Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hidrofortartály kiváltása elektronikával
Lapozás: OK   1 / 2
(#) bato.arpad hozzászólása Máj 29, 2012 /
 
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni olyan témában, hogy hallottam olyan elektronikáról amit a szivattyú házába kell tekerni, és kiváltja a hidrofortartályt. Tud-e valaki segíteni, hogy miből épülhet ez föl, lehet-e házilag ilyet barkácsolni.
(#) zolika60 válasza bato.arpad hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Csak úgy tudom elképzelni, hogy a szivattyú utáni csőben lévő nyomás változását méri. Természetesen kell egy visszacsapó szelep a szivattyú után a csőbe, hogy a szivattyún keresztül ne menjen el a nyomás.
(#) micimacko válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Szerintem a hidrofort nem fogod tudni kihagyni. Az csak egy puffer, nélküle állandóan indul-leáll majd a szivattyú. (amíg tönkre nem megy tőle) A hidrofornak köszönhető, hogy a szivattyú "hosszabban" dolgozik, de több időt pihen. A tartály méretét a rendszerhez kell igazítani (mint a tápokban a puffer elkót...)
(#) DanyyX válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Csak puszta kíváncsiságból kérdezem, de miért másolhatatlan? Szedted már szét?
(#) pucuka válasza DanyyX hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Nem tudom mennyiben releváns, de lakóautókban, kishajókban sincs puffer tartály, csak egy nyomáskapcsoló. Igaz, a vezetékhálózatban sincs sok víz, a csövek rövidek, és 3/8 " -osak. Gondolom, ha sok víz van a rendszerben, akkor könnyen létrejöhetnek lengések, folyamatos ki be kapcsolgatások. Meglehet emiatt bonyolultabb egy ilyen szerkezet.
(#) FordPrefect válasza micimacko hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Ez sem hagyja ki, csak csak nem több 10 liter a légüst, hanem nagyon kicsi, csak a vezérlést szolgálja. A lényeg az, hogy a legkorszerűbbek már nem ki-be kapcsolnak, hanem frekiváltósak, az elektronika a motor fordulatszámának vezérlésével tartja a beállított nyomást. Iparban évtizedek óta használják. Grundfos, Wilo, stb. Sok előnye közül a felhasználó számára előnyos, hogy nem ingadozik a kifolyó vízhozam, mint a hagyományos ki-be kapcsolgatós rendszereknél.
(#) micimacko válasza FordPrefect hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Értem. A frekvenciaváltóshoz valóban elég egy picike puffer, ami a csővezeték is lehet... Ez esetben valóban folyamatosan egyenletes a nyomás. :yes:
(#) DanyyX válasza FordPrefect hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Na én is erre gondoltam, hogy egy sima rugós vagy ballonos pár literes hidroakkumulátor (a cucc amit köbzoli linkelt, pont úgy néz ki) és ha korrekt akar lenni az ember akkor egy frekiváltó, de ugye egyfázisú motornál a frekiváltó nem játszik...
(#) DanyyX válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Akkor ez valami trükkös mechanika. Kíváncsi lennék rá, hogy milyen elven működik. Ha esetleg szeded még szét és nem felejtesz el lőni róla egy-két képet, engem mindenképp érdekelne.
(#) llaci56 válasza DanyyX hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Idézet:
„de ugye egyfázisú motornál a frekiváltó nem játszik..”

Miért? Szabira ment?
(#) DanyyX válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Az ilyen 'háztartási' szivattyúk jellemzően egyfázisú segédfázisos motorok. Azt frekvenciaváltóval hogyan is lehet szabályozni?
(#) baloghzoli1 válasza DanyyX hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Szia
Lehet hogy ezt erre taláták ki?Bővebben: Link
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Jön a locsolási szezon, úgyhogy igyekezz! :yes:
(#) baloghzoli1 válasza bato.arpad hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Szia
Ez is erre való Bővebben: Link
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Nincs kiszállítás, csak személyes átvétel.
(#) szamóca válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Itt van a kutya elásva! Áramlásérzékelő a lelke.
(#) Remci válasza bato.arpad hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Szia!

Bocs hogy beleszólok, de mire jó hogy kihagyod a tartályt? Vagyis ez mire jó, vagy mire szeretnéd használni? Ez még nem világos előttem (lehet lassú a felfogásom )
(#) Frankye válasza Remci hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Én megértem. Egy tartály nehéz, drága, be kell ásni a fagyhatár alá, ráadásul a nyomáskapcsolója olykor meghibásodhat (tapasztalat), ezért egy áramlásérzékelő szerencsésebb lehet. Szóval nem véletlen, hogy - ha lehet - inkább egy kevésbé meghibásodás hajlamos eszközzel pótolná, amit könnyebb kezelni is (pl. nem kell neki akna). Engem is ezért érdekel a téma...
(#) baloghzoli1 válasza Frankye hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Szia
És még a lufi is ki lyukadhat benne,tartály is kirohad
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Nono, én ezzel vitáznék! Én egy autógáz tartályt (4-es falvastagság) alakítottam át ilyen célra 4 éve, és kutya baja a rendszernek. Minden nap automatikusan bekapcsolnak az öntözőrendszer zónái (5alkalommal két zóna) róla, plusz egyéb vízkivételek.Tehát ha jó a konstrukció, akkor nagyon jó a tradicionális hidrofortartályos megoldás. :yes:
Egyébként az a furcsa ebben a tartály nélküli szerkezetben, hogy a kalapácshatást hogyan küszöböli ki?
Hiszen az a hiszterézistartályos hidrofornál is jelen van, pedig ott a bezárt levegőnek van némi tompító hatása, de ennél?
(#) Remci válasza Frankye hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Akkor lehet rosszul fogalmaztam. Én arra voltam kíváncsi hogy locsolásra szeretné használni, vagy például egy ház ( tanya) vízellátását akarja megoldani? Mert ha csak locsolni, akkor nem kell elásni a tartályt. Ha bejön a fagy, akkor meg csak le kell engedni belőle a vizet és kész. Én is így csinálom már évek óta és még semmi baja sem volt se a tartálynak, se a szivattyúnak.( Pedig tacskós )
(#) Remci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Ezzel én is vitatkoznék. Mi tizen pár évig liba, kacsa neveléssel foglalkoztunk. Ezt az időt egyetlen Pedrolló szivattyúval és autó gáztartályból készült hidrofor tartállyal vészeltük át. Egyszer kellett a szivattyúban diffúzort cserélni ( azt hiszem ez a neve) mert elrepedt. Azon kívül az egész hóbelevancal semmi probléma nem volt, pedig 4bar-nál kapcsolt ki és 1,5bar-nál kapcsolt be.
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Miért OFF?
Ebben a hozzászóülásban esett szó arról, hogy a korszerű hidroforok már fordulatszám szabályozással működnek, (ki-be kapcsolás helyett,) így tartva egy nyomásértéket.
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Zotya! A hidros azért nem kapcsol ennyit, mert a hiszterézise sokkal nagyobb a tiednél. A két elv eltérő.
Másrészről az indulás, leállások számának gyakorisága felveti a motor élettartamának csökkenését. És még mindig nem értem hogyan tompítja a kalapácshatást a vízvezetékcsövekben.
(#) elektroton válasza bato.arpad hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Sok érdekes megnyílvánulás volt itt. Az eredeti kérdésre válaszolva, a kérdezett szerkezet egy un. "presscontrol". Ebben két reed érzékelő van, egyik figyeli a nyomáskapcsoló helyzetét, azaz hogy az elmenő nyomás nagyobb-e vagy kisebb-e a beállítottnál. A másik figyeli, hogy van-e víz áramlás, ez alapján járatja vagy állítja meg a szivattyút. Tehát ha van áramlás, a szivattyú folyamatosan jár, ha nincs áramlás akkor megvárja, hogy a nyomás érték átbillenjen a beállított értéken és akkor állítja meg a szivattyút. Ez a megoldás elsősorban az öntöző rendszereknél ajánlatos mert így egyenletes nyomás illetve vízmennyiség lesz az öntöző fejeknek. Nem hol rövidebbre, hol távolabbra szór az öntöző fej. Továbbá ha nincs vízáramlás akkor szárazon futás elleni vdelmet is ellátja. Ennek az utángyártása nem elektronikai nehézség hanem a mechanikai szerkezet megépítése házilag a gond.
(#) voodoo hozzászólása Máj 30, 2012 /
 
Amúgy ezzel az eszközzel, pl csak picit akarom megnyitni a csapot akkor mi történik? Kinyírja a motort a gyakori ki-be kapcsolgatással? De akár egy szűk keresztmetszetű csőnél is ha nem tud annyi bar nyomást mint amennyit a szivattyú éppen tol maga előtt, hiába nyitnám meg kakaóra a csapot... Gondolom
Tapasztalat?
(#) proba válasza DanyyX hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Gondolnám sok trükk nincs benne. Egy mágnest emelget a víz áramlása. A panelen lévő reed relé mellé ér van áramlás ,ha nem akkor nincs,ez figyeli mikor kell leállni.Ezért csak függőlegesen működik jól. Az indítás pedig talán egy nyomáskapcsoló.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Egyébb változatok lehet olcsóbbak .
(#) proba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Ebből az a tanulság ahány annyi fajta.Az általam belinkelthez hasonló kényes volt a beszerelés helyzetére,mert egy mozgó mágnes volt benne az áramlásérzékelő,amit a vízáramlás és a saját súlya működtetett.
(#) szamóca hozzászólása Máj 30, 2012 /
 
Valaki vágjon ketté egyet, és metszeti, nagy felbontású fotóval illusztrálja az elmondottakat.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem