Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PICKit2 klón építése
Lapozás: OK   140 / 211
(#) s.peter hozzászólása Jún 18, 2012 /

Sziasztok!

Hp41C furatszerelt PK2 klónjával szemezek néhány napja, gyűjtöm ki az alkatrészeket, stb. Ez lenne az első panelem., és valamit nem igazán értek, hogy a nyákterven 2*8-as tüskesor (hajlított) van, de amiket ti elkészítettetek, azokon jobbára 1*6-osakat látok. Ez számomra egy kis zavart okoz. Ha 1*6-os kell, akkor azt a panel beljebb lévő sorába kell forrasztani, ugye?
És még szintén egy valami, amit nem értek, az a 30 jumpertüske az alkatrészlistában. Ennyit én nem látok, vagy nem tudom milyen alkatrészre vonatkozik ez.
Köszönöm, ha valaki felvilágosít.
Péter
(#) Johnny0004 válasza s.peter hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Szia!
Az a csatlakozó régi game port kábelhez van tervezve, ahol 2x8 láb van, de természetesen berakható 1x6-os csatlakozó is, amit akkor belülre kell rakni, az 1-es jelöléstől kezdve, ami a Vpp lesz.
Szerintem azok a kivezetések, pl. az smd fet bekötéséhez, és bővítésekhez (pl. memória bővítő kártya).
(#) Hp41C válasza s.peter hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Szia!

- 2x8 tüskesor: A régi PC -s Game port kivezetéséhez készült a panalterv. Az egyis sarokban nincs tüske, azzal van pozícionálva a game port. A külső 8 csatlakozópont földre meg, a belső 6 van kihasználva. A belső 6 pont kiosztása megegyezik az eredeti PICkit2 6 p. csatlakozójának kiosztásával. Ha megnézed az így bekötött szalaglábelt, akkor a kábel minden második vezetéke földre meg, ez nagyban javítja a zavarvédettséget.
- 30 tüske: J1 (6) + J3 (15) + J4 (3) + J6 (2) + J7 (6) + J71 (1) + J72 (1) Ez összesen 34 db. Lehet, hogy valamit elszámoltam a cikk írásakor... Ha a 18F2550 foglalatban van, J1 elhagyható.
(#) petitrial válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Azt hittem, hogy megvan a hiba: összecseréltem az R4-et az R6-al. Kijavítottam a hibát, azonban az alacsony szint még mindig 3,5 volt :no: A feteket lemértem, nem zárlatos egyik sem.
(#) Hp41C válasza petitrial hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Mérd meg a következőket:
- Q6 source csatlakozik -e a földre,
- Q6 drain és az R4, R4 és az ICSP VPP, a Q6 gate és a RA5 össze van-e kötve,
- Mekkora ellenállású az R4.
(#) petitrial válasza petitrial hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Viszont az égetés és a futtatás gond nélkül működik.
(#) petitrial válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Igen, ezeket mind ellenőriztem és minden stimmel, az alacsony szint valamiért mégis 3,5 volt, ennek ellenére működik az égetés.
(#) _vl_ válasza petitrial hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Akkor nem lehet, hogy csak rosszul mérsz?
(#) petitrial válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Testhez képest mértem, mit lehet ezen elrontani?
(#) capaizee válasza petitrial hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

esetleg ha tudsz adj hozzá egy nagyobb földrehuzó ellenállást
bár lehet az lehúzza a programozó feszültséget is ....

égetéshez VPP(12-13V) feszültség kell ha az rendben van akkor általában működik a programozás...
alacsony MCLR, a microvezérlő resetelésére kell
probáld meg valamilyen egyszerű ledvillogtatós progit megállítani restettel ....
(#) petitrial válasza capaizee hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Hát igen, a reset az nem működik
(#) _vl_ válasza petitrial hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

0.2Vdd van pl. a 887-re megadva az MCLR-nél, mint VIL. Szóval 1V-ig minimum le kéne mennie...

hát ha ellenállások jók szakadás nincs az áramkörben esetleg lehet gyanakodni a tranzisztorra
(típus jó-e, kinyit-e(Q6) illetve zár-e (Q5) )
mivel Hp41C hozzászólása alapján Q6 körbejártad
így probálkozz Q5 környékét körbejárni

ha csak Q6 nem nyit ki hogy elvezesse a töltést (esetleg a szivárgó áramot) akkor egy ellenállás(4,7k) beköttésel szépen csökkennie kell a feszültségnek

ha viszont q5 nem zár egyáltalán ez nem segít
(#) cNobody válasza petitrial hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Ha jól veszem ki a problémát akkor a PK2 szoftver troubleshoot menüjéről van szó. Abban is az MCLR tesztről.
Nem egészen értem a problémát mert nem tudom, hogy mit értesz az MCLR alacsony illetve magas szintje alatt.
Nos amit a program kiír az az, hogy:
MCLR On: Pulled low, azaz testre húzva. Itt fix GND-nek kell lennie. Nem lehetséges (pl 10K-val) "elmozdítani".
MCLR Off: ilyenkor pedig lebegnie kell a lábnak, tehát könnyen el lehet "mozdítani" mind Vdd, mind GND fele. Ilyenkor a feszültség bizonytalan.

Ha az MCLR On-t érted alacsony szint alatt akkor a PIC RA5 (10-es) lába vezérli. Szépen menj végig a vonalon a PIC lábától kezdve és nézd meg hogy hol veszik el a jel. Egyáltalán a PIC kiadja-e.

Ha az MCLR Off-ot érted, akkor pedig az RB2 (23-as) láb.
(#) _vl_ válasza petitrial hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Az az igazság, hogy nem hihető a jól beforrasztott és hibátlan Q6 esetén a 3.5V-os szint. Szinte lehetetlen ezt elérni...
Szóval ha meg akarod keresni a problémát, akkor mérjél alacsony MCLR mellett G-S és D-S feszültséget a Q6-on, ill. feszültséget az R4-en.
(#) Johnny0004 válasza cNobody hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Üdv! 10-es lábon az oszcillátor van van, gondolom a 7-esre gondoltál.
(#) cNobody válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Bővebben: Link. Innen lestem és valóban igazad van. Lejjebb csúszott a szemem.
(#) petitrial válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

G - S: 5v
D - S: 0v
R4: 3,7v és kissé melegszik is.
(#) petitrial válasza cNobody hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

23-as lábon mindkét állapotban 0 volt van :no:

Persze, hogy melegszik, hiszen majd 0.2W fűti...
Az lehet a baj, hogy a Q5 nyitva van. Ami - ezt meg kéne mérni - azért lehet, mert a Q4 is nyitva van (D-S = ~0V).
Raktál-e ellenállásokat a FET-ekre a G-S közé? (Q1 Q4 Q6)
(#) petitrial válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

A Q4 D-S feszültsége 4.5 volt MCLR On esetén, Off-on pedig 4.7 volt kb.
Nem raktam ellenállásokat a FET-ekre, mivel a rajzon sincs.
(#) capaizee válasza petitrial hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

R5 megvan 12k?
nincs elnézve mondjuk 1.2k-ra?
(#) Hp41C válasza petitrial hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Szia!

Q4 valóban BS170? Q5 valóban BS250? Mekkora Q4 G -S feszültsége Vpp on és Vpp off állásban?
(#) petitrial válasza capaizee hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Igen, én is gyanakodtam rá, de sajnos nem ő a bűnös :no:
(#) capaizee válasza petitrial hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

egy biztos müködési magyarazát szerint nézzük akkor
csak 2 tranzisztor maradt esetleg vezérlőjel nem jut el hozzájuk .....

Idézet:
„Q4 és Q5 feladata R5-tel együtt az előállított Vpp-nek az MCLR/Vpp kimenetre történő kapcsolása. Q6 az R4-gyel egy aktív lehúzást ad az MCLR vonalra,”

esetleg ha kezdő pálkás vagy nem melegítetted túl az egyiket és elhalálozott?
(#) petitrial válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Igen, mindkét típus stimmel, azonban a BS250 ilyen furcsa trapéz alakú tokozásban van, ami eltér az adatlapjától, lehet, hogy emiatt fordítva ültettem be
A Q4 G-S feszültsége 0 volt mindkét állapotban.
(#) petitrial válasza capaizee hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Nem hiszem, ilyesmi még sosem fordult elő velem, óvatosan forrasztgattam, másrészt meg lemértem őket és egészségeseknek tűnnek.
Szerintem az lehet a probléma, hogy a számomra furcsa tokozás miatt fordítva forrasztottam be a Q5-öt. Sajnos a pákám meg otthon maradt, úgy hogy egyenlőre meg sem tudom fordítani, de nagyon valószínű, hogy ez lehet a hiba. Mondjuk számomra az is gyanús, hogy a 23-as lábon egyik állapotban sem jelenik meg feszültség.

Idézet:
„A Q4 D-S feszültsége 4.5 volt MCLR On esetén, Off-on pedig 4.7 volt kb.”

Ez még akár jó is lehetne, ezek szerint a Q5 nem halálozott el. Meg kéne azt is mérni, hogy a Q5 G-S feszültsége mennyi (azaz az R5-ön mekkora feszültség esik) a két állapotban.

Idézet:
„Szerintem az lehet a probléma, hogy a számomra furcsa tokozás miatt fordítva forrasztottam be a Q5-öt.”

Ez nagyon könnyen lehet. Meg az is, hogy az nem BS250. Vagy már nem funkcionál... Ezt a furcsa trapéz alakú tokozást mérsékelten bírom elképzelni, felrakhatnál róla egy képet.
Egyébként a hestore-os data sheet szerint a BS250 TO-18 tokos fémházas cucc, nem pedig TO-92. És a kettőnek pont fordítva vannak a D-S lábai, amit felcserélve egy mindig nyitott diódát kapsz...
Következő: »»   140 / 211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem