Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   97 / 221
(#) keszeg01 hozzászólása Jún 11, 2012 /
 
Jó napot.
Megint haladtam egy kicsit hiányzik néhány alkatrész a befejezéshez majd fojtatom.

Kellene segítség a végtranzisztorokat , hogyan válogassam párba?
Előre is köszönöm.

Kép0033.jpg
    
(#) Orbán József válasza keszeg01 hozzászólására (») Jún 11, 2012 / 1
 
Én 10V-ra állított tápba beraktam a végtranyót munkaellenállás nélkül és a C-B közé 1 kOhm és néztem az áram nagyságát. Amelyik nagyobb értéket mutatott, az ment az alsó pozícióba az Alkotója ajánlása szerint.
A táp természetesen rövidzárvédett és áramhatárolt nálam, max. 2A.
Tulajdonképpen a két végfok alsó tranyóit kell - szerintem - párba válogatni egymáshoz.
(#) keszeg01 válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Köszönöm a gyors választ de nincs labortápom.
Majd valakihez bekéredzkedek.
(#) Orbán József válasza keszeg01 hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Nem is kell. Autóakku, 55W fényszóró izzó, ampermérő.
A várható áram még nem fogja az áramstabilizáló hatású izzásba vinni az izzót. Vagy 10 Ohm 10W ellenálláson keresztül a + -ot.
(#) lamalas válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Az alkoto (John Linsley Hood) 1969-es iromanyanak "Table 2" nevu tablazatabol egyertelmuen kiolvashato, hogy akkor a legalacsonyabbak a torzitasi tenyezok ha a ket vegtranzisztor aramerositese azonos. A ket oldal tranzisztorait felesleges egymashoz valogatni (persze nyugodtan lehet csak nincs sok ertelme), fontosabb, hogy az egy vegfokban levo ket vegtranzisztor legyen egymashoz valogatva, mert ekkor erhetjuk el a legkisebb torzitast. Fontos a kimeneti ponton (a csatolokondi elott) a feltapfeszultseg pontos beallitasa is!

A vegtranzisztorok valogatasat erdemes allando erteku kollektorarammal vegezni. Erre a modszerre egy egyszeru kapcsolast mar kozoltem korabban: beta mero
(#) Orbán József válasza lamalas hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Ez a Hood ember ezt most találta ki, hogy kibánjon velem. Még azt is el tudom képzelni, hogy bebeszélte magának, hogy régen meg van halva...hogy ne lehessen számon kérni.
Szóval ezt jól benéztem, pedig fogadni mertem volna, hogy én tudom jól...
Átkozott diszlexia!
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Őszintén szólva, mégse - szerintem - vagyok teljesen megzakkanva. Utánanéztem - most!
Több irodalomban - Pl. Piret Endre, stb. olvastam, hogy a jobbikat kell alulra tenni - amennyiben nem egyformák a végek bétái. Amennyiben meg egyformák, úgy a kérdés már csak lenn tud forgani.
Amennyiben hülyeséget írtam tehát elsőre, óriások vállán állva tettem azt.
(#) lamalas válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Nem irtal hulyeseget amugy, csak picit helyesbitettem, hogy elsosorban arra erdemes torekedni (ha van lehetoseg), hogy egyforma betaju tranzisztorokat valogassunk ossze egy vegfokba. Aztan ha ez nem sikerul akkor erdemes a fentebb linkelt iromany megfelelo tablazatabol informalodni, hogy milyen pozicioba erdemes a kulonbozo tranzisztorokat forrasztani.
(#) reloop hozzászólása Jún 13, 2012 / 1
 
Sziasztok! Változatlan lendülettel gyúrom Hood kapcsolását. Az emitterkövetőket Motorola MJE15030/15031-re cseréltem és 30-40mA közé állítottam a rajtuk folyó nyugalmi áramot. Néhány opponens is meghallgatta, és meg voltak vele elégedve.
(#) keszeg01 hozzászólása Jún 13, 2012 /
 
Jó napot.

Megszólalt a JLH-m monóban másodjára de szól!
A nyugalmit 950 mili amperre állítottam egyelőre.
A közép és a magas elsőre feltűnt, hogy jobb az eddiginél, most a két 12v-os izzó miatt 22v a tápfesz
ha majd kiveszem kb 27 volt lesz.
A teljesítménye szobába nekem bőven elég.
Néhány kép a JLH-ról meg a régi ab-ról, ha lesz időm cserélgetem a puffer kondit az ab-nál nekem bejött kb 80000 mf -nál jobb lett a hangja szerintem.
Kb 1 órája működik a hűtőborda épen langyos a trafón nem érzek semmi melegedést.
(#) keszeg01 hozzászólása Jún 13, 2012 /
 
Napközben több órát bekapcsolva hagytam az erősítőt nagy mértékű melegedést továbbra sem tapasztaltam a nyugalmit felemeltem 1 Amperre.
A nyugalmi áram a melegedés közben alig változik ebben kinek mi a tapasztalata vagy mitől függ.
(#) reloop válasza keszeg01 hozzászólására (») Jún 13, 2012 /
 
Üdv! A hűtőbordád kiválóan átadja a hőt a környezetnek. A végtranzisztorok áramerősítési tényezője fordítottan arányos a hőmérsékletükkel.
(#) Kovácsgabi hozzászólása Jún 14, 2012 /
 
Üdv!

Valaki említette korábban, már nem biztos hogy itt, hogy egy pár virtuális földpont beiktatásával az egész JLH-t DC csatolttá lehet tenni, így elhagyható a be és kicsatolókondi. Valaki tud ilyen módosításról?
(#) lamalas válasza Kovácsgabi hozzászólására (») Jún 14, 2012 /
 
Nem szukseges virtualis foldpont, hogy elhagyhato legyen a kicsatolo kondi. Tobb "trukk" is letezik:

1. szimmetrikus erositot csinalsz (tehat 2 erosito hajt 1 hangszorot). Ez ismertebb neven a hidkapcsolas Ebben az esetben az eredeti kapcsolas kimeneterol egyszeruen elhagyhato a kicsatolo kondi felteve ha mindket erositot azonos DC kimeneti feszultsegre allitod. Fokozott elovigyazatossagot igenyel ez a megoldas!

2. Kettos tapot hasznalsz az erositohoz es modositod a kapcsolast, pl. ilyesmi modokon: JLH update

A becsatolo kondit nem szabad elhagyni egyik esetben sem, csak akkor ha biztosan tudod, hogy a meghajto fokozat (legyen az barmilyen musorforras vagy eloerosito) hasznal kicsatolo kondit. Magyarul a vegfok es az azt megelozo fokozat kozott muszaj DC levalasztas.
(#) keszeg01 hozzászólása Jún 16, 2012 /
 
Jó estét.
Eljutottam eddig kicsit sok a vezeték de legalább hallgathatom valahogy majd bedobozolom, elfektetve azért már melegebb a hűtőborda még éppen álja a kezem.
A tápfesz 25v 1 amper nyugalmi.
(#) reloop válasza keszeg01 hozzászólására (») Jún 17, 2012 /
 
Üdv! Nagyon komoly hűtés ez így is.
A kondenzátorok összekötési módja nem szerencsés. A tápvezetéken egymást kéne követniük, nem pedig csillag-szerűen szétágaztatva.
(#) lamalas válasza keszeg01 hozzászólására (») Jún 17, 2012 /
 
Teljesen felesleges ekkora "bödönöket" hasznalni pufferkondinak. Megfelelo kapcsolastechnika mellett nalam 10000uF+4700µF tokeletes eredmenyt ad oldalankent: JLH belso
(#) keszeg01 válasza reloop hozzászólására (») Jún 17, 2012 /
 
Jó napot.
A hűtőborda adott volt nem akartam darabolni és nem tudtam mekkora kell csak azt, hogy nagy .
A kondenzátorokat majd átvezetékelem , kösz a tanácsot.
(#) keszeg01 válasza lamalas hozzászólására (») Jún 17, 2012 /
 
Jó napot .
Egyelőre kísérletezek vele és mivel van itthon és olcsón is vettem legalább járódik, és amint már írtam az AB-nak 80000 mf felett jó irányban változott a hangja.
Egy próbát szerintem megér?!
(#) Class-A-. hozzászólása Jún 17, 2012 / 1
 
I. Az új Class - A - készül ez nem JLH de abból indult ki egy javított változata.A végtranyók MJ 21194. A rajz. II. Készülő JLH a végtranyók MJ 15003 .A hűtő borda mindkét végnél 30 cm végenként.Transzformátor 2 db 250 w 22 v egy oldalas táppal.Az eredeti 96 os változatot akarom építeni,mono blokként.
(#) reloop válasza Class-A-. hozzászólására (») Jún 17, 2012 /
 
Üdv! Ez a kapcsolás az osztályba soroláson kívül semmilyen szállal nem kapcsolódik a téma címében szereplő erősítőhöz. Meg kell adni, számtalan olyan áramköri elemet tartalmaz, mely előnyösen befolyásolja egy hangfrekvenciás erősítő működését. Nagy érdeklődéssel várom a beszámolódat. A felhasználásra szánt alkatrészek szemet gyönyörködtetőek.
(#) Class-A-. válasza reloop hozzászólására (») Jún 18, 2012 /
 
Igen! Azon kívül,hogy Class - A -, más nem köti a JLH hoz.Ha csak nem az hogy a Silicon Chip magazin szerkesztője a Jlh ra hivatkozva tervezték.Mivel a -JLH- megszületése óta nagyon sok idő eltelt és az alkatrészek is sokat fejlődtek ezért gondolta ,hogy csinálnak egy igazi csöves hangú tranzisztoros erősítőt modernebb tranzisztorokkal.Enyi a története. De mivel csak szerettem volna tudatni a jelen projektet ,ezért tettem föl a JLH val együtt,mivel egyszerre készítem.Az alkatrészeket, kivéve a bordák,kintről hoztam..Ha valakit érdekel a teljes doc , szívesen elküldöm a héten,mert itt nem tudom beszkennelni.
(#) Orbán József hozzászólása Jún 22, 2012 /
 
Uraim!
Titkos forrásokból értesülve megrendeltem, kaptam azon végtranyókat, amelyekkel az ismert világegyetemben a legszebben képes szólni a JLH. Bazi nagy plasztik tokos, meg nem mondom hirtelen a toktípust, 2. legnagyobb az ismertek közül - MJL21194. Csöves technikával fogom megcsinálni, vagyis nem lesz nyomtatva, 80%-ban a levegőben kószálnak majd az alkatrészek, jóféle orosz olajjal becsatolva. Az elejére kipróbálok valami video erősítőkben helytálló tranzisztort, jónak ígérkezik, hacsak nem lesz kicsi a bétája, mert ez afféle meghajtó lehet egyébként. Alternatív helyettese a jó öreg BC177C leend.
Még a vég meghajtó N-es tranyón tépelődöm, hogy valami jobbfajtát leljek.
A parlagon heverő 2 db BEAG toroid az egyenirányítás után 34 V terheletlent szolgáltat, 2x22000 µF -al lesz szűrve oldalanként és persze, hogy a 2ezres varia lesz megépítve, kicsatoló kondival, ahogy meg van írva.
Kihagyom a bemeneti felülvágó szűrőt és a közbenső kóbor 1 nanót, csak a kimeneten lesz a szokásos RC tag. Gyors Schottky felel az egyirányú áramért, mindegyikkel párhuzamosan 10 nF az illendőség kedvéért. Szép nem lesz, de annyira csúnya talán igen, hogy az már szép... :yes:
Amennyiben a készülő csövesem ennél kézzel foghatóan fülre szebben szól, elégedett leszek a végekkel.
(#) Class-A-. válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 22, 2012 /
 
Szerintem nagyon jó választás az MJL 21194 bár nem azt javasolják,( túl jó tranyó ) a JLH nak.Én is kifogom próbálni ezekkel is bár már megtehettem volna több mint10 éve ez előtt tis.Sokat építettem -A-osztályt ezzel a végtranyóval ,tökéletes volt de más kapcsolás volt (lásd az előző képen a kapcs r).A légszerelés ,forléc helyt álló!Nagyon jó tranzisztor páros MJL 21193/194,massziv minőségi,reméllem nem hamisitják bár ez könyen fel lehetne ismerni ,még ránézésre is.Már nem emlékszem valami 12 AU dolcsiért vettem darabját kb(1800 huf).
(#) Class-A-. hozzászólása Jún 22, 2012 /
 
Hol lehet itt HU ba kapni ebből a párosból? MJL 21193/194.
(#) Orbán József válasza Class-A-. hozzászólására (») Jún 22, 2012 /
 
HQ 1.600.- körüli brt.
Van nekik párban is, mármint mindkettő pnp-npn, audiofil célokra predesztinált, de lehet az is, direkt arra csinálták...
(#) Gabi válasza Class-A-. hozzászólására (») Jún 22, 2012 /
 
Szia, a kapcsrajzát majd fel tudod tenni? Köszi
(#) Class-A-. válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 22, 2012 /
 
OK! Megnézem milyen gyártmány.
(#) Class-A-. válasza Gabi hozzászólására (») Jún 22, 2012 /
 
Már mint minek a rajzát?Ami a képen látható,mert elhoztam csak be kell szkennelnem.A teljes leirás megvan 6 oldal.
(#) Orbán József válasza Class-A-. hozzászólására (») Jún 22, 2012 /
 
On-Semi
PDF: Link
Következő: »»   97 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem