Fórum témák
» Több friss téma |
Ha arra gondolt, akkor a Polygon Plane kell neki. Protel 99SE-ben legalábbis így hívják. Ott az eszköztáron vagy a Place menüből érhető el. Én is csak nemrég fedeztem fel.
Ja, akkor nagyon egyszerő a dolog:
1. Terítsd le a poligont (Place/Polygon Pour) a lefedendő terület körbehatárolásával. 2. Már a lerakás előtt (vagy után) add meg a tulajdonságait. A 'connect to net' legyen GND ha tényleg árnyékolás lesz. Ha azt akarod, hogy minden lyukat lefedjen akkor NE pipáld be a 'remove dead chopper' négyzetet. 3. A Design/rules-ba is nézd meg a polígonra vonatkozó szabályokat. 4. a többire meg majd rájössz!
Sziasztok !
Sokan ajánlottátok,rászántam egy hétvégét erre a programra( tudom ennyi idő alatt nem lehet megtanulni),de csak negatív tapasztolatokat szereztem. -45xx sorozatú IC-ből szerettem volna párat letenni,keresés 4,5 cég(egy része már nem is gyártja),logikai ák. belül funkció szerinti rendezés-röviden nincs olyan könyvtárelrendezés,ahol egyszerre be tudom hozni ezt a sorozatot !? -a behozott alk.részek (40/45xx)egy részénél nincs rejtve a tápcsatlakozó(egyesével persze megoldható) -szerintem 2004-ben is "standard"volt már,hogy egy áramkörtervezőnél görgetőkerékre teszik a nagyítást stb. Röviden a véleményem:amatőr gyakorlatban minden út az Eagle-hoz vezet.
Hi!
Sz.tem jobban jársz, ha meged készíted el az alkatrészeidet (footprintek letölthetők). A nagyítás mindig is a PageUp és PageDown-nal működött...
Hello !
Első nekifutásra nem tetszett,de egyre jobban bejön a profizmusa.Tudnál valami címet adni footprint ügyben ? Egy egyszerű Piher fekvő trimmerhez sem találok footprintet.A könyvtárszerkesztésig még nem jutottam. Egyébként a 99SE könyvtárakat is fel tudom használni ? Kösz
Belekeveredtem a DXP verziókba,nekem azt írja 2002/SP2.
A 2004 új,vagy a SP-től lesz az ?
Küldöm mailben az itt megadott címedre...
Sorry,azt hiszem ez cím közben megszünt,az új címem:
matrix64@vipmail.hu kösz.
Ezt a szemét szolgáltatót ! (vipmail),elnyeli a leveleket).Nevem alatt kijavítottam az új gmail-osra.Arra küld légyszives.Köszönöm !!
@HZ
Köszönet a segítségedért !Eljutottam az első panelig,autorouttal.Felüdülés az Eagle után,ha belejön az ember egy kicsit.Az autoroutert még nem sikerült rávennem hogy kétoldalas panelnél a top-layert csak vert. v hor. egyenes !! routolással csinálja,amit jumperrel ki lehetne váltani.Egyszerűbb panelnél ne kelljen kétoldalas nyákkal szívni.
Protel 99SE-ben: Design menü->Rules...->Routing fül->Rule Classes listából: Routing Layers->Properties... és itt tudod ezeket beállítani. A 2004-ben is szerintem hasonló logikával meg lehet találni ugyanezeket a beállításokat.
Elnézést, hogy ide írok, egy kérdésem volna a Protel 99 SE-vel kapcsolatban.
Megcsináltam a kapcsirajzot (gyakorlásnak elég volt egy földelt emitteres erősítő, mivel suliban a protel tanulását is ezzel kezdtük). Midnen footprint a helyén és jók is mert midnet leírtam órán, ami csak szóba került egy adott alkatrészhez. Megcsináltattam a progival a NET fájlt, majd kértem egy pcb dokumentumot, megnyitottam, és beolvastattam vele a NET fájlt. Nem írt ki hibát, így rákattintottaz az Execute gombra. A bajok itt kezdődnek, ugyanis nem jelenítette meg a protel az alkatrészeket és köztük a vékony szállal jelölt kapcsolatot sem. Valaki esetleg el tudná mondani, mit ronthattam el, vagy felejtsem el a protel gyári alaktrészkönyvtárát, és hozzam el a suliban lévő 20-30 alkatrészkönyvtárat? Üdv! 002
Elnézést, tárgytalan. Csak vak vagyok
Hali !
Hogy tudok csoportosan pad-et editálni a dxp-ben ?pl ha egy dip-nél egyszerre szeretném az összes pad-ot megváltoztatani. Kösz
Protel 99SE-ben: duplán kattintasz egy rajzelemre (jelen esetben a pad-re), és alul van egy Global >> gomb. Azt kinyitod, majd először átállítod az adott rajzelem azon tulajdonságát, amit meg szeretnél változtatni, utána pedig a jobb oldali részen az "Attributes to match by" oszlopban megadod, milyen közös tulajdonságokkal kell rendelkeznie a többi rajzelemnek, amelyet meg akarsz változtatni, végül a "Copy attributes" oszlopban bejelölöd a másolni kívánt attribútumokat és OK. Esetleg a "Change scope" alatt át kell állítani "All primitives"-re.
Sajnos a 99SE-ben így nem tudod megadni, hogy az adott komponens összes pad-jét módosítsa, viszont ha kijelölöd őket, úgy már mennie kellene.
Szia Stadi !
Kösz a választ,cégnél vagyok most nem tudom kipróbálni. Amúgy irigylem a türelmed 99SE-vel.Kipróbáltam én is,hát nagyon "melós" program.
Nekem az újabbakkal voltak stabilitási meg sebességbeli problémáim. És valami kompatibilitási gond is volt, már nem emlékszem, vagy a 99SE formátumát nem olvasta az újabb DXP, vagy abból nem lehetett a 99SE formátumába menteni, úgyhogy hányingerem lett az egésztől, és hajtépés helyett inkább a darálóba ment az új Protel és jött vissza a régi. Ebben kiismerem magam többé-kevésbé, és amiket én tervezgetek, ahhoz bőven elég is a tudása.
Szóval én meg a Te türelmed irígylem.
Valószinű én is csak alapjáraton tudom kihasználni,sokan írták milyen nehéz megtanulni,ezért jó kihívásnak tünt.Nem az a program,amit a menüsor lenyitogatásával meg lehet tanulni.2002-es verzióval nekem is volt problémám,de a 2004/sp1 még nem dobta el magát.
Mérgemben felraktam én is 99SE-t,dxp stabilitás .... :no:
Itt viszont nem találom hol lehet a footprint hozzárendeléseket belőni.A kézikönyv ír egy menüpontot,ahol exel táblázat jelenik meg.Csak nem begépelni kell a footprint neveket !??
Mire gondolsz pontosan? SCH->PCB, és ott nem találja a footprint-eket? Én mindig az SCH-ban írom át megfelelőre (ill. igyekszem már eleve úgy pakolászni az alkatrészeket). Szükség esetén persze a netlist-ben is át lehet javítani...
SCH-ban feltettem pl.egy csatlakozót,két kattintás bejön a tulajdonságok panel és a footprintnél semmi,ha lenyitom az írja nem elérhető.Gyári alap könyvtárból választottam.
Innen nem tudom hogyan tovább,gépeljek be footprint nevet !?? Update pcb-nél is hibának írja.
Már lerakáskor meg tudod adni a footprint-et. Ha nem teszed, akkor utólag kézzel kell, vagy a már ismertetett Global>> gombbal, ami SCH-n belül is működik. (Ha van más módszer, az engem is érdekelne.) Ha egyszerre több azonos típusú alkatrészt teszel le, akkor úgyis csak 1x kell megadni a footprint-et.
PCB-n belül kikeresed a footprint nevét, és beírod az SCH komponenshez. Leginkább az ellenállásokkal, kondikkal, csatikkal szokott ilyen gond lenni, az IC-knél szokott lenni alapértelmezés. De ez logikus is, hiszen honnan tudná a Protel, hogy Te pl. épp 0.25W-os, vagy 5W-os ellenállást akarsz-e lerakni? SMD vagy normál kivitelűt?
Mezei tervezőknél ilyenkor megjelenik egy hozzárendelt footprint választék itt meg leteszek egy 8 headert és én keresgéljek a pcb könyvtárban ??!
Ezt csak kezdetben fogod ekkora gondnak érezni. Később a gyakran használt footprint-ek nevét úgyis megjegyzed.
Hello Stadi ! Szükségem lenne a segítségedre 99SE-ben.Hogy lehet egy adott területről kizárni a via-kat,top layert autoruter esetén ?Keepout-al probálkoztam de csak netet tudok kizárni
Elöre is kösz !
Sajna fogalmam sincs. De ez a kizárósdi miért jó? "Lyukas" NYÁKot tervezel? Ha kör alakú a lyuk, akkor egy kellően nagy via elintézi szvsz. Szögletes lyuknál meg passz...
Üdv matrix64! Remélem az én válaszom is megfelel neked:
A rules-ben a routing layersben pl. ki tudod zárni a top layer-t egy területről, csak meg kell adnod a filter tipusat. Jelen esetben region-t kell választanod a bal oldali legördítőben. Ezután megadod a region területet a x1,y1; x2,y2 koordinátákkal. Ezek jelölik meg a téglalap alakú terület két átlós sarkát. Azonban, ha több huzalozási, forrszemméreti opciót kell használnid egy nyákon belül, akkor célszerű room-okra felbontani az egészet.
Közben megnéztem: ha pl. a Top layer-re leteszel bármilyen objektumot, azt automatikusan kihagyja az AutoRouter. Így akármilyen poligont is berajzolhatsz, azt a területet ki fogja hagyni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |