Fórum témák
» Több friss téma |
Eszembe sem jutott. Kíváncsi vagyok a csere megoldja-e a problémát.
Dúrtam a lomok között, és találtam egy másik monitor-elektronikát, amiben ugyanez a scaler ic van (TSU16-AL). Persze az is azért volt félredobva, mert annak is van valami általam javíthatatlan baja: függőleges csíkok jelennek meg a képen, mintegy berácsozva azt, kb minden második pixel folyamatosan fehéren világít függőleges oszlopokat alkotva. Nem a kijelző a rossz, két kijelzőm is van, mindkettővel produkálja a saját hibáját mindkét elektronika.
Ami furcsaságot látok így hirtelen az az, hogy ezen a 14 mhz-es kvarcon 28-at mérek, ami még mindig nem tűnik jónak, de még véletlen sem 14, sem 33. Ami közös a két ic-ben, hogy melegedik mindkettő, mint az állat, az ujjamat nem tudom rajta tartani egy másodpercig sem. Mondjuk azt nem tudom, mi lehet ezeknek az üzemi hőmérsékletük..
Langyos kell ,hogy legyen. Egy új kvarccal lenne jó megnézni.
Épp most nézem az elődúrt, csíkos képet adó elektronikát, kicseréltem rajta a kvarcot (volt belőle szerencsére pluszban) és semmi változás. Fűt is, csíkos is. A másikban nem tudom, cseréljem-e..
Üdvözletem mindenkinek!
Remélem tud valaki tanácsot adni.Van egy régebbi Samsung syncmaster 740N típusú monitorom. 3 hónapja jelentkezett az a hiba, hogy nem akart bekapcsolni csak 5-10 perc várakozás után. Szétkaptam, volt benne 2 fajta kondi, típusonként 3db. Kicseréltem 3 púposat (maradt 2db kicsit púpos benne). Ezután tökéletesen működött. Pár hét után a maradék 3 kondit is kicseréltem. Működött kb. 2 hétig. Nem kapcsol be ismét. Halk sípoló hang hallatszódik a táppanel felől ami a power gomb nyomásakor erősebb. Előre is köszönöm a segítséget!
Huzd le a hattervilit. Akkor is csinalja?
Ugye a kondicsereket low-ESR-es kondikkal vegezted?
Szia!
Köszi a gyors választ. Lehúztam 4 csatit, remélem az volt amire gondoltál. Ebben az esetben is sípol valami. Power gomb nyomásakor hangosabban. Azt sajna nem tudom, hogy milyen a low-ESR ![]()
bbalazs_ Köszönöm a segítséget, a a kondik LESR-re cserélve és látom a képet normálisan a monitoron.
Hát én sem tudtam mi a különbség low-ESR kondi és a normál kondi közt, amíg bbalazs_ nem írta, hogy a monitor tápba olyat illik tenni.
A normálok 260 Ft, az ESR-ek 450 Ft, de használható a monitor.
Nemhogy se. 100Hz-en muzsikál.
![]()
![]() És mi lehet az a sípolás?
Én is azt írtam, hogy abban lehet hiba, mivel az ADC a scaler része..
![]() A TSU16AL meg bezony elég melegedős jószág.
Sajna nem tudom low-esr kondikat tettem-e bele. De létezik,hogy egy darabig működik normál kondival?
Letezik. Aztan az jol felemelegszik, attol szarad, elvesziti a kapacitasat aztan meg nem mukodik....
Jajj, az nem az! Azok a csovek.
Tulajdonkeppen arra voltam kivancsi, hogy zarlat van-e a 12V-os korben. A hattervilit ott kell 'lehuzni', ahol a 12V egyen kijon a tapbol, altalaban smd biztositekkal megy at a hattervili paneljanak a reszere. Tehat legtobbzor ugyanazon a panelon kerul felhasznalasra, mint ahol a nagyfesz resz van, nem megy at a kisfesz videochipes reszre.
Oké! Ezt elvileg értem. Múltkor kiszereltem a 2 panel közül az egyiket, azt amelyikbe a 220 megy. Tehát semmivel nem volt összekapcsolva. Akkor is sípolt.
A kép jobb oldalán lévő -rosszul mondtam csak- 5 db kondit cseréltem. De most ahogy szétszedtem megint az egyik cserél kondinak a külső műanyag borítása mintha leolvadt volna 2 helyen. Lehet az a ludas?
Ranezesre ezek LESR kondik, szoval a csere ok.
De az olvadt kulso semmikeppen nem jo jel. Ki tudod cserelni ujbol?
Az inverterben azt az egyszem elkót is kicserélted? Azt zajtól függetlenül érdemes. Ha szilárdelektrolitos, akkor kapacitása legyen 4-5x-öse annak, ami volt, vagy vegyél olyat (a ráírt dolgokból lehet megtudni, írd le ide). A sípolás sok dologtól lehet, de első körben csinálj egy papírtölcsért, majd tedd a füledre a nagyobbik végét és járd körbe az elektronikát vele. Tippem a főtrafó. Annak ilyen zöreje lehet normális, leeht impregnálási hiba. Ha a 400V-os kondi zörög, azt cserélni kell, sok monitorban döglik meg az is. Nem látsz a lábai bevezetésénél kis folyást, vagy égést? Ha jól látom, ez pont Capxon lesz, ami pont döglős fajta.
Szia! Igen, most cserélem. Nemsokára kiderül mi lesz.
Szia!
Köszi a segítséget! A tölcséres dolgot már kipróbáltam de nem tudtam beazonosítani a pontos helyet.De a trafó környékén talán jobban lehetett hallani. Mást nem cseréltem csak amit írtam. De az inverter az a másik panel lenne?
Csere után halvány kép mintha nem ment volna a háttérvil. Utána megint semmi. Lehet a 400-asat is cserélni kellene amit mondtál. (Capxon)
Mérj a sarkain feszt. 300V felett kell lennie, amikor megindul a háttérfény. Ha ennél kisebb, csere.
Sziasztok, ide teszem fel a kérdésem, mert máshova nem tudom, hogy hová felelne meg, egy LCD tévéről van szó, a neve pedig World of Vision. Nem rég kaptam hogy javítsam meg, mert nem volt kép csak hang, első lépés az volt hogy meg nézem az inverter után a neonokat, és leltem is kettőt ami rossz volt,(meg jegyzem úgy jöttem rá m-eik a rossz hogy egy másik két csőt rá cineztem minden csőre és ahol el indult tudtam hogy azok a csövek rosszak), rendeltem újakat, és bele is építettem, mikor már félig össze szereltem a tévét, akkor gondoltam ki próbálom hogy megy e. Be kapcsoltam piros égő éget, aztán Power gomb nyomása után a led át váltott szépen zöldre, és nem indult el semmi nagy csodálkozásomra, pedi ahhoz a részhez nem is nyúltam, meg mértem a tápot hogy le jönnek e a megfelelő feszültségek a kimeneteleknél de sehol semmi, aztán meg mértem hogy a primer áramkörben van e feszültség, a szűrő kondenzátoron 150Uf/450V, ott van most 400V-szokatlanul magas valamiért,(ott 310V-nak kellene legyen), nem tudom majd ti meg mondjátok, van még benne 4 darab MOS FET is egyenként ki emeltem őket, de azok jónak bizonyultak, igaz mikor a két utolsót ki berheltem az egyiknek bele szakadt tőből a lába a panelba, és kénytelen voltam mind a kettőt le cserélni egy egy másikra, a két MOS FET egyforma volt, most is egyformák, csak ezek erősebbek 500mA-el, és 700V-osak, az előzök 600V-ra voltak, na de mindegy, már át néztem az összes diódát, kondenzátort, ellenállást, és tranzisztort, de minden jónak bizonyult, most már nagyon tanácstalan vagyok, mert egyszerűen nem birok rá jönni hogy mi lehet a gond. Ha tudtok légyszi segítsetek. Köszönöm. Teszek fel képet a tápról.
A szilárdelekrolitos kondi helyettesítésre miért kell nagyobb kapacitású?
Sziasztok!
Van egy Phillips PHP-X19 monitorom, ami ha bekapcsolom, kb. 5mp-ig van kép, de az is kissé vöröses, utána teljesen eltűnik a kép. Ki, majd bekapcsolás után ugyanez a helyzet. Van valami ötletetek hol keresgéljek hiba után? köszi, hegusp
A csoved oregedett el. Ki kell cserelni.
Annyira nem, csak nehez kicserelni. Szerintem 10e alatt lesz mindenestol.
Köszi! Holnap megvizsgálom. Jelzem mi a helyzet.
Jó éjt! |
Bejelentkezés
Hirdetés |