Fórum témák
» Több friss téma |
Van egy TDA1519C Ic amivel erősítőt szeretnék építeni de az a problémám ami az adatlapján van kapcsolás azt megépítettem, de az torzít.Mit lehetne tenni ellene?
Hogy lehetne hangerőszabályzót vagy kell elé előerősítő?Esetleg tudna valaki rá valami más kapcsolást? Előre is köszi!
Ne csodálkozz az adatlapja szerint 6W-nál már 10% a torzitása...Ennél még a TDA 2030 is nagyságrendekkel jobb, és van saját topikja ahol mindent találsz róla...
pontosan hogy van a kapcsirajz, eltalaba szoktak melekelni
1: ha torzit altalaba a megtaplalasnal a kondikat nagyobb ertekure szokas cserelni
jó de ha ilyen IC m van itthon,sehogy nem lehetne vele normális hangzásu erösitöt scinálni?
azt hogy lehetene meg oldani hogy mikor nem vezérlem akor ne zugjon?meg halk zenénél is van egy alap zaj!
cseffo! Használd légyszíves a válasz gombot, ne csak úgy "odalökd" a mondandód. Köszi.
Javítottam egy Philips autómagnót amiben ilyen erősítő volt, és elég jól szólt (6W ellenére). A zúgás jöhet a tápon, ilyenkor ajánlatos a tápot szűrni, mondjuk egy 2200µF-nál nagyobb kondival, persze ha nem elemről megy. A zaj jöhet a bemeneten is. Használj árnyékolt kábelt! Ha a hangerőt akarod állítani tegyél a bemenetre egy 10kohm-os logaritmikus sztereo potit, ha nem akkor a bemenet és a föld közé köss egy-egy 10Kohm-os ellenállást.
a tápot hogyan lehet szürni?100nF os kondival?
a logaritmus os poti miben más mint lineáris?honan lehet felismerni? elöre is köszi
A 100nF kondi a nagyfrekvenciás zavarokat szűri. Ezzel párhuzamosan kell kötni a fent említett 2200u elektrolit kondenzátort (un. puffer kondenzátort).
A logaritmikus potmétert legegyszerűbben a jelzéséről ismered meg (pl. 10k log). Annyiban különbözik a sima lineáristól, hogy a csúszkán lévő szénréteg logaritmikusan van felhordva. De ha nincs otthon, a sima lineáris is megteszi. "Az emberi fúl a hangerő változását nem a teljesítménnyel arányosan érzékeli, ezért a lineáris potenciométerek nem alkalmasak hangerő szabályozására. A logaritmikus potenciométer-el közelíteni lehet az emberi fúl érzékenységének arányosságát."
et mind megcaináltam de még mindig van alap zaj vezérlés nélkül.ha meg a potit a bemenetre kötöm akor csak zug az egész.mi lehet a baj?
pc röl vezérelem és teljesen le kell venni a hangot h normálisan szoljon de akor is van egy alapzaj valamit nem lehetne elé tenni hogy normális legyen?
Ha mindent az adatlap szerint kötöttél össze, akkor más tippem sajnos nincs.
Heló!
hasonló IC-vel kapcsolatban lenne néhány kérdésem: 2db tda1519aq- ból szeretnék erősítőt építeni, de nem találok hozzá sem konkrét rajzot sem adatlapot. 1519a-hoz és 1519c-hez találok csak
Sziasztok
Építettem egy TDA1519-es erősítőt 2X6W de van egy kicsi problémám vele. DVD lejátszóhoz építettem és nem nagyon akar szólni, meg az 5-ös lába a teljesítmény föld vezetéke iszonyúan forró ha az egyik hangszóró nincsen bekapcsolva akkor elkezd füstölni a vezeték 5-ös lábú vezeték. Nem tudom hogy mi lehet a probléma? Elsőnek arra gondoltam hogy sok áramot kap (12V) és átkapcsoltam 5V-ra de ugyanúgy forró az 5-ös lábú vezeté.
Szia!
Akkor ott bezony valami nagyon nagy testzárlat lehet, vagy már ellőtted az egyik csatorna végét. Amúgy ezt inkább ide kellett volna Erősítő mindig és mindig |
Bejelentkezés
Hirdetés |