít, ahol nem egyenáram folyik át a vízen hanem egy középfrekis jel, kondenzátorokkal leválasztva ami nem áll neki egyből vizet is bontani. a "deszka" modell itt látható:
Bővebben: Link
az első képen az érzékelők, a másodikon egy 8 csatornás szintmérő elektronika míg a harmadikon a 7474-es megoldás látható.
mindent köszönök a cucc jól működik csak még egy kis panel tervezés és rajzolás van hátra.
szóval ha Ti is egyetértetek akkor a pontot idlobnak adnám.

köszi zsolt
(#) fongab válasza hezso hozzászólására (») Dec 24, 2007 /

hezso ebbe igazad van. Örülök, hogy felfedezted. És a kérésnek (kérdésnek ) megfelelően, és építő jelleggel, szóltál hozzá. Esetleg ha oda tennéd, a te megoldásod is, akkor én is tanulhatnék.
A kapcsolást nem én találtam ki. Ha dicsérni akartad, nem az én érdemem. Ha bírálni akarod, akkor nem engem kritizálsz. Mint, az egyszerűkapcsolások, álltalába a fejembe vannak. És ez se, így nézett ki. ha jól emlékszem minden kaput használtak, a 7400 –án. És a végén egy tirisztort használtak a DILL 00-52 behúzásához. Nem akartam idlob ötletét elvenni, ez távol álljon, tőlem. Mint írtam ez is, egy megoldás. És így, 4 IC –ből meg lehet csinálni. 1db:7400, 2db:4N25, 1db:7805.
Egy kapu kimarad. De ha akarod, az is beköthetem, a te kedvedért.
Számomra a szintérzékelés, egy érdekes megoldás. Amíg nem láttam, nem gondoltam rá.

És mindenkinek kívánok, BÉKÉS ÉS BOLDOG KARÁCSONYT.
üdv.

bocs, de ezt most nemértem.komolyan úgy érzed h bántani akartalak? elnézést hogy félreértést okoztam nálad, ártatlan megjegyzés akart lenni... építő jellegű ötletem az elején olvashatod, de nem az lett a legegyszerűbb...

Békéset és boldogat...
(#) Moderátor hozzászólása Boldika hozzászólására (») Dec 24, 2007

Boldika. Kérhetem hogy a gyermeki fantáziát hagyd máskor ki az értelmes szakmai beszélgetésből?!?

Amihez nem értesz, abba nem kell beleszólni! Ezerszer szóltam már rád emiatt. Ez gyermeki fantázia amit Te prezentálsz, nem ész-érv eredményezte gondolkodás.
(#) fongab válasza hezso hozzászólására (») Dec 24, 2007 /

hezso el olvasva a hozzászólásod IGEN te is ezt írtad. És idlob is ezt adta meg.

De mint írtam: ”A kapcsolást nem én találtam ki.” Vagyis az alapot azt egy szikvíz készítő elektronikába láttam. Arra emlékeztem, hogy 7400 használtak benne.
Nem bontottam szét az RS tárolót ÉS/NEM kapukra és a NEM kaput se cseréltem ÉS/NEM re. Amiért hozzászóltam, az a eleje optoval való vízszint kapcsolás.
Nagyon ötletesnek találom. Mivel váltófesz van, nem bont vizet. És tényleg használható. És egyszerűsége miatt, az alkatrészek könnyen beszerezhetők, és építhető, a kapcsolás.

komolyan úgy érzed h bántani akartalak?

Nekem címezted. Én válaszoltam. Esetleg ha te vetted sértésnek, a választ.(?) Mert én sem, annak szántam.
üdv.

oks részemről lezárva.
talán én értettem félre, és hittem azt hogy rosszul értetted amit irtam.
sejtettem hogy TE is tudtad h az amit megadsz megegyezik az elotte levovel, csak igy megjegyeztem hogy jé, ez ugyanaz nand kapukkal...
tény, nagyon ötletes, meg az is tény hogy kész rajz, szvsz nagyon egyszerű megépíteni, még annál is egyszerűbb mint amit idlob rajzol, mert ez mindent szájbarágósan tartalmaz.

sorry mégegyszer ha fáradságot okoztam.
(#) Action2K hozzászólása Feb 6, 2012 /

Sziasztok! Meggyűlt a bajom egy 4-BIT MAGNITUDE COMPARATOR IC vel. CD4585-ös. Azt szeretném elérni, hogy az AEQB lába jelezze, hogy ha A=B. Ehhez, az adatlapja szerint az AEQB bemenetét H szintre teszem a másik kettőt pedig L-re. A0-3 bemeneteit jumperelem amire akarom, B0-3 bemeneteit pedig egy bináris számláló pörgeti, de az AEQB kimeneti LED soha nem villan fel.
Mit rontottam el?
(#) Action2K válasza Action2K hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

A rejtély megoldódott. Ha 12V-ról járatom a CMOS-okat, akkor illik a felhúzó ellenállást is oda tenni, nem pedig 5V-ra.
(#) palko0125 hozzászólása Máj 20, 2012 /

Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy 74190 számláló és 74191 között mi különbség van. Ha jól tudom annyi hogy az egyik kimenete bcd kódolású a másik meg 4bites bináris. Na de, ha 0-9 ig számol mindkettő, akkor mi értelme van egyáltalán a bcdnek és a binárisnak, hiszen ugyanazok a kódok!?
Szóval az lenne a kérdés, hogy 74190 helyett lehet e használni 74191-et, úgy hogy a kimenetét 7445 dekódolja??
Előre is kösz. Bye!
(#) _JANI_ válasza palko0125 hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Szia! A két áramkör csak a számolás hosszában tér el egymástól. A BCD ( :Link ) az 0-9 -ig számol. A 4-bites BINÁRIS ( :Link ) számláló 0-15 -ig számol ( 0-F Hexadecimális ). A BCD számlálónál nem kell kikapuzni a 10. lépést mert a 9. lépés után a 0. lépés jön és ekkor lesz aktív az átvitel jelzés is. A bináris az teljesen végig lépteti a 4-bites bináris ( Hexadecimális ) számsort.
(#) _JANI_ válasza palko0125 hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Azt hogy a 74190 helyett lehet-e 74191-et használni, szerintem inkább az az áramköri környezettől függ.
De valószínűleg nem...
(#) palko0125 válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Válaszodat köszönöm szépen!
Sokat segített!
Bye!
(#) bander91 hozzászólása Jún 15, 2012 /

Üdv!

Olyan problémába ütköztem, hogy 74ls32 ttl ic-t helyesen bekötve a kimeneti lábain mindig ott van a H, ha be van kötve valami, ha nincs. Alapesetben tudtommal L-nak kéne rajt lenni nem?
Már a második ic-vel próbálom és ott is ugyanez.
Mi lehet a probléma?
Köszi: Bande
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem