Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA1519C

Témaindító: cseffo, idő: Jan 8, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) cseffo hozzászólása Jan 8, 2009 /

Van egy TDA1519C Ic amivel erősítőt szeretnék építeni de az a problémám ami az adatlapján van kapcsolás azt megépítettem, de az torzít.Mit lehetne tenni ellene?
Hogy lehetne hangerőszabályzót vagy kell elé előerősítő?Esetleg tudna valaki rá valami más kapcsolást?
Előre is köszi!
(#) tiggersoft válasza cseffo hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Ne csodálkozz az adatlapja szerint 6W-nál már 10% a torzitása...Ennél még a TDA 2030 is nagyságrendekkel jobb, és van saját topikja ahol mindent találsz róla...
(#) istvanpal16 válasza cseffo hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

pontosan hogy van a kapcsirajz, eltalaba szoktak melekelni
1: ha torzit altalaba a megtaplalasnal a kondikat nagyobb ertekure szokas cserelni

jó de ha ilyen IC m van itthon,sehogy nem lehetne vele normális hangzásu erösitöt scinálni?

azt hogy lehetene meg oldani hogy mikor nem vezérlem akor ne zugjon?meg halk zenénél is van egy alap zaj!
(#) Moderátor hozzászólása cseffo hozzászólására (») Jan 8, 2009

cseffo! Használd légyszíves a válasz gombot, ne csak úgy "odalökd" a mondandód. Köszi.
(#) titi válasza cseffo hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Milyen tápról hajtod?
(#) tibi0531 válasza cseffo hozzászólására (») Jan 8, 2009 / 4

Javítottam egy Philips autómagnót amiben ilyen erősítő volt, és elég jól szólt (6W ellenére). A zúgás jöhet a tápon, ilyenkor ajánlatos a tápot szűrni, mondjuk egy 2200µF-nál nagyobb kondival, persze ha nem elemről megy. A zaj jöhet a bemeneten is. Használj árnyékolt kábelt! Ha a hangerőt akarod állítani tegyél a bemenetre egy 10kohm-os logaritmikus sztereo potit, ha nem akkor a bemenet és a föld közé köss egy-egy 10Kohm-os ellenállást.
(#) cseffo válasza tibi0531 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

a tápot hogyan lehet szürni?100nF os kondival?
a logaritmus os poti miben más mint lineáris?honan lehet felismerni?
elöre is köszi
(#) tibi0531 válasza cseffo hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

A 100nF kondi a nagyfrekvenciás zavarokat szűri. Ezzel párhuzamosan kell kötni a fent említett 2200u elektrolit kondenzátort (un. puffer kondenzátort).
A logaritmikus potmétert legegyszerűbben a jelzéséről ismered meg (pl. 10k log). Annyiban különbözik a sima lineáristól, hogy a csúszkán lévő szénréteg logaritmikusan van felhordva.
De ha nincs otthon, a sima lineáris is megteszi.

"Az emberi fúl a hangerő változását nem a teljesítménnyel arányosan érzékeli, ezért a lineáris potenciométerek nem alkalmasak hangerő szabályozására. A logaritmikus potenciométer-el közelíteni lehet az emberi fúl érzékenységének arányosságát."

(#) cseffo válasza tibi0531 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

et mind megcaináltam de még mindig van alap zaj vezérlés nélkül.ha meg a potit a bemenetre kötöm akor csak zug az egész.mi lehet a baj?
pc röl vezérelem és teljesen le kell venni a hangot h normálisan szoljon de akor is van egy alapzaj valamit nem lehetne elé tenni hogy normális legyen?
(#) tibi0531 hozzászólása Jan 10, 2009 /

Ha mindent az adatlap szerint kötöttél össze, akkor más tippem sajnos nincs.
(#) miller001 hozzászólása Nov 30, 2009 /

Heló!
hasonló IC-vel kapcsolatban lenne néhány kérdésem: 2db tda1519aq- ból szeretnék erősítőt építeni, de nem találok hozzá sem konkrét rajzot sem adatlapot. 1519a-hoz és 1519c-hez találok csak
(#) martin6789 hozzászólása Máj 27, 2012 1 /

Sziasztok
Építettem egy TDA1519-es erősítőt 2X6W de van egy kicsi problémám vele. DVD lejátszóhoz építettem és nem nagyon akar szólni, meg az 5-ös lába a teljesítmény föld
vezetéke iszonyúan forró ha az egyik hangszóró nincsen bekapcsolva akkor elkezd füstölni a vezeték 5-ös lábú vezeték.
Nem tudom hogy mi lehet a probléma?
Elsőnek arra gondoltam hogy sok áramot kap (12V) és átkapcsoltam 5V-ra de ugyanúgy forró az 5-ös lábú vezeté.

TDA1519.gif

(#) ABU válasza martin6789 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

Szia!
Akkor ott bezony valami nagyon nagy testzárlat lehet, vagy már ellőtted az egyik csatorna végét. Amúgy ezt inkább ide kellett volna Erősítő mindig és mindig
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem