Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   285 / 563
(#) (Felhasználó 46585) válasza dara hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Érdekes... eddig ebben a topicban nem volt divat a stílusod......
Gondolom, te sosem voltál kezdő...
(#) Freedomocska válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Nézd , valamilyen szinten igaza van Sanyinak . Képzeld el ha a topic az 1000. oldalnál fog tartani és mindig alapkérdéseket feszeget újra meg újra - pont azok fognak elpártolni szerintem akik eddig szépen felépítették mert egyszerűen beleunnak ha nincs fejlődés vagy számukra érdekes téma . Akik pedig el akarnák kezdeni megriadnak a sok hozzászólás átolvasásától . Én is inkább csak figyelek mert építő hozzászólást nem tudok írni .
(#) (Felhasználó 46585) válasza Freedomocska hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Én nem így látom! Alapkérdések mindig lesznek, hiszen ez egy hobbielektronikai oldal. A topic elején nyilván a nagyobb tudásúak válaszolják meg a felmerülő kérdéseket. A későbbiekben viszont elvárható, hogy a mostanra már "haladó" szintre jutott olvasók válaszolják meg a kérdéseket. És ha jól látom, pont így működik ez a topic...

Ha az 1000. oldalnál már nem lesznek alapkérdések, az azt fogja jelenteni, hogy mindenki mindent tud... Ebből az fog következni, hogy nem lesznek kezdők, mert hiába olvassák el akár az 1000 oldalt, attól még nem fognak tudni gépet építeni, hiszen minden gép más, más a felhasznált anyag, más a rajz, a lehetőségek, stb. Ha nem lennének kezdők, meg kezdő szintű kérdések, akkor már régen leült volna ez a topic. Lehet, hogy nem tudod, de van egy hasonló fórum, ahol egész máshogy mennek a dolgok... de inkább sehogy... Egy kezdőnek mindig kell a megerősítés, különben a bizonytalanság elveszi a kedvét. A leglényegesebb dogot veszti el: a hitét, hogy meg tudja csinálni!

Egyébként én nem látom, hogy bárki is beleunt volna ebbe a topicba. Én is mindig elolvasom, annak ellenére, hogy nem valószínű, hogy gépet építenék, mert nincs rá szükségem. ( Jó lenne, nagyon is érdekel, de sokkal fontosabb dolgokat kell csinálnom. )
(#) dara válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Elnézést,nem sértő szándék vezérelt.Persze én is voltam kezdő,de azért pár nap alatt azért összedobtam egy gépet.Az ithon felelelhetö alkatrészekből.Talán egy Bd182 is van.Még egyszer ,nem az építés ,hanem a lassúsága lep meg engem.
(#) dara válasza dara hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Tényleg volt valamelyik fórumon beszólásom,hogy csináljuk vagy dumálunk,lehet hogy ezen?
(#) (Felhasználó 46585) válasza dara hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Mindenki máskép csinálja... lassú munkához idő kell, de ez nem lóverseny.

Egyébként, nem BD, hanem BC182-es tranyóról van szó...
(#) Ge Lee válasza Freedomocska hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Pont ezért lett volna jó ha lett volna belőle cikk, ahol részletesen ki van tárgyalva rajzokkal, képekkel, szkóp ábrákkal az egész. Ettől még maradhatott volna rugalmas, vagyis aki akar csinál hozzá más nyáktervet, vagy használ más alkatrészeket stb. Így viszont marad a sok kérdés, és duzzad a topik.

Ezért (is) szimpatikus nekem a híd, ebben van egy kb. 2 gyufásdoboznyi méretű nyák a vezérlésnek, még egy nagyjából akkora a primer résznek (graetz, puffer, relé) és ennyi. Az IGBT-ket és a szekunder diódákat tartják a bordák, a trafót és a fojtót pedig a doboz. A legnehezebb része a bedobozolás volt.
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Idézet:
„Egy mezei multim van,azt se tudom hogy kell kimérni egy tranyót”

Kapcsold dióda állásba a multid a piros vezetéket(V-Ohm-A) tedd a tranzisztor bázisára a fekete vezetéket(COM) az emittere a műszer kb 600 as értéket mutat aztán a fekete vezetéket tedd a collektorra és itt ia 600- as körüli értéket kapsz ez ezzel a méréssel NPN tranyó mondjuk BC182! Ha megcseréled a vezetéket és a fekete vezetékedet teszed a bázisra akkor nem szabad mutatnia semmit sem. A pnp tipusú tranyóknál viszont igen tehát fekete a bázisra piros a collektorra kb 600-as érték aztán piros az emitterre kb itt is 600-as érték ez így PNP pl. BC212. Ha nem mutat semmit akkor szakadt az a bizonyos láb, ha 000 akkor zárlatos.
Remélem érthető volt
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
A helyettesítés sem nehéz! Megnézed a neten, hogy pl. a BC182 paramétere mennyi 0.1A 0.3W 50V NPN és keresel a fiókodban hasonlót, ha erősebb kicsivel az nem baj pl. 0.2A 0.5W 60V
Ha itt rá kattintassz már mutatja is még egy helyettesítőt is!
(#) vottokar válasza Tubi56 hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Eddigi munkáid is tetszetősek voltak és ez is az.
Akkor első körben nálam kimarad az "egérmozi" áramkijelzés. Hegeszteni úgy sem igazán tudok, olyat meg főleg nem, ahol élet halál az amperpontos beállítás.
Mivel nekem 4 borda plusz trafó hőfokot kellene indikálnom, kimarad a hőfok kijelzésem is. (pedig elmélkedtem egy mobiltelefon grafikus kijelző beapplikálásán is, az beférhetne a hétszegmensesek helyére) Valami köztes megoldást majd kitalálok.

[OFF]Hogy röviden elmondjam az én véleményem is az építésről. Ha van időm, szívesen segítek adott területen nálam kisebb gyakorlattal rendelkezőknek. Sokszor kaptam mint ebben a témában, mint másokban én is önzetlen segítséget fórumtársainktól. Ki ebben jobb, ki abban. De azért férfiasan bevallva kevés elektronikai gyakorlattal én sem mertem volna belevágni azért egy inverterbe még az itteni segítőkész társaság mellett sem. De én nyúl vagyok.
Az, hogy valaki mennyi idő alatt épít meg valamit, (hacsak nem munka vagy pénzes maszek) nálam igazán nem számít. Az én inverterem is épül lassan 3 éve, de ez van. Ha nincs szabadidő az építésre, vagy épp fontosabb dolga van az embernek, akkor a hobbi csúszik. A maci szempontjából jobb lenne, ha nem így lenne, de nekem nem ez a berendezés(vagy épp valami más) az élet.
(#) Tubi56 válasza vottokar hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Tökéletesen megértelek! Én ehhez a hobbihoz jutok hozzá, mert ez itthon van és erre van időm pl.a horgászás is hobbim mégis csak 2x3x jutok el pecákolni évenként.

Egyébként az előző hozzászólásoknak én is helyt adok, bár nem nagy szám egy ilyen kapcsolás, de nagy áramok, feszültség lévén én is előbb egyszerűbb és kis feszültségű áramköröket építenék előbb, ahol gyakorolni, tapasztalatot szerezni lehet. tanulni lehet az alkatrészek lábkiosztását vagy, hogy egyáltalán mi is az a félvezető.
Na de ez legyen az ő gondja, ha bevállalta segítünk, de az életéért nem vállalunk felelősséget no meg azért sem, hogy működni fog a gépe! Ha jól figyelt és olvasta a topikot valóban és mindent úgy is csinált, akkor nagy baj nem lehet! Engem inkább az aggaszt, hogy a sok kérdése révén semmit nem úgy csinál ahogy azt már számtalanszor le írtunk! Olyan mintha mindent alkalmasnak találna, amit csak talál otthon a pincében vagy padláson és ezekre akarna mindenkit rábeszélni kérdései révén, hogy jó az oda.
De legyen az Ő gondja. Remélem sikerrel jár én örülni fogok neki! Az akarata meg van és ez fél siker!
(#) Tubi56 válasza vottokar hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Még annyit, hogy köszi az értékelésed! Ez mindig jól esik az embernek új erőt ad a továbbiakhoz.
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Meg írom email-ben a címem és persze, hogy jó! Köszi!
(#) jati hozzászólása Jún 6, 2012 /
 
Na srácok mit szóltok egy ilyen táphoz a maciba. Elégé jól tűri a feszültség ingadozását és 24V/0.7A 15W. Elbírna egy 300mA 120-as ventilátor meg egy kb. 200mA 90-est, plusz a vezérlés meg a kiegészítéseket?
Táp
vagyTáp1
elégé jó az áruk.
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Helló
Köszönöm a választ.Ez számomra két igen tanulságos hozzászólás volt,ki is másoltam mindkettőt.Ez alapján már el tudok indulni valamerre.
(#) berobbantam válasza dara hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
helló
Ne érts félre nem vettem sértésnek.Nem igazán ide tartozik,de az építés menetéről pár szó.Először is nem igazán vagyok otthon a témában ezért kérdezek ennyit.A főtrafót pl 4 szer tekertem újra a fórumhozzászólások alapján,mire elégedett lettem az eredménnyel.Erre írtam,hogy kb 2 heti munkám van a gépen,de ha ma fognék neki 3 nap alatt ugyanezen a szintem tartanék.Tehát ilyen szempontból igenis van létjogosultsága a fórumnak.A másik oldala a dolognak a szabadidő.Az elmult hónapban 2 szabadnapom volt.Reggel 4-kor keltem és este 7-8 körül értem haza.Van család is és nem a medvebarlangba ugrottam természetesen.Jah mellesleg a kislányom 3 hét múlva megy férjhezSzóval a maci abszolút nem az első helyen áll.Mindettől függetlenül fontos szerepe van számomra.Szeretném ha sikerülne,szerintem fog is.De ha mondjuk 2 hónap mulva fog leolvadni az első elektróda az sem zavar igazán.Nekem a kulcsszó a hobbi
(#) vottokar válasza jati hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Ha cirill betű ismeretem nem kopott teljesen el, akkor ha jól látom ezek 24V-os tápok. Az egy kicsit sok az itt épített inverterek vezérléseknek. Ha normál stabilizátorral állítanánk elő ebből a 24V-ból, akkor egy kicsit sok lesz a veszteség. Gondolom van ennek a tápnak 12V-os verziója is. Vagy az lenne jó, vagy ezt kellene átdrótozni 12-14V-ra.
(#) (Felhasználó 46585) válasza vottokar hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
A Mean-Well tápokat sok helyen lehet kapni. Pl: Distrelec, de a Google hoz még néhány magyar céget.
(#) dara válasza berobbantam hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Szia.
Nekem is ez a hobbim,és mindig tudok rá időt szakitani a munka mellett,és a család is támogat.
(#) jati válasza vottokar hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Amikor hegesztésnél elkezd ingadozni a feszültség több tartalék marad a 12V stabkockának, és ha netalán úgy döntök, hogy emelem a vezérlés tápját 15V-re nem kell új tápot vennem. Ha sima hálózati trafót tennék bele akkor is kellene a 18 - 24V-os.
(#) vottokar válasza jati hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Hát ennél nem hiszem, hogy több maradna (Legalább is ipari tápok, amikkel dolgom volt vagy megcsinálták a kimeneti 24V-et vagy nem. Ha a bemenő feszültség nem elég, akkor nincs kimenő feszültség sem, nem kevesebb lesz, hanem 0V. Persze az univerzális volta miatt a 24V-ot stabilan tartja mondjuk 95V-275V között, de akkor meg miért nem egyből a neked szükséges kimenő feszültségűt veszed? A kimenő feszültséget meg kismértékben lehet bennük komoly átalakítás nélkül is állítani. (legalább is nekem eddig már párszor sikerült.)
(#) dara válasza jati hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Ha a fő táp le is esik heg közben,a segéd a pufereltség miatt még tartja a vezérlő feszt.Az alatt a főtápnak is kell annyit töltődnie.Ha csak a hálózati fesz abnormálisan nem ingadozik,bár manapság ez nem jellemző.Ha ez aggaszt,növeld a főtáp pufferét.Vagy mind kettőt.Ha kontakt hibád van,rossz hosszabitó vagy egyéb miatt,semmi nem menti a gépet.Ezt tapasztaltam.
(#) jati válasza vottokar hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Vagyis ha megveszem a 15V-ost akkor még meglehet oldani vele a 12V-t. De az is lehet, hogy egyszer veszek egy 12V-st egyből. Ezeknek stabilizált a kimenő feszültségük, nem kell hozzá stabkocka, ugye?
(#) jati hozzászólása Jún 7, 2012 /
 
Szerintem ez lesz a befutó

Táp
(#) Temela hozzászólása Jún 7, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!

... A segédtáp problémája nem nőtte túl önmagát? A macit, mint invertert ( a problémás részt ) megépítjük, de a hozzá ( a sok féle rajz alapján) ajánlott segédtápok meg nem, mint a mumusok ijesztőek! Hiszen az ajánlott segédtáp(ok) megépítése semmivel nem kíván többet, mint a maci! - és az eddigi hibaleírások sem erről szóltak a legtöbbet.
(#) vottokar válasza jati hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Ha az előző hozzászólásodban linkelt zárt NES15-xx szériát veszed, akkor azon alapból van egy potméter, amivel a feszültséget kismértékben tudod állítani (legalább is az adatlapja szerint.) Igen valószínű, hogy a másodjára linkelt PS25-ön is lehet átalakítással kismértékben biztonságosan módosítani a feszültséget. (itt az adatlapban nem látok gyári lehetőséget rá)
(#) alex0 válasza jati hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Nem lesz kicsit drága (100-150 USD) a segédtáp a gép többi részéhez viszonyítva? Tudom, hogy az egész berendezés stabilitása ezen műlik, de nem is ipari környezetbe lesz a gép.
(#) Pety_ válasza alex0 hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Hisz pont ez a baj! Ipari környezetben ott vannak a 10mm2-es vezetékek a 230-on(400V-on), de nem sok ember van aki a műhelybe így visz áramot 16A-ra....
(#) berobbantam válasza Temela hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Helló
Kicsit jól látod a problémátNekem van egy viper22-a v2 jelű tápom egy bontott dvd-ből.A 12 voltos csatin csak 10 volt van.Annyi infót sikerült összecsipegetnem,hogy ezek a tápok az 5 voltot figyelik.Gondolom ezt át lehetne alakítani,hogy a 12 voltot figyelje,vagy legyen akár 15 egy stab kockával biztos ami biztos alapon.De nem nagyon találok hozzá infót,hogy hogyan is kéne nekifognom az átalakításnak,így inkább én is maradok a hagyományos trafós megoldásnál.Pedig nekem a segédtáp trafóm is elég combos.Legalább 4x nagyobb teljesítményű a kelleténél,de ez volt itthon
(#) jati válasza alex0 hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Ha jól megnézed az áregységet, akkor láthatod, hogy UAH(hrn) és kb. olyan 10 euro körül van az ára, de még annyi sem.
Következő: »»   285 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem